Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kokokok077

kiedy lekarz widzi płec dziecka najwczesniej?

Polecane posty

Gość kokokok077

mozliwe zeby w 10-11 tygodniu ju bylo widac?

Gość pomagam......
nie

Gość Antoleczka
najwcześniej w 12 tygodniu

Gość ndjks
po 16 tyg - czyli dopiero sie dowiesz na ug polowkowym po 20 tyg

Gość berenikaa
u mnie zobaczyl w 12 tyg - sprawdzilo sie -:) ale to co powiedzial twoj gin - to nic na 100% dziewczynki moga miec opuchniete wargi sromowe - co wyglada jak siusiak a u chlopcow wlasnie to siusiak :D wiec to gin powinien ci bardziej powiedziec co on widzi a nie my ;D

Gość miniara
no wlasnie nie potwierdzil tylko stwierdzil, ze mozliwe z tego co zobaczyl. Przeciez nikogo nie pytalam o potwierdzenie :)

Gość dddddddddddddddddsre
o kurcze,jakiś jasnowidz chyba;)

u mnie lekarz zobaczył dziewczynkę w 16 tygodniu ciąży. Kiedy pytałam, czy może się coś jeszcze zmienić, stwierdził, że nie, że jest pewien. Zobaczymy w 20 tygodniu, czy sie faktycznie nie odmieni nic :)

a w 12 tydodniu nie ma jeszcze wykształconych narządów płciowych, więc po tym poznać się nie da, ale z tego, co mi powiedziano na usg prenatalnym własnie w 12 tygodniu, można to poznać po układzie czegos tam innego (już nie pamiętam czego), ale nie jest to 100%. Mnie o dziewczynce już wtedy powiedziano, ale zaznaczono, ze to jeszcze nic pewnego. W 16 tc mój lekarz potwierdził córeczkę, a myśle, że 100%-owa weryfikazja będzie około 20 tc :)

a ja w 12 tygodniu sama widziałam jajeczka i siusiaka pośrodku, potem w 16 tygodniu inny lekarz też pokazał mi armatkę i też było wyraźnie widać jajeczka i siuśka. Czekam teraz na usg połówkowe czy się potwierdzi :)

dotus, w 12 tygodniu nie ma jeszcze jajeczek i siusiaka, więc musiałas widziec co innego

Vademecum ma racje, narzady rozrodcze dla chlopca i dziewczynki w tym czasie wygladaja identycznie !!!! Wlasnie wystaje cos, z czego pozniej ksztaltuje sie penis lub lechtaczka. Mojej siostrze lekarz w 12 tc powiedzial, ze po ukladzie kostnym, moze bedzie dziewczynka. Ale jak to rozpoznal nie mam pojecia. Akurat trafil. Mi powiedzieli w 19 tc. Wczesniej nawet nie wyglupiali sie probujac okreslic plec.

mi gin powiedzial, ze na 100% to sie okaze po porodzie:P A na powaznie, to mysle, ze ok. 90% szans jest ok 20 tyg ciazy:)

kurcze dziewcyzny sprawdziałam jeszcze raz na nagraniu, bo mam to badanie z 12h2d nagrane na płytkę i widać wyraźnie między nogami wystające coś, co wygląda jak jajeczka i pośrodku tego wystaje jeszcze mały kikutek - jakby siusiak. A teraz w 16 tyg jak byłam to wyglądało bardzo podobnie tylko było wieksze. To co to mogło być innego?

dotus, ale natury nie zmienisz - fizycznie tego tam być nie mogło w 12 tygodniu i tyle, a to, co sie Tobie wydaje, to już inna rzecz :) Takie są fakty

ja się boję, że 20 tygodniu się okaże, że dziewczynka zmieniła się w chlopaca. Nie to, ze nie chciałabym synka, bo było mi obojętne, ale teraz jakos sie już przyzwyczaiłam do myśli, że córeczka :)

Vademecum, mi powiedziano w 19 tc ze ma byc dziewczynka. nastepne usg mialam dopiero w 34 tc i w sumie nie bylam pewna, ze to bedzie dziewczynka, ale potwierdzili to jeszcze raz ( usg robil ktos inny) . I sprawdzilo sie :) Chociaz slyszy sie o pomylkach w tej kwesti. Jednak 12 tc to po porstu niemozliwe, by okreslic plec przez usg.

w 12 tygodniu faktycznie niemożliwe, ale u mnie był to 16 tydzień

Nie no ja wiem, ze u ciebie 16 tc. Wiec jak tak ci powiedzieli najprawdopodobniej masz dziewczynke. :) Moje ostatnie zdanie bylo do dotus i autorki topiku.

A ja znalazalm takie cos : Płeć dziecka jest przesądzona już w momencie jego poczęcia. Na początku wszystkie zarodki wyglądają tak samo. Do 12 tygodnia ciąży trudno rozpoznać płeć dziecka tylko przez „oglądanie” płodu. Można wykonać badanie genetyczne. Przy pobieraniu płynu owodniowego do badań genetycznych zawsze ustala się genetyczną płeć płodu. W badaniu USG zewnętrzna narządy płciowe płodu widoczne są od około 15-ego tygodnia ciąży. Czasem nawet w 14 –tym tygodniu, ale im wcześniej, tym łatwiej o pomyłkę. Po 20-tym tygodniu ciąży płeć dziecka dość łatwo już w USG określić, pod warunkiem oczywiście, że podczas badania ułoży się we właściwy sposób.

Gość fdggfh
mi lekarz powiedział na poczatku 17-tego tygodnia że to dziewczynka na 99,9% w 19 drugi powiedział że na 99.9 dziewczynka a po 21 tygodniu lekarz dał mi zdjęcie cipeczki ;-D aby nie było że usg co 2 tygodnie,,, moja ciąża była pod specjalną kontrolą gdyż wcześniejsza obumarła w 26 tygodniu..

Ja wiedziałam od 15 tyg ciąży o dziewczynce ale to był świetny specjalista w dziedzinie badań prenatalnych i z dużym doświadczeniem. Z tego, co pamiętam to chyba stwierdził to z wyglądu układu moczowego :-) bo faktycznie w tym czasie wargi mogą być powiększone i łatwo o pomyłkę.

Gość ak29
a mi lekarze w 12 i 14 tyg powiedzieli że chłopak- a w 17, jeszcze inny, że mała kobietka... i co teraz? komu bardziej wierzyć?

Gość zgadzam sie ze w 12 tyg to
nic pewnego nie mozna okreslic. mi lekarz powiedział ze cos jest miedzy nózkami ale tylko tyle. dwa tygodnie póxniej inny lekarz powiedział ze dziewczynka i kolejne usg to potwierdziły.

Gość mama z irlandii
u mnie w 14 tyg powiedziała doktor że chłopczyk ale że nie na 100% i mam synka.

Niby do 13 tc zewnętrzne organy płciowe wyglądaja tak samo tylko dobry specjalista dostrzega te minimalna różnicę.

Gość akla83
No właśnie ciekawa jestem i Ja..jak to jest z tym określeniem płci tak wcześnie. Nie ukrywam, że z mężem staralismy się "zaplanować" płeć wg.naturalnych metod tj.2-3dni stosunek przed owulacją, dieta na 3 m-ce przed poczęciem bogata w magnez i wapń, ale tak na prawdę to chcieliśmy mieć drugiego szkraba w domu (mamy już córkę) co by weselej było ze śmiechem dzieci :) Byłam 2 dni temu na usg genetycznym. Po pomiarach lekarz stwierdził, ze dzidzia zdrowa. i tak ni stad ni z owąd nagle wyjechal z tekstem "nie widzę żeby tu coś dyndało" więc na 80% dziewczynka"! Nawet nie zapytała z rozpędu czy chcemy znać płeć ;D Nie spodziewalam się "rozpoznania" płci na tej wizycie-zwłaszcza że to dopiero 12 tydzień! O tym, zę córka będzie 3 lata temu dowiedzieliśmy się dpiero w 21tyg bo w 16tym nie dało sie określić. Dodam tylko, że teraz bylismy u innego lekarza. Prywatnie, lekarz najlepszy w mieście z super nowoczesnym sprzętem. Pracuje również w szpitalu dodatkowo. Powiem wam jeszcze że dostałam w prezencie taki test na pleć dziecka-kuzynka kupiła na ebay za jakieś 60zł. Cos jak test ciążowy, bo robi sie go z moczu i też jest płytkowy. wykrywa chromosom Y. Jeśli go wykryje to barwi się na niebiesko-chlopiec, jeśli nie-różowy-dziewczynka. ma sprawdzalnosć ponoć 92% i w Ameryce jest bardzo popularny-mozna go kupić w każdej aptece i mozna go robić juz od 10tyg ciąży. wyszedł mi na dziewczynkę. Jest też takie coś jak "kalendarz chinski płci". Moj gin powiedział, że uważa że on ma bardzo dużą sprawdzalność. W chinach 99% a w Ameryce 85%. Tam też wyszła dziewuszka :) No...ciekawa jestem... na 100% dowiem się jakiej płci jest mój maluszek 25.03 wiec dam znać :)

Gość juz za kilka dni:)
mi lekarka powiedziała dokładnie w 11tyg+6 było robione usg 3 D/4D i było widac siurka, na kolejnych usg tylko sie potwierdzało, młody zawsze chętnie pokazywał co ma miedzy nogami:))