Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do tych co wiedzą

Jak dbało się o urodę w czasach PRL?

Polecane posty

Mydla w papierkach to pamietam okragle ,mialy naklejke ktora trzymala ten papierek . A cukier to sie robilo tak ,ze sie rozcienczalo cukier z woda ,to sie dawalo do buteleczki z \"psikaczem\" i sie pryskalo wlosy jak lakierem. A jeszcze kiedys byly takie fajne pompki do lakiero do wlosow ,normalnie taka rurka z taka gumowa grucha na koncu. To byl tak aerozol. Ladnym mydlem bylo mydlo Luksja ,kiedys tylko w jednym zapachu. Szampon do wlosow dla dzieci Bambino. Szyszki do kapieli. Dezodorant antyperspiracyjni non odoro. Jak sobie cos przypomne to napisze:)

Gość Miwako
Wlewalo sie wode z cukrem rozpuszczonym do spryskiwacza pryskalo wlosy i suszylo modelujac szczotka. albo na Limahla glowa w dol.

Taki lakier z pompką jeszcze parę lat temu miała moja mama i widziałam też niedawno w sklepie cos podobnego ale nie pamiętam czy to był lakier czy jakis lotion

Gość moja kolezanka lakierowała
włosy wodą z cukrem i wiecie to trzymało. A ja pamietam kiedyś widziałam w sklepie szampon jasninowy i strsznie chciałam go mieć.

Gość nie było podpasek i papieru
toaletowego, ale wecie nie pamiętam czym podcieralismy tyłki. Chyba taką wymiętą gazetą, a zamiast podpasem wata, tetra, stare ubrania

Gość Joela
W czasie studiów wydawałam kase na mydło zielone jabłuszko kupowane w Modzie polskiej.Szampon Palmolive w Baltonie,papierosy Yugo w bufecie studenckim no i papierosy cięte i kupowane na wagęW liceum spódnice bananówy i garsonki z krępliny lub bistoru.Eleganckie były bluzeczki boucle nie pamiętam skąd.Pierwsza w liceum miałam kozaki na klinie z Syreny i piękną tetrową sukienkę i drugą jak habit z Hofflandu.Miałam trądzik więc lekarz! kazał mi smarować buzię Acnosanem i spirytusem salicylowym i zapisał 20 naświetlań kwarcówką co dzień minutę dłużej .Wyobrażcie sobie jak wyglądałam.Moje dzwony miały w porywach 45cm szer.tyle co spódniczka mini.

To właśnie te perfumy "Poemat" znalazłam ;)

Gość Do dzis pamietam ten zapach
Zielone jabluszko.mialam mydelko,szampon i dezodorant.mama mi z Wegier przywiozla i wszyscy mi zazdroscili.... a mialam to z pol roku bo szkoda bylo zuzyc.

Gość i ja też...
To lignina. Cięło się ją i były to "podpaski". ;)

Gość ppppppppppuu
pytanie do tych co wiedza-z tego wycinalo sie podpaski.......:O waty nie bylo ,podpasek tez.......😭

Gość i ja też...
Przesuwała się na plecy. Przeciekała. Kruszyła się, marszczyła, obcierała wnętrze ud aż do ran. 😭 I tak była lepsza niż stare ubrania.:O

Ale przecież to jest cienkie i niechłonne i się kruszy

Gość i ja też...
Wkładało się tego grubo. Bardzo grubo. I tak przeciekała. Wywal to, bo po tylu latach, to tylko siedlisko bakterii i kurzu. :O

Kurzu nie bardzo bo babcia przezornie trzymała to w drewnianych beczkach.Nie mogę się zebrać żeby zrobić tam porządki,pewnie znajde jakies ciekawe rzeczy,tak jak kiedys stare winyle jakichś zespołów których nawet nie znam i Wioletty Willas :)

Gość i ja też...
Ależ Twoja babcia to kisiara. :D🌻

Gość i ja też...
Idę już spać. Jutro napisz co to za zespoły. Może ja znam? ;)

Gość Czemu mi sie podwojnie wysyla
A ja znalazlam w piwnicy takie podpaski wata owinieta jakas siateczka i sznureczki chyba do przywiazania do majtek. a kiedys jak w kosciele ksiadz rozdawal 'dary z zachodu' dostalam prawdziwe!podpaski z klejem. z Danii byly.

Ba!Cały wielki strych jest zawalony róznymi rzeczami,mydlami,proszkami Ixi,gazetami...Bóg jeden wie po co ona to trzymała ;) Dobranoc

Wez mnie na taki strych ! Tam musza byc skarby i tyle wspomnien:) Och ta wata /lignina albo wata w siateczce to byl koszmar bo tak nasiaknieta krwia wata przyklejala sie do skory wiec depilacja gotowa. Bielizna sie strasznie brudzila bo wiadomo ze krew przeciekla . Pozniej moczylo sie majtki w misce cala noc . Ale proszek IXI dzialal cuda. Tu akurat sie ciesze ze technika sie posunela i mamy ogromny wybor w srodkach higienicznych. A kto pamieta \"lokowke\" taka ktora sie podgrzewalo na gazie ? Ja mialam elektryczna i mama tez ale babcia lokowala wlosy wlasnie taka ,ktora kladla na plomien i zaraz byla goraca. Wiadra na smieci wykladalo sie gazeta zeby odpadki nie przywieraly do scianek . Nikt wtedy nie uzywal workow do smieci. Papier toaletowy jak byl to tez taki ,ktory gwarantowal depilacje.

Gość ana_katia
ja też bym chetnie poszperała po takim strychu :P pokazywałam mamie ten topik, razem się śmiałyśmy... do tego co już pisaliście mogę dodać to, że jak moja mama była młoda, to włosy kręciła z przjaciólką pogrzebaczem rozgrzanym na kuchni; włosy płukały octem - żeby się świeciły.. po tym tuszu w kamieniu miała straszne uczulenie i ciężko go było zmyć, ale ponoć jeszcze gorzej tą kredkę w kamieniu - można ją było zdejmować z oka jak naklejkę :) sama pamietam godzinne kolejki w aptece po watę i podpaski - bella materace to był dopiero połów!! acha no i moim najukochańszym rekwizytem do zabawy była puderniczka mamy - była piękna - okrągła, w kolorze ecru, cała w wytłaczene listki albo takie drobniutkie kwiatuszki, w środku był puder i lustereczko, z firmy CELIA, pamietam, że dla mnie tak pięknie pachniał :)

Aaaaaa puderniczki ,teraz mi sie przypomnialo ,ze mama miala taka ogragla z materialu na zamek blyskawiczny . W srodku bylo lusterko ,puszek do nakladania i taka siateczka - moze po to zeby sie nie kruszyl ten puder ,nie mam pojecia. I chce dodac ze jestem w innej czasoprzestrzeni bo pomyslicie ze cala noc slecze przy kompie haha Pozdrawiam :)

pamiętam też jak na noc zapłatało sie włosy w cienkie warkoczyki żeby na następny dzień mieć piękne fale, niestety czasem wychodziła szopa potem były juz tzw gofrownice lub karbownice

ja pamietam jak moja babcia zawsze miala w szafie mydlo \'zielone jabluszko\',i tak pieknie pachnialo! pamietam tez jak mama kupowala taki \'blok\' to jedzenia,lepsiej smakowalo od wyrobu czekoladopodobnego:)

tez pamietam te warkoczyki,mialam chyba z 8 lat,jak mama mi zaplatala,wlosy byly miekie i puszyste,teraz znowyu moda wchodzi na takie podobne fryzury:-)

Gość uiuhb
i czekoladki na wagę takie malukie, o posmaky pomaranczowym-pyszne już ich nigdzie nie ma