Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Arsena

Medalik czy krzyżek na chrzest?

Polecane posty

Gość Arsena

Hej dziewczyny! Mam taki problem, w grudniu mam zostać matką chrzestą i muszę kupić małemu (chłopiec) jakąś pamiątkę. Chciałam kupić krzyżyk, jednak moja współlokatorka powiedziała mi, że krzyżyka się nie kupuje, bo to przynosi nieszczęście (w sensie "kupujesz krzyż na życie"). U nas nie ma takiego przesądu (koleżanka pochodzi z innego regionu) i sama nie wiem czy gdzie indziej też jest tak przyjęte. Ze swojej strony powiem, że wolałabym krzyżyk, gdyż jakoś nie wyobrażam sobie, żeby np. dorosły facet nosił medalik... Czekam na opinie :)

Gość Arsena
Karolcia, ale słyszałaś o tym przesądzie?

Również słyszałam, że krzyżyka się nie kupuje w prezencie. Kup mu medalik.

Gość hjkgdlvl
U mnie w Szczecinie nie ma takiego przesadu...Ja mojemu chrzesniakowi kupilam krzyzyk.Ale uwazam ze medalik tez moze byc dla faceta,przeciez sa rozne ksztalty i niektore bardziej meskie.

Gość izunia1988
DLA CHŁOPAKA TO BARDZIEJ KRZYŻYK NIŻ MEDALIK

Gość Arsena
No właśnie też wydaje mi się, że krzyżyk, ale zaczęłam się przejmować tymi przesądami. Mój brat ma 19 lat i zauważyłam, że od zeszłego roku nosi krzyżyk z chrztu... myślę, że medalika by nie nosił :)

Ja kupilam chrzesniakowi lancuszek z krzyzykiem na komunie. Nie slyszalm o tym przesadzie nigdy. A chrzesniaczka dostala medalik z lancuszkiem na chrzest :)

Gość bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
a ja nie kupilabym ani medalika ani krzyzyka. i tak nie będą nosić jak będą wieksi, tylko sie póżniej takie pamiatki poniewieraja w szufladach... na komunie dostaja \"druga turę\" takich prezentów zreszta facet z łańcuszkiem jest jakis taki nijaki... jesli kiedys będę miała chrzesniaka to na pewno nie dostanie ani krzyzyka ani medalika

Gość Arsena
nie zgadzam się z tym, że facet z krzyzykiem to jakiś taki... oczywiście nie mówię tutaj o łańcuchach o średnicy 1 cm...

Gość axila
pierwszy

Gość bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
a ja lubie Panów bez biżuterii, no ewentualnie w obraczce i to tez kalsycznej a nie "zdobionej", taka minimalistka ze mnie...

Gość Arsena
bzzz... no w sumie, ja też nie przepadam za biżuteriąu panów.. ale nie mam pomysłu co można innego kupić na chrzest.. zresztą juz się chyba tak utarło, że chrzestna kupuje krzyżyk/medalik...

ja mam córeczkę i niedawno ją chrzcilismy. Na pamiatke Gabrysia dostała m.in. ładne wydanie Pisma Św. z dedykacją i srebrny obrazek Matki Boskiej z grawerką od kogo i z jakiej okazji. Mi jako mamie bardzo podobały sie te prezenty. Medalika i łancuszka nie dostała :)