Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość leon truskawokowy

Jak to jest z tymi zwolnieniami

Polecane posty

Gość leon truskawokowy

Proszę niech mi ktoś wytłumaczty cały proces zwolnienia w ciazy? Ile maksymalnie trwa zwolnienie lekarskie np L4 i na ile lekarz je wystawia, co ile trzeba przedłużać? Póżniej slyszlaam cos o zusie, to co ja mam sama jakies podanie pisac czy to sie dzieje automatycznie? Juz zgłupiałam naprawde, wiec jezeli ktos wie to prsze o wyjasnienie.

ja zwolnienie w ciazy mialam wystawiane raz na 3 tyg....jezeli przekroczysz 182 dni zwolnienia dostajesz druk z zusu ktory wypelnia lekarz i dostajesz chorobowe az do porodu....zwolnienie platne 100%

Gość leon truskawokowy
milka czekolada, ten druk przysla mi poczta czy musze sobie skądś wziąść? A powiedz mi jak jest pozniej z macierzynskim? Jak urodze moja dzidzie to musze pisac jakies podanie do kogos? Ile trwa macierzynski i jak jest płatny? Bede wdzieczna za odpowiedz.

mnie to pracodawca dal ten druk...na macierzynski mozesz juz isc na dwa tyg przed przewidywana data porodu,chociaz moim zdaniem lepiej od dnia porodu zawsze dluzej posiedzisz w domu...mnie macierzynskie zalatwial moj szef ja tylko jakies druki podpisywalam i zwolnienie ze szpitala macierzynskie zanioslam...platne oczywiscie 100%

Gość leon truskawokowy
aha no okaze sie czy da czy nie da w razie czego zadzwonie do ksiegowosci i zapytam. A po macierzynskim mozna isc na wychowawczy? ile on trwa i czy tez jest płatne? Przepraszam ze cie mecze ale ja naprawde nie mam o tym pojecia a chcialabym wiedziec

Całą ciążę można być na zwolnieniu, ale na 6 tygodni przed upływem 182 dni należy złożyć w zusie wniosek o zasiłek rehabilitacyjny. Część dokumentów wypełniasz sama, część wypełnia lekarz, część zakład pracy, trzeba też dołączyć kserokopię karty ciąży. Zwolnienie lekarskie jednorazowo można wystawić na maksymalnie 30 dni. Zwolnienie w ciąży jest płatne 100%.

Nie warto czekać aż upłynie 182 dni zwolnienia lekarskiego by wysyłać druki do ZUSu, powinno sie to zrobić co najmniej 6 tyg. przed koncem zwolnien lekarskich bo cala procedura przyznawania zasilku rehabilitacyjnego bo o tym mowa, trwa znacznie dłużej, ja dostalam pieniązki po 3 miesiącach od wypełnienia wniosków. Te druki mozesz wybrać w każdym oddziale ZUS, wypełania je lekarz, pracodawca i Ty, Platne 100 % az do dnia porodu, wtedy automatycznie traci swą moc wykonawczą i przechodzisz na macierzyński.

Gość leon truskawokowy
jezeli mieszkam z ojcem dziecka ale nie mamy slubu to jak podziela nasz dochód? on zarabia ponad 2 tys ja 1000 wiec jak nic chyba przekroczy jaks ie podzieli na 3 czyli my i nasze dzieko, czyli taki druk mam sobie wziasc z zusu i wypelnic, dac czesc dla lekarza i czesc szefowi a pozniej sama im zawiezc? wtedy zasiłek mam z zusu czy placi mi moj szef?

Gość leon truskawokowy
aha i mam umowe na czas nieokreslony

leon te druki to powinna ci kadrowa z zakładu pracy dać. To jest NP-7 i N-10 ( już wypełnione przez zakład pracy) a druk dla lekarza prowadzącego ja ściągałam i drukowałam z internetu i nazywa się N-9. Oprócz tego tak jak dziewczyny piszą- ksero karty ciązy i jeśli miałaś jakieś wskazania do pozostania na zwolnieniu od specjalistów to też najlepiej te zaświadczenia dołączyć. Skałada się minimum na 6 tygodni przed zakończeniem tych 182 dni na zwolnieniu. Jeżeli twoja firma zatrudnia powyżej 20 osób to będzie ci ten zasiłek wypłacał pracodawca i on się potem z Zusem rozlicza ( w takim przypadku lekarz dalej wypisuje zwolnienie l4, żeby zakład miał podstawę) a jeżeli jest mniej niż 20 osób to Zus ci będzie przysyłał. Wysokość zarobków nie ma tu nic do rzeczy.Zasiłek rehabilitacyjny to 100% twoich zarobków.

Gość mama3latka
zasilek wychowawczy wyplaca w tej chwili mops a skladajac papiery musisz tz przedstawic akt malzenski i dochody meza i swoje natomiast jeli meza nie masz to po prostu skladasz swoje dochody tylko i to sie dzieli na 2,ciebie i dziecko a jesli beda sie czepiac o dochody ojca dziecka to po prostu powiedz ze z nim nie mieszkasz i nie masz kontaktu,zawsze te pare groszy ci sie przyda bo przy dziecku to jest masa wydatkow

A co do wcześniejszego macierzyńskiego- na 2 tygodnie przed porodem to jest tak, że Zus przysyła ci odpowiedż do kiedy ci ten zasiłek przyznali. Zazwyczaj przyznają do planowanej daty porodu ( jeśli przekroczysz termin i urodzisz np. tydzień po terminie to już ten tydzień ci macierzyński leci) ale może się zdarzyć, że Zus przyzna tylko do 2 tygodni przed porodem ( to zależy od urzedu, bo różnie dają) i wtedy na macierzyński przechodzisz już na 2 tygodnie przed planowaną datą porodu ( co dla mnie jest po prostu bez sensu, bo oni tak kombinują, żeby jak najkrócej płacić czasem:()

mama3latka a to nie jest tak, że jeśli jest samotna matka i chce iść na macierzyński to jej dochody już nie sa na nic dzielone? Przecież normalnie to się składa ze skarbówki o dochodach za rok poprzedni, ale dochody matki są uznane za utracone i się już do niczego nie liczą. W przypadku samotnych matek to chyba wtedy uznają że dochodów w ogóle nie ma na rodzinę...

Gość leon truskawokowy
emibaby99 a co po porodzie? ja juz w ogole jakas nie kumata jestem naprawde. moja firma zatrudnia wiecej niz 20 sob czyli beda oni mi placic. w sumie mam jeszcze czas bo rodze w kwietniu ale chce wiedziec wczesniej co ijak.

chciałam się wypowiedziec ale właściwie wszystko zostało już powiedziane:)ja może tak powiem od siebie ze mnie wszystkie druki nawet ten dla lekarza przysyła zakład pracy i po wypełnieniu mam odesłać zpowrotem do zakładu a księgowa mi to wszystko w Zusie złoży.Tak mi wczoraj wyjasniła przez telefon:)

Gość leon truskawokowy
pomidorowka to masz super zakład pracy, ja niestety o swoim tego powiedziec nie moge;-( a mozecie mi powiedziec ile trwa urlop macierzynski?

urlop macierzyński to zalezy na które dziecko na drugie jest dłuzszy,wiem,że miała jakas ustawa wejsc przedłużająca urlop macierzyński po Nowym Roku ale nie jestem pewna,teraz chyba jest 18 tygodni ale moze ktos się wypowie jeszcze bo ja niewiem na pewno

Gość leon truskawokowy
http://www.prawo.egospodarka.pl/28533,Urlopy-macierzynskie-wydluzone-od-2009-r,1,34,3.html Od 2009 ma niby być 20 tygodni na jedno dziecko. Czyli 6 tygodni przed zblizajacym sie koncem zwolnien wystapic do zusu( lub zrobi to za mnie ksiagowa, watpie) o zasilek rehabilitacyjny? I zaklad pracy ktory zatrudnia wiecej niz 20 osob bedzie mi go wyplacal w 100%? O ile wszystko dobrze zrozumiałam. A jak wystapic o wychowawcze? Jak bedzie sie konczyl macierzynski czy jak? I jezeli przekrocze te 500zł na osobe to nie dostane nic i bedzie to bezpłatne? Dziewczyny dzieki za wyrozumialosc, ale głupota nie boli;-)

Gość leon truskawokowy
up

No po porodzie masz 7 dni na dostarczenie do zakładu pracy zaświadczenia ze szpitala o urodzeniu dziecka. Od stycznia ma wejść ustawa, że macierzyński na pierwsze dziecko będzie wynosił tyle co na kolejne czyli 20 tygodni. Ja rodzę drugie więc się nie orientowałam, musisz dokładnie zapytać. Jeśli chcesz przejść na wychowawczy to musisz pracodawcę poinformować chyba na 2 tygodnie przed końcem macierzyńskiego, że chcesz przejść na wychowawczy. Nie wiem dokładnie czy to jest 2 tygodnie, chyba tak gdzieś słyszałam, więc się w zakładzie dowiedz. Określasz na jak długo planujesz iść itd., ale to już w drukach będzie. O zasiłek na urlopie wychowawczym to już w MOPSie składasz i jeżeli przekroczysz średnią 504 zł na osobę to nie dostaniesz tych 400 zł. A co do tego zasiłku rehabilitacyjnego to jest tak: zakład poniżej 20 osób-formalności powinna załatwić kadrowa, ale wypłaca ZUS. Zakład powyżej 20 osób- ty załatwiasz formalności w Zusie ale wypłaca pracodawca i on się potem z Zusem rozlicza. I jest to płatne w obu przypadkach 100%.

A co do składania tych papierów w ZUS to lepiej złożyć je nawet wcześniej bo 6 tygodni to minimum, a na odpowiedż się trochę czeka.