Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lklklk

ile należy dać 8222w kopercie na komunię8221 ?

Polecane posty

Gość lklklk

Ile powinna dać chrzestna (bardzo bliska rodzina), ile „zwykły” gość ????

Gość co odliczasz
?

Gość lklklk
nie odliczam, cudzysłów tak jakoś wyszedł (???) :-)

hehh :D zalezy od kasy jaka kto pasiada :D teraz niestety albo stety daje sie duze sumy ......Za moich czasow dostawalo sie zegarki i tandetne kolczyki i dziecki sie cieszylo a teraz?komputery,rowery za 2 tys a do kopert nawet 500-1500 zl.... :P

Gość upupupupupupupupupupupupupup
mnie też interesuje temat proszę o pomoc, interesuje mnie gość -nie chrzesny/a ale bliska rodzina a może pomysł na jakiś prezent uniwersalny - co by nie wyszło, że dostał kilka zegarków

Gość gfgffdgfd
ja ide 18 i z chlopakiem dajemy 200 zł

Gość jooooooooooola
czytałam w jakjeś tam prasie, że chrzetni dają po 1 000 zł - chyba to jest małe przegięcie

Gość garderoba
swatch ma takie fajne zegarki, nawet jak dziecko dostanie 10, to sie nic nie stanie, byle nie były takie same :P

Gość jak mogłEś mi to
chrzestni 1000 mozesz dac 800 moze lepiej wykup jakies papiery wartosciowe albo na lokate daj dziecko nie rozpierniczy a pieniazki bedzie mial na pozniej jak znalazł Do tego pismo swiete podstawa o Bogu sie zapomina w takiej chwili wszyscy teraz leca na prezenty a nie przezywaja teo pierwszego dnia kiedy przyjmuja do serca Jezusa...

Gość tabernakulum
Ludzie, halo, pomalutku. Komunia to jest przyjatko z okazji przyjecia przez 8-LATKA 1. Komunii. Prezent powinien być, ale drobny. To, ze niektórym najebało na mózgi, to nie znaczy, że tak jest dobrze. Tysiac złotych to jest prezent na wesele i to ogromny. Stówka, dwie to góra - albo jakiś prezent o takiej wartosci. Komputer to niech mu rodzice kupią, ewentualnie z uzbieranego. Rower to samo. Chrzestny może dać troche wiecej, np. 3 stówy, do 5, ale to juz jest rozrzutnosć.

To może ja sie wypowiem moje dziecko jest juz po komuni od gosci przecietnie dostało po 200 - 300 zł. od chrzestnych po 600 zł od dziadków 2000 wiec to jest tak jak ktos uważa i na ile go stac a i dostał zegarek taki za 50 zł jako dodatkowo sportowy fajny taki dla chłopca i z niego sie najbardziej cieszy

Gość mój synek dostał
od chrzestnego 2000 , od dziadków i mojego brata po 500 zł , od drugich dziadków 1000 zł Gosci mało bo tylko najbliżsi, wszystkie pieniażki wpłaciłam na konto oszczędnościowe , na to konto wpływają wszystkie większe sumy. Jestem po rozwodzie , bez alimentów i odkładam miesiecznie określoną kwotę na przyszłe studia :), pieniażki z komunii w jakiejs częsci bedą przeznaczone na opłacenie letniej kolonii, reszta juz w banku

Gość upupupupupupupupupupupupupup
Serdeczne dzięki, mnirej więcej wiem. Porblem w tym, że wolałabym dać dziecku prezent bo kasa z tego co widziałam to pójdzie na "pokrycie" wydatków związnych z organizacją przyjęcia i nie bardzo mi to pasuje. Gdyby kasa byla wydana jak wypowiedź powyżej (konto, kolonie) chętnie bym dala kasę. To, że komunia to sakrament to każdy wie. Utarło się jednak, że daje się prezenty i tak jest. Od tego żeby dziecku wytłumaczyć, że konunia to nie same prezenty to są rodzice, tak samo jak od tego, że na urodzinach również prezent nie najważniejszy, żaby dziecko przy wejściu nie zapytało gościa - gdzie prezent. Problem w tym, że niektórzy rodzice sami tego nie rozumieją.

Gość myszy.kiszka
Ludzie ale wy sie dajecie wkręcić w te karuzelę. Tak, tak, rodzice mają wytłumaczyć - ale czy rodzice wytłumacza, czy nie, ciotka z przekleństwami na ustach wyskrobie skądś 5 stów, bo "tak sie daje". Nie ma ze tak sie daje - daje sie prezent, ale on nie ma być wększy niz prezent weselny, ludzie, litosci !