Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mama1234

Mała główka płodu -pomocy

Polecane posty

Gość przyszła mama1234

Dzisiaj byłam na usg połówkowym.To poczatek 23 tygodnia.Mały rozwija sie prawidłowo, tylko główke ma na 22tydz i 1dz a brzuszek np 25 tydz, .Cały czas rycze, oczywiscie sie naczytałam ze mała głowa to autyzm i nie dorozwój umysłowy. BPD ma prawidłowy , nawet dzien do przodu , a Hc ma tydzien do tyłu.Moj maz ma mała głowe, ale to chyba za wczesnie na dopatrywanie sie ech dziedzicznych. Naczytałam sie ze w tym okresie rozwoju dzieci maja własnie duze główki w stosunku do ciała i teraz panikuje.Czy zdarzyła się to Wam w ciazy a potem było ok?

Mi wyszlo ,ze bedzie bardzo male dziecko,tez myslalam,ryczalam itp.Dziecko urodzilo sie ponad 3 kg zdrowe i wszystko ok.Nie ma co sie denerwowac.

Gość ciało.........................
ja też tak miałam,podczas usg wyszła mała główka i wogóle za mały płód ale wszystko było ok,,,córeczka ważyła 2900 więc norma

Gość gdyby było coś nie tak
to lekarz by ci powiedział. Wszystko ok jest, mi też coś takiego napisali na wyniku usg a dziś mam zdrową córeczkę. A i np termin z usg miałam na 24 stycznia a urodziłam 13 lutego.

Gość wudu
usg to przybliżenie, nie podaje faktycznych dokładnych pomiarów! nie martw się!

u mnie nie zgadzał się ani termin z usg - ani waga - pół kg do przodu. Miał być 3900 - wyszedł 4400. Skoro lekarz mówłi ze wszystko ok, to wszystko ok. Nie panikuj.

Gość przyszłamama1234
Doczytałam sie w necie.Sprawdzałam normy na róznych stronach, rzeczywiscie główka jest dosyc mała ale kosc udowa tez, jedynie brzusio duzy.Na nastepnej wizycie zapytam o kolejne usg i wypytam o te wymiary płodu.Narazie poczekam bo do 30 tygodnia wszystko sie moze pozmieniac.A wtedy to pojade do trojmiasta na porzadne usg.Moj gin jest z nfz , nie wazy mnie , nie mierzy cisnienia.Jak mnie dzisiaj zapytał jakie mam cisnienie to powiedziałam mu jakies z nieba , a on je wpisał do karty. aaaaa 2 tygodnie temu byłam na 3d w trójmiescie i wymiary płodu były w normie bez takich rozbierznosci.Czy to mozliwe zeby w 2 tygodnie tak sie pozmieniało?

mi powiedział lekarz, że dziecko ma za duży brzuszek, za dużą główkę, a po tygodniu robił usg i powiedział mi, że wszystko jest ok. więc nie martw się, odchylenia mogą być, bo wystarczy milimetr albo i mniej błędu pomiaru i już wynik jest nieprawidłowy. główka do góry, na pewno dzidziuś jest zdrowy i wszystko będzie ok :)

Gość MamusiaSynusia
nie martw sie mi lekarka co miesiac na usg wymyslałą a toze ma duzą głowe wielkie stopy itp. malutki po urodzeniu wazył 3700 i 56 cm długi i wszytsko było a jezeli sie martwisz to zrob sobie jak masz taka mozliwosc usg 3d wtedy bedziesz spokojniejsza bo na tym badaniu widac duzo lepiej niz an normalnym usg.

Gość przyszłamama1234
3d mialam 2 tygodnie temu, było w normie.A dzisiaj takie jaja.No nic ,nie płacze juz od poł godziny, maz skoczy mi do sklepu po jakis deser lodowy:).Poczekam pare tygodni i jade do 3miasta na porzadne badania.

nie martw sie bo usg naprawde moze sporo przeklamac... ja mialam robione usg w dniu porodu i wg. niego moja corka miala wazyc 3200g i miec obwod glowy 33cm a urodzila sie 4020g i obwod glowy 36cm... drobna roznica...

dziewczyno nie sugeruj sie usg. poczekaj sprawdz dokladnie idz do kilku lekarzy jesli cos bedzie nieprawidlowo a nie wierz ślepo jednemu... a apropo usg- mi mówili ze synek bedzie nieduzy... urodzil sie 3,770 :D córcia miala być duża- 3040 caly czas mi na usg wychodzilo ze za duzo wod plodowych martwilam sie jak glupia przez calą ciaze i wszystko jest ok :) jesli cie cos martwi najlepiej wybierz sie na jakies dodatkowe usg i nie smuć się!

Gość przyszłamama1234
Dziękuję za odpowiedzi.

Gość ilona077
Właśnie wróciłam od ginekologa. Jest bardzo małomówny powiedział mi tylko że dziecko ma za małą główkę i że na tym etapie i tak prócz obserwacji już nic nie możemy zrobić. Zabrzmiało to tak, że na prawdę się przejęłam a to już 33 tydzień ciąży. Czy główka zdąży jeszcze urosnąć prawidłowo?

Gość cantee
Witam, ja miałam dzis USG i równiez po powrocie do domu odkryłam ze obwód główki jest za mały. Wg OM kończę niedługo 20 tc, ale mam dłuższe cykle i na pewno jest ona młodsza o jakieś 5 - 6 dni. Tak też wskazują wymiary płodu - ok 19 tydzień, tylko te nieszczęsne HC wynosi 149 mm, co wskazuje na 18 tydzien. W sumie lekarz nic nie powiedzial, ale boje sie ze cos jest nie tak, tym bardziej ze na samym początku ciąży miałam okropną opryszczkę i wiem, ze jest ona niebezpieczna dla rozwijającego płodu, powoduje m.in małogłowie. gdyby to był juz III trymestr nie martwiłabym sie, bo wiem ze wtedy wymiary bardziej sie różnicuja, ale na tym etapie??? Jesli juz to chyba powinna byc wieksza ta główka od wikeu ciazy. Chyba pojde na USG 3 d, bo odejde od zmysłów, widze ze niewiele osób ma taki problem, czesciej jest odwrotnie, czyli głowka wieksza :(

Teraz jestem w 34 tc. U mnie też od dawna wychodziła mała główka, ale lekarze nie alarmowali że to cos neipokojącego... dodam ze chyba jednak mozna juz dopatrywac sie cech dziedzicznych bo moja dzidzia ma podobno długie nogi to po mnie i po tatusiu - oboje należymy do długonogich,a małą główke ma po mężu.. to jest cudowne i nie denerwowałabym sie tym stanem ... pozdrawiam. Wszystko bedzie dobrze!!

Gość lbasia
A mi lekarz wczoraj na USG z łaską dał zdjęcie do domu (bo niby nie dają) a na tym zdjęciu mało tego że takie niewyraźne właściwie widać tylko główkę tyłem, to tylko wynik BPD 38 mm na 17tydz.i 4 dzien i termin porodu który przeskoczył z 29.09 na 19.09 I więcej nic:((( co mam sobie teraz myśleć.. ani AC, FL, HC, nic więcej. Robiłam badania krwi, lekarz mówi, że jest ok ale jak się martwię to mogę zrobić badanie krwi potrójne i jakieś extra usg, dał skierowanie na badania profilaktyczne do innego miasta a to badanie kosztuje 450zł. nie mam kasy teraz tyle Jak myślicie to wystarczy by być spokojną, że wrzystko z dzieckiem w porządku? pomóżcie mi też proszę.

Gość Mysia- Pysia
Mam taki sam problem i wątpliwości jak Wy. :( Byłam wczoraj na USG, jestem w 25 tygodniu ciąży. Wyszło mi, że CI (BPD/ OFD) to 67 %, a powinno być między 70 a 86 %. Termin porodu przesunął mi się z 22 na 27 sierpnia. Dzidzia drobna i mała. Jestem przerażona, lekarka uspakaja, że maleństwo mieści się w normie,ale jak to panikująca przyszła mama doszukałam się już kilku możliwych schorzeń.Dodatkowo dobija mnie fakt, że biorę całą ciąże leki przeciwpadaczkowe, wszak najbezpieczniejsze z możliwych na rynku,ale poczucie winy wzrasta. .

lbasia - mnie też proponowano różne badania (amniopunkcja między innymi), ale poszłam do innego lekarza i okazało się, że dzidziuś jest zdrów jak ryba. Także czasem może warto zmienić lekarza. Też sie nastresowałam jak głupia momentami, niepotrzebnie.

Gość Ibasia
Dziękuję za odpowiedź i życzę wszystkim przyszłym mamom by nie miały powodów do niepokoju, i dzieci były zdrowe. Pozdrawiam.

Gość daruska1987
Witam w piatek 19.06 (23tc) byłam na USG i oto moje wyniki : CI (BPD/OFD) 76% FL/AC 23% FL/BPD 72% FL/HC HADLOCK 19% norma jest od 19-21% boje się, że głowka jest za mała :( HC/AC CAMPBELL 1.20 Lekarz powiedział,że mam za 2 tyg przyjechac do kontroli aby zobaczyć czy nie rośnie róg tylny komory bocznej, ponieważ obecnie jest w górnej granicy normy :( Ze zdjęc wyczytałam ,że jedna komora ma 0,75cm, a druga 0,76cm. Proszę o skomentowanie moich wyników i czy już muszę się martwić. Czekam z niecierpliwościa na odpowiedź.

Gość droga autorko
jeśli się martwisz, idz do innego lekarza na usg i porownaj sobie co wychodzi... Zapewniam cie ze beda to zupelnie rozne wyniki... Moja córa dla odmiany miala głowe 3 tyg "za dużą", jak sie okazalo taka po prostu jej uroda... Głowe ma po tacie szpiczasta:) dzisiaj Ja tez sie przejmowalam roznymi rzeczami, gdy bylam w ciązy:) W sumie to normalne. Spanikowana rozilam usg u dwoch lekarz:) na kazdym wychodzilo co innego:) Wszystko zalezy od wprawnej reki lekarza i od sprzetu. Wystarczy, ze choc troszeczke dalej zaznaczy na obrazie i juz wynik diametralnie sie zmienia. Poza tym usg jest zawodne bardzo.... Podaje tylko usrednione wyniki... A kazde dziecko jest inne... Moja dziecinka miala wazyc grubo ponizej 3 kg, a wazyla grubo POWYZEJ Spokoj, spokoj i jeszcze raz spokoj. To najlepsze wciazy

Gość daruska1987
Dziękuje bardzo za odpowiedz :) Już myślałam o innym lekarzu a teraz to juz na pewno skorzystam. Pozdrawiam

Gość cantee
Jestem juz szczesliwa mamą :) moja córcia urodzila się z normalną główką, więc moje lęki były niepotrzebne. Dodam, że pod koniec ciąży na USG wychodziła też za krótka kość udowa. też mnie to napawało strachem, zwłaszcza, że u dwóch różnych lekarzy było USG i wychodziło podobnie. I co? Mała nóżki tez ma w porządku. Kochane przyszłe mamusie, nie martwcie się aż tak tymi pomiarami USG, bo najczęściej wszystko okazuje sie w porządku, a nasz strach niepotrzebny :) Życzę wszystkim z takimi problemami szczęśliwego rozwiązania :)

Gość Elusia126
Hejka. U mnie lekarz stwierdził, że dzidzia ma za małą główkę. Ja jestem w 25 tc, główka odpowiada wymiarom na 23 tc, a brzuszek na 24 tc. Naczytałam się w internecie tyle rzeczy, że wczoraj pół dnia płakałam co mam zrobić. Powiedzcie czy u was tez było podobnie czy pod koniec ciąży wszystko sie wyrównało.

Gość gość
Moja corcia ma teraz FL: 29.5mm a jestem w 20tyg sonografer mowi ze to troszke za malo becze caly czas....

Gość adzia1982
ale macie wszytsko w porządku...zawsze na usg są odchylenia jeśli jest to +-2 tygodnie to jest w porządku...cieszcie się ciazami

Gość gość Ally
Odświeżam temat, mam bardzo podobne wyniki do przyszłamama1234 (główka za mala, brzuszek za duzy), czy jest jakas mama, ktora miala podobny problem? A moze ktos jest juz po porodzie?

Gość gość
U mnie rozmiR glowki to 4 tygodnie

Gość gość
Przepraszam 4 tyg odchylenia za mala