Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aga68

guz tarczycy2

Polecane posty

Gość attka
MariaannazGdyni jaki poziom TSH chce osiagnąć u ciebie twoja endo? zaciekawiło mnie to co piszesz bo ja biore średnią dawkę hormonu 175 i mam TSH na poziomie 0,25. Jestem dla przypomienia po całkowitym usunieciu tarczycy 2 lata temu z powodu mikroraka brodawkowego. W wypisie mam napisane: TSH cel: 0,1. Według info, które znalazłam w necie - zmieniły sie od pewnego czasu poziomy referencyjne TSH dla nas ale i tak są ciągle w dolnych poziomach normy (w najlepszym wypadku). Serdecznie pozdrawiam i zycze jak najszybszego powrotu do zdrowia.

Gość krecik33
Witam minął już miesiąc od usunięcia tarczycy i ostatnio zauważyłam ,jakiś tydzien temu że zaczela mi dretwiec prawa noga i do tego lapią mnie skurcze.Wizyte u endo mam dopiero na koniec wrzesnia.Zaczynam sie niepokoic ,nie wiem co to moze byc.

attka Ja też w zaleceniach z Gliwic mam, że TSH

Co z tym netem, ucina wypowiedzi, albo wysyła puste... attka Ja też w zaleceniach z Gliwic mam, że TSH

Gość aatka
krecik33 po prostu masz za niski poziom wapna. Ile i czego bierzesz? Ja np. biore 2 x 1000 Callperos + 1 ng alfadiolu i mam zawsze poziom wapna lekko ponad dolna granice normy

Witam wszystkich w naszej kafeterii z rozsłonecznionej pieknie Gdyni... Postaram sie odpowiedzieć - jak potrafię najlepiej opierając sie na swoich "przeżyciach " endokrynologicznych.. Attko witam - moja endo , tak jak pisałam ,od dzisiejszego dnia podniosła mi dawke Euthhyrox'u do 75 mg i stopniowo ,bo od 10-go do 100 mg.- Jestem 17 dni po usunieciu całej tarczycy, nie mam jeszcze wyniku histopat. - nie wiem co tam "odkryją" ? czy potwierdzą, to co z biopsjie - nie rakowe ( po moich przejściach nowotworowych - to słowo nie chce mi przejść przez gardło fu , fu , fu, ) ... Moja endo jest dobrej myśli i chyba dlatego na skierowaniu na badanie krwi - interesuję ja tylko Ft 4, - nie wiem od czego to zależy, ale o innych hormonach nie ma mowy. Pamiętam,że nasza Koczelada , którą tu w tym miejscu bardzo pozdrawiam - pisała, że dobre wyniki TSH to te najniższej . wartości .. Koczelado - co tam u Ciebie ?- już na "prostej " jesteś - życzę Ci tego z całego serca ... Krecik 33 - mnie na drugi dzień po operacji - jak bylam jeszcze w pooperacyjnej mrowiła lewa dłoń , a czułam ,że zaczyna się to od łokcia - zaaplikowano mi wapń w kroplowce. Następnego dnia prawa dłoń - usztywniło mi palce w jakiejś dziwacznej pozycji :) i druga kroplówka - pomogło. Przy wypisie wyniki wapnia we krwi były dobre, ale w rozmowie lekarz zalecił w razie mrowienia dłoni, stóp, czy drętwienie brody wapno - Calperos 1000 . W rozmowie z moją endo podczas wczorajszej wizyty - pierwszej po operacji potwierdziła użycie tego preparatu nastęoująco: 1 kapsułka Calparos 1000 zawiera 400 mg jonów wapnia, a dobowa dawka tego preparatu to 1200 mg. więc należy przyjmować 3 kapsułki dziennie w czasie posiłku. Ze swojego doświdczenia wiem,ze to pomaga i dotad mam "pod ręką " calparos, ale nie należy przekraczać dawki. Ja - taka "weteranka" :) któregoś dnia chciałam " skuteczniej ":) sobie pomóc - tak mi sie wydawało wzięłam 4 x calparos 1000 i czułam sie żle - ze strony swojego serca (dwa zawały, rozrusznik) zaburzenia rytmu serca ,a rano zaparcie :) Obecnie wszystko się uspokoiło - Calparos leży w apteczce. pozdrawiam - smacznego obiadku życzę marianna

ozam witaj w klubie;);) Marianno - po operacji cały czas konsultowałem się z moim endokrynologiem, który urzędował piętro wyżej a w klinice chirurgii odbyła się operacja i tyle. Ciachnęli mi trochę z prawego i lewego płata więc to kwestia wyćwiczenia i przyzwyczajenia szyi. Z każdym dniem jest poprawa więc pewnie niedługo będę mógł bez przeszkód się oglądać to znaczy rozglądać ;)

Do Krecika Drętwienie a nawet skurcze w nogach moga byc spowodowane brakiem Magnezu. Mnie to wlasnie ostatnio dopadlo. Poziom wapnia po operacji ( niedlugo minie rok) mialam dobry i nie musialam brac Calperosu. Ale ostatnio pare razy obudzilam sie ze skurczami tydek. Okazalo sie ze mam za malo magnezu. Polecam MagneB6 pozdrowienia Tokra

Dobry wieczór wszystkim piszącym, czytajacym i "kibicom " - Witam. Dorzucę kilka zdań o tym wapniu, i skurczach .... Tak aatko - przyjmujemy Calparos - bez erecepty , tak dorażnie a alfadiol to niestety u mnie jest wyłacznie na receptę i o tym musi juz tylko decydować lekarz - jakie dawki i po badaniu krwi na poziom wapnia... Pamietam , jak Koczelada radziła , którejś z nas na wcześniejszych stronach, że nawet wapno musujace (około 5 tabl. rozpuścić) kupione w "Biedronce" chwilowo moze przynieść ulgę w mrowieniu zanim otrzymamy pomoc fachową - lekarską . Miła Tokro - z kurczami to jestem zaprawiona w boju.. Łapią mnie w najmniej spodziewanym momencie..nawet :) gdy uklękłam przy konfesjonale. Przeprosiłam ksiedza, że muszę przerwać spowiedż gdyż- taki bolesny skurcz w udo mnię złapał . Tak było mimo łykania asparginu, na przemian z tym magnezem z vit.B6, o ktorym piszesz, a wyniki elektolitów w normie. Z uwagi na wysokie ciśnienie tenicze - przyjmuję tabletki odwadniajace i stąd skurcze , a te preparaty, wymienione i ogólnie dostępne mało pomagały. Obawiałam się ,żeby skurcz nie złapał podczas prowadzenia samochodu. Dopiero kapsułki zapisane przez lekarza na receptę - Kaldyum (315 mg potasu) przyniosły ulgę . Przyjmuję - jedną dziennie - i skurcze nie łapia - jestem uwolniona :). Miłej nocki wszystkim - spokojnej bez skurczy, bólu i koszmarow. marianna

attka Ja też w zaleceniach z Gliwic mam, że TSH poniżej 0,1, ale moja endo stwierdziła, że nie dopuści do nadczynności, bo jest niebezpieczna dla serca. Ustawiła mnie na dolną granicę normy, mam teraz TSH 0,415. Biorę Euthyrox 150. Nie wiem co o tym myśleć, a wizytę w Gliwicach mam dopiero w grudniu, chyba że po operacji węzłów wyznaczą mi wcześniejszą datę. krecik33 Tak jak ci inni napisali - brak wapna i magnezu. Mi też mdlała prawa noga powyżej kolana. Endo zaleciła przyjmowanie co 2-3 dzień wapna i magnezu+B6 (bez recepty), mimo że mam dobre wyniki tych minerałów. Pomogło, teraz mdleje mi noga rzadko, szczególnie po wysiłku lub gdy siedzę z podkurczoną prawą nogą przed kompem ;-)

flyspider Ja z Wami jestem od 25 strony tego forum :-)

Gość attka
ozam, twoja endo to światowy lekarz, rzeczywiście poziomy referencyjne TSH na świecie podniesiono do dolnego poziomu normy tj. taki jak twoj. Ja lecze sie u endo z "normalnej" przychodni i tam jestem ustawiana mnie na poziomie 0,3 - o,4 (wtedy czuje sie najlepiej) a jak pójdę do endo z CO to ona załamuje ręce i mówi, że za wysokie i zaleca zwiekszac dawke hormonu bo mówi, że nie ma jeszcze wystarczajaco długich badań potwierdzajacych te tezę. Jak mam TSH 0,2 i poniżej to zaczynają mnie boleć wszystkie mięśnie oraz mam dziwnie spuchniete nogi w kostkach (krążenie). To o czym pisze jest moim problemem bo wprowadza zamet w mojej głowie.

Gość krecik33
Witam Poszłam dzisiaj zrobic badania na poziom wapnia ,wyniki beda w poniedziałek do aatka ja biore tylko euthyrox 175 poł tabletki nic wiecej nie dostałam do Torka jak zaczeły lapac mnie te skurcze tez kupilam sobie MagnezB6 i biore ale nic jak narazie nie pomaga Wczoraj byłam u rodzinnego dal mi na badanie wapna i przepisal mi kalipoz.Czekam do poniedziałku za wynikami ,zobaczymy co to bedzie. Pozdrawiam

ozam, attka i cała reszta:) właśnie nie wiem, co myśleć o poziomie TSH. Ja mam teraz 0.274 i jeszcze mi w warszawskim CO podnieśli dawkę hormonu, żeby to jeszcze zbić. a moja lekarz rodzinna powiedziała, że takie niskie poziomy to dla serca jest niebezpieczne. czy ktoś wie, kto ma tu rację? squaw

Krecik33 Krecik nie czekaj na wyniki kup sobie Calperos 1000 i Magnezin 500, oba są bez recepty . Niestety bez alfadiolu , który jest na receptę i wapń i magnez mogą się slabo wchłaniać. Ja jestem dwa miesiące po operacji i w dalszym ciągu biorę 3 x calperos 100 , 3 x alfadiol 0,25 i 2 x magnezin , mimo że wapń i magnez mam w gornej granicy normy endo dalej każe brać. Krecik masz już wynik histpat (może coś przegapiłam) tam jest napisane czy zostały usunięte przytarczyce , które odpowiadają za wchlanianie minerałów. Marianna Ja na skurcze cierpię całe życie myślałam , że przy tej okazji przynajmniej od tego się uwolnie a tu figa z makiem . Niestety z twojego doświadczenia nie moge skorzystać bo potasu w badaniach mam powyżej normy. Ozam Rozumiem że masz przerzut do węzłów chłonnych , nie usuneli ich w czsie 1 operacji?

jolciaB I co się dowiedziałaś u laryngologa? Jak się człowiek nie interesuje to nie wie , ja teraz nadstawiam ucha i powiem ci na pocieszenie , że głos wraca jak nie od razu to po dłuższym okresie . Więc bądź dobrej myśli. Koczelada Napisz jak się Twój problem wyjaśnił ? Bo jesteś tu weteranką i jakby na Twojej historii możemy się wzorować.Mam nadzieję że nie okazało się to groźne i dlatego śmigasz po plaży i nie masz czasu napisać:) squaw Mnie nie przyszło do glowy zapytać do jakiego wyniku TSH zmierzamy. Wiem tylko , że nie należy gwałtownie podnosić dawki Euthyroxu, bo to właśnie powoduje kłopoty z sercem . Biorę 125 mg ale przy następnej wizycie przepytam endo. Jak się człowiek szykuje do operacji to mówią będzie Pani brać jedną białą tabletkę dziennie i normalnie żyć , ale okazuje się że może nie być to takie proste. Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowia bo to jest nam najbardziej potrzebne.

Dzień dobry wszystkim. Weekend zapowiada sie słoneczny -moze też nasze "kłopoty" pójdą w kąt...albo na chwilowe zapomnienie .. Lalinko 54 - piszesz , że przyjmujesz calparos 100 - sory - czy nie 1000 ? Ja "pobieram " 3 capsułki 1000 - co daje 1200 mg jonów wapnia, bo jedna kapsułka calparos 1000 = 400 mg jonów tego minerału ca. - podczas posiłku. Dzienna dawka to 1200 mg. ca i nie należy jej przekraczac, tak piszą w ulotce i tego nakazała przestrzegać moja endo. Co do Euthyrox'u masz racje .należy stopniowi zwiększać dawkę. Po szpitalu przez 14 dni moja dawka to było 50 mg, Endo po tych dwóch tygodniach podniosla do 75 mg. a od 10 sierpnia dawka wzrośnie do 100 mg i 28 wrzesnia badanie krwi na hormon. Lalinko 54 - tak Koczelada ma najwieksza wiedzę z naszej "działki" . Ja pamiętam Jej niektóre wskazówki - rady, a czasami cofam stroniczki tego forum i szukam postów Koczeladki. Utkwiła mi Jej porada w tym temacie wapniowym ,. gdy którejś z nas poradziła , jako dorażną i szybką pomoc - wapno kupione w "Biedronce" - to mi uświadomiło Jej dużą i praktyczna wiedzę. Koczelada - którą napewno wszystkie bardzo pozdrawiamy , miała być w Gliwicach ..operacja... Koczelado - kciuki trzymałam, w modlitwie do mojego "Pewniaczka" Ojca PIO jesteś - musi być dobrze ! Miłego z podwójnym :) :) weekendu - życzę wszystkim marianna

Lalinka_54 W czasie operacjiusunęli 4 węzły chłonne i całą tarczyce. Guz był otorebkowany i tylko w jednym miejscu. A teraz okazało się przy jodzie, że mam przerzut do węzła chłonnego :-(

Gość aatka
supresja TSH str 81 ponizszego materiału http://www.puo.pl/pdf/rak_tarczycy.pdf mam gdzies nowszy materiał o wyższym TSH ale teraz nie moge tego znaleźć, pamietam, że jest autorstwa p. dr z Poznania. W CO trzymaja sie jednak powyzej okreslonych procedur.

Marianna oczywiście 1000 , zjadło mi jedno zero . Nie masz racji z tym przekraczaniem dawki , jak się nie wchłania to niestety trzeba brać więcej oczywiście jest to nie bez skutków ubocznych , bo rośnie jednoczesnie fosfor, potas itp. Ozam Mnie usunięto wraz z tarczycą 13 węzłów chłonnych , na jod idę 14.09.09 W usuniętych nic nie znaleziono w tarczycy też , był otorebkowany ale niestety torebkę usiłował opuszczać. Pzdr.

Gość aatka
Lalinka_54 z twojego opisu widac ze zostałaś perfekcyjnie "obsłużona".

Gość aatka
Lalinka_54 a zapomiałam zapytać gdzie te 13 wezłów usuniętych bo chyba nie ma tyle w okolicy szyji?

Lalinko 54 - dawka dzienna 1200 mg. jest preferowana przez producenta i jego "fachowców" Calparos - jest to w ulotce uwidocznione i tego sie trzyma moja endo. Może jest inna "szkoła" którą stosuje twoja endo. Czytałam tu na forum, że osobom, u których jest złe wchłanianie wapnia - zaleca się unikanie mleka - zup mlecznych, które są prawie podstawą śniadań w szpitalach. A dlaczego ? podobnież fosfor w mleku wytrąca wapń z organizmu - czy to prawda ? ... Co do ilosci węzłów? - Jestem po chłoniaku ( chemioterapia 2004 r do maja) - Wiem ,ze jest ich dużo rozmieszczonych w całym ciele, Mogą być prawie w każdym organie np. płuca, wątroba, w jamie brzusznej - miałam całe pakieciki, moze na szyi też tyle? zgaduj - zgadula ...:) Po usunięciu tarczycy mogę sie pochwalić - cukier sie uspokoił - nie "szaleje" i jest w przyzwoitej wartości.. marianna

attka i krecik 33 - "zaciemnijcie "sobie swoje pseudonimy. To uchroni Was przed ewentualnym "podszywaniem " się kogoś - moze nawet jakiegoś złosliwca - mnie to spotkało na poczatku wejścia na nasze forum . Jeżeli skorzystacie z mojej rady - proszę kliknąć na "Preferencje" . To jest w górnej części nad napisem "Wyślij wypowiedż " i tam znajdziecie dalsze wskazówki ... To zapewni bezpieczeństwo, że to co napiszecie jest Waszą treścią. Zapiszcie sobie hasło, żeby je każdorazowo używać. My wszystkie - napewno zauważyłyście mamy " czarnym " kolorem swoje pseudonimy, bo właśnie tak postąpiłyśmy, i nasze posty sa bezpieczne. pozdrawiam Marianna

aatka 13 i to są tylko węzły szyjne , a jest tam cała masa ich , gdzieś jak oglądałam w necie jak ta tarczyca wygląda to i węzły można obejrzeć . A usuwają jeszcze np. jakieś obojczykowe, piersiowe itp. Pzdr.

to ja aatka. żeby sie zaciemic musiałam zmienic moj nik poniewaz zapomniałam hasla do potrzedniego i nie moglam nic z tym zrobic, źle sie czułam na czerwono, ale czy zapamietam jak sie nazywam ??? (sic) do Lalinki_54 no właśnie .... tych 13 wezłów to tylko tak strasznie brzmi ale to pewnie zwyczajny zakres operacji.

Gość jolciaB
Witam wszystkich jestem już po wizycie u laryngologa i foniatry mam obustronne porażenie strun głosowych, w dalszym ciągu mam jeździć na rehabilitacje a na poprawe mam czekać nawet do pół roku jak nie dłużej. Martwię się tym co powiedział mi jeszcze foniatra że jedną ze strun napewno poruszy ale co do drugiej to nie daje mi 100% gwarancji, a przecież głos to moje narzędzie pracy i może być jeszcze tak, że do zawodu już nie wrócę. Czasami już mi sił braknie. Gdybym wiedziała że tak wszystko się potoczy to nie wiem czy zdecydowałabym się na operacje. Z jednej strony zazdroszczę wam, a z drugiej cieszę się że możecie normalnie mówić. Jedna dobra wiadomość to taka, że wapno mam w normie, a TSH 9,45 a do endokrynologa jadę w środę, zobaczymy co mi powie. Pozdrawiam cieplutko

JolciaB masz wysoką niedoczynność a w takiej sytuacji mogą być "napuchnięte" struny głosowe. Najpierw ureguluj swoj poziom hormonów.