Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Migrenowiczka

MIGRENY- czym łagodzić atak bólu głowy?????????????????????????????????????

Polecane posty

Gość Migrenowiczka

Myślę, że w moim przypadku to nie są zwykłe bóle głowy. Zdarzają się kilka razy w miesiącu, czasem rzadziej, ale gdy już mi się przytrafią to przeżywam koszmar :( Oprócz bólu głowy, mam też nudności i ogólnie czuję się jakbym miała umrzeć:( Jakie leki dostępne bez recepty polecacie? Mam zamiar kupić SOLPADEINE. Czy to pomaga? Ostatnio brałam Ibuprom Max- efekt mizerny:( Przyczyną moich bóli jest zazwyczaj stres i zmęczenie psychiczne, przy intensywnym myśleniu. Czy ktoś się umie pozbyć migren?

Gość Migrenowiczka
Heloł?

Gość mała żmijaaa
a moze to z watroby?moze zle sie odzywiasz ?

Gość GNM
Nie umiesz kliknąć linka i poczytać o migrenie?

Gość Migrenowiczka
odżywiam sie zdrowo :) jem duzo owoców, warzyw, ciemne pieczywo, nie solę, nie słodzę, jem otręby, używam ziół, nie piję gazowanych świństw, nie jem fast foodów :(

Gość Migrenowiczka
umie, wchodziłam na ten link i na wiele innych, ale pytałam o coś innego o bardziej przyziemne efekty komu co pomogło? a nie o kursy i warsztaty

Gość GNM
Pacjentowi znajdującemu się w napadzie migreny (co samo w sobie jest potrzebnym zjawiskiem) nie odradzamy stosowania jego od dawna wypróbowanych metod, czy środków, które mają na celu uśmierzenie bólu. Ale w tym momencie zaczyna sią nasza właściwa praca. Ponieważ ostatni napad migreny tylko dlatego miał miejsce, ponieważ pacjent zetknął się z "szyną" i przez to przeżył kolejny nawrót konfliktowej aktywności. W zasadzie to wcale nie musi dojść następny raz do napadu migreny, jeżeli znajdziemy leżący u jego podstaw DHS, konflikt, szynę oraz omówimy z pacjentem te wydarzenia i związane z nimi odczucia pacjenta. Wówczas bowiem pomożemy mu w rozwiązaniu jego konfliktu.

Gość ja nie wierzę w takie rzeczy
naciąganie ludzi

Gość Jutka 25
Podobnie jak Ty ja rowniez cierpie na migreny co prawda dopada mnie to raz ewentualnie dwa razy w roku ale bol glowy jest tak silny ze mam ochote grysc sciany. Do tego mam nudnosci i musze ci powiedziec ze one przynosza mi ulge, po nich bol jest mniejszy. Bralam SOLPADEINE jak dla mnie to taki sobie ale przy migrenach jezeli juz sie zacznie bol to niewiele lekow tych z apteki bez recepty sa w stanie pomoc. Jezeli jestes w stanie okreslic kiedy ci sie zaczyna migrena - u mnie poznaje to po mroczkach przed oczami, zawrotach glowy i generalnie bola mnie oczy i mam wrazliwe na swiatlo to odrazu biore 2 tabletki aspiryny przeciw migrenie - jest taka specjalna i musze ci powiedziec ze mi pomaga ale niestety jak juz sie zacznie to gorzej. Jezeli masz czeste napady migreny i nieumozliwiaja ci normalne funkcjonowanie to moze idz do lekarza przypisze ci dosc silny ale naprawde skuteczny lek .... cholerka nie pamietam teraz nazwy bo bralam go bardzo dawno ale to juz w stanach naparawde wyzszej koniecznosc bo szkoda sie faszerowac tym. Takze poge Ci polecic aspiryne od migreny mi pomaga ale tak jak pisalam tylko na samym poczatku potem to juz niewiele moge zrobic, zamykam sie w ciemnym pokoju i siedze z glowa oparta pionowo bo nawet nie moge sie polozyc bo bol wtedy sie nasila

Gość Migrenowiczka
Jutka- dzięki za odpowiedz kupiłam solpadeine i aspirynę- będę brała jak tylko się zacznie myślę, że u mnie stres i zmęczenie to największe przyczyny migren :( najgorsze jest to, że nigdy nie wiem jak zacznie mnie boleć głowa czy to taki zwykły ból który minie po kawie czy początek koszmaru, który przechodzi dopiero po nocy jak porządnie odpocznę no i zażywanie leków nawet najsłabszych tak często to chyba nie za dobre jest :( najlepiej jest pewnie zmienić tryb życia, ale czasem nie mam wpływu na intensywność dnia

Gość Izai
Polecam Solpadeine! z lekow dostepnych w aptece bez recepty tylko to mi pomaga przy bolach glowy. ..aha! najlepsze sa te tabletki do rozpuszczania w wodzie- szybko dzialaja.

Gość lslslslsll
Bez recepty to zapomnij. Migrana to poważna sprawa, ból jest tylko symtomem, symptomem NIEDOTLENIENIA mózgu, a to z kolei jest spowodowane zaburzeniami w napięciu naczyń krwionośnych; srodki przeciwbólowe po prostu nie pomagają. Idź do lekarza, niech ci wypisze lek z grupy SUMATROPTANÓW, które działają na przyczyną bólu, czyli ściany naczyń. Najtańszy to sumamigran, ale i ta to droga impreza. Niemiej jednak to są leki absolutnie skutencze. Możesz też próbować cofecornu, ale to też na receptę.

Gość Z Duzym Doswiadczeniem......
Tak-WYMIOTY!-Przynosza ulge...ale tylko ulge:( Tak-TABLETKI PRZECIWBOLOWE-ale niestety duze ilosci,nawet 3,4,co chwile takie Maxy:( Tak-WYCISZENIE I CIEMNOSC

Ja przede wszystkim staram się nie dopuścić do ataku. Znam na tyle swój organizm,że bezbłędnie odróżniam zwykły ból głowy, od zbliżającego się ataku. Jak w porę nie wezmę czegoś przeciwbólowego - to umarł w butach :( Trzydniowy atak mam jak w banku !! P.S. Ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu - ostatnio działa na mnie "Goździkowa":) Ale to chyba tylko dlatego,że organizm się jeszcze nie przyzwyczaił. Aha! Ataki migreny mam od 31 lat.

Gość poszukujaca_25
Witaj. Ja sama choruje na migreny od 8 roku zycia - czyli juz całe 22 lata. Ataki można opóźnic odpowiednią dieta. Jedz duzo ryb (ale nie wędzonych i nie sledzie), białego era, bananów, wątróbki drobiowej. Unikaj czerwonego wina, czekolady i wszystkiego co wędzone. Ja regularnie biorę divascan i to powoduje, ze ataki mam rzadko i są krótkie i słabe. Polecam wizytę u lekarza.

Gość Migrenowiczka
Potwór z ... - nie pocieszyłaś mnie... :( leki z sumatryptanem są cholernie drogie, za dwie tabletki płaci się chyba 40 zł :O kupiłam solpadeine właśnie ten rozpuszczalny, słyszałam, że szybko działa:) ja mam nudności, mdli mnie, mam wrażenie, że zwymiotuje, ale chyba nie dałabym rady. bóle głowy to okropna sprawa, jak mi zacznie boleć to niestety nie jestem w stanie zrobić nic a nic

Gość Migrenowiczka
no nie wiem, moze jednak na kogos cos działa świetnie i nie ma ataku po kilka lat? ja alkohol i wędzone to sporadycznie , jem mało mięsa, alkoholu prawie wcale nie piję, raz na kilka miesięcy może :) z czekoladą to zdarza się raz na 2-3 tygodnie, ale też z umiarem :) czytam różne informacje i niestety nic nowego się nie dowiaduję

Gość Migrenowiczka
no powoli się godzę. Ale to jest dziwne :(

I pamiętaj jeszcze jedno - każda mogrena jest inna. To znaczy - np. moja może mieć inny przebieg, niż Twoja. Każda migrena to indywidualna sprawa - oczywiście są punkty styczne, typu aura czy wyczulone zmysły, ale same czynniki powodujące migrenę - każdy ma indywidualne. I chyba dlatego z tym pieroństwem tak ciężko żyć :(

Gość chikitka
Solpadeine jest najlepsze jesli chodzi bole menstruacyjne, ale nie wiem jak dziala przy migrenach. Tombak pisze, ze przy migrenach pomaga wypicie soku z ziemniaka. Warto sprobowac.

Gość Migrenowiczka
ja myślę, że niektóre zalecenia tombaka trzeba traktować z dystansem ;)

Gość chikitka
Ja bym jednak sprobowala, nic nie tracisz, a noz widelec Tombak ma racje?

Gość Jutka 25
To fakt, że nie ma jednej metody na migrene bo kazdy przechodzi ja inaczej i tak naprawde bedzie ona prawdopodobnie nam migrenowcom towarzyszyla do konca zycia. Ale to nie znaczy ze mamy siedziec i tylko wyczekiwac nawrotow i non stop myslec o tym ze jako cos nas zakuje albo zaboli to odrazu migrena. Migrenowe bole glowy to w duzej mierze wynik stresu przynajmniej w moim przypadku tak jest i zazwyczaj mam napad w nocy tzn zaczyna sie wieczorem i doslownie wtedy cala noc przesiedze bo nie moge sie polozyc az nad ranem to juz chyba z wykonczenia padam w dzien czuje sie juz ok jakby nigdy nic jakbym pare godzin temu nie miala takiego napadu. Wy tez tak macie?? A i jeszcze jedno w moim przypadku migrena jest dziedziczna - moj tato ma identyczny przebieg jak ja doslownie ten sam schemat godzina po godzinie tzn zaczynaja sie mroczki przed oczyma, bol "oka" tak to moge nazwac jakby mi oko rozrywalo, no a potem juz sie zaczyna bol glowy i wymioty. Ale niestety trzeba sie z tym pogodzic, ja staram sie o tym nie myslec i jak narazie nie mam od blisku 1,5 roku nawrotu