Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pierwszy raz mama

ile wyprawka dla niemowlaka?

Polecane posty

Gość pierwszy raz mama

tak jak w temacie, proszę o podanie kwoty z jaką trzeba się liczyć (nie mam na myśli super markowych rzeczy) chciałabym wiedzieć ile trzeba na wszystkie potrzebne rzeczy :) z góry dziękuje za pomoc

Gość jeśli liczysz wariant niemarko
2000-2500

Gość pierwszy raz mama
dziękuje :) a co liczysz w tej kwocie?

Gość mama razy 2
Ja zmieściłam się w tej kwocie z wszystkim, łóżeczko 200, materac 100 wózek 600 fotelik 150 plus ubranka kosmetyki, pościel itp. Ale darowałam sobie markowe produkty (nie dotyczy kosmetyków) i rzeczy zbędne.jak np. baldachim

Gość pierwszy raz mama
dzięki:)

Łóżeczko od 90 zł można kupić http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00115751 lub na allegro, wózki około 400 zł, fotelik jak koleżanka wyżej napisała, potrzebne dodatki typu materacyk, pościele, prześcieradła do 200 zł można się zmieścić, ciuszki dobrze jest odziedziczyć lub szukać promocji w sklepie nie jest to duży koszt zależy jak z ilością zaszalejesz no i wiadomo na lato dużo nie trzeba na zimę dochodzi kombinezon gdzie on sam z reguły koło 100zł kosztuje, kosmetyki tylko niezbędne bo nie wiadomo czy marka się sprawdzi (coś do kąpieli, oliwka, krem na odparzenia), jakieś kocyki, pare pieluch tetrowych, przybory dla dzidziusia około 100zł/ 200 zł jeśli kupisz butelki i smoczki. Nie wiem czy coś ważnego pominęłam, nie pamiętam już ale jakoś tak by to wyglądało. Dodatkowo dla wygody to wiadomo jakieś podgrzewacze, laktatory itp ale można żyć bez tego wg. mnie:)

buteleczka ja ci powiem, że ja kupiłam parę ślicznych maleńkich skarpetek jak się tylko dowiedziałam, że w ciąży jestem i póki co na tym się skończyło hehe. Mam termin na styczeń i chyba czas najwyższy żebym się wybrała. Co prawda mam trochę ubrań od koleżanek ale trzeba co nieco dokupić. Nie ma się co spieszyć w twoim przypadku, poświęć czas na szukanie promocji, ewentualnie może allegro. Ale za długo też nie czekaj, bo potem z dużym brzuchem ( tak jak mój:P) będzie ciężko chodzić po sklepach.

ja chodziłam po sklepach od początku żeby zobaczyć co ile kosztuje, ubranka kupowałam jak coś się trafiło a większość odziedziczyłam. Ale że ja byłam letnią mamusią to wiedziałam że w upały nie będzie mi się chciało latać po sklepach więc jakoś w 7-8 msc miałam już prawie wszystko (brakowało chyba tylko kosmetyków i może paru dodatków które nie były najważniejsze)

niestety można liczyć w tysiacach. Najdroższy był wózek, mimo rabatu i tańszego internetowego sklepu (zaoszczędziłam dzięki temu 500 zł). Drogo wychodzą kosmetyki, choć na początek zakupiłam tylko butlę oilatum 64 zł, linoderm ok. 10 zł za pudełko (bardzo duzo się zużywa) i duży sudocrem 43 zł. Natomiast ubranka (polskich producentów) w sklepie prowadzącym sprzedaż internetowa i w realu kupowałam po 7-10 zł za sztukę kaftaników, spioszków itp. Jest na co wydawac, i nie ma co ukrywać, przyjemnie się wydaje :)

Co do ceny wyprawki, to możesz i wydać 1500 zł jak będziesz oszczędna. Drogie rzeczy jak wózek, łóżeczko, materac itd. kupuj na allegro. Są dużo tańsze. Możesz najpierw zobaczyć w sklepie a potem zamówić. Polecam te rzeczy kupić w ostatnim momencie, głównie wózek, łóżeczko, w ostatniej chwili, dlatego że są to rzeczy z gwarancją, a szkoda by przypadała ona na okres, kiedy nie będą użytkowane. Ciuszki możesz kupować już teraz, chodzić po sklepach i trafiać na wyprzedażach. Ja bardzo dużo tak zakupiłam markowych ciuszków, poprzecenianych. Kaftaniki, śpioszki kupuj na hurtowniach. Tam jest najtaniej. Kaftaniki bawełniane, białe już za 5-6 zł można kupić. Daruj sobie duże ilości ciuszków w rozmiarze 56, starczą na miesiąc, góra dwa. Laktator kup potem, podgrzewacz sobie daruj tak samo jak i rożek (używa się bardzo krótko). Zastanów się nad każdą rzeczą. Bo powiem ci, że bardzo dużo rzeczy kupiłam, a potem okazały się zbędne.

Co do kosmetyków, też nie kupuj drogich, bo jeśli dziecko nie będzie alergikiem to nie ma potrzeby. Ja kupiłam butle johnsona żelu do kąpieli i użyłam dopiero połowe a mały ma ponad dwa miesiące, jest bardzo wydajna. Butelka kosztuje około 17 zł. Oliwki nie używam, sudocremu też nie bo jak dla mnie jest zbyt mzłazisty, używamy Alantanu w kremie chyba 8 zł tubka i czasami w zasypce ok 20 zł. Nie ma co przesadzać z kosmetykami. Do buzi mam krem Johnsona około 8 zł. Oliwkę mam ale nie używam. Czasami jak miał bardzo suchą skórę po porodzie, wkraplałam kilka kropli do wanienki.

okokok ma rację z ta gwarancją. nawet o tym nie pomyślałam, powiem szczerze:) rożek faktycznie jest zbędny, lepiej kupić kocyk. A laktator można kupić po porodzie, bo nawet nie wiadomo, czy będziesz potrzebowała. On się bardziej przydaje w przypadku powrotu do pracy po macierzyńskim jeśli się chce karmić nadal piersią, bo wiadomo, że w trakcie pracy trzeba będzie odciągnąć, a laktatorem idzie szybciej, zwłaszcza elektrycznym.

No tak, ale sporo dzieci jest uczulonych na Johnsona, dlatego kosmetyki najlepiej kupować na początku w tych mniejszych opakowaniach po jednym, żeby sie przekonać czy są ok.

No u nas akurat nie było problemów ze skórą. Na początku miałam zwykłe mydełko johnosna ale jak się okazało, że nie ma alergii to zmieniłam na ten płyn i jestem bardzo zadowolona. Niestety z kosmetykami trzeba próbować. Np kupiłam sudokrem ale całkowicie mi nie pasował, więc dobrze, że miałam małe pudełko. Też nie warto kupować tych gotowych wacików do pępka, lepiej spirytus albo u nas zdecydowanie wygrała gencjana. Coś jeszcze? :D

Gość oriega
Mnie wyprawka kosztowała ok. 2500 pln (nie licząc kosmetyków które musiałam sama zużyć sama). Potem i tak doszły prezenty z okazji świąt i braku okazji i okazało się, że wszystkiego się nazbierało. Teraz wszystko wyprzedaję po rocznym synku. Mam 2 chłopców i robi się coraz mniej miejsca na nowe rzeczy. Tak więc lepiej kupić na początek mniej, bo i tak to ci=o trzeba, to przyjdzie do ciebie w prezentach od rodziny i przyjaciół.

I uważaj jeszcze z ilością pieluszek w najmniejszym rozmiarze. Zależy jakie duże dzieciątko, ale rozmiaru 1 użyłam jedną paczkę. Potem od razu 2. Uważaj jeśli będziesz kupować pampersy, bo to są te żółte 1 i 2. Tylko jedne są newborn a drugie new baby :). Te drugie są większe.

Gość pierwszy raz mama
dziękuje Wam dziewczyny z rady i wskazówki :) termin mam jak buteleczka na maj iteż tak myślałam kiedy zacząć wszystko kompletować :)

Gość smart231
A powiedzcie ile potrzeba malutkich pampersikowdla niemowlaka bo moj ukochany wyczytal,ze przebiera sie dzidzie 12 razy dziennie

Gość przewija nie przebiera

Gość smart231
no a cos na temat napiszesz czy tylko wweszlas to poprawic. Ludzie sa zalosni

Gość tgetgr
nie no, nie czytalam wszystkiego ale zeby na wyprawke dac 2500zl??? dziewczyny, to co wy kupujecie???? ja nie moge, no... sama mam dwojke dzieci i wiem ile potrzeba, na pewno nie az tyle...

Gość 2500 to wózek kosztuje
gondola, spacerówka i fotelik, z rabatem w sklepie internetowym na dodatek. Reszta do tego ok. 1500.

tgetgr spokojnie można tyle wydać. Zależy co kto kupuje. Z tego co czytam na forum i doświadczenia swojego i moich koleżanek 2,5 tyś to nie jest jakaś bardzo wygórowana kwota. A teraz na temat, pampersów używasz tyle ile trzeba. Na pewno nie da się określić konkretnie ile złużywa dziecko. Jedno mniej drugie więcej. Jak już pisałam, nie kupuj zbyt dużo pieluch w rozmiarze 1 najlepiej 1 paczkę, potem zobaczysz. Hmmm ilość pieluch. Mi wychodzi teraz około 76 pieluch na tydzień. Na początku myślę, że około 10 pieluszek dziennie na pewno. Myślę, że nawet więcej.

Gość tgetgr
na pewno nie 2500. Znacie takie miejsca jak komisy??? No wlasnie, rzeczy, ciuchy uzywane kosztuja duzo mniej. Wozek 300, lozeczkko 150, fotelik nosidelko 100, ubranka na pierwsze miesiace 100, kosmetyki 100, pampersy 100, wanienka posciel zabawki itp to jakies 300zl i juz... ja naprawde nie widze tu 2500zl

Gość uaharowerydwa
ok 1500 za wszystko co bylo potrzebne

Gość tgetgr
taaa, 1500 to juz tak naprawde maksymalnie. Ja w 100 bym sie zmiescila jak bym chciala

Gość przesadaaaaa
Owszem można i nawet mniej zapłacić. Można iść na śmietnik i tam zbierać co się uda. Albo wyżebrać po rodzinie. Tylko nie każdy chce kupować w komisach, nie każdy chce używane ciuszki, używane mebelki, używany wózek. I nie jest to plebiscyt kto da mniej. Bo można kupić i wózek za 3000, ciuszki za 500-1000, łóżeczko za 800 itd.