Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zasmucona 68799

odmówiono bycia chrzestnym!

Polecane posty

Gość zasmucona 68799
widocznie miałam go za bardziej świętego niż jest :) przy składaniu przysięgi nie mógłby obiecać że warunki spełni ze dziecko bedzie nauczac w odpowiednim katolickim kierunku bo sam tego nie czuje owszem tylko teraz myślę sobie że ma nas w dupie skoro powiedział słowa ''nigdy w życiu'' mógł powiedzieć że nie bo on się nie nadaje, że on tego nie czuje jakieś uzasadnienie

ngLKA- ale to ty nie wiesz że niektórych zdanie jest święte, najważniejsze i jedyne??? I jak ktoś sie wypowie inaczej to jest wielkie HALO bo ktoś myśli inaczej

Zasmucona, mógł... ale Ty też mogłaś spytać "dlaczego". Tymczasem poprosiłaś przez męża, który "użył" do przekazania prośby Teściowej - a nie osobiście, więc też ciężko wymagać, by facet (który z natury pewnie też nie jest wylewny" strzelał monolog z argumentami. Myślę, żegdybyście usiedli i szczerze pogadali to dowiedziałabyś się wszystkiego, co chciałabyś wiedzieć :)Julii :D Fakt :D

Gość o rany julek i co jeszcze
Chyba umrę na zawał, ale pierwszy raz zgadzam się z nglką! W moim mieście w jednym z Kościołów można zrobić bierzmowanie od ręki, a wiem bo właśnie znajomy "otrzymał" dwa dni przed chrzcinami, a został oczywiście chrzestnym. u nas mogą brać udział także niewierzący lub innowiercy, zostają wtedy nie chrzestnymi ale świadkami chrztu. Zanim coś z takim zapałem napiszecie, radzę poczytać o prawie kanonicznym. ŻADEN ksiądz nie ma prawa odmówić chrztu. I co do reszty o hipokryzji .. nie wierzę, że to nastąpiło ale zgadzam sie\ę w całej reszcie z nglką.

A mi twoje zachowanie i twoje zasady są gówniarksie (to tak żebyś zrozumiała) Od ręki bierzmowanie buhahaha. Sory ale żaden biskup nie da. Bo to biskup udziela sakramentu bierzmowania a nie ksiądz. Tu się bardzo popisałaś. Ciekawe co jeszcze wymyślisz.

Ja wam powiem że za dobrą kasę to prawie w każdym kościele zrobisz bierzmowanie od zaraz.

Sum-Pi, zgodnie z Twoją domeną, mam w głębokim poważaniu w co wierzysz a w co nie :-) To mój szwagier i moje informacje. NIKT nie musi w to wierzyć, sprawa poboczna.

zalezy ja np bym sie zgodzila bycia chrzestna, moze.. dla 4,5 osob (w tym siostry), chociaz jestem niewierzaca. ale to tylko dlatego, ze to moi najlepsi przyjaciele, i i tak i tak bym odwiedzala ich dzieci itd (no bo lubie dzieci, ale weekendowo hehe)

Nie dyskutuję, bo mam rację. Chcę zobaczyć twoją minę, jak doczytasz matole o tym bierzmowaniu. Żeby ci ten móżdżek nie eksplodował od nadmiaru wiedzy dziecinko.

buhahaha teraz ngelka pisze raz pod nikiem raz na pomarańczowo. Prowadź se dalej monolog. Widzę najwięcej wiedzą o kościele ci nie wierzący

Gość zasmucona 68799
to taka osoba ma iśc do księdza i powiedzieć chcę bierzmowanie jakby co to dam każdą sumkę??? hehehjak to wygląda? wątpię że bierzmowanie jest od ręki bo musi przyjechać biskup który ma wiele spraw na głowie chyba że od ręki na jasnej górze zrobią przed wczesniejszym umówieniem się

Sum-Pi... nie zniżaj się i nie oceniaj mnie na podstawie tego, co sama robiszPiszę pod swoim nickiem w tym temacie, tylko i wyłącznie. I wracamy do punktu wiary - możesz sobie w to wierzyć, lub nie, to już o tobie świadczy.Nie mam ochoty wdawać się w pyskówki poza tematem. Zachowuj się dalej jak baran i ignoruj kogoś, kto śmiał się tobie o pani sprzeciwić; wmawiaj mi, że szwagier nie dostał bierzmowania; wmawiaj, że się podszywam. Ogółem - rób co chcesz, bo widać tak zostałaś wychowana. To już nie mój problem tylko tych, którzy z tobą obcują :)EOT

I co jeszcze ciekawego powiesz? mam swój nik i jego używam i nie mam zamiaru go dla ciebie zmieniać Nie mówię że ktoś tam nie dostał bierzmowania parę dni przed ślubem czy chrztem. Zdarza się ale cała procedura i przygotowanie trwa bardzo długo i nie ma czegoś takiego jak bierzmowanie od ręki. A księża potrafią odmówić chrztu.

Gość zasmucona 68799
Turquoise kochana!:) oto cały czas mi chodzi. że ty bedziesz lubieć te dzieciaczki, będziecie się spotykać będziesz ich bawić itp. poprostu będziecie się lubieć a twoje ''niewierzenie'' niema nic do tego aby odmówić,pozdrawiam cie :*

zasmucona----- to nie wygląda tak prosto jak się wydaje. brzmi niewiarygodnie, ale jest prawdziwe. sum--pi --- ciekawe ile pomarańczy na tym topicu to też ty. Jesteś żałosna i najwyraźniej przygłupia.

Nie wiesz co masz powiedziec dla księdza?? Jak ci odmowi powiedz że chciałaś zasponsorować remont dachu w kościele (hehehehe) przyjmie cie bez kolejki

o rany julek ....... pomarańczą jesteś ty jakbyś nie zauważyła. Jeśli nie umiesz czytać to niech ktoś ci przeczyta. Mam swój nik i nim się posługuję.

Gość zasmucona 68799
dziewczynki nie kłóćcie się już. wszystko przez to że być ktoś czegoś nie wie albo nie przeczytał tak jak ja! ja nie znam prawa kanonicznego więc nie mam pojęcia. wiem tylko ze swojej parafii że nam zawsze ksiądz mówił że potem mogą być problemy bo to wielka ceremonia że biskup musi przyjechać itp. itd. a nie zawsze ma czas:) od innych znowu że na Jasnej Górze a inni że co 2-3 lata w parafii i bądz tu mądry :(

Gość Krotochwila
Ludzie! Ale SAKRAMENT CHRZTU to nie przyjaźń z dzieciaczkami! A co ze spowiedzią i Sakramentem Św. chrzestnych?!! Czy chcecie mi powiedzieć, że to nie jest ważny przykład dla Waszych dzieci, że Chrzestni je przyjmują???? A jak niby ma to zrobić ktoś, kto nie wierzy w Kościół, Sakramenty i nigdy nie pójdzie do spowiedzi??? Aż mi wstyd, także za tych co fundują sobie białe suknie (chociaż nie wierzą w Kościól i nie praktykują), "załatwiają" bierzmowania. PO CO WY TO ROBICIE? Nie słyszeliscie o Świętokradztwie??? Bardzo dobrze zrobił czlowiek ktory odmówił, bo zrobił to w zgodzie z własnym sumieniem. Mój brat też odmówił, bo stwierdził, że to żałosne udawać i robić farsę z tak ważnego dnia jak chrzest dziecka. I ja się na niego nie gniewałam ani przez moment. Bo się z nim zgadzam.

Gość zasmucona 68799
dobrze by było aby było łatwo przyjąć znam wiele nawracających się :) i chcą wziąść ślub i nie mają bierzmowania

Każdy ksiądz postępuje inaczej. u nas daje dyspensę osobom rozwiedzionym, zyjącym w nieformalnych związkach itp na przyjmowanie Komunii podczas mszy. I też wiem, że niewielu z was może uwierzyć w takie cyrki. Ale jak powiedziałam - każdy ksiądz postępuje inaczej. Nie wiem na jakiej zasadzie mój znajomy otrzymał bierzmowanie, ale otrzymał je bez fatygi biskupa. Co się za ty kryje - nie wiadomo.

Nie dyskutuję, bo mam rację. Chcę zobaczyć twoją minę, jak doczytasz matole o tym bierzmowaniu. Żeby ci ten móżdżek nie eksplodował od nadmiaru wiedzy dziecinko.

Gość zasmucona 68799
rzeczywiście nie poszedł by do komunii św., nie przemyślałam tego :(inni by poszli a on co? dziwne by to było co nie?

Gość nie miej żalu autorko do tego
człowieka bo wydaje mi sie ,ze lepiej tak niz zmusić kogoś do czegoś wbrew jego woli.... Bzdurą też są jakies zabobony jakoby małżeństwo nie mogło byc chrzestnymi u jednego dziecka....mamy z mężem wspólnego chrześniaka i nic mu nie jest juz kupę lat!!!! U mojego syna chrzestnym był mąż mojej przyjaciółki -jest rozwodnikiem i W NICZYM to nie przeszkadzało ....nie przystąpił tylko do komunii ....nie ma w tym nic zdrożnego tak czasami bywa . A właściwie to wiele zależy od proboszcza danej parafii,oni baardzo często tworzą sami swoje własne -nie zawsze zgodne z prawem kanonicznym -zasady.🖐️

Gość Krotochwila
Dlatego nie wolno mieć żalu, jeśli kandydat na chrzestnego odmawia. Z pewnością nie robi tego dla własnego widzimisię, tylko dlatego,ze we własnej ocenie nie jest odpowiednim kandydatem.

U nas w każdym razie nie ma problemu zrobić bierzmowanie.Oczywiście nie ma tak dobrze że chcesz dziś i jutro je masz :P Ale wystarczy przyjść na parę spotkań,wiedzieć co nie co o wierze i można zrobić bierzmowanie w ciągu miesiąca. Sum-Pi ----- A tak swoją drogą to jesteś ciut zawistna.Nie rozumiem dlaczego traktujesz jak powietrze osobę która odmówiła Tobie.A jeszcze bardziej po co mówić takie rzeczy o chrzestnym???? Tylko po to by dziecko też ,,nienawidziło" dobrego wujka.Ahh dziecinne to jest :D

Principolo jeśli chodzi o ścisłość to ten osobnik traktuje wiele osób jak powietrze więc nie wiem po co mam zmienić stosunek do niego. A dobrym wujkiem to raczej nie jest, bo w oczach teścia to może, a jak wraca córka to opowiada mi co "wujek" ją nauczył, jakie piękne słówka używa po powrocie od nich. Nie od babci i nie od dziadka się nauczyła tego jestem pewna bo to ludzie na poziomie. A ten osobnik to chyba ma uciechę z tego że nauczy moją córkę przeklinania lub docinek. I powiedz principolo, dalej uważałabyś kogoś takiego za dobrego wujka. A jak mijamy go na ulicy to nawet słowa do małej nie powie (do mnie nie musi i ja do niego nie muszę)

to mąż chciał to raz, a dwa kiedyś wydawał się innym człowiekiem chociaż miał już wtedy lekkie odchyły (w moich oczach) bo innym wydawał się super luzakiem.

Rozumiem.Jednak ja bym nie dała się mężowi przekabacić w żadnej sprawie jeśli bym nie była do tego przekonana :D A już tym bardziej doc chrzestnych :)