Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ateistka

Jak można w ogóle wierzyć w Boga?!

Polecane posty

Gość pomaranczowsza
jak rowniez 'listy z ziemi' nie spowodowaly ze wierze mniej lub wiecej. jest to ksiazka bardziej o rozumie niz o wierze, z fabula moze i bajkowa ...

Gość załósni jestescie
z tego co widze to te osoby ktore nie wierzą w Boga to osoby ktore doswiadczyły czekos przykrego, smutnego w zyciu, ktorych spotkało jakies nieszczescie. Moze problem tkwi w was samych?!

Nie wierzyłam również przed chorobą mojej córki.

Minako.o jezeli wierze i przeczytam ksiazke ktora to podwaza powinnam przestac wierzyc? I co czekac az Bog mi sie objawi i poprosi zebym dalej wierzyła? psychiczna tortura to ze uwazam was za bande idiotow tzn ze mam kompleksy? Alez ciekawe wnioski wyciagasz

Ktos napisal ze nie roxumie tego ze umieraja niewinne dzieci, ja tez nie...ale dawno temu spotkalam pewnego niesamowitego czlowieka ktory nie jest katolikiem ale powiedzial mi ze niewinne istoty sa mordowane poniewaz w poprzednich wcieleniach byly zbrodniarzami. Mna to wstrzasnelo, nie wazne czy to prawda czy nie.

Gość Minako.o
Nie trzymajcie się tak kurczowo 'listów z ziemi':] Chodziło mi o różnorodne pisma religijne, czy niereligijne, ale o religii traktujące.

Gość pomaranczowsza
a dlaczego zakladasz, ze w ogole jest problem? ja doswiadczylam w zyciu wiecej dobrego niz zlego, ale to w zaden sposob nie wplywa na moje podejscie do legend i mitow stworzonych przez ludzi, zeby sobie jakos pewne niezrozumiale rzeczy w zyciu wytlumaczyc.

Czy ktoś poza mną zauważył jaka Poziomka_84 jest zadufana w sobie? :O:O No po prostu okropne. Ona gardzi nami, bo Bóg kazał miłować wrogów. I jasne, że ja nie mam nikomu nic do zaoferowania. :O

na pewno jest tak ze jak ktos nie wierzy to jego bliscy nie umierają, nie ma krzywdy i cierpienia ' to nasz Bog' nam to robi.. wy tego nie doswiadczycie :)

Gość Minako.o
"jezeli wierze i przeczytam ksiazke ktora to podwaza powinnam przestac wierzyc?" Nie Poziomka, to się dzieje samoistnie.

wyrazam własne zdanie a wiara nie polega na tym ze musze zgadzac sie ze wszystkimi i was miłowac bo inaczej sie obrazicie.

„Powiedz grzesznikom, że żaden nie ujdzie ręki mojej. Jeżeli uciekają przed miłosiernym sercem moim, wpadną w sprawiedliwe ręce moje. Powiedz grzesznikom, że zawsze na nich czekam, wsłuchuję się w tętno ich serca, kiedy uderzy dla mnie. Napisz, że przemawiam do nich przez wyrzuty sumienia, przez niepowodzenie i cierpienia, przez burze i pioruny, przemawiam przez głos Kościoła, a jeżeli udaremnią wszystkie moje łaski, poczynam się gniewać na nich, zostawiając ich samym sobie i daję im, czego pragną” (Dz. 1728). „Bóg nigdy nie zadaje gwałtu naszej wolnej woli. Od nas zależy, czy chcemy przyjąć łaskę Bożą, czy nie; czy będziemy z nią współpracować, czy też ją zmarnujemy” (Dz. 1107). objawienia fatimski objawienia w Pierwsza i druga część "tajemnicy" dotyczą przede wszystkim straszliwej wizji piekła, kultu Niepokalanego Serca Maryi i drugiej wojny światowej oraz zapowiadają ogromne szkody, jakie Rosja miała wyrządzić ludzkości przez odejście od wiary i wprowadzenie komunistycznego totalitaryzmu. Zostału opublikowane wiele lat temu. Najwięcej dywagacji i emocji budział trzecia część orędzia matki Bożej, tak zwana "trzecia tajemnica fatimska". Profetyczny charakter objawień budził przypuszczenia, że może ona dotyczyć czasów ostatecznych. Przez lata krążyły różne pogłoski oraz wersje "trzeciej tajemnicy", ukazujące coraz bardziej apokaliptyczne wizje. bóg w cale nie jest taki miłosierny objawienia Medziugorju http://www.voxdomini.com.pl/medz/nmedz.html#10-2008 http://www.youtube.com/watch?v=VxBlvEmPKx4&feature=related http://www.voxdomini.com.pl/medz/nmedz.html#10-2008 http://www.youtube.com/watch?v=Ep_URgsX_QI&feature=related

Gość pomaranczowsza
poziomko, jezeli uwazasz, ze pewna grupa ludzi jest banda debili, to tak: oznacza to ze masz kompleksy. gdybys ich nie miala, wiedzialabys, ze kazdy czlowiek jest tak samo przecudownym iwartosciowym tworem stworzonym do uwielbienia i kochania jak ty :) (piesze to bez ironii).

Gość gdsgds
Jak to powiedziała kiedys moja nauczycielka - w zyciu kazdego czlowieka przyjdze czas na Boga. Ale ja ani nikt inny, choby nie wiem ile by sie napocił was do Niego nie przekona, to jest tylko wasza sprawa. zresztą kwestie religijne sa bardzo delikatne, bo kazdy to postrzega na swój sposób.

Gość kmokllml
Tak sobie czytam i stwierdzam, że Poziomka, niektóre Twoje wypowiedzi są na miarę 10-latki:O Praktycznie większość:O

kochana moja pomaranczowa wroc parte stron wczesniej i przeczytaj ateisci piszą GARDZE WAMI - KATOLICY i uwazasz ze ateistom wolno? bo przeciez oni są wolni? ciekawa wybiorczosc

poziomka - wlasnie o tym mowie. o tej twojej selekcji pogladow. wierzysz, obstawiasz twardo, ze to ma sens i jestes kuurwa niemalze wniebowzieta:o tlumacze wiec twojemu niewielkiemu raczej mozdzkowi na czym twoja selekcja polega: wierzysz, twardo bronisz, obeazasz innych, nazywasz nas wszystkich banda idiotow, a ty jestes ta wspaniala, ktora wierzy. Otoz gdybys miala byc ta wspaniala i natchniona wiedzialabys o tym, ze bog naucza. ze tych, korzy zwatpili i zboczyli z tej ''prawidlowej drogi'', nalezy zblizyc do Boga. nalezy nauczac i przekonac. nie tak twoi Wszechmogacy glosi? Co z tego ze nie chodzisz co niedziele do kosciola? to nie jest zgorzknialy katoilicyzm i jakis wyczyn:o rozumiesz juz czy jeszcze nie?? pisze ci dziecko o tym, ze nawet jesli wierzysz, choc nie wypelniasz podstawowych obowiazkow chrzescijanina, mozesz siebie zaliczyc do tej samej bandy debili, do ktorej my - ateisci - nalezymy.

Gość pascalo
"królestwo Boże jest w tobie i wokół ciebie nie w budowlach z drewna i kamienia, rozłup belkę a będę w niej , podnieś głaz a znajdziesz mnie" skąd ten cytat pochodzi i kto wypowiedział te słowa. Ktoś wie ? To jest cała prawda wiary. Do Ateistki. Piszesz że czytasz filozofów ale chyba nie bardzo rozumiesz co czytasz, nie rozumiesz tego co chcieli przekazać. Daj sobie spokój z filozofia a zajmij się czyms innym.

Gość pomaranczowsza
ale oczywiscie kazdy niech sobie wierzy tak jak lubi. 'listy z ziemi' sa wiec znane kilku osobom z tego grona, a jak sie ma sprawa 'rozmow z bogiem' ?

PRZEBŁYSK WIECZNOŚCI Ian McCormack Co się z nami dzieje, kiedy umieramy? „Przebłysk wieczności” to niesamowita i prawdziwa historia człowieka, który umarł i ujrzał świat po drugiej stronie. Ian nurkował u wybrzeży wyspy Mauritius, gdy został popazony przez śmiertelnie jadowitą meduzę. Będąc już w szpitalu umarł na około 15-20 minut, doświadczył piekła a następnie nieba. Dano mu tam możliwość powrotu by opowiadał swoją historię. Jego śmierć była drzwiami do prawdziwego życia, a jego historia w dalszym ciągu przeobraża ludzi na całym świecie, prowokując do zadania sobie poważnego pytania, na które wszyscy kiedyś musimy odpowiedzieć. O autorze: Ian wraz z żoną i trójką dzieci mieszka w Wielkiej Brytanii. Podróżuje po całym świecie opowiadając o tym, Kim jest światłość na końcu tunelu. Głosi konieczność porzucenia grzechu. Fascynuje go oglądanie Jezusa leczącego zranione ludzkie serca i uzdrawiającego ich ciała. http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=1787982315386930665&hl=pl&fs=true

hehe zal mi was na prawde :) ja wiem ze powinnam całowac po stopach bo Bog tak kaze, ze wam wolno pisac ze katolicy sa nikim i sie nimi gardzi bo sa głupcami ze wierza czyz nie?

sory, ale jesli masz jeszcze jakas riposte co do mojej wypowiedzi - daruj sobie, bo i tak nie odpisze. wierzyc w cos, byle wierzyc. ot co, wyczyn i czyn godny uwielbienia:o:o

Gość kmokllml
Jestem chrześcijanką, ale Twoje wypowiedzi mnie uderzyły dogłębnie. Poczytaj je sobie potem. Abstrach.u.jąc, czy Ty naprawdę masz więcej niż 10latek?:)

wkurwiasz mnie ...zobaczysz jeszcze kiedys będziesz składała ręce do BOGA.....BOG stworzyl dobrych rozumnych ludzi tylko szatan w postaci weza skusil czlowieka bo czlowie ma swoj rozum ktory BOG mu dał ,dal po to aby mogl wybierac miedzy dobrem a zlem...tym zlem jestes ty !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pascalo, cytowanie Ewangelii wg św. Tomasza jakoś mnie do Ciebie nie przekonuje:O Ciekawe dlaczego:O

to ile ja mam lat niech zostanie moja sprawa kmokllml jak jestes chrzescijanka i ktos ci mowi ze jestes warta mniej niz zero i nie bedzie cie szanował a ty z pokora prosisz o wybaczenie to pewnie zostaniesz wniebowzięta ...

Gość pomaranczowsza
poziomko, ja nie mowie, ze ktos ma prawo obrazac innych a ktos inny nie. zreszta obrazic czlowiek moze tylko samego siebie. odnioslam sie jedynie do tematu twoich kompleksow lub ich braku. ateisci jak mowia brzydko i kims innym czy w jakikolwiek sposob sa nimili, podobnie jak kazdy inny daja swiadectwo o swej malostkowosci i braku milosci.

topic dlugi,nie chce mi sie czytac calego...ale poczytaj sobie ateistko o ludziach,ktorzy przezyli smierc biologiczna...mowili,ze nagle poczuli,ze nie ma w ich umysle granic,ze sa madrzejsi niz za zycia,moga szybciej przyswajac wiedze,rozumiec rozne sprawy,pewne tajemnice zostaly przed nimi odkryte...widocznie Bog ma w tym jhakis cel,zeby nie dac nam calej tej wiedzy na raz... jest taki przypis,chyba w biblii o dziecku,ktore wykopalo dolek na plazy i wlewalo do niego wode z morza...przyszedl aniol i spytal co robi,dziecko mowi "przelewam wode z morza do mojego dolka"..i wlasnie tak jak cala woda z morza nie zmiesci sie w tym dolku,tak my nie jestesmy w stanie pojac celow Bozych.nie jestem restrykcyjna katoliczka,nie uznaje za bardzo kosciola,ale w Boga wierze:)