Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qwdqweqfqfwrf

Miałem wyrwanego zęba dolną szóstkę przed chwilą

Polecane posty

Gość qwdqweqfqfwrf

Powiedzcie mi ,lekarka powiedziałą mi, że po 40 minutach mam wypluć tampon, ale co potem? Nie wiem czy mogez założyć sobie nowy(kupiłem w aptece takie wyjałowione)! Nie wiem czy można czyms płukac , czy raczej nie?szałwią albo rumiankiem..taką swierzą ranę?

Gość ŚWIEŻĄ
nic nie rób, to sie samo musi zagoić, unikaj goracego i zimnego, ja bym niczym nie płukała, organizm sam sobie z tym poradzi, ja miałam dłutowaną ósemkę a potem szwy zakładane i nic nie robiłam, samo mi się zagoiło

Gość dentyści radzą po wyrwaniu
zęba jeśc lody.

Gość sg
po wypluciu niczego juz nie zakladaj. nie jedz i nie pij przez 2 godziny. mozesz przykladac zimne oklady do policzka. unikaj dzis potraw goracych. szalwia i rumiankiem mozesz zaczac plukac dopiero od jutra.

Gość dupa blada rozlazla
a ta szalwia i rumianek to raczej niech beda chlodne (chodzi mi o jutro) aaaaa i zadnego wysilku bo moze wystapic krwotok!!

suchy zębodół --> w dzierze po zębie robi się skrzep krwi. Nie mozna dopuscic, zeby go wypłukac. Dlatego uwazaj, gdy bedziesz cos pil, nie jedz ta strona. Suchego zebodołu nie zycze, bo bol okropny:o

Gość sg
suchy zebodol jest zapaleniem zebodolu po ekstrakcji, manifestuje sie silnym bolem kilka dni po ekstrakcji. profilaktyka - zastosowanie sie do powyzszych zalecen. kiedy zapalenie wystapi nalezy udac sie do stomatologa w celu oczyszczenia rany i zalozenia opatrunku. pozdrawiam!

Gość qwdqweqfqfwrf
ale wyjąłem opatrunek, a tam gromadzi się slina, co robic by tam nie sciekała?

Gość qwdqweqfqfwrf
wyjąłem opatrunek po 40 minutach, a nadal ma wrazenie, ze tam leci mi krew , co robic?, czy włożyc , tam jałowy opatrunek, samemu?

Gość dwdqwd
dziękuje za rady!:!)

Gość kombinezon
musze zagrac w totka a

Gość Kingaa22
dzis wyrwałam górna piątkę było ok znieczulenie itp. nie wiem co mam robic w tej dziurze po zebie cos tam sie zbiera nie wiem co Czy mozna to wyciagnąc, wydłubać bo to jest straszne uczucie feefeeCzy jezeli to tam zostanie nic sie nie stanie Dzieki

Gość ja nie wiem o jakie Chrwacji
zostaw to. to pewnie skrzep trzeba uwazac aby go nie wyplukac bo beda problemy, dlatego dziwi mnie ze doradzacie plukanie . mi dentysta odradzal chyba ze sa szwy to nie ma prblemu. najlepiej zaczekac kilka dni i po tym czasie plukac.

Gość outd
na razie tego nie ruszaj

Gość Matyldas
Jestem pielegniarka dentystyczna. Po wyrwaniu zeba uwazac, zeby jedzenie nie dostało sie do srodka. Ten "glutek" to bardzo wazny skrzep i w zadnym wypadku nie dłubac i nie probowac go wyciagac. Jutro mozna płukac wodą z solą, ale nie za czesto letnia wodą, raczej nie uzywac zbyt ciepłej. Starac sie jesc druga strona i wsio bedzie dobrze. Pozdrawiam

Gość nie wyjmować
w zadnym wypadku nie wyjmowac skrzepu. nie wolno nic robić z raną.!!!! to wszystko samo się musi zagoić, bo inaczej czeka was suchy zębodół, a to nie jest miłe. Płukać można dopiero na następny dzień, i to bardzo delikatnie, przelewając wodę lub szałwię na stronę usuniętego zęba; nie płukać intensywnie.

Gość PAWULON
Witam mam pytanko jak gługo utrzymuje się ten skrzep w zębodole mam go juz 5 dzień i w niektórych miejsach odpada od dziąsła do dobrze czy żle :(

Gość dZE
Witam mam pytanie Po wyrwaniu 5 i 6 chirurg wlozyl mi do zebodolu dwa male tamponiki i gaze ktora kazal wypluc po 40 minutach a z tymi tamponikami co zrobic> na nich ma powstac skrzep? prosze o odpowiedz

Gość a mi skrzep wypadł po 24
godzinach...czy grozi mi zębodół????? co robić?????

Gość olllllllllllka
Nie na nich;) wiesz jak ciagle krwawi to kup waciki w aptece wyjałowione i tam włóz,później wyjmij.Krwawic Ci moze tak lekko jeszcze do jutra,potem przestanie,dzisiaj raczej mało jedz,nie pij nic gorącoego,nie bierz goracej długiej kąpieli i tyle:)

Gość olllllllllllka
ja wyrywajac zęba kilka godzin zakladalam waciki bo lała mi sie krew,póxniej przestała,dzień póżniej mialam malutki skrzep,który po 2 dniach zaschnął.

Gość olllllllllllka
a skrzep niech se bedzie:) dziura z czasem sama zarasta:)

Gość znawca...
suchego zębodołu nie zycze nikomu,straszzzny ból poprostu okropny,wiem bo sam miałem,moja kochana dentystka powiedziała zebym nie jadł przez 2 h i tyle...po wyrwaniu górnej piatki,przez 2 tyg musiałem brac ketonal co 4 h bo z bólu nie mogłem wytrzymac,przez 5 dni chodziłem na zmiane opatrunku ...dopiero po 2 miesiacach ból ustapił całkowicie,aaaa w tym czasie połowę twarzy i głowy miałem sparazlizowana ,nie mogłem sie uśmiechac bo ból przeszywał mi czaszke :/

Gość ubicaritas
wita\m jestem po usunueciu 8semki 3 godz wyplulam wacik po 1,5 lala sie krew ale nic nierobuilma powoli przestala dodam ze milaam szyta dziure bo byla chyba duza dziura zrobil sie skrzep ktory mi zwisa do dolnej szczeki co mam zrobic boje sie pozdrawiam

Gość ratamahatta
Nie trzeba oglądać horrorów....Wystarczy poczytać to forum po wyrwaniu górnej szóstki - teraz nie będę mogła spać przez te opisy SUCHEGO ZĘBODOŁU, pewnie przyśni mi się, że go mam. Nie chcę wpadać w panikę ale po wyjęciu drugiego opatrunku, który sobie sama zrobiłam była na nim taka mała krwawa galaretka (nie polecam czytać tego osobom o bujnej wyobraźni) ale potem jeszcze krwawiło trochę więc chyba się ten skrzep jeszcze zrobi, nie ? A co do przeżyć - usuwanie nie bolało, nawet lepsze takie coś niż borowanie... A ból zaczął się po trzech godzinach kiedy minęło znieczulenie i trochę osłabł po przyłożeniu zimnej butelki i dwóch ibupromach. Mam nadzieję, że kiedyś przejdzie całkiem :) Pozdrawiam braci i siostry w cierpieniu ;p

Gość ratamahatta
<

Gość ratamahatta
<

Gość Kkkkkaaaa
Witam je jestem dobe po wyrwanej dolnej prawej 6. I zjadlam wreszcie kolacje tylko teraz nie wiem bo wczesniej mialam skrzep czerwony a teraz sie zmienil boje sie ze sie jedzenie dostalo i nie wiem co robic???

Gość gość
jesli skrzep wypadnie , czyli zrobi się suchy zebodol to uwierz ze bedziesz to czuc bo to bardzo boli i dopiero wtedy bedzie znak, ze cos jest nie tak

Gość gość
Miałam wyrywana 6 dzisiaj. San był polamanu i zniszczony. Wyrwanie trwało 30 min . W pewnym momencie zabolało ale dentysta dał wtedy więcej znieczulenia jak podskoczulam z bólu . Wlozoyl no gaze i tampon, 3 godziny schodzili mi znieczulenia ie . Teraz wzięłam tabletkę . Moja mama miała usuwania wczoraj 6 też i nic ja nie boli i mam nadzieję że mnie też nie nedzie