Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość goscie...

Goscie

Polecane posty

Gość goscie...

Mam pytanie czy jak przychodza do was goscie w odwiedziny a macie małe dziecko i kapiecie je o stalej porze , to zostawiacie gosci i zajmujecie sie kapaniem karmeniem i usypianiem ?? Ptam bo dla mnie dziecko bedzie najwazniejsze , wiec mnie to by nie bchodzilo ide i robie to co zwykle.

nie kąpie w ten dzien bo sama nie lubie jak gospodarz sobie wychodzi kąpac i usypiac dziecko bo ja sie wtedy czuje jak intruz i zazwyczaj zbieram sie do domu zanim zaczynaja robic kompielowe ceregiele

Jak był mąż to on,,zabawiał\" gości a ja zajmowałam się dzieckiem. Natomiast jak byłam sama to najczęściej np koleżance czy komuś z rodziny mówiłam :chodź pomożesz mi przy kąpieli :P

uwazam ze ja kdziecko raz na czas nie bedzie mialo swoich rytualow to mu nic nie bedzie ale moze to zalezy od dziecka,moj nie robil z tego powodu zadnych schizow ale zastanow sie tez czy znajomi sa dla ciebie wazni bo mam kuzynke ktora dziecko musiala zawsze kapac o 19 i kalsc o 20 ,wiekszosci znajomycm sie nie podobalo ze jak ich zapraza to o 19 ma ich w d... tak wiec znajomosci sie troche im rozmyly,dziecko podroslo,a odnowic przyjaznie juz nie tak latwo

lub ewentualnie dziś nie było mycia. Sama źle się czuje jak do kogoś idę i muszę siedzieć kilkanaście minut bo to czy tamto trzeba zrobić(oczywiście wpadałam z uprzedzeniem)

zalezy tez ile u ciebie to trwa bo jesli krotko to ok ale jesli kapiesz pol godziny a potem jeszcze drugie tyle usypiasz to sie sama zastanow co bys robila przez godzine w gosciach jakby zapraszajacy znikneli na tyle

Gość goscie...
Po pierwsze nie lubie gosci i nigdy nie lubiłam. A jak znam zycie to sami sie bede wpraszac zeby zobaczyc dziecko. Gosci lubi tylko moj mąz, ktory nic nie robi tylko siedzi a ja ich musze obsługiwac !!!

jak mlody byl wielkosci pchly to zapraszalismy gosci albo po kapieli, albo specjanie na kapiel jako atrakcje (pierwsze dzieko wsrod paczki znajomych, wszystkim sie podobalo). A teraz jak podrosly, to albo przychodza znajomi z dziecmi, albo zapraszamy po polozeniu spac, albo jedna osoba zostaje z goscmi a druga kapie. Wszytsko jest dla ludzi, a jak dziecko ma pore spania o 19.30, to przeciagniecie spowoduje dzikie ryki przemeczonego malucha, nie wiem czy dla gosci to takie przyjemne....jakos nie widze powodu dla ktorego goscie nie moga przyjac do wiadomosci ze w domu jest male dziecko ktorym sie trzeba zajac. A jak trzeba nakarmic albo zaprowadzic do toalety/zminic pieluche to co, tez czekazcie az goscie sobie pojda?

Gość goscie...
no ja bym to zrozumiala ze jest male dziecko i trzeba sie nim zając. Przeprosze gosci i maz niech z nimi siedzi .

zmienianie pieluchy nie trwa tyle co kapiel i usypianie,a moj maluch nigdy nie robil dzikich wrzaskow tylko ewentualanie zmeczony padal na kanapie i mu goscie nie przeszkadzali wiec w taki dzien mial wolne od kapieli,ale jak pisalam wyzej moze to zalezy od dziecka

Ale to normalne że rodzina chcę zobaczyć maluszka :) I pozwól na to! Przecież nie musisz nikomu naskakiwać.Ba,każdy na pewnie zrozumie że jesteś zmęczona i po porodzie i dzieckiem.

i oczywiscie od jego wieku i od rodzaju gosci,bo jesli dziecko jest w wieku w ktorym juz potrafi np raczkowac i goscie przyjda ze swoimi dziecmi to sobie nie wyobrazam zabierac malego do spania

Gość goscie...
Wiesz rodzina - rodziną. Ale on sprasza mi swoich znajomych :( :(

straszne !!! jakas samotnica okropna jestes,to wiekszosc matek narzeka ze po urodzneiu dziecka brak im zycia towarzyskiego a tobie az nadto :)

Gość goscie...
Tak jestem samotnica nie lubie gosci. Mam to po mamie :) Co do dziecka to mowie o niemowlaczku

Nie bądź egoistką :D Facet się cieszy więc dlatego chce pokazać wszystkim ,,swoje dzieło" Zamiast się nie potrzebnie zadręczać i chodzić wciekła przystopuj. A co najważniejsze nie daj odczuć gościom że są u Ciebie w domu niczym wrzód na dupie.

Gość goscie...
Staram sie jak moge ale ostatnio mamy co tydzien dom pełen ludzi. Bo od niedawna mieszkamy w nowym domku wiec teraz jest zwiedzanie co tygodniowe .

Rosalindo czy od razu trzeba popadac w takie skrajnosci?? nie przesadzajcie dziewczyny,jesli od niedawna mieszkacie w nowym domku a do tego urodzilo wam sie dziecko to uwazam ze to normalne ze rodzina i znajomi was odwiedzaja,za chwile to minie i bedzie ci brakowac kogos do pogadania

A kto mówi o gniciu?! Po prostu zajmuje się dzieckiem i już. W końcu każdy zrozumie że Pani domu nie musi być niczym klaunem do zabawiania gości. Ale jeśli już kogoś sprowadzamy do domu to pokażmy swoją gościnność a nie traktować kogoś jak wrzodu.Bo nie wiem czy same tego byście chciały-na pewno nie!. Również dobrze można powiedzieć gościom że mają nie przychodzić i potem niech nam robią na całe miasto reklamę :D Lub powiedzieć mężowi STOP bo sobie tego nie życzę ale i tu trzeba być konsekwentnym bo skoro jego nie mogą to niech moi też nie :)

Jak to goscie meza, to luzik. Niech maz sie zajmie goscmi, a ty spokojnie przepros i powiedz ze dziecko wymaga uwagi, trzeba je polozyc spac i juz. I sama sie zdrzemnij obok jak jestes zmeczona.

Gość Anulka.78
Uważam, że dziecko najważniejsze. Jak goście przychodzą to przecie z mają świadomośc, że dziecko jest w domu i wieczorne rytuały nie powinny być zmieniane. A jesli tego nie rozmumieją i mają jakieś pretensje to znaczy, że abo nie mają dzieci, albo może nie powinni przychodzić. I tyle na ten temat.

Goście przychodzący w odwiedziny mają świadomość, że mam małe dziecko, więc nie mają nic przeciwko jak przychodzi godzina kąpania, to się oddalamy. Wtedy zostaje mąż i zabawia gości albo ja, a mąż idzie kąpać.

podpisuje sie pod wypowiedzia Anulki tym bardziej ze czesto jest tak ze goscie przychodza przed 19ta bo chca zobaczyc dziecko, a wiadomo ze kiedys trzeba je polozyc spac; jesli nie potrafia zrozumiec ze dziecko ma swoje potrzeby to problem maja wlasnie goscie a nie gospodarze kiedy nie mialam jeszcze dziecka a bylam z wizyta u znajomych, wiele razy asystowalam przy kapieli malucha albo czekalam w pokoju i uwazalam to za zupelnie normalne

Gość gość
Stary temat ale uwazam, ze jak sa male dzieci to goscie chyba tez powinni miec wyczucie i nie siedziec do nocy. Ja mialam taki problem z naprawde bliska osoba. Jest dla mnie wazna i kochana ale przy pierwszym dziecku nie zawsze wiedziala, ze czas juz uciekac konczylo sie tym, ze mylam i lulalam plus kp przy tej osobie, a ona np. pogaduszki urzadzala z moim mezem co mnie z czasem zaczelo wkurzac szczegolnie kiedy dziecku juz nie do konca bylo wszystko jedno jak zasypia, a glupio mi bylo wyjsc bo to moj gosc ktory czasem glosno gadal i na bzdurne tematy. Dwa - czasem potrafila siedziec i lampic sie w tv kiedy nie mialam juz sily na pogaduchy po calym dniu wiec tez niepowazne siedzenie aby siedziec.Teraz mam drugie dziecko i przyznam, ze znow zaczynam miec problem. Jeszcze nic nie jest unormowane, poszla lekka sugestia, ze widujemy sie chwilowo tylko w weekendy najlepiej wczesniej bo popoludniami ok. 17-18 nie mam czasu i sily na przyjmowanie gosci a i tak mam juz tel czy moze po pracy przychodzic itd. Sek w tym, ze z dzieckiem starszym sie pobawi ale tez wymaga zabawaniania jako goscia tzn. jak sie wlaczy chec na gadki szmatki i wtedy wieksze zamieszanie niz to warte. Wiec uwazam, ze goscie czy to bliscy czy dalsi powinni rowniez miec wyczucie szczegolnie jesli jest noworodek lub/i jescze np. ciutke starsze dziecko i powinni zrozumiec, ze ktos chwilowo moze miec niezly sajgon i nie warto sie pchac na sile poznym np. popoludniem lub siedziec na chama az dziecki beda ogarniane do spania.