Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gwiazdeczka_7

hiperbilirubinemia, bilirubina

Polecane posty

Gość Gwiazdeczka_7

Moje pytanie tyczy się tej choroby, przypadlości jaką jest hiperbilirubinemia... gdy ma się znacznie podwyższoną bilirubine. Otóż, chciałabym się dowiedzieć, czy jest ona można się nią jakoś zakazić...nie wiem poprzez kontakty sexualne, albo nie wiem. W internecie udało mi się jedynie wyczytać, że podwyższona bilirubina nie jest niebezpieczna o ile nie jest oznaką żółtaczki. Ale nigdzie nie jest napisane czy można się zarazić hiperbilirubinemią.

Gość wszystko zależy od przyczyny
hiperbilirubinemii, jeśli przyczyną jest wirusowe zapalenie wątroby, to można się nią zarazić, jeśli jest nią uszkodzenie wątroby np przez alkohol, leki itd to oczywiście że nie. No i jest grupa chorób w której jest zła przemiana bilirubiny w wyniku braku jakiś enzymów i one nie są zaraźliwe. Zadałaś złe pytanie, bo hiperbilirubiemia nie jest chorobą, ale objawem bardzo wielu różnych chorób To tak jak z katarem, jeśli wywołany jest przez jakiegoś wirusa to się nim zarazisz, ale jeśli ktoś ma katar bo ma alergie to nie.

Gość Gwiazdeczka_7
Mi chodzi właśnie o przypadek gdy jest zła przemiana bilirubiny. Widać taka uroda człowieka, najważniejsze, tak jak mówisz, w tym przypadku nie jest to zaraźliwe :) Bardzo dziekuję za odpowiedź.

Gość nie jest zaraźliwe
bo sama mam zespół Gilberta ;) i nadmiar bilirubiny ;)