Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kurcze niech mi ktos powie

jak dobrze zalozyc soczewke? ja nie potrafie help

Polecane posty

mam je kilka dni od poczatku zakladanie sprawialo mi trudnosc po wielkich trudach ja zalozylam nastepnego dnia zauwazylam ze jedna jest uszkodzona pewnie przez moje nieumiejetne zakladanie... jest jakis sposob bo sie wsciekam :(

znaczy sie szklo kontaktowe? ;) Optyk powinien Ci pokazac co i jak. Najpierw sprawdz czy masz ja przewrocona na dobra strone, w tym celu spojrz czy brzegi wyginaja sie na boki, czy jest ladny okragly ksztalt bez punktow przegiecia. Nalej do szoczewki nieco plynu pochyl glowe w dół patrzac przed siebie, na palcu wskazujacym jednej reki poloz delikatnie soczewke z płynem, druga reka przytrzymaj gorna (i dolna jesli potrzebujesz tego) powieke i przyloz delikatnie soczewke do oka nieco ponizej teczowki. "Pokrec oczami, zeby szklo sie przesunelo na swoje miejsce mrugnij i juz. :) Ja na poczatku zakladalam szkla pol godziny :O

no ja ju nie moge zamowilam nowe i teraz musze nosic okulary a tamta pewnie uszkodzilam zakladajac :(

Gość ja tez nie umiem

Gość guadalajara
mój chłopak kiedys wyjac nie mógł i mu głęboko w oko posżła az do szpitala jechał :( a teraz po tych soczewkach musi nosic mocniejsze okulary bo tak jest ze one wzrok psuja , radze ci nosic noermalne okulary i dac sobie spokój jak nie chce miec zapalenia oko i oślepnąć od tego ! byl taki program na discovery ja chłopak dostał zakażenie od soczewki bo opłukał je wodą z karanu i nie widzi na jedno oko ! koszmar

ojej,przecież to proste. Pamiętam jak pierwszy raz założyłam soczewkę u optyka w kilka sekund i ten nie chciał mi uwierzyć,że to pierwszy raz ;D trzeba szeroko otworzyć oko, trzymać palcami obie powieki i delikatnie przyłożyć. A może masz długie paznokcie? To znacznie utrudnia . No i pamiętaj, żeby soczewka była czysta i zawsze nawilżona.

mam krociutkie paznokcie hmm naprawde moga byc takie powiklania??? :(

Gość ale z was...
trzymaj gorna i dolna powieke zeby nie mrugac i pamietaj zeby soczewkabyla wmiare sucha od strony palca na ktorym ja trzymasz bo inaczej zostanie na palcu a nie na powiece

Gość ale z was...
tzn na oku:)

dzieki :) a powiedzcie czy takie powiklania opisane wyzej sa prawdziwe

Gość ale z was...
mnie sie takie cos nie przydazylo nigdy a soczewki nosze od 2 lat. moze powiklania wynikaja z tego ze sa przeciwskazania do noszenia soczewek albo ktos nie umie ich zakladac/ zciagac. ja na poczatku mialam problemy z ich sciaganiem- mi okulistka kazala zsuwac je do srodja a ja wole je przesunac do zewnetrznego kacika i jak sie troszke zroluja to wtedy fajnie sie wyciaga

Gość ale z was...
aha i ponoc po 50 roku zycia nie powinno sie nosic soczewek bo galka oczna jest wysuszona tzn z wiekiem robi sie coraz bardziej sucha

Gość uupupupupup

Gość xxy
tak umrzecie od tego BOŻE CO ZA CIEMNOTA soczewki są zajebiste, ja nie wiem co wy macie za problem z zakładaniem tego przecież to jest banalnie proste

Banalnie proste ale nie na początku. Tez się sporo męczyłam zanim doszłam do wprawy. Ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Jeśli ktoś ma z tym duże problemy, to może taki filmik mu pomoże http://szkla.com/filmy.html Już chyba lepszej wskazówki nie znajdziesz. Tu masz wszystko na tacy. obejrzeć zapamiętać i próbować :-)

Gość wiadro gwoździ
Jakie, qrva powikłania?! Rozwalił mnie ten tekst: "teraz po tych soczewkach musi nosic mocniejsze okulary bo tak jest ze one wzrok psuja , radze ci nosic noermalne okulary i dac sobie spokój jak nie chce miec zapalenia oko i oślepnąć od tego ! byl taki program na discovery ja chłopak dostał zakażenie od soczewki bo opłukał je wodą z karanu i nie widzi na jedno oko ! koszmar" Tak, wzrok się psuje od źle dobranych szkieł - czy kontaktowych, czy tradycyjnych okularów, tak to jest jek się kupuje soczewki na allegro albo w sklepie bez konsultacji z okulistą!!! I tak, można oślepnąć od zakażenia rogówki pierwotniakami, które żyją w wodzie, ale po pierwsze to się może zdarzyć każemu kto ma mikrouszkodzenia oka i naleje sobie do niego wody, a poza tym przystosowaniu soczewek należy przestrzegać zasad higieny - czyste ręce i specjalne płyny do soczewek a nie woda! Ludzie! Trochę edukacji i wszystko jest bezpieczne! Noszę soczewki od siedmiu lat bez przerwy (zdejmuję na noc ;) ) i nigdy nie miałam problemów z oczami, żadnego zapalenia spojówek, żadnych infekcji i ZATRZYMANIE wady, a nie jej pogorszenie!

Mi się mimo soczewek wada pogorszyła. Dwa lata temu miałam -2,25, teraz już jest ponad -3 Ja podczas zakładania nie tylko przykładam ją do oka, ale trochę pokręcę palcem, żeby się przyczepiła. I długie paznokcie mi nie przeszkadzają :)