Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ola30000

Nadmierna nieśmiałość u dziecka, jak mu pomóc.

Polecane posty

Gość afsaf
O ile, to w pierwszym roku chodzenia do przedszkola jest w miarę normalne, że dziecko może się tak izolować, o tyle po 3 latach jeśli nic się nie zmienia, to zaczyna być niepokojące. Rozumiem, że mała się nie jąka, ani nie sepleni? Bo może to ja blokować, ale nic o tym nie wspomniałaś, to zakładam, że tak nie jest.

Gość afsaf
Pani Kaczynska...> zgadzam się po części, ale jakos nie wyczułam, że autorka topiku jest mocno nadopiekuńcza, co rpawda mała jest jedynaczką, ale chodzi już 3 rok do przedszkola nikt jej nie trzyma w domu...

Gość asdfghjk12345
up

Gość annapas
mam ten sam problem jakbym czytała o moim Kacperku...

Gość annapas
chodzi 3 rok do przedszkola, z nikim nie rozmawia...panie mówią że na prawdę jest bardzo mądry ale odpowiedzi udziela na migi...z dziećmi się bawi ,uśmiecha się ale nie rozmawia z nimi...mam z nim pójść do psychologa co się z nim dzieje...a w domu....buzia mu się nie zamyka....czy to na pewno nieśmiałość????wchodząc z nim do przedszkola widziałam że się krząta po sali i w ogóle...ale myślałam że potem już jest ok...dowiedziałam się o problemie dziś jak zapytałam o angielski...bo w zeszłym roku bardzo ładnie mówił a teraz..on nie wie nie pamięta...

Gość annapas
rozmawiam z nim dużo....fakt że w otoczeniu ma mały kontakt z rówieśnikami....pani mówi że może się kiedyś czegoś wystraszył...przypomniało mi się że kiedyś mówił że przestraszył się w przedszkolu "hugo" ale nie wyciągnęłam z niego kto to ,jak wyglądał, gdzie go widział itd.cvzasem o nim wspomiana .może tu leży problem? po tym dłuższy czas musiałam z nim chodzić nawet do wc. jest bojażliwy..nie wyjdzie sam na korytarz ani na dwór ale ma dopiero 5 lat. 2 lata temu również była sytuacja która mogła mieć znaczny wpływ..zaatakował go pies. blokada po dziś dzień....

Gość annapas
słyszałam o bajkach dla nieśmiałych.....że można ściągnąć z itnernetu...czy ktoś może podać mi linki????? byłabym bardzo wdzięczna

Gość annapas
Ola 3000... nasz problem jest identyczny czy coś się zmieniło??

Gość ola30000
annapas - widzę, że mamy taki sam problem. Najgorsze jest to, że ja już nie wiem jak jej pomóc.

Gość afsaf
annap...> bardzo możliwe, że się czegoś wystraszył, to co pisałaś wyżej. a jak teraz sytuacja nic się nie zmieniło? ola30000...> może wyjedź poza swoje miasto do jakiegoś specjalisty, a jeśli sytuacja się zbytnio nie zmienia, to może po prostu poczekaj, zastanów się spokojnie, ona nie może wyczuwać w Tobie niepokoju...

Gość afsaf
poza tym radzę Wam pomyśleć o zmianie przedszkola, wiem że poniekąd, to ucieczka, tylko czasem, to może im tam jedna osoba przeszkadzać, a w innym przedszkolu może nie być takiej osoby...

Gość ola3000
afsaf- to chyba nie wchodzi w grę, do innego przedszkola musiałabym wozić ją 10km niestety. Co do tego, że moje dziecko patrzy na moją rozpacz to tak ... patrzy i widzi, że jestem coraz bardziej załamana tym. Nie wiem jak powinnam reagować... prosić ją czy kazać jej mówić...już sama nie wiem, to zbyt długo trwa.

Gość afsaf
a co psycholog na to, coś nowego powiedział?

Gość afsaf
Na pewno nie każ jej mówić, a co do proszenia, to też chyba nie tędy droga. Przepraszam jesli pytam drugi raz o to samo, ale nie mam czasu przeszukiwać topiku od początku. Bo jeśli są jakieś zabawy, w których ona musi brać udział i czasem coś powiedzieć, to też nic nie mówi?

Gość ola3000
W przedszkolu nie rozmawia z żadnym dzieckiem, ani z panią przedszkolanką, nie odpowiada na pytania, tylko kiwa głową "tak" lub "nie". Ma problem w relacjach 1:1. Nie ma możliwości, żeby zmusić ją do odpowiedzi na pytanie, nie odpowie i koniec! Oczywiście sytuacja dotyczy nie tylko przedszkola. Tylko w domu istne szaleństwo, buzia jej się nie zamyka.

Gość afsaf
Ja bym chyba jednak zmieniła jej te przedszkole ewidentnie coś jej tam nie pasuje i to mocno. W domu nawija, bo gdzieś musi sie wygadać.

Gość ola3000
To nie dotyczy tylko przedszkola, nie rozmawia ze swoją babcią, nie rozmawia z sąsiadką, itp. Jest trzeci rok w przedszkolu, była w różnych grupach, z różnymi dziećmi, z różnymi paniami...... Jestem załamana. Tak strasznie mi jej żal.

Gość afsaf
Aha. A z kim rozmawia oprócz Ciebie? Z ojcem?

Ten problem też jest mi znany. Moja córka ma 8 lat, zawsze była bardzo nieśmiała i miała problemy z aklimatyzacją w grupie, ale zawsze jakoś z czasem znajduje sobie jakąś koleżankę. Jak była młodsza, to czytałam jej taką książkę \"Bajki terapeutyczne\" o dziewczynce, która też miała różne lęki, ale w końcu je przezwyciężała, kilka \"historii terapeutycznych\" wymyśliłam dla córki nawet sama- na potrzeby chwili. Nieśmiałość nadal istnieje, ale została jakby nieco oswojona.

Gość ola30000
Moja córka ma grono osób do których sie odzywa, zamyka się to w 10-15 osobach i tyle. Nie odzywa się nawet do dzieci moich koleżanek z którymi spotykam się od czasu do czasu, nie bardzo rwie się do zabawy z nimi, woli siąść przy mnie, czuje się wtedy bezpieczniej. Ja nie wiem co to będzie w szkole.....aż strach pomyśleć.

Gość afsaf
Rozumiem. Powiem tak, ja mam tak do tej pory, jak kogoś nie lubię, nie akceptują, to bardzo ograniczam rozmowy, to niezbędnego minimum :). Jak byłam mała też nie z każdym dzieckiem lubiłam się bawić, rozmawiać, nie uważam, to za jakieś nienormalne. Myślę, że właśnie w szkole może być lepiej. Wybierz się może do jakiegoś innego psychologa?

Gość może poradź się
superniani ? :) ona mądra jest kobita :)

Ola 30000 musisz szukać podłoża takiego zachowania- to nie będzie pewnie łatwe ale trzeba spróbować- może spróbuj w domu potem zachęcić ją do zabawy w przedszkole- niech lalki i misie to będą jej koleżanki a ona sama będzie panią- spróbuj się z nią pobawić i niech jeden z przedszkolaków będzie się zachowywał jak Twoja córeczka- ale nie komentuj tego tylko jak córka sama o cos spyta tego wybranego misia lub lalkę zawsze kiwaj za niego głową na tak i nie-dokładnie jak ona w przedszkolu. Może poznasz problem głębiej Nie mam innych pomysłów- spróbuj

Gość ola3000
Ann123- dzięki, bardzo dobry pomysł. Napewno skorzystam. Afsaf - na to też wpadłam, wizyta umówiona na koniec listopada, czekam z niecierpliwością na to co powie. Może będzie bardziej kompetentny, bo ten psycholog do którego chodziłyśmy niewiele niestety doradził.

Gość ola3000
U mojej córki chyba troszkę za długo to trwa, niepokojące to jest. I to nie chodzi o samą nieśmiałość a o całkowity strach przed ludzmi i mówieniem do nich. Boję się szykanowania w szkole, zawsze dzieci nieśmiałe mają gorzej, nie są lubiane.

Gość annapas
po rozmowie z Kacperkiem, pani stwierdziła u niego poprawę. otworzył się... nadal nie znam przyczyny jego zachowania ale już jest lepiej. jest tylko jescze problem taki że np.pani czyta bajkę potem pyta o czym była a on nic...zrobiłam tak w domu..przeczytałam bajeczkę i zapytałam o czym...a on mówi że nie wie. nie wiemy czy po prostu nie umie się wysłowić czy zamyka się "w swoim świecie" i nie uważa? z Panią wychowawczynią podejmujemy walkę z jego nieśmiałością...dobrze że jest taka Pani która chce pomóc... prosiła nawet żeby przywozić go troszkę wcześniej bo wtedy jest mało dzieci i ona jest w stanie zająć się nim indywidualnie