Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama córeczki

Jakimi filtrami smarujecie swoje dzieci?

Polecane posty

Gość mama córeczki

Ja 50, kupiłam tez 100 jak wyjedziemy nad morze, moja corka ma 11 m-cy. Nie wiem czy ta 100 nie za duza, ale z drugiej strony wszedzie trąbia, ze takie małe dzieci trzeba chronic przed bezposrenim dzialaniem promieni słonecznych.

Gość a co polecacie dla NIEMOWLAKA
? urodzę w sierpniu synka i wiem, że należy dziecko zabezpieczać przed każdym wyjściem z domu z tym, że pojęcia nie mam co jest dobre właśnie dla niemowląt może znacie coś sprawdzonego?

na poczatku wystarczy chronic noworodka od slonca(wychodzic albo rano albo po poludniu)-nie trzeba smarowac kremami z filtrem.fajnie sprawdzaja sie wtedy parasolki przeciwsloneczne przy wozkach

położna w szkole rodzenia mówiła, że pora wyjścia na spacer nie ma znaczenia i bezwzględnie należy stosować filtry najgorzej, że nie spytałam jakie poleca:O więc może któraś z Was doradzi?:)

Gość mama córeczki
ja mam svr 100 i rossmana 50, ta rosssmana jest bardzo dobra i tania

ile lekarzy tyle opinii.dzis bylam u znajomej ,urodzila tydzien temu i gdy zapytala polozna jaki krem na slonce dla jej malenstwa,to ta odpowiedziala tak,jak napisalam wyzej. ja nie pamietam czy smarowalam swojego noworodka-byc moze jak juz przyszly wieeelkie upaly to tak,i to chyba tez "30" i na prawde polecam z wlasnego doswiadczenia parasol do wozka.

Gość upal nie ma nic do tego
dziecko trzeba smarowac zawsze nawet gdy jest pod parasolka albo w cieniu. poczytajcie troche o promieniowaniu uva i uvb a przekonacie sie, ze jest szkodliwe w kazdych warunkach. mysle ze faktor 100 nie jest za wysoki. w przypadku dzieci nigdy za wiele ostroznosci. polozen, ktore mowia ze filtry dla dzieci sa niepotrzebne bardzo sie myla..nie wiem kto im pozwala pracowac.

jasne:) dodatkowa osłonka w postaci parasola będzie na pewno, ale wolałabym jednak smarować dziecko jakimś specyfikiem, bo sama pomimo, że mam ciemną karnację w tej chwili na pierwsze promienie słoneczne reaguję alergicznie więc wolę mimo wszystko nie narażać dziecka

upal nie ma nic do tego---------> zgadzam się z Tobą:) możesz mi polecić jakis sprawdzony specyfik dla niemowlaka?:) chyba ten sam można stosować na całe ciałko i buźkę jednocześnie?

ja kupilam la roche posay 50spf-super polecam:) moga stosowac go dzieci ponizej 6 mc

dzięki nana:)

Gość Ja mam Linomag Sun
SPF 30, filtry mineralne. W Dziecku najnowszym bodajże pisali, że na codzień więcej niż 30 nie trzeba. Córka nigdy się nie zfajczyła na słońcu - więc spełnia swoją rolę.

Gość Ja mam Linomag Sun
Aha, diabelnie ważne jest położenie grubaśnej warstwy kremu. Ludzie kładą niby 4 razy za małą podczas przeciętnego smarowania.

Gość przeczytaj im forum
tu są wszystkie filtry poyebusko

ok.... Która mama uzasadni mi kupowanie \"100-ki\" dla dziecka i która wie co ta wartość oznacza??

Ja wyjaśnie, choć mamą jeszcze nie jestem. Skóra chroniona jest przez filtry zawarte w kremach i emulsjach do opalania. Specyfika preparatów do opalania polega na zawartości związków chemicznych, które absorbują energię niesioną przez promieniowanie słoneczne i na obecności filtrów mineralnych, nieprzepuszczających, odbijających promieniowanie ultrafioletowe, działających jak mikro-lustra. :) W związku z możliwością fotodegradacji filtru w czasie emisji promieniowania UV najskuteczniejszymi kremami do opalania są te, które zawierają mieszankę kilku różnych filtrów, najlepiej zarówno mineralnych, jak i chemicznych. Generalnie przyjmuje się, że 1% minerałów w kremie nadaje mu faktor ochronny 1. Im więcej minerałów, tym większa ochrona przeciwsłoneczna, zwłaszcza przeciw promieniom UVB. Na przykład 5 g mieszanki mineralnej w 50 g kremu daje faktor ochronny 10-15. Jest to zależne od wielkości ziarenek pigmentu. Im mniejsze ziarenka, tym większa ochrona przeciwsłoneczna i tym mniejszy efekt "malowania" skóry na biało. Im więcej minerałów w kremie, tym bardziej jego konsystencja przypomina pastę i tym trudniej się rozsmarowuje. Można zrobić krem z filtrami mineralnymi o w miarę dobrej konsystencji z faktorem 20. Chcąc uzyskać mocniejszą ochronę trzeba, niestety sięgnąć do filtrów chemicznych.

Chicco z filtrem 50. Wiem że z Avonu jest też krem z filtrem 50 :) Kosztuje niecałe 20 zł :)

Gość a broń cię panie boże przed
AVONem zwłaszcza dzieci!!!!!!! to tak uczulające kosmetyki, że żadnemu maluchowi nie zaaplikowałabym tego świństa!!!!!

Gość no cóż ...
iwostin 50 ale jak się skończy to kupię krem z filtrem 30, na polskie warunki wystarczy :)

filtr 50 - taki krem był w zestawie wakacyjnym :D a jak go \"wykończe\" to mam 30 koloryzującą :D

a ja nie stosowałam żadnego z kremów:o ani 100 ani 50 czasem tylko jak szliśmy na dłuższy spacer to używałam 30 i smarowałam nim małego ale nie codziennie. Nawet mi do głowy nie przyszlo ze przed kazdym wyjsciem musze go wysmarowac i nikt mi tez tego nie powiedzial, ani lekarz ani polozna ani nikt znajomy. A kafe nie mialam :classic_cool: teraz juz bede wiedziala ze trzeba.

Gość dziecido 3 roku zycia
na pełnym słoncu mogą przebywac tylko 15 minut dziennie