Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MaRcYcHa

przypisy-w cudzyslowie czy nie?bo juz sama nie wiem

Polecane posty

pisze prace,zasze przypisy w cudzyslow bralam,a teraz kumpela mi mowila ze juz sie nie robi. a bralam no jakies zdanie z ksiazki w cudzyslow,przypis. a czy np jak zmieniam cos w zdaniu z ksiazki to tez jako przypis to brac?bo juz mam pokrecone w glowie i nie wiem

Gość rozróżnij przypis od cytatu

Cytat w cudzysłów (lub nie też różnie uczelnie sobie życzą - ale cudzysłów nigdy nie będzie błędem) i na końcu numerek od przypisu Jak korzystasz z treści jakiejś publikacji ale zmieniasz treść to jasne że bez cudzysłowu, ale na końcu numerek od przypisu

a zacznij od odnalezienia z słowniku (najlepiej PWN-u) co to jest cytat i co to jest przypis bo tego nie rozumiesz - widać to po twoim pytaniu

teraz chyba rozumiem,ale popraw mnie jesli sie myle.czyli jesli wezme zdanie identyko z ksiazki to biore cudzyslow i to jest cytat i daje przypis.a jesli zmieniam zdanie to daje przypis tylko bez cudzyslowa.

to tak właśnie wypadałoby chociaż jak komuś wychodzi dużo cudzysłowów, że niby prawie same cytaty w jego pracy to woli unikać cudzysłowów ;-) cudzysłów jednoznacznie informuje, że jest to cytat - a cytat zawsze jest DOSŁOWNY

Gość cytaty
sie robi w cudzyslowie, nie przypisy! ale generalnie zamiast cudzyslowow uzywa sie kursywy w wersjach elektronicznych,

przypis to jest to co piszesz pod tekstem lub na końcu pracy jako wyjaśnienia np. z jakiej to książki czerpiesz a numerek w tekście to jest bodajże odnośnik cytatu

Właśnie teraz ładniej jest cytat napisać kursywą bez cudzysłowu ale takie rzeczy powinny być w informacji i wytycznych do pracy, bo czasem uczelnie nie życzą sobie zbyt częstego zmieniania czcionki

ten numerek w tekście nazywa się odwołanie przypisu (przynajmniej w WORDZIE)

no wlasnie o to chodzi zeby jak najmniej cytatow bylo,i fakt teraz widze ze nie odroznialam tych rzeczy.wiec jak zmienie troche zdanie ale sens ten sam to tylko przypis daje.a cytat jak doslownie i tez przypis.dzieki za podpowiedzi