Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZainteresowanaGóralka

Akcja picia mleka w szkołach?? kto to wymyślił??

Polecane posty

Czy w szkołach Waszych dzici też jest coś takiego jak akcja picia mleka?? A co z dziecmi, które nie lubią pić mleka?? Dlaczego mam płacić za coś, czego moje dziecko nie lubi?? Czy Wasze dzieci uczestniczą w takiej akcji??

Gość nie płać
mleko jest niezdrowe

idz do szkoly powiedz ze dziecko ma skaze bialkową i nie rzyczysz sobie "picia mleka" mleko w nadmiarze jest niezdrowe.

Gość co jakisczas sa takie akcje
zamiast coca coli,. Moze zaproponuj,zeby lepiej dawali jogurty, dzieci wola

po to to ze firmy mleczarskie na tym kasiorke zbijają... a "gówniarze" jedza danonki, monte... i tyknie im juz tego nabialu. nie jest im wcale potrzebna dodatkowa szklanka mleka dziennie...

w szkole mojego syna dzieci dostaja kartonik mleka 0,2l ale my rodzice za to nie płacimy więc dziwi mnie,że niektore szkoły \"kroją\" za to kase od rodzicow

a co dzis jest bez chemii? a apropo wody mineralnej to npo staropolanka nie nadaje się do spozycia bo zaiwera takie ilosci substancji rrakotworczych ... Ostatnio zrobili badania i szceny opadly ... co my pijemy... a potem sie dziwią ze dzieci na raka umierają!!!

Gość wiesz...
Poza tym kartonik mleka nie jest obowiązkowy. Pije kto chce.

Gość Monia256
Zacznijmy od tego czy mleko jest zdrowe i dzieciom potrzebne!!!!!!Więcej wapnia jest w łyżce białego sera.

Dlaczego wieć nasza szkola kaze nam za to doplacac?? Dzieciaki niechetnie piją mleko, moze powinni podawac im chociaz mleko smakowe skoro juz musimy za to placic....

Gość Monia256
Mleko jest zdrowe??Dziecko w wieku szkolnym i dorośli nie trawią kozeiny.Prosze poczytać książki Tombaka, tam jest wszystko wyjaśnione.

W szkole mojego synka też jest akcja mleka i wygląda to tak, ze białe jest bezpłatne a za smakowe rodzice dopłacają. Dopłata to suma rzędu 2-3 zł miesięcznie. Mleko jest oczywiście dla chętnych :)

Gość wiesz...
Kartonik smakowego kosztuje dokładnie 0,24 zł, bo resztę dopłaca Agencja Rynku Rolnego

Gość
ja bym tego zabroniła :/ jak rodzic chce to sam poda dziecku mleko w domu, ostatecznie programem powinny być objęte dzieci z uboższych rodzin (w szkole dobrze wiedzą jak jest). no bo sorry, pracowałam jakiś czas w terenie przy szkole podstawowej w Stalowej Woli, dzieci dostawały mleko w kartonikach po zajęciach. po wyjściu ze szkoły ich ulubioną zabawą było nadmuchiwanie kartonu i nadeptywanie go aby był huk i oczywiście zostawienie śmiecia na środku ulicy lub chodnika. W rezultacie ok godziny 16 cała okolica przed szkołą była zaśmiecona zgniecionymi kartonikami po mleku :/

hmmm u nas mleko tez jest za darmo a do smakowego dopaca się pare groszy uważam akcję za brdz słuszną- kiedyś my piliśmy mleko mleko mleko i ewentualnie wodę dzis co dzieci pjią.................. nikt na siłę nikomu nie daje mleka a w dziecku wyrabia się nawyk zdrowego odżywinia mj mały mleko uwielbia- wcale nie smakowe tylko zwykłe białe mleko- jak nie będzie takich akcji to dzieci zapomną co to mleko, zwykły ser biały, zupa mlezna z makaronem i td będa piły sztuczne npoje, jadły udziwnione płatki koniecznie z czekoladą i wpierniczały monte ile osób na zachodzie ma nadwage?? jak myslicie dlaczego?? bo zapomniały co to normalne jedzenie

Gość najlepsze jest to
że niewiele dzieci pije to mleko i bardzo wiele kartonikow zostaje! nie wiem kto wymyslil taka durną akcję! Taaa mleko zdrowe...ale dla niemowląt a nie dzieci czy dorosłych!:o

Gość no ale reklama robi swoje
wmówią rodzicom, że to czy tamto jest niezbędne dla prawidlowego rozwoju dziecka i jeśli chcesz jego dobra to musisz to kupić a rodzice niestety w to wierzą. zreszta na takich zasadach dziala chyba każda reklama. :o

Gość GryfinkaZarazek
Nie wiem co tak negatywnie podchodzicie do tej akcji...uwazam ze jest sluszna, kazde dziecko powinno pic mleko zeby w przyszłosci nie cierpiało na osteoporoze....skad niby ma nagromadzic to bialko jak nie z mleka i jego przetworów?? Nie wierze w te wszystkie danonki, monte i tym podobne ulepszane produkty. Moje dziecko chętnie pije mleko, rowniez w szkole :)

Gość a ja lubię mleko
piję go dużo. tęsknię za takim prawdziwym mlekiem od krowy (wspomnienia z wakacji u babci na wsi) a nie badziewiem z kartonika.:( co prawda, gdyby mnie ktoś naciągał na taką akcję (choć 24 grosze to nie jest naciąganie a raczej kartonik mleka w prezencie!), ale gdyby rzeczywiście ktoś naciągał, to też bym miała go w nosie, ale mleko lubię i uważam za zdrowe. a trąbienie, że mleko szkodzi i powoływanie się na książki jakiegoś Tombaka, który wszystkie choroby chce leczyć piciem szczyny i robieniem lewatyw, to chyba jakaś kpina.

dziewczyny a dlaczego w ciąży kazdy lekarz zaleca picie 1 szklanki mleka dziennie? Ja tez lubie mleko ale jak tak sobie czytam o tym jakie to szkodliwe a potem czytam ze zdropwe to sama juz kurde nie wiem ma je pic i dawac tez dziecku czy nie ?

Przybywam a ja spotkalam sie wrecz z odwrotnymi zaleceniami. Zeby w ostatnich tyg. ciazy no i podczas karmienia raczej unikac mleka bo u dziecka moze wystapic skaza bialkowa.

MAmani mozna dostac pierdolca od tych zalecen :( cholera wie co jest dobre a co nie. Dzis wychodzi na to by w ogóle nic nie jeść i życ slońcem :( Mam juz mętlik w głowie od tego wszystkiego.

przybywam ja tez tak czasem mam :D:D Np jak mi ginekolog zleca picie wapna a lekarz rodziny krzyczy "wapna w ciazy nie mozna"... :D:D:D najlepiej robic tak jak sumienie dyktuje i tyle... :)

moim zdaniem nie można rezygnować z picia mleka w ciąży, przecież dziecku potrzebny jest wapń do budowy kości :o nie chodzi o to, aby wypijać 2 litry mleka dziennie, ale 1-2 szklanki nie zaszkodzą. Spośród moich znajomych wszystkie piły mleko w ciąży i w czasie karmienia, na kilkanaście dziewczyn tylko jednej miało skazę białkową, więc picie mleka nie przesądza na 100 % o alergii na białko krowie. Gdyby tak rygorystcznie podchodzić do produktów potencjalnie alergizujących trzeba by rezygnować w ciąży nie tylko z mleka, nabiału, , ale i z ryb (bardzo zdrowe i potrzebne płodowi), wielu owoców, kakao, orzechów, czekolady, jajek, ... - a większość tych produktów zawiera bardzo cenne składniki odżywcze Poza tym, gdyby mleko krowie było taką trucizną, to by ludzkość wyginęła :p Owczem, kazeina z mleka nie jest dobrze trawiona przez ludzki organizm, ale wapń też jest potrzebny i jest dobrze przyswajalny właśnie z mleka i przetworów mlecznych