Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qwdqweqfqfwrf

Miałem wyrwanego zęba dolną szóstkę przed chwilą

Polecane posty

Gość szerminatorrr
W tej sytuacji nie kombinuj, jedynie środki przeciwbólowe, z których chyba najbezpieczniejszy jest Apap, a najskuteczniejszy hmm... może Metafen albo Pyralgina? U mnie w podobnej sytuacji miałem większy kłopot, bo skończyły mi się przeciwbólowe i jak kot z pęcherzem szukałem cąłodobowej apteki, a było już coś po 22 już... Spać się nie da, jeść się nie da, masakra... Na szczęście znalazłem całodobowe Kwiaty Polskie i byłem uratowany. Mieszkam we Włocławku.

Gość gość
Potwierdzam. Nic nie rób. Niech się goi. Mniej kombinowania, większa korzyść.

Gość hjkkkkkkk
POMOCY ! Wiec w srode rano (od 2 godzin jest piatek) mialam wyrywana dolna 6,wacik wyjelam po 40 min,nie jadlam ani nie pilam przez jakies 3 godziny. W dzien zabiegu czasami pobolewalo,wczoraj w czwartek caly dzien bolalo ani tabletki ani nic nie dawalo rady dopiero jak przeczyscilam woda z sola na jakis czas ustapilo. Jako ze za duzo mi nie powiedziano w gabinecie w dzien pierwszy chcialam wydobyc jedzenie z dziury i lekko wykalaczka je bralam (tak tak wiem ..) nie uszkodzilam nic bardzo w to watpie. W czwartek jeszcze raz leciitko wykalaczka probowalam (nie wkladalam jej gleboko) ale po jakims czasie zostawilam na domiar zlego rano mocno wypulkalam zeby (nie bardzo ale mocniej niz powinnam) Jem po drugiej stronie ale jedzenie w dziurze i tak sie zbiera nie wiem czy je wyciagac czy nie ?! I jak to robic. Rana jest biala sama niewiem czy jedzenia jest tak duzo czy cos mi tam dano ? (Wiem nie blysnelam inteligencja co do tych resztek i wykalaczki) Czy warto isc jutro do dentysty zeby mi to sprawdzil ? Jestem osoba ktora odczuwa bol bardzo intensywnie i na mysl o suchym zebodole lzy mi leca. Czy to normalne ze nadal mnie boli ? Dodam ze zab byl bardzo zniszczony i zabieg trwal ok.30 minut i nawet ze znieczuleniem odczuwalny. Dziekuje za kazda odpowiedz.

Gość gość
Witam Wczoraj miałam wyrwaną szóstke. Niestety dzis w ranie mam resztki jedzenia. Chce dodac ze jadlam zdrowa strona. Mam cos z tym zrobic czy zostawiac. Pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Gość gość
Czemu nie pytacie dentysty o takie rzeczy??

Gość gość
Skoro lekarz nic nie mówi wychodzisz z założenia, że luzik wracasz do domu i lajcik. Ja dzisiaj byłem i też nic mi nie powiedziano.

Gość gość
Witajcie. Miałam wyrwaną dolną szóstkę, pół zęba wyszło elegancko a pół bardzo zepsute bylo więc dentysta około 10 minut musiał dłubać. 15 minut trwało wyrywanie, oczywiście z mocnym znieczuleniem. Po godzinie 12 było po wszystkim. Dostałam zmienne tampony i kartkę z instrukcją co można a czego nie itd. Około 13:30 tak chciało mi się palić że nie wytrzymałam i z tamponem na zębie zapłaciłam. Oczywiście nic nie jadłam i nie piłam przez 2-3 godziny. Dopiero późnym wieczorkiem delikatnie zjadłam już bez tampona. W ten dzień zapaliłam jeszcze 3 -4 papierosy ale uwaga jak paliłam to wkladałam tampon na zęba. To żadne palenie ale lepsze niż nic dla kogoś kto musi. Tabletki brałam co 6 godzin bo nie chciałam by bolało. Następny dzień już o 7 rano kawka letnia i fajek. Oczywiście piłam powoli i paliłam też delikatnie. Ząb cały czas lekko krwawił. Do pracy na 8 do 12, w pracy nic nie jadłam tylko kawa i fajki może 2 szt. Ząb nadal lekko krwawił przez wysiłek fizyczny. Ostatnia tabletka o godzinie 9 w pracy. Potem już tylko pobolewał ale do wytrzymania. Ząb wcześniej czyli piątka też bolał nawet bardzo ale do wytrzymania. Po pracy zjadłam obiad powoli i ostrożnie, letni nie gorący. Jak zobaczyłam resztki jedzenia w miejscu wyrwanej szóstki to płukalam wodą ale delikatnie. Żadnej szałwia, rumianku itd. Zęby już myłam w drugi dzień obok wyrwanej szóstki mimo że piątka bardzo bolała, ale tylko elektryczną szczoteczką bo zwykłą się nie dało, za duży ból. Drugi dzień już paliłam więcej ale delikatnie. 3 i 4 dzień już normalnie paliłam i jadłam, oczywiście drugą stroną. Dzisiaj mija tydzień i widać że dziąsło zarasta tak jak powinno. Naczytałam się dużo w Internecie na forach i bałam się okropnie jak to będzie. Pamiętajcie najważniejsze to na początku nie jeść i nie pić te 2-3 godziny. No i nie płukać zębów w dzień wyrwania .A jak palić to z tamponem na zębie, ja tak robiłam w pierwszy dzień, nawet nie minęły 2 godziny od wyrwania a ja paliłam. Ten tampon na zębie to wyczytałam w necie to chyba pisał jakiś stomatolog. Dzisiaj mam wizytę kontrolną. Przepraszam jeżeli troszkę chaotycznie napisałam, chciałam się podzielić moimi doświadczeniami i żebyście się tak nie bali bo to nie jest tak straszne jak wygląda. Pozdrawiam serdecznie.