Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość humanistka

Obowiazkowa matura z maty... Da sie to jeszcze jakos cofnac?

Polecane posty

Gość humanistka

Jestem typowoa jumanistka - dobra z polaka, a z maty - smialo moge to powiedziec - kompletny osiol, nic nie kapuje, chocbym nie wiem jak sie starala. Dlaczego to wróciło, da sie to jeszcze jakos odcofac?

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjjj
nie da się "odcofać"

Gość humanistka
z ta roznica, ze matematyka opiera sie na czyms wiecej niz zwyklych dzialaniach na liczbach. To trzeba rozumiec. A ja nie rozumiem. Podobnie jak mnostwo osob. Moge cos zrobic by zapobiec tej maturze?

Gość możesz nie podchodzić do
matury, skoro jesteś na nią za głupia. matura nie jest obligatoryjna :)

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjjj
Jak będziesz mieć takie podejście do matematyki..........

Gość humanistka
Myslalam, ze moze jakis list napisze do ministra co to ustanowil, ja np. dowiedzialam sie w gimnazjum, ze bede pisac ta mature, a wczesniej olewalam mate bo i tak nic mi nie wychodzilo. Doskonalym przykladem bylo badanie wynikow w liceach,. W naszym miescie az 50% uczniow otrzymalo ocene niedostateczna z badania wynikow z matematyki.

Gość jjjjjjjjjjjjjjjjjj
to co to za miasto?

Gość humanistka
Wągliniec

Czy jesteś humanistką czy masz umysł ścisły nie ma większego znaczenia. Podstawy należy mieć z obu dziedzin.

Jak zobaczą wyniki tych matur z matmy to odwołaja ją jako obowiązkowy przedmiot :P Widziałam, jaka matma jest trudna na maturze (moze nie tyle trudna, co sporo zadań i mało czasu), sama chodziłam do klasy humanistycznej i nawet ję lubiłam - logika, funkcje, algebra... ale wariacji, kombinacji itp. nigdy nie zrozumiem :O. Moja kolezanka z klasy podjęła się matmy i napisała na 74%, ale chodziła na korki, i to przez cała trzecia klasę. Na pewno nie będzie tak źle i zapewne matma jako obowiazkowa będzie łatwiejsza niz ta teraz :).

Gość humanistka.
dodawanie ułamków :( to jakiś koszmar ten wspólny mianownik i wogóle. Kto jest w stanie zakumac o co tam chodzi? Dno ta matematyka.

hmm...np. funkcje. Sa trudne. Albo gdy dostaje jakies zadanie i mam je obliczyc, tekstowe. I sie gubie. Bo nie wiem czy np. na pole, czy funkcja, czy x, czy pitagorasem...

Gość humanistka.
ojej, przepraszam za podszyw. Wypowiedź autorki była jeszcze grubsza hahaha. Funkcje :D LOL masakra hahahaha

tak, zalozylam sobie staly nick, bo widze ze ktos ma nieboska przyjemnosc z podszywu :/ ja ogolnie od zawsze mialam juz tak wpojone - nie cierpie maty, nigdy jej nie zakumam. I mi tak zostalo. Boje sie strasznie. A przyszlosci i tak z nia nie wiaze.

Jeśli czegoś nie rozumiesz, to łapiesz za książkę, poświęcasz trochę czasu i dochodzisz do tego. Nie olewasz i poddajesz się!

w sumie masz racje - ale matematyka jest dosc obszernym dzialem... Bardzo obszernym i ja ja wolno kapuje.

I uważasz, że tak jest lepiej? "Nie ma sensu nic robić, bo i tak to za trudne dla mnie. I tak tego nie zrozumiem". Otrząśnij się i zacznij działać, zamiast marudzić.

Gość Mołotow
no to czytaj "humanistko" Humanizm jako prąd w szkolnictwie, zaczął dominować w szkołach w XVII wieku. Zakłada on, że to dziedziny, które pozwalają rozwijać ludzki intelekt, są tymi, które naprawdę czynią ludzi "w pełni ludźmi". Praktyczną podstawą jest przekonanie o istnieniu różnych możliwych do rozwijania rodzajów intelektu, takich jak zdolności analityczne, matematyczne, lingwistyczne, itp. jesteś zwykłym głąbem/leniem (niepotrzebne skreślić) a nie humanistką. Rozwijanie tylko zdolności lingwistycznych ma niewiele wspólnego z humanizmem

dziekuje za motywacje - zaczne na pewno;) Byle na te 30%. Prawo sie raczej nie cofa. Wydam na ta mate fortune:/

Ja tez czasem nie rozumiałam czegos na lekcjach, ale trzeba się było wziąć za siebie, posiedzieć chwilę (zwykle dość długą :P) nad książką (duzo pomógł mi internet w chociażby logarytmach czy wariacjach) i logicznie pomyśleć. Matma nie jest trudna, ale trzeba znać podstawy :P. Nikt jej za ciebie nie napisze.

masz racje ;] Moj tata mnie jeszcze pocieszyl - nie martw sie, u nas na macie latala sciaga, bo zadania byly nie do rozwiazania. Kiedys mata tez byla obowiazkowa:( NIE DO ROZWIAZANIA. A moj tata mial zawsze swietne oceny z maty.

No tak, ale matma jest takim samym przedmiotem jak inne... :P Wystarczy sie uczyc i uwazac na lekcjach :P uff... jak dobrze ze szkola srednia juz za mna:D

Gość maryniszkaa
przykro mi to mówić, ale Twój tata musi: a) być takim samym młotem jak ty, lub b) być najukochańszym tatą na świecie, który zrobi wszystko, żeby podnieść córkę na duchu

moj ociec zawsze mial z mamty 5 z matury tez (nie sciagal) :o wiec nie rozumiem stwierdzenbia "nie do rozwiazania"

szukanie wsparcia, albo nikla nadzieja pomocy na kafe jest pojeciem abstrakcyjnym. Dziekuje.