Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusia taluni

SZCZEPIONKI ACELULARNE CZY DZIAŁAJĄ TAK JAK TE ZWYKLE CZY SĄ LEPSZE

Polecane posty

Gość mamusia taluni

takie szczypionki dostaje moja córeczka ale tak do końca to niebardzo wiem czy mają takie dobre działanie to znaczy czy je będzie trzeba po jakimś czasie powtarzać a jak pujdzie do szkoly to dalej takie będzie musiała brac czy o tym decyduje neurolog?

Gość po pierwsze
po raz pierwszy słysze o takich szczepionkach !? Co to są za szczepionki - oswiec mnie - sama mam 4 miesieczna corcie i jak dotąd szczepilam ja tymi refundowanymi .Te szczepionki sa skojarzone ???

Gość mamusia taluni
nie to nie te skojarzone to są szczypionki płatne i doś drogie tylko moja córeczka je dostaje od samego urodzenia takimi kazał ja szczepić lekarz ja za nie nie płace poniewaz to lekarz dałzgode i skirowanie na takie szczepienie

Gość mamusia taluni
a raczej kazał ją szczepić tylko ta szczepionką acelularną one nie mają zadnych skutków ubocznych tak jak te zwykłe

Gość po pierwsze
moze te szczepionki sa dla dzieci ktore są uczulone na jakis skladnik ktory jest w tych refundowanych ?

Gość po pierwsze
a w jakim wieku jest Twoja coreczka , jest alergiczką ?

Gość mamusia taluni
a ona miała takie małe problemy neurologiczne na początku i to dlatego żeby dodatkowo nie obciążyć OUN NO każde dziecko może być nimi szczepione tylko trzeba je sobie kupić słyszałam że w sanepidze a nie w aptece tylko niewiem czemu?

Gość mamusia taluni
ma 18 m i nie jest alergiczką choć na początku miała małe uczulenie i pi la nutramigen ale już jest wszystko ok

Gość mamusia taluni
spytam lekarza konkretnie jak to jest z tymi szczepionkami tylko nigdy nie było okazji zawsze rozmawiam z lekarką i zadaje mnustwo pytań i jeszcze mi coś umknie tylko też mi tak troche głupio po takim czasie pytać niewiem co sobie pomyśli ta lekarka że co? dopiero teraz pytam co to dokładnie za szczepionki i a dziecko już je bierze 18m przeciesz nie powiem że zapomniałam ,ale poczytam o nich troche na necie

Gość bijou82
szczepionki acelularne to szczepionki w osłonach białkowych nieobciążające układu nerwowego,nie powodujące skutków uboczych,są standardowo stosowane u dzieci z uszkodzeniami ukł nerwowego lub z grup ryzyka (choroby w rodzinie itd),moja córeczka wcześniak z podejrzeniem mpdz ma takie właśnie szczepionki od urodzenia za darmo.każdy może mieć takie szczepienia,ale są płatne jeśli nie ma odpowiedniego skierowania.

Gość mamaorzeszka
Ale czy wszystkie obowiązkowe szczepionki mają odpowiednik w postaci szczepionek acelularnych czy tylko ta na krzstusiec?

Gość wilhelmina
Acelularne mogą być na błonicę, krztusiec, tężec i polio. Reszta nie jest acelularna.

Gość gość
polio to wirus jak może być szczepionka acelularna - czyli bezkomórkowa na wirusa . Myśl co piszesz kobieto. Głupot nie wypisuj.