Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MRK_Z2

Do jasnej cholery. Powstanie Warszawskie było darmową hekatombą!!

Polecane posty

Od strony militarnej powstanie było wymierzone przeciwko Niemcom, jednak jego strategicznym celem była próba ratowania powojennej suwerenności, przedwojennego kształtu granicy wschodniej poprzez odtworzenie w stolicy Polski legalnych władz państwowych, będących naturalną kontynuacją władz przedwojennych. Miało to uniemożliwić narzucenie Polsce marionetkowych władz uzależnionych od Związku Sowieckiego, zainstalowanych w Lublinie jako Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego. } Takie były cele ....

Gość fucknfsdfhsdlfhs
konie i szable :D konnica była normalną piechotą tylko poruszała się na koniach - to prawdopodobnie efekt ciężkich walk z KonArmią Budionnego w latach 20. no i małej ilości sprzetu mechanicznego. szarżowanie było tylko wtedy gdy nie było innego wyjścia a na czołgi to chyba tylko w filmach. mieliśmy zbudowane umocnienia i dobrą jeżeli nie lepszą od Niemców artylerię, katastrofalnie za to wyglądała dysproporcja w Lotnictwie. flota tak samo ale nie ma sensu wymieniać rola marynarki w 39 była marginalna. mieliśmy sojuszników którzy powinni byli przyjść nam z pomocą

Gość fucknfsdfhsdlfhs
Myrevin przeczytaj sobie te cele za Wiki czy to brzmi realistycznie ?

Już pisałem co myśle na temat realności wygranej. :D Pytanie czy roztrząsanie tego dziś ma sens ? :P Mnie chodzi o szacunek do ofiar powstania bo pisanie o niech że to tylko zwykłe ofiary jest cokolwiek obraźliwe. Nie pamiętam czyje to sa słowa : "Historia uczy jedengo, że jeszcze nigdy niczego i nikogo nie nauczyła"

Gość fucknfsdfhsdlfhs
nie neguję sensu powstań tylko uważam porównanie PW z 39 za nie tyle przesadzone tylko zupełnie nie na miejscu:O PW można porównywać z innymi powstaniami. Styczniowe nie miało żadnych szans Powstania Śląskie były co najmniej połowicznym sukcesem. Listopadowe - militarnie było do wygrania siły były wyrównane na początku, oczywiście rozbicie Armii Rosyjskiej w Królestwie Polskim spowodowałoby reakcję Caratu ale kto wie czy nie można by wynegocjować (po rozbiciu Armii jw.) korzystnej autonomii - to już gdybanie. Wielkopolskie- wygrane. getto43-nie mieli wyjścia. P. Krakowskie-idiotyzm. jak w tym wygląda PW ? nieciekawie:(

Gość fucknfsdfhsdlfhs
szacunek dla 16 tys kwiatu polskiej młodzieży -> ależ tak najwyzszy szacunek. ale pamietajmy o 180- 200 tys cywilnych ofiar, mieszkańców Warszawy

No więc mówienie o tym że to była tylko mrzonka.. No trochę nie na miejscu.. Juz pisałem np dla takiego jednego mojego znajomego (dziś już Ś.P.) celem było zabicie jak największej ilości Niemców. Każdy tam miał jakis swój powód niekoniecznie polityczny czy patriotyczny. Ja się powstrzymam od ocen. Każda wojna dla mnie to absurd. No cos co w żaden sposób nie mogę zaakceptować.

Gość fucknfsdfhsdlfhs
:D nie słyszałam ani nie czytałam nigdy nikogo kto trąbiłby o sensowności Powstania Styczniowego:P to jest w nas Myrevin czcimy własne klęski i na nich budujemy gros naszej tozsamosci, nie wszyscy ale większość. czcimy powstańców ale czy cokolwiek mówi się o mieszkańcach Warszawy 180-200 tys wymordowanych ? owszem- za mało :(

Gość fucknfsdfhsdlfhs
no właśnie :( jest jeszcze inna sprawa- czy rozkazy dowódctwa AK: nie ma powstania zostały by wykonane przez tych palacych sie do walki młodych ludzi ?

Nie wiem. Jak nie raz słyszałem opowieści ludzi zyjących gdziekolwiek, pod okupacją.. Ojciec jedynie nie narzekał. Jego matka była Niemką więc Niemcy uważali go za Niemca. Nie miał najgorzej. Ale inni drugi z moich znajomych tych co brali udział w powstaniu wspominał że tak lepej zgonąć było w walce niż byc zwyczajnie rozstrzelanym.

Gość fucknfsdfhsdlfhs
pytanie czy do rozstrzelań by doszło chyba nie, jeżeli juz to Sybir po zdobyciu Warszawy przez kacapów i to dla niektórych.

Gość fucknfsdfhsdlfhs
wiem ale 37 tys rozstrzelanych w 5 lat do 200 tys ofiar... to i tak niesmaczne porównanie:O

Gość fucknfsdfhsdlfhs
to frazes Myrevin ty też nie żyłeś wtedy :O

Gość fucknfsdfhsdlfhs
ja nie porafię:O 🖐️

Jeszcze jeden argument.. nie wiem co dowództwo sobie myślało ale ludzie żyjący w okupowanej Warszawie a więc i powstańcy byli odcięci od wiedzy jakie są realna mozliwość zwycięstwa w takim powstaniu.. a młodzież po prostu chciała walczyć za wszelką cenę... wątpię by było tam sporo ludzi, którzy by sie w ogóle zastanawiali nad sensownością tego przedsięwzięcia.. :o

Gość fucknfsdfhsdlfhs
i oto efekty : 200 tys ofiar i stolica obrócona w proch bylo warto ? nie

Za każdego zabitego Niemca rozstrzeliwano dziesięciu polaków. Dla tego zrobiłem to porównanie z 1939 rokiem.. może w ogóle nie wart było się bronić ?Do tego prowadzi poddawanie w wątpliwość powstań czy ruchu oporu.

Gość fucknfsdfhsdlfhs
miedzy obrona a PW jest bardzo duzo miejsca Myrevin. z drugiej strony słyszałam taka opinie: -Bardzo dobrze że wybuchło PW, gdyby nie to to w 1980-81 poszlibyśmy na czołgi albo razem z wojskiem na kacapów, pamięć o rzezi zaowocowała umiarkowaniem, Rumunia powstania nie miała, Jugosławia też. nie zgadzam sie z tym ale...

A ruch oporu..partyzantka ? :o No daj spokój, rzezi winni są Niemcy. { -Bardzo dobrze że wybuchło PW, gdyby nie to to w 1980-81 poszlibyśmy na czołgi } To jest inny i tez bardzo obszerny temat. Wg mnie komuniści pokojowo przejęli władze zmieniając ustrój. Ale to nie na temat. My nie mieliśmy krwawego Jak w Rumuni ale za to lustracji nie przeprowadzono do dziś..

Gość fucknfsdfhsdlfhs
Myrevin :O ci zabijani rozstrzeliwani codziennie nie wiedzieli jaka bedzie reakcja Niemców ??? mówimy o homo sapiens przecież:O

Gość fucknfsdfhsdlfhs
to był przykład:P a co do lustracji to trzeba było ja zrobic w 89 . zgadzam się - temat rzeka

No więc ruch oporu też wiedział że za jednego zabitego Niemca rozstrzelają 10 polaków. Niewinnych ludzi cywilów, kobiety również a często i dzieci. I nikt ich za to nie krytykuje.

Gość fucknfsdfhsdlfhs
Myrevin to nie to samo 200tys ofiar przecież:(