Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

BudziolkaKrejzolka

Matura??

Polecane posty

Gość Justyna123
dziewczyny zrobcie mi cos bo ja zamiast sie uczyc to ubrania na allegro ogladam;P

Kolorowa i jak tam ? ;> wkuwasz ?:D ja zaraz się za to zabieram, coś długo dziś spałam... I jak biologia dziewczyny ?:D A Ty się Justynka nie martw ;) duuuuużo osób tak ma że zamiast się uczyć robi coś innego;D a pomysł z ubraniami nie jest taki zły :P ale ok, więc... DROGA PANI JUSTYNO! DO NAUKI! CO TO MA BYĆ?! JUTRO MATURA A TU CO ;> DO NAUKI ALE JUŻ !!!!!!!! (wystarczy ?:P) pozdro dziewczyny ;)

Gość Justyna123
Optima zmotywowalas mnie;) no to ise spowrotem do lozka tyle ze z ksiazkami do biologi:) przeraza mnie jutrzejszy dzien..

Pomóżcie mi bo nie mam pojęcia jak to zrobić...mam zaznaczone z planie że będe miec kartkę z cytatami...czy stojąc przed komisją bede miec w reku 2 kartki?z cytatami i tym planem ??czy mogę te cytaty wcielic do planu??Podam wam przykład: \"Zbrodnia i kara\": * krótkie streszczenie, * motywy zbrodni: nędza, poczucie niesprawiedliwości, teoria ludzi \"zwykłych i niezwykłych\" No i tu sobie podaje cytaty do ktorych sie odwołuję...mogę tak zrobic?? a i jeszcze jedno...ten caly plan to mam przyniesc na egzamin razem z bibliografią i oni sobie zerkną na to i mi oddadza??

Justynka tylko nie zaśnij nad książkami. U mnie nauka w łóżku zazwyczaj się tym kończy :D ja mam PRZERWE ! a zaraz za ekologię się biorę :) Malwoj, cytaty osobno na kartkę z cytatami wrzuć. Masz dwie kartki: jedna z konspektem a jedna z cytatami :) Komisja może chcieć obejrzeć je czy coś tam nie jest napisane, ale Ci je odda ;) A i miej najlepiej dwie kopie cytatów dla komisji ( można jedną, ale lepiej dać każdemu egzaminatorowi kopię) powodzenia :)

o kurcze to trochę ciężko będzie tak co chwilę patrzeć raz w lewo na jedna kartkę raz w prawo i jeszcze na nich...trzeba będzie zacząć już ćwiczyć tą szyje bo zakwasów dostanę przy nich i opadnie mi ta szyja z wrażenia:P

Gość havanka
jak tam przed jutrzejszą biologią? ja tylko rzuciłam okiem na vademecum, najważniejsze rzeczy ogólnikowo powtórzyłam. itak już dzień przed się niczego więcej nie douczę

Malwoj a nie możesz sobie usiąść ? i kartki na ławkę położyć ? ;) A na komisję nie patrz :P bo oni czasem mini robią :D albo ziewają.. :D Havanka większy stres będzie przed histą ;/ ja mam nadzieję że się jeszcze czegoś nauczę :D w sumie jeszcze parę godzin mamy. Jakieś powtórki albo coś. Z drugiej strony taka piękna pogoda.. :D

Gość havanka
a jak przypuszczacie jaka będzie biologia? trudna jak WOS czy może w miarę jak geografia? wogóle ciężko coś podejrzewać w tym roku...dziwne te matury

ja podejrzewam że będzie trudna. Szaleją w tym roku z tymi egzaminami i wątpię żeby z biologii nam odpuścili. ;/ ale z kolei podstawa raczej trudna nie jest( nie była?) więc nie wiem

Gość havanka
a tak apropo WOS-u to wydaje mi się, że zrobili ją trudną bo od jakiegoś już czasu krążą opinie jaki to WOS łatwy i pewnie dlatego dowalili w tym roku

mam nadzieję że to z tego powodu. Bo chociaż biologię muszę dobrze napisać. Ale boję się że przygotowali taki egzamin że do końca życia zapamiętamy :D uciekam się uczyć ;) 🖐️

Dziękuję Ci OptimaBest za pomoc:)myślałam że stoi się przed nimi:P a wiesz może jak wygląda ustna z ang?I co trzeba umieć? Wiem że obrazki będą ale ile?i mam umieć mówić w czasie przeszłym i terazniejszym czy jak?Jejku ja nic nie wiem:(

Na angielski nie masz się co stresować :) Jest jeden obrazek i do tego dwa pytania. Mówisz w czasie teraźniejszym np They are waiting for... albo he is happy, because... itd. Możesz zacząć kombinować z przeszłymi że np. they haven\'t been there before, ale myślę że na podstawie to zbędne ;) chociaż mile widziane :D Opisujesz po prostu to co widzisz i spekulujesz na temat wydarzeń i osób ;) Masz trzy dialogi: uzyskiwanie / udzielanie informacji, negocjowanie i relacjonowanie zdarzeń. W każdym z dialogów są trzy informacje, które musisz przekazać bo za to masz punkty. W niektórych dialogach Ty zaczynasz, czyli zdający, a w niektórych egzaminator. :) ale nawet jeśli Ty masz zacząć to po prostu mówisz tak jak jest w poleceniu (taki wstęp po prostu) że np. I was in London last week, a egzaminator coś tam odpowie np. oh it sounds great i zapyta Cię o pierwszy podpunkt ;) A jak egzaminator zaczyna to po prostu odpowiadasz. I zawsze możesz poprosić o powtórzenie tego co powiedział;) W dialogach musisz mieć jakie takie pojęcie co do czasów ;) Chyba dobrze opisałam, ale niech ktoś mnie jeszcze sprawdzi :D jeśli Ci zamieszałam albo wprowadziłam w błąd to przepraszam...

Nie nie wszystko już rozumiem:) wiem tyle ile nie dowiedziałam sie przez te lata w szkole hi Dziękuję raz jeszcze:*

nie ma z co :) polecam się na przyszłość ;) powodzenia na ustnych i daj nam znać jak Ci poszło ;)

Gość Justyna123
Dziewczyny i jak po biologii?? według mnie była dużo trudniejsza od próbnej ale ma nadzieje że zdałam:) a jak u Was?

wydawala mi sie zaje... PROSTA i czulam ze po prostu jestem niedouczona :P seryjnie ..kurde ale mysle ze zdam ... jakos :P ;)

Gość gryy
Hm, matura. Pisałąm rozszerzenie i sama nie wiem, co mam o niej myśleć. Na pewno trudniejsza od próbnej, ale mam nadzieje ze TRAFIŁAM W KLUCZ w tych zadaniach :)

podstawa w sumie może być chociaż racja...próbna była o wiele łatwiejsza. Na tej było więcej zadań raczej na myślenie...zdam ale ciekawe jak;) jakby pojawil sie klucz odp. w necie to prosimy o podesłanie linka:)

mi się wydaje że była na podobnym poziomie jak próbna ( ta z listopada), czyli w miarę łatwa... Oddałam po godzinie, a zdążyłam 3 razy sprawdzić :D ale tak poważnie to tam musiał być jakiś HACZYK, musiał, bo ja im nie wierzę :P i boję się sprawdzać klucz bo ja tego haczyka nie odkryłam :P

Gość ghghhhghgh
latwa? mi sie wydawala bardzo trudna! robilam wczesniej testy z poprzednich lat, zarowno te majowe jak i probne i ten dzisiejszy uwazam ze byl najtrudniejszy. w ogole nie balam sie biologii, a dzisiaj porazka

Gość ghghhhghgh
ja tez o podstawie ;)

Gość ghghhhghgh
za 10 minut rozwiazania ;) strach sie bac ;)

Gość ghghhhghgh
ja tez pisalam tak glupio ;) myslalam ze nie zdam, ale z 40% bede miala. to i tak porazka, no ale trudno