Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aga68

guz tarczycy2

Polecane posty

Gość ozam
millva84 Na 48 stronie tego forum jest mój post dokładnie opisujący jak wyglądało jodowanie w Gliwicach w moim przypadku (bez odstawiania hormonu). Do mnie przyjechał mąż z mamą w niedzielę, jak jeszcze nie byłam na oddziale wysokich dawek. Siedzieliśmy sobie na ławeczkach przed wejściem do Instytutu. Powodzenia

Gość squaw
Tokra - przed jodowaniem przestaje się przyjmować hormon i organizm wchodzi w niedoczynność, stąd problemy z metabolizmem i zatrzymywanie wody w organizmie. pozdrawiam, s.

Gość anet001
czesc ja mialam 14 lat temu operacje .Nik mnie nie poinformowal w szpitalu ze to trzeba kontrolowac i brac lekarstwa w tej chwili mam pare gozow w odroscie tarczycy jeden nawet 2,5 cm.endykrynolog powiedziala ze mam sobie zrobic biopsje i opracj czy z was ma podobny problem.juz nie chce miec 2 opreacjii

Gość Malgosh
witam! możecie powiedzieć mi, jakie badania wykonaliście przed pójściem do szpitala na operację? i co lekarz zalecił Wam do jedzenia....

Gość ewa Szczecin
squaw Możliwe że to kiedyś przejdzie. Ale takie zachowanie jest bardzo uciążliwe i to nie tylko dla nas samych, ja pójdę do psychiatry może coś pomoże. Czy ktoś wie skąd się biorą takie nastroje, co jest przyczyną.

Gość ewa Szczecin
Malgosh WYNIK Z: USG, Z BIOPSJI, KREW SZCZEPIONKA PRZECIW ŻÓŁTACZCE

Gość mminutek
beztarczycy hmm brodawkowaty podobno jest tak charakterystsycznyz e jako jedyny jak wychodziw biopsji to nie mozna miec watpliwosci - to słowa mojej endo ktore sie potwierdziły. To czy bedzie jod zalezy ile masz guzkow w jakich romiarach czy naciekały czy nie i czy uda sie wyciac cała tarczyce przy operacji.jezeli nie kieruja na jod aby pozbyc sie dokładnie tarczycy. nie martw sie na zapas ale jod nie jest zły (pomysl tych ktorzy maja inna chemie podawana) osobiscie zniosłam jodowanie bardzo dobrze gorzej bylo przed po odstawieni hormonu TSH 177 i stad moje pytanko . Lecze sie w Warszawie ale tam nie podaja cynomelu wogole czy w Gliwicach to standard? zastanwiam sie nad zmiana z tego względu bo nie wyobrazam sobie znowu miesiaca bez hormonu.mozecie mi podac namairy na prywatny kontakt do kogos dobrego z Gliwic?

Gość ewa Szczecin
Maria-anna z Gdyni Dziękuje za wsparcie. Mój lekarz też podejrzewa że wpadłam w dół bo od niedawna mam dziwne ataki złości i płaczę. Ale szczerze mówiąc jak zaproponowała mi psychiatrę (to dopiero podniosła mi ciśnienie) Może to faktycznie lepsze rozwiązanie niż męczenie siebie i innych. Życzę powrotu do zdrowia

Gość ewa Szczecin
krecik Każda operacja jest wykonana pod narkozą. Nie wiem jak to robią ale na szyi zostaje malutka blizna.W moim przypadku nawet nie było szwów tylko plasterki. To nie boli

Witajcie! Ta nasza tarczyca, niektórzy ją mają, inny już nie, to taki motylek który ma wpływ prawie na wszystko w organiźmie. Metabolizm, układ nerwowy, serce itp. są zależnie od poziomu t3 i t4 . Ja mam teraz dużą nadzcynność wywołaną farmakologicznie. Moje tsh wynosi 0,005. Stan fizyczny i psychiczny jest w nie najlepszej kondycji. Potrafię się wściec z byle powodu, za parę minutśmieję się i żartuję. Normalna wariatka. Były nawet momenty że obcy ludzie na ulice mnie denerwowali. Tak to już jest. Jak się uporamy z naszymi, guzami, rakami czy co tam mamy to hormony sie umormuje i życie wróci do normy. pozdrawiam

Witam Nie wiem czy jestem wyjatkiem ale ja w nadczynnosci czulam sie bardzo dobrze. Chodzilam sobie na silownie kondycja coraz lepsza , tylko nie chudlam wrecz przeciwnie. Wiec przed odstawieniem hormonu zastosowalam kilka dziet i schudlam na wypadek gdybym miala utyc. W momencie odstawienia hormonu moje dotarlo do wartosci 0.006 Na poczatku troche bolaly mnie kosci ale nadal uczeszczalam na silownie. Teraz czuje sie dobrze moze troche zwalniam ale nie pozwalam sobie na rozlozenie sie . Nie wiem jak szybko z nadczynnosci 0.006 mozna wpasc w niedoczynnosc. Jeszcze tydzien przede mna a potem diagnostyka. pozdrowienia Tokra

Gość Maria-anna z Gdyni
Dobry wieczór- jestem nocnym markiem-lubię pograć w necie w Kurniku w karty w 1000, w literaki i często zaglądam tu do Kafeterii... Małgosh - ja 13 lipca (poniedzialek)na oddz.chirurgii onkolog., a następnego dnia na "stoliczek"....Badania jakie zleciła endo: USG, biopsje, hormony, scyntygrafie - jest to badanie w Zakładzie Medycyny Nuklearne,ktore jak w moim przypadku określiło guzek jako pole intensywnej kumulacji znacznika- pole ciepłe z pogranicza gorącego.- to endo.. Dalsze badania zlecił chirurg, ktory bedzie operowł- badanie krwi, grupę,szczepienia p/ żółtaczce (dwie szczepionki), zaświadczenie lekarskie od laryngologa ...wiem,ze konieczne jest rtg płuc aktualne.. pozdrawiam i zyczę wytrwałości, bo jest trochę biegania Koczelado - pozdrawiam i prosze o odpowiedż , oczywiście w ramach Twojej wiedzy,,,a masz ja dużą.. Otóż - moja endo oprocz kontrolnych USG zlecała określenie FT4- i zawsze wartość tego FT4 w normie 18,0 ( a norma 10,3 - 24,4- )przez okres chyba trzech lat i do chwili obecnej w środkowej wartości normy....Ze względu na moja przeszłość chloniaka - moj hematolog - kontrole co półroczne w Akad.Medyczn. w Gdańsku,z badań krwi oznaczano hormon tarczycy tyreotropowy i zawsze wynik ponizej normy tj. 0,05 , a wartosć referencyjna 0,34 -4,94 ..co to jest to Ft4, i ten wspomiany - no hormony tarczycy...ale dlaczego moja endo oburzyła się na hematologów, ze ten tyreotropowy(chyba skrót TSH - czy tak?) nie świadczy o funkcji tarczycy ..nawet pisemnie zwróciła uwagę hematologowi .A mnie -, żeby nie pozwolić sobie "majstrować" przy tarczycy. U pani endo byłam cały czas bez leków, a nadczynnośc dawała mi się pożądnie we znaki .Podczas pobytu na intensyw.kardiologii po drugim zawale( dwa w jedym roku) podawano mi Metizol z powodu subklinicznej nadczynności tarczycy .Pani dr. moja endo , dopiero po tym fakcie podtrzymując opinię kardiologów -włączyła Metizol,ale w małej dawce... co o tym wszystkim myślęć? a teraz tylko skalpelek ... Dzięki z góry Koczelado i "trzymam kciuki" za Ciebie..

Gość Malgosh
hej! dzięki za wiadomości na temat badań. już niedługo czeka mnie właśnie operacja.... a zastawiam się, po co właściwie zrobiłyśmy rtg płuc? po operacji tarczycy to lekarz zalecił Wam dietę specjalistyczną? a leżałyście po operacji na sali operacyjnej i potem zostałyście może przewiezione na normalną salę? długo byłyście w szpitalu? pozdrawiam, życzę zdrowia!

Gość Lalinka54_55
Malgosh Rtg robi się , bo to ważne w trakcie operacji , nie można by podać narkozy gdyby coś z płucami było nie tak. Potrzebna jest także opinia kardiologa i laryngologa. Zalecenia po operacji wydane przez chirurga : unikać wysiłku fizycznego i nie spożywać ani gorącego ani zimnego. Zalecenia endokrynologa : unikać wysiłku fizycznego , stresu i emocji. A poza tym życ normalnie. Mnie po wybudzeniu przewieziono na salę ogólną , więc byłam w tej dobrej sytuacji , że opiekę przejęła moja córka. Ale ja i tak spałam i tylko marudziłam np pytałam ciągle , ktora godzina:). Pozdrawiam Cię serdecznie , będzie dobrze da się wytrzymać.

Gość Lalinka54_55
Zapomniałam napisać , w szpitalu byłam 5 dni , 1 przyjęcie , 2 operacja , 5 wypis

Gość danan
Maria-anna z Gdyni FT4 to jest hormon tarczycy a TSH to hormon ktory przysadka wytwarza.

Gość Maria- anna z Gdyni
Witam wszystkich, którzy już "działają" ja się dopiero rozkręcam- za oknem piękny słoneczny poranek.. Danan - dziekuję, za te wyjaśnienia.Widzisz jaka jestem "zielona" w tych sprawach .Czytając uważnie wszystkie Wasze posty zauważyłam, że wymieniacie różne oznaczenia , a ja mialam zawsze od endo zalecenie badania FT4 ? - To pani endo miała rację twierdząć,ze moje niskie (poniżej) normy TsH - to nie tarczyca...tylko jak dowiaduje się od Ciebie przysadka - Dlaczego w Centralnym Labor.Akademii Medycznej w Gd. na zlecenie Hematologa -wykazuje TSH jako hormon tarczycy na wydruku...Czarna magia dla mnie 0hi hi O czym takie niskie TSH świadczy- logicznie, że przysadka tego nie wytwarz, ale na co to ma wpływ? Danan - bardzo dziekuję - pozdrawiam, pogodnego dnia .. Miło, jak się znajduje odpowiedż na swoje wątpliwości - proszę o dalsze ... marianna

WITAM WSZYSTKICH ANNA MARIA-jak masz ochotę to poszukaj stronkę www.endokrynologia.net tam fachowo jest objaśnione na temat tsh i nie tylko.Może coś się przyda. Pozdrawiam .

Gość Maria- anna z Gdyni
Majka 60- Dziękuję za wskazówkę - jest mi ogromnie miło,że można na Was liczyć - zaraz tam "wpadnę" pozdrawiam ... Może dowiem się czegoś o tym FT4 i TSH - o funkcji przysadki mózgowej, czy to ma powiązanie z tarczycą ...??? maranna

Gość Maria- anna z Gdyni
Danan - już jestem po "lekturze" tej strony, ktorą mi podałaś- dziekuję... Trochę mi się rozjaśniło, i wiem , co ma przysadka mózgowa do tarczycy...Do produkcji hormonów tarczycy i wzrostu pobudza tarczycę TSH (tyreotropina) - hormon przysadki mózgowej - u mnie zawsze zaniżony! -Przy nadmiarze hormonów tarczycy poziom TSH maleje , przy niedoborze - wzrasta .. Przy nadczynności tarczycy - (a to ja ) - tarczyca produkuje hormony bez udziału TSH - bez udzialu przysadki mózgowej - dlatego poziom niski ( u mnie) - Ale jestem " mądra" .... Danan - to dzięki Tobie ....pozdrawiam ... marianna

Gość Basia56
będę operowana przez prof. Kuzdaka w Łodzi, bardzo czhciałabym nawiązać kontakt z osobą operowaną przez niego

Gość beztarczycy
mminutek dzięki-trochę się uspokoiłam-bo to jeszcze tydzień z hakiem do wyniku hist-pat a ja napięta jak struna. Co do prywatnych lek w Gliwicach to niestety Ci nie pomogę, bo ja się leczę na kasę chorych w Centrum Onkologii. Pozdrawiam

Gość danan
Maria-anna z Gdyni-to fajnie ze sie troche podszkolilas, prosze sie nie obraz, ale jest przyslowie ze czlowiek cale zycie sie uczy i jest niedouczony, my napewno i tak pewnych rzeczy nie pojmiemy to dla lekarzy, oni ze specjalizacja okolo 15 lat nauki, to jak my biedne zuczki mamy pojac?Dzisiaj powinien byc moj wynik ale nie mam odwagi zadzwonic ,pozdrawiam Wszystkich .

Gość Maria -anna z Gdyni
Danan - tak całe zycie się człowiek uczy !- Mądrzejsze od lekarzy nie będziemy , ale praktyczna pomoc jedna drugiej widzisz jak sie przydaje...dzięki ....Przydało się również (tu się uśmiecham ) czytanie tekstu ze zrozumieniem .. wiem co ma przysadka do tarczycy hi hi... Danon zadzwoń po swój wynik - lepiej mieć to już z głowy ...Napewno oczekujesz pomyślnych wiadomości i takie będą.. pozdrawiam marianna

Gość Maria -anna z Gdyni
a tak po za tym...to dymac mi sie chce.

Gość danan
to znaczy popalasz?ja ograniczylam do trzech dziennie bo zaraz kaszle,a co do wyniku to tylko moge sie dowiedziec w sekretariacie czy juz jest, bo wynik jest w gabinecie u lekarza i musze osobiscie odebrac,takie sa procedury u mojej endo,pozdrowionka i ogranicz jezeli to dymek i dobrze zrozumialam.

Witam serdecznie wszystkich.. zaczynam dopiero lekture tego forum i mam nadzieje że bedzie ono podporą w naszych wspólnych zmaganiach z guzem. W skrócie.. Guza wykryto u mnie przypadkiem.. niski cholesterol przy badaniu okresowym... potem tsh 0,05 ... FT3 3,7 norma 4,2 Ft4 1,9 norma 1,9...drążąc temat znalazłem myślałam ze znalazłem przyczynę wzmożonego pocenia, nerwowości .. podejrzanych numerów jakie robiło serce..i w sumie pogodziłem sie ze bede życ z nadczynnością tarczycy.. Ale moje zdziwienie było jeszcze większe gdy na wizycie enokrynolog znalazł duuużą przyczynę w prawym płacie wielkości 4cm/2,5cm mianowicie guza.... Guz o mieszanej echogeniczności z drobnymi przestrzeniami płynowymi który przesunął mi tchawicę na stronę lewą...Wyniki biopsji za 2 tyg i raczej operacja bo niby jest za duży na jod radioaktywny.. Jeszcze to wszystko trawię i zaczynam wasza lekturę.. Mam jednak pytania które dosć ważne mi sie wydają... Czy badania usg, biopsja cienkoigłowa i jej wynik wystarczą do podięcia decyzji o usunieciu? Czy może u was robiono rtg zawsze i scyntygrafię czy inne ? Czy jak wynik byłby rak złośliwy nie lepiej byłoby jednak jodem tylko go potraktować niż ruszac :( ??? To trudna jednak decyzja..a ja nie mam pojęcia i rozeznania Wstępnie mam do wycięcia cały płat bo mało co go juz zdrowego zostało a drugi byc moze jest szansa ze przejmie funkcje całej tarczycy i sobie poradzi. Nie kojarze tez czy jodowanie po operacji o jakim wspominacie to obowiązkowo standard po kazdej operacji?? Dzis zaszczepiłem się na wzw i mam brać thyrozol 6 tyg w celu stabilizacji tarczycy i Concorcor 2,5 na przygotowanie serca do operacji. Z góry dziękuje za odpowiedz bo czas leci zostało ok 6tyg do operacji.... ja wracam do lektury forum żeby poznać wasze przejścia ;) Pozdrawiam wszystkich gorąco..

Gość sonia71
ja mam podobnego guzka tylko jest mniejszy, lekarz powiedział że to torbiel chociaż na wyniku biobsji to podany jest tylko skład na czym kompletnie się nie znam a tylko na usg pisze guzek lito-płynowy, z tego co wiem to jodowanie po operacji jest wówczas jeśli badanie hist-pat. wykaże guza złośliwego

Gość Maria -anna z Gdyni
Witam - nie wiem kto jest taki dowcipny - dziękuję, ale nie chce mi się jak to ten ktoś złośliwy określił "dymać" ...a może by mi "poprawiło " zdrówko - taka "biopsja " hi hi... Dzięki za propozycję - nie skorzystam... marianna Przepraszam wszystkie Panie,które musiały czytać taki post kogoś,kto powinien zastanowić się nad tym co robi....a może to nie propozycja od "pana???

Gość Maria -anna z Gdyni
Jeszcze maleńka uwaga do tego , KTO to pisał - ktoś z ortografią jest na bakier... " poza " - pisze się razem - Jak masz taką potrzebę - pisz poprawnie ...(analfabeto)!!! i rób to, anie podszywaj się pod kogoś ....Jak się teraz czujesz? -pozdrawiam i faktycznie czlowiek uczy sie całe zycie , i do końca pisze z błędami....hi hi... marianna