Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stypendium stypendium

STYPENDIUM I PRACA SEZONOWA JAK JEST Z PODATKAMI????????????????????????????????

Polecane posty

proszę pomóżcie bo mam mętlik w głowie w wakacje pracowałam przez całe trzy miesiace czerwiec llpiec i wrzesień . Kwota jaką zarobiłam NETTO to około 5 tys zł. Jestem studentką i dostanę stypendium, w sumie 400 zł. Jak to będzie z podatkami proszę pomóżcie :(

oczywiscie mialo byc lipiec sierpien i wrzesien :( boję się tych podatków stypendia będą dwa ze szkoły i z innej instytucji

pracowałam w PL :(

powie ktos cos?:(

Gość magiczna mikstura
krójiciek jeśli pracowałaś zagranicą to tam piwnnać zapłacic podatek, a zgodnie z zakazem podwojnego opdatkowania nie powinnas nic tutaj placic, a czasami studenci moga sie ubiegac o czesciowy zwrot podatku tam zaplaconego. autorko a Tobie pracodawca nie potracil podatku? rozliczenie na wiosne przyszlego roku

tak pracodawca potrącił podatek. czyli tego nie biore calkiem pod uwage tak?? to dwie oddzielne sprawy? i stypendium do pracy nie ma nic do rzeczy? nie znam się na tym niestety kompletnie czytam, że kwota stypendiów jest opodatkowana po przekroczeniu 380 zł czyli jak dostanę w sumie 400 zł to muszę to zgłosić w którejs instytucji? zeby zabrali podatek?

ja juz dostalam zwrot calego podatku z zagranicy:) tylko to tez byla praca sezonowa i nie wiem czy liczy sie to przy ubieganiu sie o stypendium

:( na trudne tematy jak zwykle malo odpowiedzi ;)

Gość hejjjjjjj
a ta praca byla na umowe zlecenie czy o prace??? za stypendium nie placi sie podatku

to była umowa o pracę, ale na czas określony. pracodawca normalnie odprowadzał podatek. tylko martwią mnie te stypendia... no nic okaże się w praniu. też myślałam, że stypendium jest wolne od podatku, ale teraz wyczytałam, że do kwoty 380 zł :( a powyzej to juz trzeba płacić podatek :(

Gość hejjjjjjj
w zwiazku z tak malymi zarobkami w ciagu roku to prawdopodobnie bedziesz miala zwrot albo nic nie zaplacisz wiec bez paniki :) Napisz mi jakie to byly stypendia a sprawdze ci za chwile ci powiem jak czy sa opodatkowane.

Gość magiczna mikstura
oczywiscie ze bierzesz pod uwage zarobki aby uzysakc stypendium, ale dopiero jak bedziesz sie ubiegac na przyszly rok, wtedy z Urzedu Skarbowego dostaniesz wykaz zarobków za rok 2008. ale napisalas ze juz uzyskalas stypendium, prawda? na ten rok przyznawane bylo na podsatiwe dochodow za rok 2007. stypendium jest opodatkowane ale uczelnia juz to potraca.

stypendium naukowe jedno z urzedu miasta za dobre wyniki w nauce 250 zl i drugie stypendium naukowe takze za wyniki w nauce, ale z uczelni 150 zl, z tym ze te pierwsze stypendium dostane juz w pazdzierniku ( jest to za tamten rok akademicki czyli za 07/08) a te z uczelni oficjalnie jeszcze nie zostalo przyznane i bedzie zaplacone pewnie w grudniu z wyrownaniem, jednak nalezy mi sie na pewno

zakręcone to wszystko wiem, ale jakoś się boję , jak to będzie przy rozliczaniu się, chociaż zostało jeszcze dużo czasu do stycznia :(

Gość magiczna mikstura
a co maja dochody do stypy naukowej????? myslalam, ze piszesz o socjalnym. jesli to rzeczywiscie jest czystko NAUKOWE to kij do tego maja dochody.

Gość hejjjjjjj
no to spokojnie. Sa zwolnione. Od uczelni sa zwolnione i te które otrzymijesz z urzedu miasta. Tylko te z urzedu miasta gdyby przekracząły miesięcznie 380 zł byłyby opodatkowane :) Wiec musisz sie rozliczyc tylko z tych zarobionych 5 tysiecy.

piernik do wiatraka pewnie też coś ma ;) aha, czyli wszystko swoją drogą. a to nie sumuję tych stypendiów i wcale nie będę musiała się z nich rozliczać, bo są z różnych instytucji? dzięki bardzo mi rozjaśniłyście sprawę :) 🌼

Gość hejjjjjjj
nie sumuje sie :) bo to sa inne stypendia i na pewno sa zwolnione z podatku. Wiec śpij spokojnie :)

no to fajnie, dziękuję bardzo 🌼