Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

BudziolkaKrejzolka

Matura??

Polecane posty

Gość kui9hoi
ja rowniez lalka,najpierw naposalam jej charakterystyke,potem sen i ze ujawniaka a jej strach,lek itp,a na koniec podsumowalam ze to jaka jest to wina wychowania i otoczenia w jakim zyla,a tekst przyjemny i latwy ale pyt.straszne

Gość maturencja.
noo te pytania były durne bo faktycznie tekst ok, lekko sie czytalo a powiedzcie jaki srodek stylistyczny tam byl użyty? kojarzycie pytanie? chyba 3 hiperbola wyliczenia i jeszcse 2 jakies :D co dałyscie?

Gość matura lala
ja napisalam wyliczenie a chciałam te coś na gie

Gość matura lala
PS. Przez jakieś 40 minut zastanawiałam się pomiędzy dwoma tematami i wybrałabym raczej ten pierszy, gdyby nie trzeba było podawać kontekstów historycznoliterackich:) Zaczełam pisać niecałą godzinę przed końcem i robiłam to aż do dzwonka. Nawet nie zdążyłam sprawdzić błędów...

Gość ollallaaaa
a pisal ktos z was pierwszy temat? jak zanalizowaliscie wiersz tetmajera?

Gość ciekawaaaa2
dziewczynki i chlopcy co bylo na rozszerzonej a co na podstaw? chodzi mi o wypracowanie?

no wlasnie co bylo ??? napiszcie bo tez jestem ciekawa ;) mniej wiecej jak tematy brzmialy

Gość sialalinka
ja dokladnie tak jak matura lala 40min zastanawiania sie co pisac, w pierwszym temacie zrazila mnie kwestia historyczna i tez pisalam do samiutkiego konca jak napisalam ostatnie slowo to powiedzieli ze koniec zamykamy, nawet nie przeczytalam co tam nagryzmolilam

a kto jest z rozszerzenia ?;> Po prostu schiz totalny ;/ Tekst ok, ale pytania ? ;/ co do wypracowania to \"Lolo\" królował w mojej szkole. Interpretacje były różne ;/

Nectarine, pierwszy temat byl z opowiadania Sławomira Mrożka "lolo" - analiza i interpretacja - sposób kreowania bohaterów i paraboliczność utworu.(czy jakoś tak) Drugiego nawet nie pamiętam dokładnie. Porównanie fragmentu utworu jakiegoś z wierszem Różewicza "Słowo" (chyba)

Gość maturzystkategoroczna
ja tam nawet dobrze nie przeczytalam tego tematu z wiersami. jak zobaczylam ze wiersze to od razu zrezygniowalam i pisalam o lalce. w sunmie szybko mi poszlo po 1,5 h juz bylam gotowa do wyjscia.

ja pisałam wiersze............... myślałam, ze spoko, ale teraz już wiem, że jednak nie tak dobrze, mi poszlo... masakra..

Gość Justyna123
Jak po angielskim?:) wg mnie trudna byla, list w miare napisalam, wiadomosc z bledami gramatycznymi a listeningi i readingi wszystko strzelalam:(

spodziewałam się trudniejszego testu. ale ten też taki dziwny był. napisałam opowiadanie o tak banalnej treści że aż mi wstyd ;/ pozostałe zadania to chyba tylko kwestia szczęścia. ogólnie pozostał niesmak j. angielskiego :/ idę wkuwać ustną prezentację na jutro ;//

Gość Justyna123
OptimaBest napisz jutro jak po polskim ustnym bo ja sie ustnych najbardziej boje. I powodzenia Ci zycze:)

Gość maturzystkategoroczna
ale zla jestem na siebie. sprawdziłam sobie wyniki oczywiscie z drugiewj czesci mialabym 5 pkt wiecej gdbym nie zmieniala dobrego na złe. ależ ja durna jestem. w rozprawce nie wiem jakim cudem cos powalilo mi sie w glowie i napsialam ze autostrada to railway

A to suchar :| Z części testowej z angielskiego mam 34 na 35 pkt,a list do hotelu też nie poszedł mi rewelacyjnie.Pewnie będzie 90 % i nici z moich dążeń do pełnej stówy :P

Nens... 90 % ? pełna zazdrości już gratuluję :D Już się nie ma co martwić i załamywać, ważne że już za nami ten etap ;) zobaczymy co będzie dalej ;P Justyna, napiszę jutro o ile przeżyje ;P bo póki co umiem połowę, ale jeszcze muszę przerobić \"otoczkę\" ustnej prezentacji. Długa noc się szykuje ;)

Gość matura to bzdura
witam ponownie dziewczęta :) nawet nie wiecie jak się cieszę, że dwa najgorsze dni już za mną. wczorajszego wolę nie wspominać, ale dzisiejszym angielskim się podbudowałam. jak u was?

OptomaBest-wolałąbym,żebyś pełna zazdrosci mogła powiedzieć mi za jakiś czas" gratuluje,że zdałaś biologię na 30 %" :P To dopiero będzie wyzwanie.

Gość idz i powiedz
biologię zdasz (zdamy! :D ) na więcej niż 30 % zobaczysz! ;) u mnie odwrotnie, wolę polski niż angielski :P jednak ;) a pochwalę się że umiem juz polowe prezentacji o ! :P a wiecie moze jakie pytania moga mi zadac ? tzn czy dotyczace np epok z ktorych mam lektury czy i lektur? czy jak ? Dziewczyny powiem Wam jedno... STRES !!!!!!! :D

hejjj 🖐️ nieee chce mi sie czytac od początku :P matura polak rozsz:spaliłam,total porażka... angielski rozsz:bedzie albo ok 60% albo 60 albo jak sie uda to troche wiecej...no załamka :o :o :o :o przeciez to proste bylo.tak to jest jak sie czlowiek kieruje intuicją -to jest dobrze ale jak juz ku**a zaczyna myslec to sie wszystko je*ie pzdr

Kolorowa w skrócie powiem że większość podobnie :P chociaż są wyjątki (ja do nich NIE należę :D) wkuwam jeszcze na ustną, 3mać za mnie kciuki proszę... bo się boje ! o ! :(

kto dzis pisze wos ??? jak ja sie okropnie boje mam dziwne przeczucie ze bedzie tak trudny ze nic nie napisze pustke mam w glowie :(

ja pisze wos rozszerzony. też mam okropną pustke w głowie ale może jakoś to bedzie....dobra jade,trzymac kciuki za zdających wos!!!:-p

Dziewczyny i jak ten WOS Wam poszedł ? bo mówili ze trudny był... Pochwalę się że zdałam ustny z polskiego na 70% :) strasznie się cieszę :) i od razu mówię, że nie ma się co stresować (chociaż stres mnie nie ominął) bo więcej zachodu niż to warte. mi się trafiła trochę wredna egzaminatorka ale dałam radę :)

Gość Justyna123
OptimaBest gratuluje:) ja wlasnie ucze sie mojej prezentacji ale mam ja dopiero 16 wiec jeszcze troche czasu jest:) a jaki Ty mialas temat i jakie pytania Ci zadali?

dzięki :) Ja miałam motyw przyjaźni. Pytali mnie o przeszłość Wokulskiego( bo Lalkę omawiałam), jak rozumiem słowa "Wokulski zginął pod resztkami feudalizmu" ( czy coś w tym stylu). Co moim zdaniem przeszkadza w przyjaźni na podstawie " Małego Księcia ", kto wykonuje utwór "niepewność" i czy podmiot kochał czy był przyjacielem. ;) mniej więcej tyle (jeszcze 2 pyt ale już nie pamiętam jakie:D Stres) Znajomych pytali np. o rodzaje metafor, jednej koleżance babka zacytowała początek książki a ona musiała powiedzieć jej tytuł ( bo w tej książce wykorzystany był wiersz który ona omawiała ;/), inne przykłady lektur opisujących totalitaryzm itd. Da się przeżyć :)

o przypomniałam sobie :D pyt. "czemu Henryk wrócił do getta" ( "poczatek") :D