Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jolantha mama

czy pozwolić córce na wyjazd z chłopakiem nad morze?????? sama juz niewiem..

Polecane posty

Gość jolantha mama
ja tez mysle ze mogłaby juz brac tabletki , jezeli bedzie chciala i sie zdecyduje , rozumiem ja bo nastały czasy i jest nieco inaczej niz kiedys było, wiele dziewczyn takich młodych napewno łyka juz pigułki ,

Gość ejbisi
Autorko -> powinnaś ją puścić skoro córka nie dała Ci powodów do niepokoju, jest rozsądna i dobrze się uczy. Na pewno nie zajdzie w ciąże a jak jest zakochana to chce spędzic z chlopakiem miło czas, na pewno bedzie te wakacje potem fajnie wspominac. Ewentualnie mozesz jej wspomnieć o tabletkach "po" jeśli uzywa prezerwatyw. Jak gumka peknie to trzeba do lekarza w ciagu 72h i po tabletke zeby nie doszło do poczecia. Ale tak szczerze to uwazam ze jest pewnie bardziej zorientowana w tych sprawach od Ciebie, ja w wieku 17 lat wszystko wiedzialam o tabletkach itp.

Gość Malina truskawkowa
ja mysle ze tabletki w tym wieku sa jak najbardziej potrzebne,ja tez nie jestem za braniem tabletek przez dlugo czas np kilka lat,ale wakacje albo rok to jest ok

i wiele przeklina tez dzien w ktorym zaczelo brac tabletki anty, fakt sa inne czasy ale tabletki anty to nie witaminki ktore nie zaszkodza, uprzedzam pytanie nie ejstem przeciwniczka tabletek anty ale radze sie powaznie zastanowic,

Jej a ja nie rozumiem dlaczego przyjęliście pod \"oczywiste\" że uprawiają już seks??? Albo że będą szaleć z narkotykami i alkoholem :o:o tam na wakacjach... Ludzieeee w ciemnogrodzie żyjemy? Dziewczyna jak będzie chciała to wskoczy mu do łóżka czy chcecie czy nie. Wyjazd nie wiele ma z tym wspólnego... Nie przyszło wam na myśl że oni może chcą tylko pobyć ze sobą? Skąd wiecie - może dziewczyna nie czuje się gotowa na seks? Każdy jest inny... Jak czytam \"na pewno zajdzie w ciąże, będzie ćpać i pić\" \"może sprzedać ją do burdelu\" to mam wrażenie że ktoś się tutaj za dużo kafe naczytał :o:o Nie wszystkie dziewczyny po 10 miesiącach idą z mężczyznami do łóżka.... Ciemnogród ;/

Gość Malina truskawkowa
sory za byka tam na gorze,musze przeprosic bo zaraz mi baty dadza

nie bierze chociaz przez wakacje, moje kolezanki tak robia, bo po co truc organizm kiedy seks w roku skzolnym jest rzadziej i mozna uzyc prezerwatywy a w wakacje to nie widomo co sie moz eprzydarzyc

a uwazasz autorko ze jak zacznie brac tabletki to je rzuci po wakacjach? albo po roklu? watpie w to bedzie brałą tak długo jak bedzie jej pozwałalo zdrowie albo jak długo bedzie wspołzyła

Gość czy bedzie tam wiecej ludzi
karollo tabletki maja skutki uboczne , w kazdej ulotce jest o nich, chocby sprawy krazenia, po dluzszym braniu zylaki itd. Jesli ona juz teraz zacznie tabletki, bedzie je brala, powiedzmy, z 7 lat, dopoki nie zdecyduje sie na dziecko. Tabletki trzeba brac codzien, to chemia, nie udawajmy ,ze calkowicie obojetna dla zdrowia. Poza tym uklad hormonalny, na ktory dziala, jest wrazliwy, zwlaszca w tym wieku. Nie wiadomo, jak na nia zadzialaja tabletki, czy nie ma przeciwskazan. Wg mnie nie nalezy rozmawiac z dziecmi w kategoriach " zabraniam". Ona powinna juz miec swoj rozum i uzywac go. Problemy, ktorych sie boi jej matka,sa przeciez i jej problemami - nawet przede wszystkim.

Gość jolantha mama
ejbisi--> mysle ze masz racje , musze porozmawiac z córka o seksie o tabletkach prezerwatywach i tabletkach "po" troche mi głupio tak pytac , ale musze , jestem mamą i sie boje o nia , mam nadzieje ze niewywinie jakiegos numeru, chce zeby była szczesliwa , ciesze sie ze ma chłopaka , ze potrafi rozsądnie myslec , uczy sie , głupia nie jest

Gość lepiej zeby małolata
jechała z chłopakiem , niz z kolezankami:D ,bo z tymi kolezankami,jakto kolezankami rozne głupstwa przychodza do glowy:P, a tak z chłopakiem zamknął sie wieczorem w pokoju i nie bedzie latac po dyskotekach z jakimis frajerami

Gość Malina truskawkowa
bo w tym wieku niechce sie jeszcze dziecka a uprawia sie seks,czy to takie trudne??Oczywiscie najlepsze porady o tabltkach moze zostawmy ginekologowi,niech dziewczyna zaczerpmnie opini specjalisty ,ktory dobierze tabeltki odpowiednie do wieku

dlatego mowie ze jak chce brac tabletki to niech zrobi badania na krzepliwosc, na watrobe poziom hormonow, szkoda psuc zdrowie dla wakacyunego wyjazduu

Gość ++**++
ja od 16 roku zycia jezdzilam ze swoim chlopakiem na wakacje pod namioty.i nigdy nic sie nie dtalo oczywiste jest to ze podczas takich wyjazdow pije sie alkochol ale jesli dziewczyna jest rozsadna to sadze ze nie masz co sie bac o to.Jesli chodzi o zabezpieczenie to sama ganialam do ginekologa po tabletki moja mama nic nie wiedziala na ten temat,chociasz bardzo bym chciala zeby moja mama poszla ze mna na pierwsza wizyte.Moja mama nigdy nie rozmawiala ze mna na temat antykoncepcji jedyne co zawsze mowila to jezeli bede w ciazy to mam sie nie bac i jej o tym powiedziec .niepowiem jestem juz w wieku w ktorym nie pytam sie rodzicow o pozwolenie, a czesto jezdzilam z chlopakiem i nigdy nic sie nie stalo . jedyna rada to porozmawiaj z jej chlopakiem na temat swoich obaw i popros go o jego numer telefonu i numer telefonu do jego domu pozaty lepiej jak pozwolisz corce na kontrolowany wyjazd niz jak ma kombinowac i uciekac z domu pozdrawiam

zamiast o tabletkach, powiedz tak zwyczajnie jak kumpela kumpelce ( nie matkowac) ze spieprzy sobie zycie mając dziecko w wieku 17 lat, i ze ufasz jej ze tak sie nie stanie, byc moze zrezygnuje z seksu,a rozmawiając z nią o zabezpieczeniach dasz jej pozwolenie na seks

Gość jolantha mama
zdaje soie sprawe jakie skutki mogą przynosic tabletki anty , dlatego zapytam ją , czy juz iprawiala sex, jesli tak to jak sie zabezpieczyli ..

tylko wiesz specjalista na ogoł zapyta czy pali, czy sa problemy z zylakami w rodzinie itp i przepisze pierwsze z brzegu tabletki jakie mu sie nawina na mysl, tak neistety wyglada wizyta u ginekologa w polsce a potem dziewczyna sie dziwi ze tyje, bolaa ja łydki, a jak przestaje brac tabletki to jest wysyp przyszczy

Gość Malina truskawkowa
gadacie jakby tabletki antykoncepcyjne byly uzalezniajce,dziewczyna ma rozum,wiec moze sobie robic pauzy brania tabletek,a tabsy to nie kokaina,nie przesadzajcie

Gość fiu- fiu-fiu
w wieku 17 lat mama pozwoliła mi jechać pod namiotu z moim obecnym mężem:) nie zaszłam w ciąże, byliśmy grzeczni i do niczego większego nie doszło.Wszystko zależy od tego jaki charakter ma córka. Porozmawiaj z nią,, moja mama postawiła mi warunek: że nie bedę się rozmanażać:)

Gość jolantha mama
kochane dziewczyny , kazda z was jakby niepatrząc ma racje , ze np , rozmawiając z nią o antykoncepcji daje jej "pozwolenie na sex" , ale lepiej z nią pogadam niz potem mialabym załowac ze nic niewspomnialam o tym.....

zresztą to zalezy od charakteru dziewczyny, ja dlugo zwlekalam z pierwszym razem, wlasnie z obawy przed ciaża, uwazam ze zadne gadki nic tu nie pomogą jak chce to zrobic to i tak zrobi nawet w kibelku w szkole

Gość Malina truskawkowa
Tak niech dziewczyna nie przezyje wakacyjnej przygody bo tabletki sa niezdrowe,czy wy widzicie co wy piszecie???

Gość fiu- fiu-fiu
Zgadzam sie, jak będzie chciała to zrobić, to zobi to w domu podczas waszej nieobecności. Porozmawiaj z nią i już!Ale nie praw jej morałów, tylko porozmawiaj życzliwie.

opowiem wam historie mam 2 kolezanki jedna ma chora krew, nieodbor zelaza czy cos tama druga jest zdrowa . kol nr 2 idzie do lekarza, ten nie robi jej badan zadaje kilka pytan na niektore dziewczyna nie zn aodpowiedzi bo nie wie czy ktos w jej rodzinie chorowal na cos tam jednak lekarz bez badania zapisuje jej tabletki anty. kol nr 1 idzie do lekarza ta robi jej szczegolowe badania itd okazuje sie ze dziewczyna tabletek brac nie moze, bo od nich moz eumrzec. a co by bylo gdyby dziewczyna nr 1 poszla do tego lekarza co dziewczyna nr2? umarla by.

Gość jolantha mama
niezauważyłam jeszcze zeby córką paliła , ja niepale wiec chyba bym wyczuła coś , niewiem ,a moze popala , moze jest na etapie próbowania papierosów , niewiem na 100% , ale mysle ze córka nie pali , bo bym wyczuła i ciuchy by było czuc i chłopka chyba tez niepali , a nawet jesli by palił , to wolno mu

Gość czy bedzie tam wiecej ludzi
nie wiem, czy ginekolog bedzie taki wyrywny jesli idzie o zapisywanie tabletek dziewczynie, ktora nie ma jeszcze 17 lat. Warta grzechu -tylko pobyc razem? Nie warto wierzyc w cuda, dziewczyna moze tak, ale nie 19 letni chlopak, przeciez bedzie próbowal. Niby czemu uparli sie razem jechac do jednego domku? A tabletka "PO" no to juz naprawde ostatecznosc, winszuje wakacji z tabletka "po".