Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewelinka009

Dziwne zachowanie 2 miesiecznego dziecka...

Polecane posty

Moj synek w czasie snu budzi sie nagle unoszac rece do gory.Wyglada mi to na to jak by sie czegos bal(niby czego?) albo na ADHD...To chyba nie mozliwe w tym wieku... Co to moze znaczyc?:(

a jak czesto unosi te rece do gory? czy raz za razem, czy po prostu tylko raz unosi jak sie przebudzi? jak czesto sie budzi w ten sposob?

Gość ANDZIOREK.....
mój synek tez tak mial teraz ma 4 miesice i józ tego niema lekarz muwol ze tak dzieci reaguja jak jest glosniej cos upadnie lub zapali sie swiatlo gdy spi te| sie martwilam ale teraz jest ok;)

dziewczyny to jest normalna reakcja na lęk dziecka , pierwsze co dziecko robi to chce sie czegoś złapać, mój lekarz robił nawet takie testy czy Maja prawidłowo reaguje i chodziło właśnie o podniesienie rączek, bez paniki...

to jest odruch MORO, bardzo dobry odruch, swiadczy tylko o tym ze twoje dziecko ma dobrze rozwijajacy sie uklad nerwowy, odruch moro zanika ok 6 miesiaca...

Czasem ma tak raz za razem.Nie wiem co robic.Czy to cos zlego.Moze i nie ADHD,ale skad mam to wiedziec jak to moje 1-e dziecko.

oczywiscie, to moze byc odruch moro, ktory jest jak najbardziej prawidlowy, ale jesli dziecko nagle podnosi raczki do gory kilka razy z rzedu to moze to byc padaczka :Odlatego pytam autorke jak czesto dziecko to robi?

odruch odruchem, ale radzilabym powiedziec o tym pediatrze lepiej dmuchac na zimne

tzn jest tak, ze dziecko spi i nagle machnie raczkami i sie przebudzi, a pozniej spi dalej, i po jakims czasie znowu to samo? czy raczej: dziecko spi i nagle sie budzi podnosi raczki do gory i to podnoszenie powtarza sie kilka razy w ciagu minuty?

ewelinka :) moja cora miala ten odruch bardzo czesto w czasie snu, wystarczylo stukniecie, glosniejszy samochod za oknem, przejscie sasiadow na gorze, cokolwiek teraz juz nie ma chcesz to powiedz pediatrze ale na twoim miejscu nie martwilabym sie w ogole:)

sluchaj nie chce nikogo straszyc, ale jesli to sie powtarza czesto i tak jak opisalam w przypadku drugim, warto skonsultowac to z pediatra/neurologiem wiem, ze to dosc rzadkie, ale jednak wystepuje czasem lepiej martwic sie na zapas jesli pozniej ma sie wszystko wyrownac, niz zlekcewazyc pierwsze objawy i miec pozniej duzy problem :O no ale ewelinka, zrobisz jak uwazasz. pozdrawiam :)

Gość alllllllllllla
to jest normalny odruch dziecka.Dziewczyno nie szukaj u malucha żadnych chorób,bo sama w końcu coś mu wypaplasz.

Gość iwonaaaaaaaaa
Yonka- nie strasz dziewczyny.Skąd u ciebie pomysł,że to jest padaczka.Poczytaj trochę o tej chorobie.Bo padaczkę to ty masz chyba w swoim krótkim mózgu.

Musze w takim razie isc do prywatnego pediatry,bo tu gdzie jestem zameldowana to pediatra jest do niczego,w tej naszej przychodni:/ Po prostu brak slow.Troche mnie uspokoiliscie.To mi najbardziej wyglada na ten odruch moro.Jesli to minie to wporzadku.

iwonaaaaaaaaaaa jestes szczesliwa ze moglas komus ublizyc, co?:O tak sie sklada, ze wiem cos na temat tej choroby. poszukaj w googlach to sie dowiesz, ze to nie sa jakies wymysly. oczywiscie bardziej prawdopodobne, ze to jednak moro, ale nigdy nie wiadomo co jesli naprawde w tym przypadku byloby to cos powaznego, a autorka zlekcewazylaby to zaslaniajac sie odruchem moro? :O ja tylko podalam mozliwe przyczyny takiego zachowania. autorka jesli zechce moze rozwazyc jedna i druga opcje, to juz zalezy od niej, zwrocilam tylko uwage na to, ze istnieje i ta druga mozliwosc. co z tym zrobi autorka, zalezy od niej. a ty nastepnym razem zanim kogos wyzwiesz, to poczytaj troche bo z poziomu twojej wiedzy wynika, ze to ty masz krotki mozg :O

moj syn tez tak robil, tez sie balam ze to cos zlego, teraz ma 4 mies i juz tak nie robi:)

dodam jeszcze, ze padaczka u niemowlat objawia sie zupelnie inaczej niz u doroslych czy starszych dzieci, dlatego czesto jest mylona

Gość sruba
to pewnie odruch moro. Poczytaj sobie o odruchach noworodkow i niemowlat.

moje Maleństwo tez tak robiło - i podczas snu i w dzień - bardzo mnie to martwiło - też niby wiedziałam że tak wygląda moro, ale strasznie mnie to stresowało ok 5 miesiąca odruch zanikł, ale za każdym razem podczas wizyty u lekarza mówiłam o tym też jestem zdania, że lepiej wyjść na przewraż;liwioną i dziesięć razy coś konsultować niż zaniedbać dziecko powodzenia!

z tego co wiem to niemowlęta nie domykaja oczu podczas snu kurcze nie nakrecaj sie tak, bo nerwy Cie zjedzą

W fazie snu aktywnego maluszek się wierci, posapuje, rusza powiekami i gałkami ocznymi. Często podkurcza i prostuje nóżki, szuka najwygodniejszej pozycji. To zupełnie normalne. Nie musisz od razu wyjmować dziecka z łóżeczka i próbować go utulać czy karmić. W ten sposób tylko wybijasz go ze snu i zaburzasz naturalny rytm. Sen głęboki charakteryzuje się tym, że niemowlę przyjmuje najdogodniejszą dla siebie pozycję, śpi z lekko rozchylonymi ustami, oddycha regularnie, ma miarowe, spokojne tętno. Nie wolno wtedy wybudzać dziecka, gdyż przerywanie tej fazy powoduje rozregulowanie całego cyklu. Maluch może stracić apetyt, stać się płaczliwy i drażliwy. Przywrócenie poprzedniego rytmu wymaga później wiele cierpliwości. Dlatego nawet jeśli malec ma mokrą pieluszkę lub wydaje Ci się, że powinien coś zjeść albo wyjść na spacer, poczekaj, aż sam się wybudzi i przejdzie do fazy czuwania bez płaczu, przetrze oczka, poziewa, poprzeciąga się…

Gość zawsze powtarzam
lepiej jest skonsultowac z lekarzem wszelkie niepokojace zachowania i wyjsc na przewrazliwiona, niz olac to i zaniedbac

Gość marlut
jest to odruch moro,występuje u wszystkich dzieci.adhd diagnozuje się dopiero w wieku szkolnym.nie masz się czym martwić.odruch moro jest tak naturalny jak ssanie.poczytaj w necie.

Gość marlut
własnie czytałam ,że ktos postraszył dziewczynę padaczką.zastanówcie się,bo czasem palniecie głupotę,a matka nie spi i mysli.

Gość Serce Matki
Serce Matki zawsze wie najlepiej. Jesli jest cokolwiek, co matke niepokoi, powinna ona udac sie z tym do lekarza. Na forum wszyscy beda pisac ze to jedno, a znajdzie sie ktos, kto napisze, ze to co innego - i matka nie spi z nerwow. Madry lekarz wypyta, przebada i rozwieje watpliwosci. Nikt na forum na odleglosc na sto procent nie potrafi zapewnic, ze to nic powaznego.

Nie chcę Cie straszyć ale muszę siez zgodzić z Yonka. Mój bratanek miał dokładnie takie same objawy i okazało sie że była to padaczka :( Ja mimo wszystko sokontaktowałabym sie z pediatrą.