Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość isfilafczf

Nie chce isc do nowej szkoly, bo

Polecane posty

Gość isfilafczf

będę się tam uczyć rosyjskiego. I jeszcze niemieckiego i angielskiego. :( NIENAWIDZE ROSYJSKIEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość czesc**
daj spokoj, szybko ci to zleci 🖐️

Gość isfilafczf
No nie wiem, 4 lata to trochę czasu, a ja nie mam zamiaru kiblować przez rosyjski. :(

Gość czesc**
tak ci sie tylko wydaje, ze to kupa czasu :) ja tak samo myslalam jak szlam na studia ajuz je koncze, 5 latek minelo nie wiedziec kiedy

Gość isfilafczf
Kto sie uczyl rosyjskiego? Trudno jest się nauczyć cyrylicy i gramatyki? :(

Gość guugi
nieee, dobrze bedzie, zoabczysz :)

Gość isfilafczf
Wiem, poprzednia szkoła bardzo szybko zleciała, ale musiałam się sporo starać... Chciałabym sie skupić na 1 języku, a tak to wszystkie będą mi się mieszały. :(

Gość bul bul buuulll
nic ci sie nie bedzie mieszalo, a jak polubisz nauke jezykow, to sama zobaczysz jaka frajde bedziesz miala z tego, ze potrafisz sie dogadac w 3 jednoczesnie. cyrylica sie nie przejmuj, ja sie nauczylam w ciagu 1 dnia calego alfabetu morse'a, lacznie ze znakami diakrytycznymi i interpunkcyjnymi, a jakas szczegolna zdolniacha nie jestem, wiec dasz rade.

Gość krótkofalowiec
"ja sie nauczylam w ciagu 1 dnia calego alfabetu morse'a" --->> ubawiłaś mnie " :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D ciekawe w jaki sposób go uzywasz?? :-D

Gość krótkofalowiec
do autora, cyrylica jest prosta, zobaczysz

Ludzie głupi szukają poklasku lub i też ugody - głupich. Nie znajdując... szukają dalej, aby się d a l e j nie uczyć.

Gość isfilafczf
A jak z gramatyką? Raczej mi się ten rosyjski w życiu nie przyda, nie mam zamiaru przenosić tyłka na wschód. :P A tak w ogóle to co moge robic po turystyce? Na jakie studia iść, aby dostać w miare dobrą i CIEKAWĄ prace?

Gość krótkofalowiec
gramatyka tala jak w jez. polskim łatwizna Weź pod uwagę, że w turystyce jest coraz więcej bogatych Rosjan, także na zachodzie

Gość miaaaaaa
Ja się moja droga uczę japońskiego(tylko dla osobistej radości:]) W 2 dni nauczyłam się części alfabetu japońskiego- hiragany. Na pewno mniej więcej kojarzysz te prześmieszne, skomplikowane znaczki. W rzeczywistośc8i to nic trudnego i skomplikowanego. A dla czego akurat rosyjski? Ja dopiero skończyłam liceum(a chyba tam teraz idziesz, tak?) i wybrałam francuski, to wspaniały język! Nie wolisz francuskiego?:]

Gość bul bul buuulll
jeeezu krotkofalowiec, harcerka bylam przez pare lat szmat czasu temu, tam sie ludzie ucza takich rzeczy... widac troche ciezko u ciebie z jakims abstrakcyjnym mysleniem :O zreszta nawet, gdybym go nie uzywala do niczego, to co? ludzie rozne rzeczy robia dla wlasnej satysfakcji, rowniez te kompletnie nieprzydatne.

Gość isfilafczf
W polskim gramatyka nie jest taka prosta. :P mia - pewnie oglądasz dużo anime, czytasz mangi itp. i cię to interesuje. ;) Sama uczyłam się niemieckiego, bo w szkole to nie było. Znaczy teorytycznie był, a praktycznie to wiadomo jak bywa w Polsce... Chciałam się uczyć francuskiego, ale w moim mieście jest tylko jedna szkoła i w dodatku jest do wyboru niemiecki albo francuski, a ja z niemieckiego nie chciałam rezygnować... Miałam iść albo na hotelarstwo, albo na turystyke. Stwierdziłam, że lepiej na turystyke, bo większe możliwości potem. Trafiłam do bardzo dobrej szkoły. Nawet jest hotel do zajęć praktycznych. Wyniki matur też zadowalające... Tylko ten nieszczęsny rosyjski... Aaa, i idę do technikum...

Gość isfilafczf
Ludzie uczą się dla własnej satysfakcji rzeczy, które ich interesują. :o Mnie rosyjski nie interesuje WCALE. Wolałabym zamiast tych 2 godzin rosyjskiego (czy ile mi sie trafi) - 2 godziny angielskiego, który NAPEWNO mi się w życiu przyda.

Gość miaaaaaa
xD Tak. Anime... moje zainteresowanie językiem japońskim ma korzenie w anime..;] Więc na pewno dasz sobie radę, w mojej szkole byliśy podzieleni na 2 grupy językowe. Grupa rosyjska zawsze zapewniała że język ten jest prosty i przychodzi z łatwością... Pomimo że osoby te, nie były asami w nauce, to z języka rosyjskiego przynosiły wyjątkowo dobre stopnie. Więc trzymam kciuki, wierzę że nie będzie trudno!:]

Gość bul bul buuulll
isfilaf costam... dziewczyno, nie marudz. pojdziesz na studia i tez bedziesz tupac nozka, ze nie chcesz sie uczyc ekonomii albo statystyki albo czegos tam? przywyknij, to jest zycie

Gość miaaaaaa
Przypier... się- super xD Ale z drugiej strony rozumiem cię. Ja poszłabym na kraniec świata za karate;p

Gość krótkofalowiec
bul bul buuulll ----->>> 1 dzień :-D napisz co to wg ciebie znaczy, że znasz alfabet morse'a? napisz co konkretnie umiesz??? dokładnie? :-D autorze, rosyjski podobny do polskiego, nie ma strachu :-) to tylko wygląd cyrylicy tak cię straszy, ale nie taki diabeł straszny jak go malują 🖐️

Gość miaaaaaa
krótkofalowiec- sprytnie. Tłumaczenie, co dokładnie robi się z alfabetem morsa musi być komiczne;p

Gość isfilafczf
Ekonomia raczej się przyda, rosyjski nie. Wiadomo, że w szkole nie da się nauczyć perfekcyjnie języka. Trzeba brać dodatkowe lekcje i takie mam z niemieckiego i ang. A jak będę umiała 2 słowa na krzyż z rosyjskiego i całą cyrylicę to i tak się z nikim nie dogadam, ani nic. mia - tak myślałam, teraz wielu moich znajomych uczy się samemu japońskiego, bo kochają anime. xD Mam nadzieję, że będzie prosty. ;) Przypierdalam się - ach, to warto się poświęcić za aikido. :D krótkofalowiec - pewnie tak. :) Ale trochę gramatyka mnie przeraża. Niby z polskiego umiem dobrze pisać wypracowania itp., ale z gramatyki leże. Może to wina, że miałam 5 nauczycielek od polskiego w ciągu 3 lat. ;)

Gość bul bul buuulll
krotkofalowiec, wez sie skup na problemie autorki. mialam z 15 lat (ho ho , kiedy to bylo) i uczylam sie poszczegolnych znakow (liter, cyfr, interpunkcji) tak, zeby umiec z pamieci pisac (czy tam w inny sposob sygnalizowac, choragiewkami zdaje sie wtedy poslugiwalismy albo swiatlem) i odczytywac cale zdania. co w tym takiego dziwnego? wspomnialam o alfabecie morse'a w odniesieniu do cyrylicy, ktorej tak sie obawia autorka - w koncu i w przypadku cyrylicy i morse'a kazdej literze odpowiada jakis znak (czyli albo jakis tam symbol graficzny w cyrylicy, albo kombinacja kropek i kresek w alfabecie morse'a).

Gość isfilafczf
Ja miałam iść na technika cyfrowych procesów graficznych. Bardzo ciekawy zawód, potem można pracować w reklamie, przy tworzeniu animacji, video i takich różnych. Baaardzo chciałam, ale szkoła słaba, a chcę zdać maturę. ;)

Gość bul bul buuulll
wydaje mi sie, autorko, ze jest odwrotnie, albo moze inaczej - na pewno znajomosc ekonomii nie jest bardziej przydatna niz znajomosc rosyjskiego (oczywiscie w zalezonosci od tego, czym sie w zyciu zamierzasz zajmowac), cokolwiek w tej chwili myslisz na ten temat ;)

Gość isfilafczf
Cyrylicy jakoś napewno się nauczę. Tylko pewnie nie tak szybko, bo trudno mi się uczyć czegoś na pamięć (a tak było np. z historią - datami i dowódcami). Wolę coś co można samemu wymyślić, coś co polega na logice, a nie na wkuwaniu. Dobrze chociaż, że jest dużo podobnych wyrazów. ;)

Gość krótkofalowiec
"krótkofalowiec- sprytnie. Tłumaczenie, co dokładnie robi się z alfabetem morsa musi być komiczne" ------>>> zwłaszcza jak się go uczyła 1 dzień :-D :-D Sprytne? Nie. Ja po prostu wiem o czym rozmawiamy... :-D i dawno się mnie tak nikt nie ubawił jak 'bul bul buuulll ' :-D zdolniacha z niej! "zeby umiec z pamieci pisac" ---->> pisać morse'a :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D no to robi się coraz zabawniej :-D chorągiewkami morse'a :-D :-D :-D porozumiewanie się morse'em przy pomocy światła po 1 dniu :-D :-D gratuluję fantazji! Napisz coś jeszcze - bo śmiech to zdrowie. I nie obrażaj się, bo sama wiesz czemu się z tego smieję, chyba wiesz? ... ;-) Autorko, języki nie będą ci się mieszać, a rosyjski okaze się najprostszym z podanych przez ciebie języków. Np. czyta się w nim praktycznie tak jak się pisze - czego nie można powiedzieć o angielskim, niemieckim czy francuskim - przynajmniej patrząc z naszej polskiej perspektywy.

nie panikuj:) ja juz po pierwszym roku w LO i mialam:angielski, niemiecki, francuski i łacinę. Wczesniej miałam tylko angielski i dalam radę. Tez trzęsłam portkami, ale teraz się z tego śmieje.

Gość znajomości
ja się w piątej klasie szkoły podstawowej uczyłam angielskiego, rosyjskiego i niemieckiego i dałam radę - a ty stara kopa nie dasz sobie rady? 🖐️