Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość klokj

leczenie wodą utlenioną

Polecane posty

w jaki sposób gotowanie warzyw zmienia ich ph? bób surowy ma wysokie ph a gotowany już niskie. Czy tak jest ze wszystkimi warzywami? doczytałam sie że rośliny strączkowe są zasadotwórcze ale suche!!!! no przepraszam ale kto jest suchą fasolę!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
To samo z ziemniakami i innymi warzywami. Po prostu, jeśli warzywa są odcedzane od wody, w której pozostają rozpuszczone sole alkaliczne wypłukane z jarzyn, to stają się kwasotwórcze. Jeśli zaś zjadamy gotowane jarzyny razem z wodą, w której się gotowały, czyli zupy, to całość zachowuje alkaliczny charakter. Powinniśmy więc jadać zupy, jak to w naszej tradycyjnej kuchni było od dawien dawna. Niestety ostatnio odchodzi się od tej tradycji i zupy jada się coraz rzadziej. Ziemniaki, jak wszystkie jarzyny, są pożywieniem zasadotwórczym, jeśli ugotowane są w łupinach najlepiej na parze, lub są upieczone w łupinach. Obrane i ugotowane w wodzie, którą odlewamy do zlewu, stają się kwasotwórcze. Przykład prawidłowo skomponowanego pod względem równowagi kwasowo-zasadowej obiadu: - zupa (jarzynowa, barszcz, kapuśniak lub rosół z dużą ilością warzyw - marchew, seler, pietruszka) - II danie (mięso, ryba) ziemniaki pieczone, sałatka z surowych jarzyn - na deser dowolny owoc lub świeżo wyciśnięty sok warzywny lub owocowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cbadef
EsJot zgodzę się co do zup, że są zasadotwórcze, ale owoce na deser to już niekoniecznie (mogą fermentować w żołądku)- ja zjadam np. jabłko, śliwki, banana, mandarynki itd... pół godz. przed 2-gim śniadaniem lub 2 godz. po obiedzie gdy żołądek jest w miarę pusty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie jestem pewna co do H2O2 ale w przypadku leków homoopatycznych mieszanie lub podowanie metalowymi łyżeczkami ztraca ich dobre właściwości. Co do warzyw gotowanych swoje wlaściwości pozostawią jeśli nie będą łączone z tłuszczami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cidalia
Jak w takim razie prawidlowo skomponowac sniadanie i kolacje ,aby byly zasadotworcze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość piuri
EsJot,no mieszać po to,żeby się rozprawić za jednym zamachem z Auerem i H2O2. Jedno i drugie trzeba pić pół godziny przed posiłkiem.No to teraz jak: razem,czy najpierw proszek,pół godziny przerwy i H2O2?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
piuri Ja nie stosowałem proszku Auera, więc nie wiem. Jeśli nie ma w nim składników reagujących z H2O2, to nie widzę przeciwwskazań aby pić razem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
piszecie, że podczas gotowania warzyw, po odlaniu wywaru stają się one kwasotwórcze na skutek wypłukania alkaicznych związków takich jak magnez potas, sód i wapń. No a co się dzieje z kwasotwórczymi (fosfor, siarka i chlor)? nie ulegają wypłukaniu? Jakoś to się nie trzyma mojej logiki myślenia. Moim zdaniem jeśli warzywo jest zasadotwórcze, to po gotowaniu jest nadal zasadotwórcze, tylko w małym stopniu. I jeszcze jedna moja uwaga do Esjot, z tego co się orientuję i co równie żmożna przeczytać na stronach o równowadze kwasowo zasadowej, kawa i herbata są silnie kwasotwórcze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Widzę, że temat "leczenie wodą utlenioną" zmierza w kierunku tematu "zakwaszenie organizmu" dawno nie wznawianego, a który warto poczytać. Nie będę jednak wchodził głębiej w ten temat ponieważ dla chcącego znaleźć informację jest wystarczająco dużo źródłowych materiałów na temat pożywiania zakwaszającego i alkalizującego. Jeśli znamy języki obce, to wiedzę tą możemy bardziej pogłębić. Czy kawa i haerbata zakwaszają? W tym materiale, którego link podaję nie zakwaszają: http://www.thepaleodiet.com/nutritional_tools/acid.shtml

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
do EssJott: ty poprostu chamem jesteś i chamstwem chcesz zarazić innych, ale nic z tego, nie ten poziom i nie to forum. A tak dla twojej wiadomości to H2O2 jest tanim i skutecznym środkiem do walki z wieloma dolegliwościami o czym ty się zapewne nigdy nie dowiesz ładując w siebie kolejną tabletkę apapu. pozdrawiam i więcej pokory życzę EsJot stary nie przejmuj się, niestety świat z różnych ludzi się składa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EssJott
zjadam kupy słonia i woda utleniona nie pomoże na moją głupotę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zima precz idź sobie nooo
eh to tych ignorantów H2O2 występuje w każdej roślinie a szczególnie zielonych...i co jak jecie sałatę albo szczypiorek to bardzo wam szkodzi ??wcale sie nie zdziwię jeśli nasz układ odpornościowy też produkują nadtlenek wodoru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Agnieszka343
Podeszłaby do tego sceptycznie, jest to nadtlenek, który jest po prostu toksyczny.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zima precz idź sobie nooo
nadtlenek wodoru nie jest toksyczny w małych stężeniach przecież jest tak naprawde wszędzie w zielonych warzywach owocach jest go pełno powstaje na skutek fotosyntezy w roślinach...przecież ani ludzie ani zwierzęta nie umieraja masowo od jedzenia surowych jarzyn prawda.....H2O2 to nadtlenek wodoru a H2O to tlenek wodoru czyli woda....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zima precz idź sobie nooo
agnieszka miała pałe z chemii albo mierniaka w najlepszym wypadklu i z bilogi też jak widać .... no i nie potrafi pomyśleć logicznie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ponawiam moje techniczne pytanie w sprawie pobierania h2o2 i przygotowywania roztworu aby nie stracił swoich właściwości. EsJot wypowiedz sie proszę czy przejmowałeś się tym że powietrze atmosferyczne styka sie z tym roztworem. Jestem byc może upierdliwa ale takie "bzdury" mog spowodować że niejeden tu pisze że woda utleniona nie działa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co prawda esjot nie jestem
ale H2O2 jest nie trwałym związkiem :( czyli rozpada sie na H2O i O2 bardzo szybko a conajwyżej tlen może zareagować z jakimś związkiem mnie zawsze zastanawiały stabilizatory w "wodach utlenionych" w tych małych buteleczkach gdzie jest roztwór normalnie to taka cząsteczka nie wytrzyma dłużej niż pare minut :( fotosyntesa w roślinach podobnie zachodzi właśnie gdyby nie rozpad tej cząsteczki nie byłoby tlenu w atmosferze ;) to tak na marginesie ale z was matoły 4 5 klasa podstawówki (biologia) 7ma klasa(starym trybem chemia) nawet zawodówki miały chemię i biologie a nawet takowe podstawy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co prawda esjot nie jestem
miało być fotosynteza sorki ale jak nie rozumiecie czegoś to sie popytajcie swoich pociech co są w gimnazjum chociażby ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zostało napisane czemu może
nie zadziałać ;) bo jak sie cząsteczka częściowo rozpadnie ;|) to H2O nie zaszkodzi prawda

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no widzisz ale niektórzy maja efekty terapeutyczne.....i proszę nie pisz mi o placebo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zyczliwy
odkrycie jest tym co wszyscy widzą, ale nikt na to nie wpadł!!! Carpe diem i koko jambo i do przodu :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie za bardzo daje sobie rade
czyli wychodzi na to że nadtlenek wodoru powinien się dostać do naszego organizmu przed rozpadem nietrwałej cząsteczki tak samo jak zjadanie świeżych warzyw i owoców ;)tylko teraz pytanie gdzie jest większe stężenie??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lilka2010
Znowóż mam pytanie do osób zorientowanych. Jestem przy 30kroplach na dzień(3*10).Czuję, że przewód pokarmowy się oczyścił, ale psychika siada tzn. trudności w koncentracji i przy czytaniu książek (lekkie problemy z rozumieniem treści).Czy to jest efekt nagromadzenia toksyn w organizmie i czy ktoś też tak ma lub miał? Przetrzymać czy przerwać?(Trochę mi szkoda przerywać)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cidalia
mam nadzieje , ze ESJOT wroci na forum i Ci odpowie ,poniewaz jest ekspertem w sprawie H202

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lilka2010
Cidalio Jak u Ciebie z efektami leczenia i jakie miałaś objawy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość EsJot
Problemów z koncentracją, które obserwuje u siebie lilka2010 nie miałem, więc trudno mi się odnieść, co do ich przyczyny. Sądzę, że ma to raczej związek z reakcją Herxheimera, tym bardziej, że jest to jeszcze faza początkowa kuracji, podczas której przy wymieraniu grzybów uwalniane są do organizmu toksyny z ich rozpadu, mogące dawać takie objawy. Dodam, że wszystkie moje wypowiedzi na tym forum są tylko opisem własnych doświadczeń.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lilka2010
Właśnie tak samo sobie tłumacze.Pogorszeniu stanu psychicznego towarzyszą swędzenie skóry, wysypka i zaczerwienienia. Dr Janus wykrył u mnie grzybicę ogólnoustrojową.Samopoczucie przed spożywaniem wody utlenionej było tak fatalne, że i tak nie mam nic do stracenia, więc jadę dalej z wodą. Korzystając z okazji jeszcze zapytam o wodę , bo ja popijam z Ustronianką -napisane jest,że jest nisko mineralizowana, jednak jakiegoś Cl się dopatrzyłam , więc może być?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×