Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

natalyyy

guz , mięśniak a wyniki cytologii

Polecane posty

Witam. Niedawno okazało sie ze mam mięsniaka na scianie macicy,lekarz powiedzial ze jesli guz rosnie szybko, a rosnie ,to moze byc zlosliwy i nalezy go usunac.Zastanawiam sie czy dobre wyniki cytologii moga wylkuczyc złosliwca ??!! Jesli ktos ma na ten temat jakas wiedze bardzo prosze o odpowiedz.

Gość obawiam się że nie
cytologia to wymaz z szyjki macicy, a nie z macicy

dzieki , tez tak podejrzewałam ,ale lekarz gdy znalazl mieśniaka to pobrał material do cytologii i stad me skojarzenie, bo od kiedy sie u niego lecze to nie zrobil jeszcze cytologii a to juz ze dwa lata.Zastanawiam sie wiec nad zetelnoscia lekarza.....

Gość zmień go szybko
naprawdę.........

jezeli wyniki sa dobre to powinny wykluczyc raka.jezeli sa zle to pobiera sie wycinek do analizy.po co wiec robimy cytologie zeby wiedziec czy jestesmy chore.!!!!!!!!!!lub zdrowe.

zgadzam sie ,miesniaki nie sa grozne ,jesli jednak jest pewne ze to miesniak.Ponoc gdy rosnie szybko to jest wielce prawdopodobne ze jest zlosliwy ,lekarz powiedzial ok 1 cm w ciagu 3 miesiecy, a moj postepuje troche szybciej :/ Wlasnie znalazłam artykul w necie ,ktory mowi ze czasem po wycieciu miesniaków okazuje sie ze to ten grozny ....wiec cytologia nie ma z tym wiele wspolnego "Nowotwory te czasem są rozpoznawane w materiale pooperacyjnym – w usuwanych mięśniakach. Rokowanie w tych przypadkach jest lepsze niż we wszystkich innych sytuacjach. Odróżnienie przedoperacyjne mięsaka od mięśniaka może być bardzo trudne zwłaszcza na początkowym etapie rozwoju nowotworu. "

Gość gość
Witam dziewxzyny: Mam pytanie zdiagnozowano u mnie raka piersi zlosliwego na piziomie g3 a w trakcie badan wyszly jeszcze miesniaki na macicy. Boje sie ze jest to ze soba polaczone. Czy mize znacie takie przypadki. Dodam ze w zeszlym roku na kontroli bylo cz ysto. Mam 28 lat :-(