Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blada anemiczka

CZY HGB 10,1 OZNACZA POWAŻNĄ ANEMIĘ?

Polecane posty

Gość ja miałam zaparcia po
moja mam tez zawsze miala niski poziom żelaza.Ma tendencje do skokow w dol zelaza,jak chyba mam to po niej:o

ale wiecie co? moja mum sama przyznaje ze to po czesci z jej winy bo jak byla mloda to nie dosc ze studia, praca , to jeszcze kasy malo i oszczedzala na jedzeniu. Kawa, papierosy biegu kanapka i tyle. Organizm sie buntuje. Ja jestem taka sama. Z tym zeu mnie poza tym jednym przypadkiem Hb nie jest az tak niskie (zazwyczaj mam pomiedzy 10,5 a 12,5). Moja mamuska ma tylko takie szczesie. A jak u Ciebie z witamina B12? niekoniecznie musialas miec robione na to badania ale w morfologi mozna sprawdzic MCV ktory jak jest wysoki moze sugerowac niedobor wit B12 ale nie zawsze (moze byc tez podwyzszony przez zeste spozywanie alkoholu, problemy z tarczyca czy branie specyficznych lekow). Ale jesli MCV nie jest w normie najczesciej zaleca sie badanie na vit B12 (przynajmniej w UKnie wiem jak w PL)

Gość blada anemiczka
MCV mam w normie, wiec to chyba raczej zelaza malo :O mam nadzieje, ze to tylko nieodpowiednia dieta spowodowala anemie, bo to roznie bywa, anemia moze byc tez skutkiem jakiejs powazniejszej choroby

Gość hemoglobinę lekko za niską
ale za to za wysoki poziom żelaza.

Gość blada anemiczka
jak to za wysoki poziom zelaza? ja mam?

Gość
normy się zmieniają, np moja ciotka ostatnio miała... 2 O___o i powiedzieli jej, że norma jest od 9. ale może inne są normy dla różnych grup wiekowych jak masz dolną granicę normy, to nie musisz się aż tak przejmować, lekarze zapisują na to tabletki do ssania z żelazem i git. co do zmian norm, porównałam ostatnio normy z badań z zeszłego i obecnego roku, m.in. lipidogram, hemoglobina itd (to co standardowo zapisuje lekarz) i się okazało, że np w zeszłym roku norma na coś była do 40, a wynik był 45 więc źle, a w tym roku jest już do 50, więc niby się mieści w normie... dotyczyło to większości badań na tych świstkach... więc jak ktoś jest na dolnej/górnej granicy to jeszcze nie oznacza, że jest źle

Gość Vaniliowaaa
tez miałam stan podanemiczny, łykałam Ascofer - preparat zawierający żelazo , dużo zielonych warzyw, dieta bogata w żelazo a najlepiej skonsultuj sie z lekarzem

Gość blada anemiczka
ascofer jest na recepte?

Gość Anemiczka
No ja mam 7,2 ....a norma jest 11.0-16.5 masaakra ... dzisiaj pani doktor powiedziala ze powinnam jesc jaja,miesko,jabłka, buraczki, i pic duzo soku z czarnej pozeczki ...

Gość Anemiczka
ascofer jest bez recepty

Gość DiAD
ZAPARCIA. BH.29. MOTTO: Na ZAPARCIA to najlepsze jest jedzenie, które nie ZATWARDZA. Podstawowym zatwardzaczem jest każdy chleb upieczony z mąki, oraz wszystko co jest słodzone CUKREM SPOŻYWCZYM. PUENTA: złe to każda MĄKA orkiszowa też, oraz CUKIER spożywczy biały i brązowy. Wystarczy, że zaczniesz się odżywiać wg tabel z tzw. INDEKSEM ŻYWIENIOWYM, tj. IŻ produktu. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie do 26% wzrostu, czyli tzw. __NISKIE węglowodany. POKARMY o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych. Nie tylko pozbędziesz się zaparć, ale też większości wzdęć. Tego typu DOLEGLIWOŚCI należy szybko zwalczać, bo utrudniają życie. Nade wszystko ważne są te tzw. __NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu, a głównie __GLUKOZA naturalna, niezbędne dla naszego mózgu. Tabele IŻ opracowali naukowcy z __INSTYTUTU IRL KRAKÓW, na przestrzeni ostatnich 40 lat (1970-2010). Poczytaj, zapoznaj się to wystarcza. Jednak KONIECZNIE pamiętaj o __CHLEBie typu KR-IRL, ponieważ to on głównie utrzymuje poziom cukru w stabilnej strefie, czyli nie jesteśmy GŁODNI. P. S. __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze. IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes. Zobacz też; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW. __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku. Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/ Linda BORG, Chicago