Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MAŁA OO

TORBIEL JAJNIKA c.d ....

Polecane posty

Gość kasieczna
witam Was bardzo serdecznie:)Przyglądałam sie waszym wypowiedzią i powiem szczerze, ze boję się tego tobiela.Około miesiąca temu zaczelam sie zle czuc: bole z prawestrony brzucha ipleców mdłości , a bol ciągnal w strone pachwiny i nogi.Lek wyslala mnie na usg z podejrzeniem kamicy nerkowej okazalo sie ze to torbiel ok 5 cm na jajniku i musze isc do ginekologa.Jutro mam wizytę i szczerz mowiac boję sie .... mialam okres i bol nasilil sie , teraz jestem po okresie i caly czas odczuwam bol z prawej strony. Mam nadzieje ze jutro po wizycie u ginekologa uspokoję sie.. Ściskam Was bnardzo gorąco iżycze zdrówka :)))) trzymajcie kciuki za mnie jutro Ja za Was wszystkie trzymam:)))))) buziaki torbacze:))))

Gość jagienkaaa
Dziewczyny czy przy torbieli bolały Was plecy i kręgosłup ?

Gość Malinaaaa
hej Wam właśnie wróciłam od ginekologa... Mam dopiero 16 lat... od stycznia bolą mnie nerki i podbrzusz i od tamtego czasu chodzę po lekarzach i ciągle dostaje jakieś leki nikt nie mówi mi co to jest ciągle tylko jakieś podejrzenia... przez ostatnie 3 tygodnie brałam jakieś antybiotyki . teraz byłam na dokładny USG i powiedział mi o torbielach.... są nie wielkie ale boję się ich.... przepisał następne leki antyk. i kazał przyjść za 2 miesiące... najgorsze jest to że boli mnie po prawej stronie w okolicy wyrostka a torbiele mam na lewym jajniku... nie wiem co robić przecież nie mogę się chyba tak przejmować...;) pozdrawiam:*

Gość andi 26
do sara30 Czy masz usunięty cały jajnik czy tylko guza?Miałaś badanie śródoperacyjne co to jest czy dowiedziałaś się z wyniku histo?

Gość sara30
do andi 26 usunięty miałam jedynie torbiel, jajniki zostały nie ruszone :) badanie histopatologiczne miałam robione dopiero po operacji, ponieważ moja torbiel została wcześniej zdiagnozowana jako czynnościowa więc niezłośliwa...wynika odebrałam po ok miesiącu i jak się okazało moja torbiel to była nie czynnościowa a skórzasta czyli tzw potworniak, który sam by się nie wchłonął, więc całe szczęście że zdecydowałam się na tę laparoskopię. Tak na prawdę dopiero badanie histo pokazuje w 100% co za cholerstwo w nas siedzi :/ powodzenia!

Gość informacja
do negro 11111 ale sieroty niedoinformowane:o - myślę o tych, co Ci tak powiedzieli. ciekawe dlaczego ja mogłam być tak szczepiona i nie tylko ja, kilka forumowych koleżanek również, ehhh szkoda, że nie zadzwoniłaś do innej przychodni:o i niepotrzebnie będziesz się stresować, czy zdążysz się zaszczepić:o życzę Ci abyś spokojnie (na ile się da, bo wiem jaki to stres) doczekała terminu operacji, a później szybko doszła do formy. Pamiętaj po operacji najważniejsze żeby dużo chodzić, małymi kroczkami, codziennie coraz więcej - to ważne m.in. dlatego, by jelita podjęły pracę. Pozdrawiam i jak masz pytania - pytaj, w miarę możliwości odpowiem:D

Gość Danu23
Witam Was, byłam w środę na kontrolnym badaniu u swojego ginekologa, w styczniu wyszła mi torbiel na prawym jajniku. Jestem po dwóch operacjach i czekała mnie perspektywa kolejnej..... Ale od dwóch miesięcy piję ziółka, jasnota+krwawnik+nagietek i to działa. Torbiel wchłonęła się, jest tylko nieco powiększony jajnik, nie mam żadnych bóli, dolegliwości, plamień, nieregularnych miesiączek. Jestem cała happy,że udało się .Pozdrawiam

witam gratulacje Danu23 ,a mówiłam ,że to działa tez obecnie pije i czuje sie lepiej za tydzień ide na kontrol ,to zobaczymy.6 lat temu pomogło to teraz tez mysle ,ze pomoże.pozdrawiam wszystkie panie :)

Gość zmaartwiona
Od dłuższego czasu (nie jestem pewna ale chyba od wielu już miesięcy) boli mnie brzuch, jakby wyrostek i jak u kasieczny czuje nieraz jak promieniuje do pachwiny i nogi. Dodam też, że nigdy nie miałam regularnych miesiączek, zlekceważyłam ten problem i nie byłam u ginekologa. Najsilniej odczuwam ból po prawej stronie, ale ostatnio i po lewej. Poza tym czuję dyskomfort w brzuchu i tak się zastanawiam czy to może byc torbiel, bo moja znajoma miała tak jak ja bóle, uczucie dyskomfortu i mdłości i okazało si, że ma torbiela :( Mam jeszcze jedno pytanie, trochę odbiegajace od tematu. Czuję w pochwie po lewej stronie cos jakby jajko. Tak dokładniej to zajmuje mi to całą lewą stronę i środek pochwy. Nie wiem jak powinna wyglądac prawidłowa budowa narządów, więc się martwię czy to normalne (choc to nie jest zbyt głęboko, dlatego wydaje mi się dziwne) Bardzo proszę o odpowiedź czy to może byc torbiel (Wiem, że juz dawno powinnam iśc do lekarza, ale to tak krępujące, że nie wiem kiedy się odważę :( )

Gość nikea
Danu23 - czy te zioła można pić biorąc jednocześnie tabletki anty ?

nikea- mozna zioła pić biorac leki ,ale pod kontrola zielarza to on zaleci zestaw ,bo nawet zioła moga zaszkodzic.JA poprzednim razem piłam i znikneły miałam zestaw 10 ziól.teraz tez po 6 latach pije bo torbiel powróciła ,ale juz czuje sie lepiej biore rowniez ORGAMETRIL :)pozdrawiam

Gość nikea
Ja 2 miesiąc biorę rigevidon, od kiedy ewentualnie można zacząć pić zioła - od jakiegoś konkretnego dnia cyklu ? ... znalazłam taki zestaw : Jeżeli torbiel ma średnicę 4 cm ,należy je pić 2X dziennie 1 łyżkę ziół na szklankę i po 2 do 3 tygodniach znika. Jeżeli torbiel ma 7 cm /operacyjny/ należy pić 3X filiżankę mocnego wywaru - 1 łyżka ziół na filiżankę.Przy dużych ,trzeba je pić przez miesiąc za nim ustąpią ALE UWAGA; NIE LECZA tzn torbiele ustępują bez operacyjnie ,ale wracają ,wiec należy brać hormony. SKŁAD Liść brzozy -Betulae folium.........15,oo gram Kwiatostany nagietka Calendule anthodium.........10,oo g Kwiatostany kocanekHelichrysi anthodium...........5,00 g Kora kaliny koralowej- Viburni corteX...............10,00 g Nasienie lnu - lini semen.................................10,00 g Ziele bylicy -Artemisiae vulg.herba....................10,00 g Ziele krwawnika - Achillae herba.......................50,00 g Ziele skrzypu polnego - Equiseti herba ...............50,00 g Ziele przywrotnika - Alchemillae herba ...............50,00 g Kłącza perzu - Agropyri rhizoma ......................50,00 g Leczą niesamowicie szybko i bardzo pomagają na sprawy kobiece. Brzoza, kocanka działa antyrakowo i przeciw wolnym rodnikom. Skrzyp polny odchudza ,a przywrotnik dobrze działa na cerę. Nie leczą - one tylko likwidują torbiele.

Gość sowa74
Do: negri11111 Pytałaś o badanie, które wykazuje, z jaką zmianą mamy do czynienia. Jak się tym interesowałam rok temu, to natrafiłam na ciekawy artykuł, który co prawda dotyczył raka jajnika, ale jest w nim mowa o noweczesnym badaniu USG i jego możliwościach. Oto fragment ze strony: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/nowotwory/podgladanie-jajnikow-,772_2793.htm Ultrasonografia nowej generacji USG, wydawałoby się, to badanie bardzo proste, jednak tylko dobry specjalista jest w stanie prawidłowo odczytać obraz powstający na ekranie monitora. Dużo zależy też od tego, jakim dysponuje sprzętem. Po wprowadzeniu do pochwy głowicy najczęściej używanego aparatu, tzw. USG 2D, można obejrzeć guz jedynie z zewnątrz (widoczny obraz jest płaski). Lekarz nie sprawdzi więc, jaką ma wewnętrzną budowę, a jest to bardzo ważne, tak z punktu widzenia diagnozy, jak i wyboru właściwego sposobu leczenia. Na obejrzenie każdego fragmentu guza pozwalają aparaty nowej generacji, typu 3D i 4D. Oba urządzenia są wyposażone w nowoczesne głowice, wysyłające ultradźwięki w głąb organizmu oraz w sprzężone z nimi komputery. Na dużym, kolorowym monitorze wykonujący badanie obserwuje trójwymiarowe obrazy. W aparacie typu 3D guz widoczny jest jako mniej lub bardziej kształtna bryła, zamknięta w przezroczystym sześcianie. Komputer utrwala obraz guza z każdej strony, i to nie tylko z zewnątrz, ale także wewnątrz. Specjalista już po zakończeniu badania może ten obraz dokładnie zanalizować, przyglądając się powiększonym fragmentom guza, obserwując jego przekroje pod dowolnym kątem. Może też obejrzeć naczynia, które zaopatrują nowotworową zmianę w krew. Dzięki urządzeniu typu 4D lekarz widzi to wszystko już w trakcie badania. Aparat ten pozwala przyjrzeć się zmianom wielkości zaledwie kilku milimetrów. Jeśli widoczny na monitorze guz ma gładką powierzchnię, a w środku jest jednolity - zmiana ma raczej charakter łagodny. Jeżeli jednak specjalista obserwuje na powierzchni guza lub w jego wnętrzu wyrośla brodawkowate (obrazowo mówi się, że guz ma budowę morwowatą) - musi przekonać się, jaki charakter ma zmiana. Ostatecznie można to rozstrzygnąć dopiero po zbadaniu pod mikroskopem wycinka. Pobiera się go albo w trakcie operacji z otwarciem jamy brzusznej (wyniki znane są już po 30 minutach), albo też korzystając z metody laparoskopowej (przez niewielkie nacięcie w okolicy pępka wprowadza się urządzenie optyczne oraz mikronarzędzia do pobrania próbek guza).

Gość sowa74
Do: negri11111 Jak szukałam USG 3D/4D rok temu, o jakim mowa w artykule, to napotkałam na duże trudności. Sekretarka spytała o to - na moją prośbę - ultrasonografistę z Łodzi z Diasona dr Kozarzewskiego. Przekazała mi, że owszem są takie urządzenia (w Diasonie nie było), ale do badania narządu rodnego w formacie 3D/4D jest specjalna głowica, która jest droga i jest to zupełnie inna głowica niż do badania ciąży USG 3D/4D. Jak dzwoniłam do różnych klinik w Warszawie, które oferowały USG 3D/4D, to najpierw słyszałam odpowiedź, że oczywiście mają i zapraszają, ale dopiero, jak tłumaczyłam, że chodzi mi o USG jajników, a nie ciąży i pytałam, czy będzie widać torbiel w trójwymiarze i w ruchu (tak jak mowa w artykule), to okazywało się, że takiej możliwości nie ma. W Łodzi chyba do tej pory nie ma USG 3D/4D z tą głowicą do badania jajników, a nie ciąży.

Gość Danu23
Mój skład ziółek to jasnota+nagietek+krwawnik wszystkiego po jednym opakowaniu. Błam w Herbapolu i tam kupiłam za radą pani magister, która tam pracuje. Pytałam jak stosować i piję 2 razy dziennie po szklance zaparzając 2 łyżeczki wymieszanych ziół na szklankę. Ważne że pomaga

Gość sowa74
Do: negri11111 Do Centrum Onkologii w Warszawie na ul. Roentgena 5 zgłosiłam się po obejrzeniu wywiadu z doc. dr hab. n. med. Mariuszem Bidzińskim -kierownikiem Kliniki Nowotworów Narządów Płciowych Kobiecych, który mówił, iż każda kobieta, która czuje jakiś "niepokój onkologiczny" może zadzwonić do sekretariatu i uzgodnić termin wizyty i na pewno zostanie przyjęta i przebadana. Ponieważ czytałam wypowiedzi kobiet, które niestety miały potworniaka złośliwego, to chciałam zasięgnąć dodatkowej opinii (chyba jak każda z nas próbowałam różnych możliwości). Termin wizyty uzgadniałam telefonicznie (czekałam raptem kilka dni). Na korytarzu przy rejestracji jest wielki tłum ludzi, bo są tam kliniki zjmujące się nowotworami różnych narządów ciała. Korytarze nie wyglądają za bardzo nowocześnie, troczę w stylu lat 70. Przed przyjęciem wypełnia się ankietę i oddaje do tej pory wykonane badania, np. USG, także jak się wchodzi - to co do zasady - lekarz zorientowany jest już co do sytuacji pacjenta (rozumiem, że zapoznaje się z dołączoną historią choroby i badaniami zanim pacjent wejdzie do gabinetu). Badało mnie dwóch lekarzy i pierwszy raz w życiu oprócz badania ginekologicznego przez pochwę (tzw. per vaginum) miała też badanie przez odbyt (tzw. per rectum). Gdzieś czytałam, że lekarz ginekolog zawsze powinien badać kobietę przez pochwę i przez odbyt, bo przy badaniu przez odbyt ma łatwiejszy dostęp do m.in. jajników, a co za tym idzie łatwiej mu jest wyczuć różne zmiany. Chyba też właśnie przez odbyt powinno się badać dziewice.

Gość sowa74
Do: negri11111 Podczas wizyty w Centrum Onkologii pokazałam artykuł o USG 3D/4D i jego możliwościach. Spytałam, czy w Centrum taki jest, bo myślałam, że w tego typu placówce powinien być. Niestety, nie mieli. Ale może do tej pory coś się zmieniło, bo ja byłam tam w styczniu 2008, więc trochę czasu już minęło.

Gość kasia.72
Witam! Moja córka( 16 lat) rok temu miała wycinanego potworniaka.Niestety musieli jej tez wyciac częśc jajnika. Przez kilka miesięcy było ok. Jezdzimy na kontrole, ale mysle, ze lekarka troche bagatelizuje niepokojace mnie zaburzenia miesiaczkowania.Okres pojawia jej sie co 50-60 dni i jest nieezwykle silny i bolesny. Czy wy tęż po operacjach miałyście takie zaburzenia?

Gość bidulka24
hejka, niechce cie martwic ale mnie tez od tygodnia boli przy ruszaniu sie tylko na dole po lewej, jak siadam, wstaje czy chodze ale tak samo z siebie wogole nie boli, to nie jest mocny bol wrecz mały tylko upierdliwy, czuje sie ze cos sie tam ma, no i dzis byłam u ginekologa(miała USGwewnatrzmaciczne) i okzało sie ze to własnie torbiel, ma wymiary 61x50x65mm to chyba 6cm, to chyba duzy ten torbiel?????????? torbiel prosta bez zmian endofitycznych, ale lekarz przepisał mi tylko Orgametril na 4 tyg i do obserwacji, a ja boje sie ze on peknie!!!!!!(bo jest takie zagrozenie) i bede musiała miec operacje. Czy ktorejs z was juz pękna? trzeba wtedy barzo szybko jechac do szpitala? Dzieki z gory za odp Ps. co do metody znieczulenia od pasa w dół, słuchajac specjalistów z krajów lepiej rozwinietych od nas, to słyszałam ze jest to najbezpieczniejsza metoda, najbardziej do porodów...

Bidulka24 - jeżeli chodzi o pęknięcie torbiela, to dużo zależy od jego rodzaju. Jeżeli jest to torbiel prosta (jak w Twoim przypadku) to pęknięcie rzadko jest groźne. Wręcz dobrze jest, jeżeli pęknie, bo wtedy masz problem z głowy. Oczywiście jeżeli nie dojdzie do uszkodzenia jajnika (ale to podobno rzadki przypadek). Myślę, że nie ma co się szczególnie tym pęknięciem w Twoim przypadku martwić. O wiele groźniejsze jest pęknięcie torbiela endometrialnego, bo wtedy następuje wylanie się krwi do jamy brzusznej. Jeżeli nie mam racji, to niech ktoś mnie poprawi i uświadomi ;) Moim zdaniem to dobrze, że lekarz najpierw przepisał Ci ten orgamentil i nie wysyłał Cię od razu na stół. Mój torbiel w chwili wykrycia miał 65x54 mm + podejrzenie, że jest to torbiel endometrialny. Ginekolog przepisał mi luteinę na wywołanie miesiączki (3 dni po 2 tabletki 50mg podjęzykowo). Rzeczywiście miesiączka wystąpiła zaraz po zakończeniu zażywania tabletek. Sytuacja po miesiączce (z torbielem) może się diametralnie zmienić (może się wchłonąć, zmniejszyć bądź powiększyć). Ja tak sobie głowę nabiłam, że najprawdopodobniej miałam urojone bóle (jajnika, plecy w okolicy nerki i w połowie pośladka). Byłam w 100% pewna, że torbiel urósł, bo teraz mnie boli, a nigdy wcześniej żadnych bóli nie odczuwałam. Ok. 10 dni po zakończniu krwawienia udałam się na wizytę kontrolną do mojego pana ginekologa. Okazało się, że torbiel zmniejszył się do 3 cm i raczej nie ma już podejrzeń, że jest endometrialny (obraz na usg jest czarny, ale 100% pewność może dać tylko badanie histopatologiczne). Za kilka dni powinnam dostać okres i mam zacząć brać tabletki antykoncpcyjne YAZ. Mam nadzieję, że pomoga mi one uporać się z torbielowym problemem ;) Obawiam się tylko, że przez to, że w tych tabsach jest najmniejsza możliwa dawka hormonów to mogą być w tej sytuacji nieskuteczne :( Co Wy na to? A i jeszcze dodam, że nigdy wcześniej nie brałam pigułek.

Chciałam jeszcze dodać, że moje podejrzenie, że bóle były urojone wynika z tego, że po wizyciekontrolnej (kiedy dowiedziałam się, że wszystko zmierza ku dobremu) bóle minęły :P Następną wizytę mam za ok. 1,5 miesiąca. I jeszcze boję się tego, że torbiel znów "zablokuje" mi okres i nie dostanę samoczynnie w terminie :(

Gość bidulka24
dzieki za pocieszenie, tylko lekarz mi pow, ze jak tylko mi peknie lub sie skreci (wtedy bede czuła okropny bol) to mam natychmiast jechac do szpitala.... wiec chyba jednak moze nawet taki prosty torbiel byc niebezpieczny natomiast ja nie miałam zadnych problemów z miesiaczka, biore Cilest od 5 lat i miesiaczki mam regularne, ostatnia miałam 2 tyg temu i było ok, a te tabletki co teraz dostałam to sa na wstrzymanie okresu na te 4 tyg., wiec trochu inaczej niz u was... Ps. z ta sugestia to masz racje, ja np mam ciagle bolace gazy wiec ciagle mnie sie wydaje czy to nie przypadkiem jajnik mnie zabolał, masakra

Ze skręceniem faktycznie jest nieciekawa sytuacja :( Ale czytałam wiele opinii dziewczyn, którym pękł torbiel, że to jest faktycznie ból, ale krótkotrwały. Oczywiście nie jest to informacja potwierdzona przez specjalistę. Moja koleżanka pytała swoją Panią ginekolog o torbiela (w mojej sprawie) i dr powiedziała, że jeżeli jest to torbiel prosty to jest jeszcze nadzieja, że pęknie...

Danu23 mam do Ciebie pytanko. Dzisiaj kupiłam ziółka o których wcześniej pisałaś i mam zamiar je stosować. Zmieszam opakowanie 50g krwawnika, 50g nagietka i 20g jasnoty (tylko tyle mieli w aptece, a poza tym jak na zioła to te są dość drogie bo kosztują 8 zł za 20g, a np. krwawnik 50g to koszt 2,30zł a nagietka 3,50zł). Piszę, bo niepokoi mnie jedna kwestia - tylko na opakowaniu krwawnika znajduje się informacja, że można stosować wewnętrznie. Na nagietku i jasnocie jest napisane, że to do użytku zewnętrznego :( Nie znam się na ziołach dlatego pytam :( Czekam na mam nadzieję szybką odpowiedź, bo chciałabym już dzisiaj sobie je zaparzyć...

Już znalazłam informacje w internecie, że moża niby stosować je wewnętrznie. A opakowania po 50 g rosypałam na pół i zmieszałam z 20 g jasnoty ;)

Tylko teraz mam kolejny problem :( Czy to miało być ziele czy kwiat? Jasnote i nagietek mam kwiat a krwawnik ziele...

Gość agawa_1984
witam ponownie. mam pytania dotyczące laparotomii: 1. po jakim czasie ustępuje odrętwienie i brak czucia w obrębie brzucha? - od zabiegu minąl już przeszło miesiąc, a brzuch mam dalej jakby "nie mój" 2. jak długo po zabiegu trzeba powstrzymać się od współżycia? z góry dziękuję za odp. i zdrówka życzę :)

Gość agag32
witam dziewczyny napiszcie czy przed przepisaniem tabl. anty. miałyście wyniki badań hormonalnych czy przepisano tak ...na ładne oczy i w dalszym ciągu ma się z pacjenta królika doświadczalnego pytam ponieważ mieszkam w małej mieścinie a zbliża się termin kolejnej wizyty i zastanawiam się co będzie dalej... nóż czy hormony (po luteinie ) śledze wasze wypowiedzi życzę zdrówka do pauli głowa do góry będzie dobrze

Jestem dobrej myśli :) Ja przed przepisaniem abletek nie miałam robionych badań hormonalnych. Pan dr poiwedział tylko, ze te YAZ to są najlepsze tabletki anty na rynku, że mają najmniejszą dawkę hormonów itp. Tyle, że on mi je przepisał na wizycie poprzedzającej tę, na której wykrył mi torbiela. Nie mogłam zacząć ich brać, bo przez torbiela nie dostałam regularnie miesiączki. Później jak brałam luteinę na wywołanie, to ginekolog powiedział, żebym w tym miesiącu tabletek nie brała. Lada dzień mam dostać okres i zacząć brać tabsy. Najbardziej to się boję tego, że torbiel znów \"zablokuje\" mi miesiączkę :( I tego, że te tabletki mają zbyt mało hormonów, żeby były skuteczne na rozbicie tego brzydala :( PS: Od wczoraj piję ziółka o których pisała Danu23 może to też coś pomoże. Jej pomogły :D