Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wisienka22

OLIWKI - kto jadl??

Polecane posty

Gość wisienka22

Kupilam pierwszy raz w zyciu oliwki greckiej firmy Gaea, w zalewie octowej chyba. Po otworzeniu sloiczka poczulam okropny. sfermentowany zapach. Oliwki smakowaly jakby byly sfermentowane. Moj tata stwierdzil, ze one po prostu tak smakuja i ze ta zalewa tak pachnie i ze nie sa zepsute, po prostu niedobre. Ja mam inne zdanie, wiem jak pachna zalewy octowe, a ta byla wyraznie sfermentowana! Czy ktos moze sie wypowiedziec na temat oliwek i ich smaku?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość natalia**
Twoj tata ma racje .............ja osobiscie nie nawidze oliwek ale moj maz uwielbia i wiem jak to swinstwo pachnie............. bleeeeeee:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość weekendowi goście
oliwki mają specyficzny smak- ale naprawdę wiele zależy od firmy, która te oliwki pakuje i przygotowuje do nich zalewę, oliwka liwce nie równa, ale są pyszne i świetnie się sprawdzają do sałatek, pizzy, zapiekanek drożdżowych.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja lubię oliwki, kiedys kupiłam słoik takich większych, z migdałem. Miały bardziej kwasną zalewę i były miękkie, inne od tych które znałam wcześniej. Już ich nie kupię. Bardzo dobre jest jajko z odrobiną majonezu i oliwką.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wisienka22
Ja rozumiem, ze oliwki maja pewnie specyficzny smak i nie kazdemu one smakuja, ale to niemozliwe, aby smakowaly jak..nie wiem, sfermenotwany owoc, ogorek? Przeciez gdyby tak bylo, to oliwa z oliwek mialaby wstretny smak, a nie ma(przynajmniej ta wysokiej jakosci).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oliwki , mozarella , pomidor i świeża bazylia :))) mniam!! nic dodać ni ująć . życzę smacznego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ich smak zależy od zalewy i dodatków. Te o któych pisałam wyżej też miały posmak jakby skwaśniałych - zależy od producenta i receptury. Zauważ, że dotyczy to również papryki konserwowej, ogórków i innych marynat kupowanych w sklepie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A ja uwielbiam oliwki
Jadam je jvz od 20lat i nigdy nie spotkalam zeps tych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oliwki tak właśnie smakują - jak byłam mała to mdliło mnie nawet od ich zapachu :o Ale jakos do nich dorosłam, teraz je uwielbiam :D Oliwa tak nie smakuje, bo jest robiona ze świeżych oliwek, nie marynowanych w zalewie ;) Następnym razem, jesli jeszcze sie nie zraziłas do nich na parę lat, to kup sobie czarne - są znacznie delikatniejsze w smaku i mniej czuć tą charakterystyczną \"zgniliznę\" :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oliwki w occie, pierwszo slysze... ja najbardziej uwielbiam te z pestka w zalewie naturalnej, zawsze kupujemy na bazarku taki 5 litrowy sloj oliwek z Syrii - pycha aa i jeszcze czesto robie do nich sama jakas smakowa zalewe: oliwki, oliwa, troche soku z cytryny, czasem zabek czosnku, lub mieta, wymieszac i juz tylko jesc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość yglekid
a jakie to oliwki czarne czy zielone?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A skąd informacja o occie winnym? Bo z opisu wynika, że są w solance...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ehehehe tak wlansie smakujaoliwki .. jak sfermrntowany ogorek :P ale tez i prawda ze zalezy w jakiej zalewie .. ja lubie takie z papryczka w srodku :) a moj maz nienawidzi ich ehheheh

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja wole zdecydowanie czarne, w zalewie lekko solonej jak ktoś napisał, mozarella (też dobra, np. zottarella), dojrzałe pomidory, świeża bazylia, oliwki - palce lizać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Najlepsze są oliwki królewskie(Qeens)- takie duże i z pestką i tylko w zalewie z oliwy(nie nawidze tych w occie, czy zalewie solonej. Przyprawy dowolne- czosnek marynowany, chilli czy grillowane warzywa. Mniam. Raczej nie sprzedają ich w słoiczkach tylko luzem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja uwielbiam ogromnie
koreczki z czarnymi oliwkami ( lubię \"Figaro\"), żółtym serem i czerwona papryką :) Mniammmmmmm :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
przez cale lata myslalam, ze nie lubie oliwek, bo raz mnie poczestowano takimi badziewnymi z puszki (nie wiem, w czym one tam sa, ale maja smak na skale foliowych plasterkow \'sera\' lub \'krewetek\' na pizzy w osiedlowej pizzerii :P) lecz jak sprobowalam normalnych oliwek (z zalewy solankowej, ale czasem pewnie i inne bywaly, bardizej oleiste), to sie zakochalam na wieki :D lubie chyba wszystkie rodzaje, ale zdecydowanie najbardziej greckie \'kalamata\' i francuskie \'nicoise\'. kilka razy przypadlo mi jednak skosztowac podpsutych swinstewek oliwkowych, ktore smakuja jak zgnile ogorki, a pachna jeszcze gorzej :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mmm uwielbiam szczegolnie zielone z migdalem lub papryka lub ciemne sa przepyszne swietnie nadaja sie do rolady drobiowej z papryka wkladam zawsze 2 sztuki mmmm pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×