Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Młoda mama grudniowa

Mamy pracujące, proszę wypowiedzcie się.

Polecane posty

Gość Młoda mama grudniowa

Witam serdecznie! Jestem młodą mamą, urodziłam synka w grudniu 2007. Pracuję w dwu szkołach jako nauczycielka na 2 etatach. Często czytam o mamach, które planują małą różnicę wieku między dziećmi, np. półtora roku, ale zazwyczaj są to mamy, które planują dłuższą przerwę w pracy. Ja od września wracam do pracy, niemniej już teraz marzę o kolejnym maluszku. Chciałabym, żeby pomiędzy dziećmi było ok. 2 lata różnicy, może troszkę mniej. Czy jeśli wrócę we wrześniu, a w okolicach stycznia - lutego zajdę w ciążę to będzie to bardzo źle widziane przez pracodawcę? Mam zamiar wtedy dociągnąć rzecz jasna rok szkolny do końca i ewentualne zwolnienie dopiero po wakacjach. W tym roku skończę 26 lat, wiem, że jestem młoda, ale o ile będzie mi to dane marzę o większej rodzinie, może trójka dzieci? Przyznam, że nie wiem jak to wszystko rozegrać, żeby było najlepiej. Zaczęłam pracę w 2006 roku, więc też stosunkowo niedawno. Zaszłam w ciążę w marcu 2007, ale pracowałam koniec końców do połowy października. Z jednej strony pewno w pracy byłoby lepiej widziane, gdybym teraz od września wróciła na dłużej, z drugiej strony mam 3,5 roku starszą siostrę i wiem, że to już dość duża różnica wieku i chciałabym mniejszą... Biorę też jeszcze jedną rzecz pod uwagę. Ogólnie jestem bardzo aktywna, moja mama bardzo chętnie mi pomaga i też wiem, że prawdopodobnie im dłużej będę czekać, tym mniejsze szanse na pomoc ze strony mamy, bo przecież z wiekiem sił raczej nie przybywa... Mamy drogie pomóżcie. Gdybym planowała wychowawczy, to nie wahałabym się. Ewentualny wychowawczy biorę pod uwagę właśnie po drugim dziecku, teraz nie. Pozdrawiam i będę wdzięczna za opinie.

Gość wracaj do
pracy i nie przejmuj się, tym bardziej, że masz zamiar pracować cały rok szkolny a nie możesz na 100% przewidzieć czy zajdziesz w ciążę dokładnie jak zaplanowałaś