Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maalłaa021

Jak zażywać tabletki antykoncepcyjne ?

Polecane posty

Gość maalłaa021

Kto pomoże ! załóżmy że dostałam okres 1.06.08 pierwszą tabletkę biorę właśnie 1.06 do 21.06 następnie robie sobie 7 dniową przerwę, w której powinien pojawić się okres, co zrobić jeżeli on się nie pojawi? brać tabletki po tych 7 dniach, czyli ósmego dnia ? co zrobić gdy okres pojawi się w tych 7 dniach ale będzie krótki i skończy się po 3 dniach czy już wtedy muszę zacząć kolejne opakowanie tabletek ? czy mam tą przerwę (7 dniową odliczając te 3 dni okresu). błagam pomóżcie.

Gość tabletki się zażywa wsadzając
bezpośrednio do pochwy po uprzednim nasmarowaniu masłem aby był lepszy poślizg...

Gość maalłaa021
ale śmieszne dziękuje za inteligentną odpowiedź. idź już spać

Krwawienie na pewno się wtedy pojawi. Nowa opakowanie MUSISZ zacząć ósmego dnia, bez względu na to ile dni trwało krwawienie.I raczej nie będzie krótkie. Dopiero zaczynasz brać?

Gość tabletki się zażywa wsadzając
oczywiście że nie idę spać a tobie radzę iść jeszcze raz do ginekologa skoro poprosiłaś go o tabsy a nie zapytałaś o podstawowe sprawy... 🖐️

Gość maalłaa021
chociaż jedna życzliwa osoba, tak dopiero zaczynam brać. dziękuje :*

Gość maalłaa021
ale nawet jak dostane okres i skończy się od przed upływem tych 7 dni, to nowe opakowanie mam zacząć brać dopiero tego ósmego dnia. nawet jak zostały mi powiedź dwa dni do tego ósmego dnia to poprostu mam przerwe w tabletach

Tak, przerwa trwa 7 dni.ja krwawienia dostaję dopiero piątego dnia przerwy i trwa mi jeszcze gdy już biorę tabletki.

Gość maalłaa021
a jak mi się skończy krwawienie przed siódmym to mam czekać z przyjęciem tabletki do ósmego dnia? czy zacząć po od razu skończonym krwawieniu ? przepraszam że tak wypytuje

Z tego co wiem to zawsze ósmego dnia.Nie sądzę żeby krwawienie Ci się tak szybko skończyło.

Gość maalłaa021
dziękuje :***

Gość pauliiiisiaaaaaaaaaaiaiaaaa
przepraszam bardzo... a Ty DZIEWCZYNKO od starszej siostry dostałaś tabletki??!! Nie rozumiem,jak osoba chcąca brać tabletki antykoncepcyjne zadaje takie pytania.. Lekarz z pewnością Ci wszystko wytłumaczył, a nawet jeśli był jakiś niekompetentny to zawsze jest ULOTKA. wiesz?? Jeśli nie wiesz podstawowych rzeczy (jak zażywać) to może w ogóle nie wiesz po co je bierzesz, parodia

Gość jacus
Witam, Mam pytanie o te zakichane tabletki, moja dziewczyna zaczęła je dzisiaj brać i moje pytanie jest takie: czy powinna wziąść tą z opisem "Sobota" czy pierwszą czyli "Poniedziałek" ? Jest jakaś różnica? Pozdrawiam i proszę tylko o poważne odpowiedzi !

Zależy jakie to tabletki.W dwuskładnikowych jednofazowych nie ma znaczenia. W trójfazowych ma znaczenie. Podaj nazwę tabletek.

Oj nie wiem czemu pomyliłam dni tygodnia z cyferkamidni tygodnia sa tylko na jednofazowych i służą orientacji użytkowniczki, nie ma znaczenia którą weźmie

Gość Ehh Kobiety
Weszłam na forum by dowiedzieć się czegoś więcej na temat zażywania tabletek antykoncepcyjnych, nie rozumiem tylko po jaką cholerę wypowiadają się osoby które zastanawia to czy dziewczyna przeczytała ulotkę bądz też pytała ginekologa o rady.Przecież forum jest specjalnie dla osób które doradzą i pomogą komuś kto ma ten sam problem z którym już ktoś sobie poradził. Dziewczyno- skąd ona mogła przewidziec ze po zazywaniu tabletek w czasie przerwy nie będzie krwawić- by móc zadać to pytanie lekarzowi?! Jeśli nie masz lub nigdy nie miałaś styczności z takim problemem to po prostu APELUJĘ do Ciebie PAULISIAAAAAIA( czy jakoś tak;]-dramat) : nie wypowiadaj się!!! A i jeszcze jedno, Twoja osoba dowodzi tego że społeczeństwo staje się otumanione bo wierzy we wszystko co napisane...eh zrozum czasami warto zapytać kogoś doświadczonego, niż kierować się ulotkami... Myślałam że osoby które tu wchodzą, wiedzą o tym - widocznie jest inaczej. Parodią jest to co piszesz a jeszcze większą to że osoby takie jak ja zamiast zbierać konkretne informację wchodząc tu- dostają stanu frustracji i Muszą ZWRACAĆ UWAGĘ tak głupiutkim osobom. Z całym szacunkiem Joanna;]

dane o które pytała autorka były w ulotce. zapytać można, ale nie pisz, że bardziej wiarygodna od ulotki jest odpowiedź obcej dziewczyny z internetu, bo to już zupełny brak odpowiedzialności. przejrzyj kilka tematów i zobacz jakie tam są odpowiedzi. w przypadku wątpliwym każda odpowiedzialna osoba powie, żeby trzymać się ulotki lub zapytać lekarza.

Mam wielka prośbę... doradźcie! Kończę brać moje 1 opakowanie Mecilonu, wiem, że po zażyciu 21 tabletek powinna zrobić przerwę... Moje pytanie - czy w czasie tych 7 dni przerwy będę pładna (wiadomo, że krwawienie nie zacznie się pierwszego dnia). Czy muszę zabezpieczać się np. prezerwatywami? W ulotce nic na ten temat nie pisze, nie pomyślałam, żeby wcześniej zapytać p. ginekolog, wizytę mam dopiero za tydzień. Proszę o pomoc - odpowiedź.

po pierwsze - na pewno jest to w ulotce. po drugie - jestes zabezpieczona równiez w tej przerwie.

Gość pusiapusia
Mam pytanie... dopiero co zaczelam stosowac tabl anty.. i mam problem z ta 7 dniowa przerwa... zalozmy ze osattania zarzyje w poniedzialek, to nastepna mam zarzyc w nastepny poniedzialek czy w nastepny wtorek?

Gość naatalkaaa
7 dni przerwy = 7 pełnych dni bez tabletek, czyli wtorek, środa, czwartek, piątek, sobota, niedziela, poniedziałek. Wtorek - nowe opakowanie.

Gość dorota8502
no i po dyskusji

Gość proszeprosze
a co jeśli 7 dnia zażywania, wzięłam tabletkę 2 godziny później? nieoczekiwane okoliczności mnie do tego zmusiły. Czytałam już że to chodzi generalnie o tą samą porę dnia, że nic się nie dzieje, kiedy ktoś ma poślizg w czasie, no ale jednak między 21 a 23 są dwie godziny różnicy. i czy dziś wziąć następną o 21 czy 23? Proszę o pomoc

Dwie godziny to nie jest dużo. Następną tabletkę bierzesz o normalnej porze, tak jak zwykle.

Gość proszeprosze
a co jeśli od początku zażywania tabletek, czyli od pierwszego dnia okresu już ponad tydzień mam krwawienia? normalnie mój okres trwa 5, czasem 6 dni. Odkąd zażywam tabletki krwawię już 9 dzień

Gość zestresowana zeschizowana
proszeprosze To Twoje pierwsze opakowanie? Jakie bierzesz tabletki?

Gość proszeprosze
biorę tabletki yasmin, pierwszy raz w życiu biorę hormony, do ginekologa miałam się zgłosić po następną receptę jak będzie mi się kończyć pierwsze opakowanie. Jednak niepokoję się, co prawda nie krwawię dużo, zauważam to dopiero przy kąpieli, ale jednak...

Ja jak zaczynałam drugi raz tabletki to przez pierwszy cały miesiąc plamiłam. Przez calutki. Aż przyszła przerwa dostałam mocniejszego krwawienia z odstawienia i przy drugim opakowaniu było już normalnie. W ulotce jest napisane, że plamienia mogą pojawiać się przez 3 miesiace (3opakowania). Ja też brałam Yasmin. Ginekolog powiedziała że nie mam czym się martwić. Nie martw się jeśli bierzesz tabletki regularnie, a podczas wizyty wspomnij o tym ginekologowi.