Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

senioritta82

Gdy Rodzic nie żyje-ślub

Polecane posty

Zapewne znajdzie sie wsrod Was osoba, która brała ślub i była w podobnej sytuacji jak ja. Mama mojego narzeczonego nie żyje i nie bardzo wiemy jak się w tej sytuacji zachować tzn jaka jest kolejnosc. Jedni mówia że przed ślubem nie isc na cmentarz, inni że po ślubie a jeszcze inne glosy podpowidaja zeby wogole tego dnia nie wybierac sie na grób bliskiej osoby. Bardzo prosze o wskazówki, jak to było z Wami.

my bralismy slub 8 miesiecy po smierci taty mojego meza, na grob nie chodzilismy w tym dniu, poszlismy cala rodzina pozniej.

grob mojego tescia jest dosc daleko od miejsca, w ktorym bralismy slub i to po pierwsze a po drugie moj maz powiedzial, ze jego tata chcialby abysmy spedzili ten dzien z rodzina, ktora jest z nami, a nie na cmentarzu, pozniej poszlismy spokonie wszyscy razem.

W moim przypadku, nie robiliśmy w ogóle podziękowania dla rodziców, bo bez sensu by to wyglądało, 3ka osób na środku, mój ojciec pewnie by się popłakał, więc mu tego oszczędziliśmy. Na cmentarz pojechaliśmy z mężem w niedzielę po ślubie, pozostawialiśmy kwiaty na wszystkich grobach z naszej rodziny, a u mamy zapaliliśmy znicze. Również i na błogosławieństwie nie mieliśmy kamery, właśnie z tego powodu, to wrażliwy moment kiedy jednak różne uczucia przychodzą do głowy, więc po co to jeszcze filmować:( Np u mojej koleżanki z okolic Leżajska jest tak, że jeżeli jeden rodzic nie żyje, to para młoda zaraz po kościele jedzie na grób i zostawia tam kwiaty.

Sama zastanawiałam się jak wyglądałoby to na moim ślubie. Jeszczenie do końca mam go w planach ale zastanawiałam się tak \"na przyszłość\". Mój tata zmarł 1,5 roku temu i był najwspanialszym tata na swiecie strasznie mi go brakuje i za nim tesknie. Będzie mi bardzo ciężko, bo tak chciałabym aby był ze mną w tym dniu, kiedyś marzyłam że zaprowadz mnie do ołtarza. Osobiście nie wyobrażam sobie podziękowań dla rodziców, trójka osób na środku nie byłabym w stanie wypowiedzieć słowa i od razu zalałabym sie łzami. To byłyby naprawdę ciężkie chwile. tak sobie myślę ze zroie tak jak będzie podpowiadało mi serdudszko a nie to co będą mówili inni - że wypada przed po czy jakos inaczej. Sądzę że chciałąbym pójść na cmentarz dzień po ślubie - w dniu ślubu zaczęłabym rozpamietywać i byłoby mi bardzo bardzo ciężko bo strasznie za nim tesknie i nie moge pogodzic sie z tym co sie stalo. Porozmawiaj z narzeczonym - jak on chcialby zrobic i poprostu się dostosuj. Pozdrawiam

mama mojego faceta też nie żyje... na cmentarz pewnie pójdziemy dzień przed ślubem i po ślubie... a co do podziękowań dla rodziców.. chyba nie będzie wcale, zdjęć z rodzicami też nie... i nie chodzi o to że mój facet albo jego ojciec by płakali... mama nie żyje już ponad 9 lat, teść ma nową kobietę, której oboje nie trawimy... chyba by nas krew zalała jakby ten małpiszon się wpieprzał nam na zdjęcia pozując zamiast matki mojego faceta... o nie! :[

Jest wyjście z takiej sytuacji, jak opisana powyżej: można poprosić panią świadkową, żeby zatańczyła z tatą pani młodej/pana młodego. Lub świadek z mamą młodej/młodego. Młodzi mogą zatańczyć z rodzicami/teściami. Na wszystko można znaleźć sposób ;)

Gość Jakarta
Moj brat bral ślub 3 lata temu,7 miesiecy po smierci naszej mamy i zaraz po slubie pojechal razem z zona na cmentarz zapalil znicz i zostawil kwiaty. Potem dopiero przyjechali na sale. Ja mysle ze w przyszlosci tez tak zrobie jak on, bo mama byla bardzo wazna osoba w moim zyciu i bardzo bedzie mi jej tego dnia brakowalo;(

a co zrobic w sytuacji gdy ktos nie ma ani matki ani ojca ani dziadkow?? tylko brata, tak to nikogo wiecej??ojciec nie zyje, matka nn, dziadek chory tak ze na slubie napewno nie bedzie :/ jak wyglada blogoslawienstwo, czy wogole jest sens robic?? czy zrobic tylko np u mnie i tylko moi rodzice nas blogoslawia?? beznadziejna sytuacja :( nie mamy na nia wplywu :/ podziekowan nie bedzie, to mamy juz uzgodnione...

tak to jest pomysl, nawet niezly w sytuacji gdyby mieli oni swietne stosunki miedzy soba... niestety tak nie jest :/ strasznie mi przykro z tego wzgledu ze moj G. nikogo nie ma bo to taki wazny dzien, ja nie wyobrazam sobie zeby moglo zabraknac w tym dniu kogos z moich najblizszych :(

Gość kkkkkkakaka
moj tata tez nie zyje, slub biore dopiero w czerwcu ale, napewno blogoslawic bedzie mnie mama i tescie i nikt wiecej, zaden chrzestny, brat... nikt, podziekowanie napewno bedzie, tylko odspiewamy sto lat, zadnych tancow, cudownych rodzicow mam itp, rzy podziekowaniu wspomne rowniez ze dziekuje tacie, ktory patrzy z gory i napewno jest z nami!!! bedzie to trudne strasznie, szczegolnie dla mojej mamy ale nie wyobazam sobie ominac podziekowania i wspomnienie po tacie

antonina- to może błogosławieństwa udzieli mu np jego przyjaciel, który z nim był w ciężkich chwilach? szczerze mówiąc to ja bym wolała zaprosić na swój ślub moje 3 przyjaciółki zamiast chrzestnego i kilku ciotek, których wręcz nie trawię..

Gość Viss
Ja na cmentarz pojadę zaraz po slubie w urzędzie, błogosławieńtwa i podziękowań mieć nie bedę. O te dwie rzeczy wściekli się teściowie, ale nie ustąpie. Nie wierzę w Boga, więc błogosławieństwo jest dla mnie komiczne, a podziękowań też nie mam ochoty robić. Z moją mamą różnie się dogaduje i mam jej wiele za złe. Z całą pewnością nie mam ochoty jej dziękować za "trud wychowania".

Gość wesele dzieci
Dziecko brało slub 2 lata po smierci ojca.Na cmentarz pojechali z kwiatami nastepnego dnia po weselu.Dlaczego???bardzo przezylismy jego smierc i nie chcielismy tego dnia odgrzebywac wspomnien,zreszta i tak w ciagu wesela niejedna osoba płakała:-o,uznalismy,ze wyjazd na grob spotęgowałby emocje

Gość meluaa
Ja nie mam mamy,i blogoslawila mnie ciotka.A na weselu podziekowalismy rodzicom odspiewalismy sto lat,dalismy kwiaty i orkiestra zaczela grac dalej normalnie ja tanczylam z mezem,moj tata ze swoja przyjaciolka.I bardzo sie ciesze ze tak zrobilismy bo gdyby zaspiewali''cudownych rodzicow mam'' to bym dopiero wyla!!!

Laura Diaz - ja również pochodze z okolic Leżajska i faktycznie taki jest u nas zwyczaj że na grób jedzie sie prosto z kościoła. U mnie było tak ( mam męża nie żyje) że ślub odbył się u mnie ( a więc w okolicy Leżajska) i podczas mszy ksziądz sie bardzo ładnie pomodlił za zmarłą teściową. Na grób poszliśmy dopiero po kilku dniach, kiedy wróciliśmy do domu ( mieszkamy pod Lublinem) Gdyby nie taka odległość to pewnie pojechalibyśmy na cmentarz zaraz po mszy. Podczas błogosławieństwa mamę męża \"zastapiła\" matka chrzestna - siostra zmarłej, z którą mój mąż jest bardzo zżyty. Natomiast podziękowania były króciótkie - bez żadnych rozczulających piosenek i tańców.

Gość estupendo
Tata mojego Narzeczonego tez nie żyje.. od 3 lat..Za tydzień ślub. U nas jest taki zwyczaj, że jeśli jedno z rodziców Młodych nie żyje, to jeśli pozwala na to odległość, Młodzi idą na cmentarz przed ślubem, w drodze do kościoła, tak jakby po błogosławieństwo. Jeśli chodzi o podziękowania to u nas będą ale ani moi rodzice ani mama mojego Narzeczonego nie będą wychodzić na środek tylko podziękujemy Im, i to my podejdziemy do Nich, a piosenka będzie tylko z dedykacja dla rodziców ale tańczyć mają wszyscy, którzy będą chcieli..

Gość malaanka86
mój ślub za 9 miesięcy, moja mama nie żyje od 10 lat, na myśl o niej do tej pory mam łzy w oczach, nalezę do osób które bardzo szybko się wzruszają, ryczę i przezywam chyba nawet za bardzo, Moje podziękowania będą bardzo wzruszające żeby każdy wiedział ile w moim życiu znaczą dla mnie rodzice, zadanie będzie o tyle trudne że moja przybrana mama też jest wspaniałą osobą, i również należą je się piękne podziękowania, będzie tradycyjnie, przemowa, kwiaty , prezenty, tańce. Mam tylko jeden problem jak podziękować mamie która mnie urodziła i wychowała żeby nie urazić nikogo a zarazem podziękować drugiej mamie która mnie wspiera teraz, nie chce nikogo urazić, no i pozostaje problem kiedy na cmentarz, przed kościołem czy po kościele

Gość moga jeszcze
w blogosławieństwie uczestniczyć rodzice chrzestni, w końcu sa głownie po to, by zastępować rodziców... więc w przypadku gdy jeden z rodziców nie żyje może warto zaprosić wszytskich chrzestnych lub też tych,z którymi ma się kontakt?

tato mojego narzeczonego nie zyje, błogosławić nas będą moi rodzice i mama narzeczonego, zadni chrzestni czy wujkowie. myślałam że nie będzie podziękowań, ale mój facet chce zeby podziękowania były. podziękujemy rodzicom moim i jego, mo narzeczony wspomni że dziekuje tez tacie którego z nami nie ma itd. ja sie pewnie porycze ale co tam , on będzie mówił nie ja, więc może jakoś to będzie

My pójdziemy na grób mojego taty zaraz po mszy i życzeniach (cmentarz jest zaraz obok kościoła) Nie wiem co zrobić z podziękowaniami - teraz czytając wasze posty prawie się poryczałam a na sali to chyba nie byłabym w stanie nic powiedzieć i w ogóle strasznie krępuje mnie takie publiczne przemawianie i mojego przyszłego męża też. Może podziękować jeszcze w domu przed ślubem, podczas błogosławieństwa a tacie na cmentarzu w serduszku?

Gość u mnie sytuacja
jest patowa, z naszych rodziców żyje tylko jedno. macie jakieś propozycje?

Gość malaanka86
Smutne jest życie i koleje losu nic na to dziewczyny nie poradzimy, a żyć trzeba dalej i to najlepiej jak potrafimy. Ślub to prawdopodobnie jedna z najważniejszych chwil w budowaniu naszego wspólnego życia z partnerem i wydaje mi się że dzień ten powinien być dla nas szczęśliwy i nawet jeśli będą łzy to wieże że będą to łzy szczęścia i wzruszenia łzy po których bardzo szybko zagości uśmiech na naszych twarzach. Obliczając minuty do wielkiego dnia stres i obawy będą się nawarstwiać ale zapewne wszystko ułoży się jak najlepiej bo to przecież będzie NASZ DZIEŃ !

u mojej siostry na slubie bylo blogoslawienstwo normalnie, podziekowania dla rodziców byly (zamiast ojca byl chrzestny :) - uwazam, ze po to sie go wlasnie ma), a na grob pojechali dnia nastepnego

Gość Karna
mój tata nie żyje niecały rok a tata mojego narzeczonego nie przyjdzie wcale na słub ani na wesele. Na cmentarz do mojego taty jedziemy wraz z kamerzysta. Tylko nie wiemy jak z kwiatami czy od gości czy specjalne zamówić.

moj tesc nie zyje juz 26 lat, moja matka nie chciala przyjsc na slub :) byl moj tata i tesciowa, zero blogoslawienstw, a na grob pojechalismy nastepnego dnia z kwiatami

ojciec mojego meza nie zyje - jest pochowany ok 70 km od miasta, gdzie byl slub - nie bylismy na cmentarzu w tym dniu bo bysmy sie nie wyrobili

Ja na grób mojego taty pojechalam dwa dni po ślubie. Poza tym nie miałam ani błogosławieństwa, ani podziękowań dla rodziców.