Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 kamelia czarno czerwona

******I PIERDUT******

Polecane posty

haj no dobra, cho膰 mia艂am tego nie robi膰 to sie jednak poodzywam ... mimo, 偶e dobrze wiem, 偶e i tak nikt tego nie zauwa偶y :P bo wszyscy mnie ignoruj膮 i pomijaj膮 馃槶 ot贸z jestem kolejny raz nie wyspana, dzisiaj po 3 kaffffkach, teraz zalewam robaka czerwon膮 herbat膮. Po wegetaria艅skim, odchudzaj膮cym 艣niadanku dobawiam si臋 kasztankami i malag膮, bo na chwil臋 obecn膮 mam gdzie艣 sad艂o, kt贸re mnie porasta. Najwy偶ej lato przesiedz臋 w namiocie :P Od kilku dni mam tradycyjnego do艂a, pog艂臋biaj膮 go jeszcze \"pewne\" pindy, kt贸re akurat teraz postanowi艂y nic nie pisa膰 na pierducie :P i nie ma co czyta膰. Siedz臋 obok g贸ry posuszonego prania i ani mi sie 艣ni je prasowac, sk艂ada膰 i chowa膰 do szaf. Po co? Przecie偶 i tak najdalej za 3 dni szafy b臋d膮 puste, a wszystkie szmaty b臋d膮 zalega艂y w koszu z praniem :O 膯wiczy膰 mi si臋 te偶 nie chce, bo i tak po zjedzeniu czekolady 艣ladu po utraconych kaloriach przecie偶 nie b臋dzie :P aaaaa , Do2do..... za tydzie艅 moja latoro艣l ma rocznic臋 komunii. Ksi膮dz i katechetka zarz膮dzili dla dzieci 3 (s艂ownie : trzy) pr贸by + 1 pr贸ba 艣piewu z organistk膮. I ta jedyna pr贸ba ju偶 w t膮 sobot臋 :) Pani katechetka stwierdzi艂a, 偶e skoro wszystko umieli w zesz艂ym roku to w tym nie ma po co tego samego 膰wiczy膰 :) No i to jest optymistyczna wiadomo艣膰 :P Pozostaje posprz膮tanie ko艣cio艂a 2 dni wcze艣niej. Dekoracji robi膰 nie b臋dziemy, bo w t膮 niedziel臋 jest komunia i zostanie to, co zrobi膮 tegoroczni komuni艣ci. Fajnie mamy , no nie? :P Pimach 馃憚 ja karmi艂am bez odci膮gania, bezpo艣rednio :) tak wiec nie pomog臋 przy laktacytach, czy jak im tam. Gotowa na komunie u rodzinki? :) Mafinko :) Tw贸j opis na gg idealnie odzwierciedla m贸j obecny stosunek do otaczaj膮cego 艣wiata :P R贸wnie偶 z ka偶dym dniem mojego 偶ycia zwi臋ksza si臋 nieuchronnie liczba tych, kt贸rzy mog膮 mnie poca艂owa膰 w dup臋 :P Wyobrazasz sobie jak膮 ja mam w zwi膮zku z tym wieeeelk膮 dup臋? :P Sory, ze nie wymieniam reszty, ale przypomnia艂am sobie, 偶e mam przecie偶 do艂a i wcale nie mia艂am ochoty si臋 odzywa膰. Id臋 po nast臋pn膮 malag臋, bo zaraz dzieciaki wr贸c膮 ze szko艂y i mi ze偶r膮 reszt臋 cukierk贸w :P A przecie偶 moja dupencja musi mi jeszcze troche urosn膮膰, co by by wszyscy bez kolejki mogli mnie w ni膮 poca艂owa膰 :P Koniec i umar艂 w butach .......

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Hej pitusie ja si臋 witam i szybciorem klikam bo mam KACA giganta:) zapijam lemoniadk臋 cytrynowa Tymbarka i kozystam 偶e m艂ody w szkole i uciekam lulu :) MAJKA- ja juz rocznice mam za soba :) i powiem ci 偶e juz zazdroszcze 偶e nie kleczysz jak ja w kosciele ca艂y tydzie艅 :) Na pocieszenie powiem 偶e m贸j m艂ody wczoraj dosta艂 1 z religi bo jakie艣 modlitwy sie nie nauczy艂 :) normalnie szok :) PIMACH- wys艂a艂am :) MAMA- gratulluje nagrody mamie :) TIJA- oj to super 偶e tak swietnie sie rozwija Julcia :) buziaki dla kruszynki馃憚 A co do pisania to nie ma sie co dziwic bo wy wszystkie pewnie na GG siedzicie :p uciekam luli klkam dzisiaj wieczorkiem mam nadzieje 偶e kt贸ras bedzie :)馃憚馃憚馃憚

Udost臋pnij ten post

Najedz si臋 i schudnij! Tatiana Cichocka Ciasteczko? Dzi臋kuj臋, jestem na diecie. Jeszcze kawa艂eczek? Nie mog臋, musz臋 zgubi膰 kilka kilo. Odchudzanie to temat numer jeden towarzyskich spotka艅. Gadamy o tym w pracy, w domu, ze znajomymi. Jemy, bo lubimy, bo tyle dobrych rzeczy, 偶e a偶 trudno si臋 opanowa膰, a potem czujemy si臋 za grubi. Czy ogarn臋艂a nas obsesja odchudzania? – Tatiana Cichocka pyta Katarzyn臋 Miller i Wojciecha Eichelbergera – Nie uderza was to, 偶e w kulturze, kt贸ra promuje konsumpcj臋, ludzie obsesyjnie si臋 odchudzaj膮? K.M.: To tylko pozorny paradoks. To nie jest tak, 偶e kultura m贸wi „jedz”, a my si臋 odchudzamy w kontrze. Kultura m贸wi jednocze艣nie „jedz” i „nie jedz”. B膮d藕 w napi臋ciu, w rozkroku. Konsumuj za du偶o, a potem miej poczucie winy. Nie wolno ci by膰 spokojnym, zaspokojonym cz艂owiekiem. Masz nie s艂ucha膰 siebie i swoich prawdziwych ch臋ci, bo wtedy pewnie doszed艂by艣 do wniosku, 偶e trzech czwartych rzeczy, kt贸re ci wciskaj膮, nie potrzebujesz. Masz s艂ucha膰 wszystkich z wyj膮tkiem siebie samego, bo oni wiedz膮 lepiej, jaki masz by膰 i czego chcesz. – I艣cie orwellowska wizja... W.E.: Kiedy uwaga cz艂owieka jest odwr贸cona od jego wn臋trza i skupiona na tym, co zewn臋trzne, cz艂owiek staje si臋 zewn膮trzsterowny. Wtedy 艂atwiej nim rz膮dzi膰 i wm贸wi膰 mu niemal wszystko. Popkonsumpcja skutecznie pr贸buje nas rozhu艣ta膰. Najpierw przekarmia, a kiedy ju偶 jeste艣my przekarmieni, ka偶e nam si臋 odchudza膰, ustanawiaj膮c nieosi膮galne standardy urody i oferuj膮c gam臋 wynalazk贸w, kt贸re maj膮 umo偶liwi膰 ich osi膮gni臋cie. Wpadamy w pu艂apk臋 uzale偶nienia od konsumowania i odchudzania si臋. Mo偶na powiedzie膰, 偶e 偶yjemy w kulturze bulimicznej: jedz jak najwi臋cej, ale wygl膮daj tak, jakby艣 nie jad艂. Konsumuj i zwracaj. K.M.: W pewnym pi艣mie kobiecym lansowa艂am wizj臋 bycia szcz臋艣liw膮 grubask膮. Dostawa艂am mn贸stwo list贸w od cierpi膮cych kobiet. W艣r贸d nich by艂o wiele wymiotuj膮cych m艂odych dziewczyn. Zachowywa艂y si臋 zgodnie z tym trendem. A ich rodziny jakby nic nie zauwa偶a艂y... – Jak tu nie ulec? A te knajpy, programy telewizyjne, sklepy, reklamy? K.M.: Tusza sta艂a si臋 swoistym elementem kontroli, spo艂ecznego nacisku. Wygl膮du nie da si臋 ukry膰. Od razu wida膰, czy si臋 umiesz zmie艣ci膰 w wymaganych normach. Z tym wi膮偶e si臋 okre艣lenie, kt贸re mnie za ka偶dym razem rozbawia do 艂ez: zb臋dne kilogramy. Ciekawe, kt贸re s膮 zb臋dne. Mo偶na obci膮膰 r膮czki, ociosa膰 troch臋 brzucha? To brzmi tak, jakby na cz艂owieku ros艂o co艣, co nie jest nim. Jakie艣 obce, zb臋dne cia艂o. Wesz艂o na niego. Sk膮d艣. Bez jego woli. – I jest wrogiem numer jeden przeznaczonym do natychmiastowej likwidacji. K.M.: W tak zwanym normalnym spo艂ecze艅stwie s膮 i grubi, i chudzi, i ca艂a gama kszta艂t贸w pomi臋dzy. Nasza kultura pr贸buje nas ujednolici膰 na mod艂臋 totalitarn膮. Zr贸wna膰 gusta, dyktowa膰 i zaspokaja膰 potrzeby. Zawsze by艂y mody dotycz膮ce wygl膮du – bardzo zreszt膮 r贸偶ne – i niewolnicy tych m贸d. Kanony pi臋kna dotyczy艂y jednak g艂贸wnie bogaczy, w艣r贸d ni偶szych warstw spo艂ecznych, czyli wi臋kszo艣ci, nie obowi膮zywa艂y restrykcyjnie. Dzi艣 moda dotyczy wszystkich. Za spraw膮 mass medi贸w, powszechnej dost臋pno艣ci. Ka偶demu „odstaj膮cemu” gro偶膮 sankcje spo艂eczne. Grubej osobie trudniej znale藕膰 prac臋, gruby automatycznie znaczy gorszy, chory, mniej sprawny...

Udost臋pnij ten post

We wszystkich kulturach oty艂o艣膰 co艣 znaczy艂a. By艂a oznak膮 bogactwa albo w艂adzy, albo urody. Moja babcia uwa偶a艂a grubo艣膰 za oznak臋 dobrobytu, zawsze powtarza艂a: „Ale ty jeste艣 chuda”. I nie by艂 to komplement. W.E.: Gdzie艣 nam si臋 jeszcze pl膮cze po g艂owach taki przekaz, 偶e bycie chudym to wstyd, a bycie grubym to oznaka statusu. W czasach biedy grubym m贸g艂 by膰 tylko bogaty, biedni musieli je艣膰 na zapas. K.M.: Niekt贸rym to jedzenie na zapas zosta艂o. Gdy kto艣 zazna艂 biedy i g艂odu, skutki b臋dzie odczuwa艂 do ko艅ca. Wi臋c b臋dzie zakarmia艂 swoje dzieci, a偶 one te偶 zaczn膮 si臋 najada膰 na zapas. To takie nuworyszowskie wielkie 偶arcie. Gdy wychodzimy z ub贸stwa, kupujemy nie tylko du偶o rzeczy, ale i du偶o jedzenia. Lod贸wki p臋kaj膮 w szwach. To syndrom wielkanocnego 艣niadania. Bez przerwy jest na stole tyle jedzenia, ile w 艣wi臋ta. Dopiero kolejne pokolenie mo偶e si臋 odbi膰 od tego wzoru. Dzi艣 wida膰 te偶 inny problem, zw艂aszcza na Zachodzie. Wy偶sze klasy swoj膮 chudo艣ci膮 udowadniaj膮, 偶e nie boj膮 si臋 g艂odu. Jedz膮 rzeczy wyrafinowane. To ju偶 nie jest zwyk艂e jedzenie. To sztuka dla sztuki. Danie na talerzu wygl膮da jak obraz albo rze藕ba. Do tego aspirujemy. – Snobujemy si臋 te偶 na zdrowie, zdrowy tryb 偶ycia. To wyklucza tusz臋. W.E.: To kolejna rzecz, kt贸ra dzieli ludzk膮 spo艂eczno艣膰. Szczup艂y wygl膮d, do kt贸rego aspirujemy, 艣wiadczy o tym, 偶e sta膰 nas na lepsze jedzenie. Chcemy wi臋c by膰 szczupli, 偶eby wygl膮da艂o, 偶e jeste艣my bogaci, m膮drzy, 偶e potrafimy dba膰 o siebie. Oty艂o艣膰 staje si臋 艣wiadectwem braku 艣wiadomo艣ci i zaniedbania. Ale i tu czyha konsumpcyjna pu艂apka. Droga zdrowa 偶ywno艣膰, fitness, spa, masa偶e itd. – Dajemy si臋 wkr臋ci膰? W.E.: Jedzenie ma, opr贸cz podstawowej, wiele funkcji. Mo偶e pozornie zaspokaja膰 niekt贸re potrzeby psychiczne. Wielu ludzi jedzeniem si臋 uspokaja. 呕yj膮 w stresie, cz臋sto nie jedz膮 w ci膮gu dnia, s膮 w stanie walki, a to wymaga od organizmu mobilizacji, kt贸ra wycisza 艂aknienie. Za to wieczorem si臋 objadaj膮. Pojawia si臋 senno艣膰. S膮 ludzie, kt贸rzy nie umiej膮 inaczej si臋 rozlu藕ni膰. Objadaniem si臋 wymuszaj膮 na swoim organizmie prze艂膮czenie si臋 z trybu walki na tryb trawienno-regeneracyjny. Jednak p贸j艣cie spa膰 z pe艂nym 偶o艂膮dkiem powoduje tycie. To dodatkowy stres, bo mimo 偶e ma艂o jedz膮, nie s膮 w stanie sprosta膰 standardom... – Jedzenie to karmienie, czyli substytut uczu膰. Wiele mam i bab膰 wyra偶a w ten spos贸b swoj膮 mi艂o艣膰... K.M.: Czasem to jedyna forma wyra偶enia tej mi艂o艣ci. Co nam zosta艂o z rodzinnych 艣wi膮t? Jedzenie. Nic dziwnego, 偶e ludzie bywaj膮 przekarmieni. W naszej kulturze wiele kobiet nie karmi swoichdzieci piersi膮. Dzieci, kt贸re nie ssa艂y piersi matki albo ssa艂y za kr贸tko, albo mia艂y to reglamentowane, b臋d膮 nienakarmione emocjonalnie. W.E.: Gdy nie jeste艣my dokarmieni emocjonalnie, potrzebujemy mi艂o艣ci, uwagi, poczucia bezpiecze艅stwa, dotyku, blisko艣ci. Pr贸bujemy si臋 wi臋c nakarmi膰 w inny spos贸b. Jemy i tyjemy. Poprzednie

Udost臋pnij ten post

Ale jest te偶 druga strona medalu: znam patyczakowate 12-letnie dziewczynki, kt贸re staj膮 przed lustrem i m贸wi膮: „Ale jestem gruba”. W.E.: Nigdy nie s膮 z siebie zadowolone, bo pewnie nie by艂y kochane bezwarunkowo. D膮偶膮 wi臋c do lansowanego idea艂u w nadziei, 偶e w ten spos贸b zas艂u偶膮 w ko艅cu na mi艂o艣膰. Ta motywacja jest tak silna, 偶e pojawiaj膮 si臋 zaburzenia percepcji w ocenie wygl膮du swego cia艂a. Tak jak one nigdy nie by艂y dla opiekun贸w do艣膰 dobre, tak teraz ich cia艂o nie jest dla nich wystarczaj膮co chude. Dziewczyna patrzy na szkielet w lustrze, a widzi t艂uszcz. Nie wolno bagatelizowa膰 takich zachowa艅. Trzeba si臋 skontaktowa膰 ze specjalist膮. K.M.: Odchudzanie to te偶 pewna poza. Na spotkaniach towarzyskich, konferencjach kobiety m贸wi膮 o dietach. Jakby 偶y艂y w jakim艣 psychotycznym zamkni臋ciu i tylko na chwil臋 wychodzi艂y z niego do pracy, gdzie trzeba m贸wi膰 o czym艣 innym, merytorycznym. Ale potem mo偶na wr贸ci膰 do siebie, czyli do swego l臋ku, niepewno艣ci, potrzeby bycia idealnym. Nie wiadomo, po co maj膮 takie by膰. Nikt nie pyta. W.E.: Masz by膰 idealna i koniec. Niezgoda na siebie 艂膮czy si臋 z perfekcjonizmem i potrzeb膮 kontroli. Sami dla siebie stajemy si臋 jak zwierz臋 w klatce, kt贸re marzy tylko, by si臋 wyrwa膰. I od czasu do czasu si臋 wyrywa. Jemy i tyjemy. A potem si臋 odchudzamy. Tu cz臋sto w艂膮cza si臋 mechanizm podobny do tego, kt贸ry dzia艂a w alkoholizmie. Po utracie kontroli, „upodleniu si臋” nast臋puje okres skrajnej czysto艣ci i samodyscypliny. Dieta. – Czy wieczne bycie na diecie nie mo偶e by膰 przejawem autoagresji? Autodestrukcyjnym dzia艂aniem zwi膮zanym z brakiem mi艂o艣ci do siebie? K.M.: O tak. Nie jestem idealna, wi臋c si臋 ukarz臋... Z tego si臋 bierze my艣lenie: „Ja nie jem, to ty te偶 nie jedz”. Dlaczego masz mie膰 przyjemno艣膰, pe艂ni臋, kt贸rej ja nie mam? Takie osoby m贸wi膮 innym: „Nie powinna艣, to tucz膮ce, niezdrowe. Pilnuj膮, by inni te偶 nie jedli albo si臋 藕le z tym czuli. W interesie takiej osoby jest, by wszyscy byli na diecie, by by膰 we wsp贸lnocie. W.E.: Ca艂y problem w tym, 偶e dzisiejszy idea艂 sylwetki jest praktycznie nieosi膮galny, bo zosta艂 sztucznie stworzony przez komputery albo skalpel chirurga. K.M.: Ten idea艂 ociosuje kobietom biodra, piersi, kszta艂ty, ka偶e depilowa膰 wsz臋dzie w艂osy, eliminuje zapachy... W.E.: To pedofilski idea艂 niedojrza艂ej kobieco艣ci stworzony przez niedojrza艂ych m臋偶czyzn, boj膮cych si臋 dojrza艂ych kobiet.

Udost臋pnij ten post

A ty jak si臋 w tym odnajdujesz, Kasiu? Spotykasz si臋 chyba z tym tematem? W kwestii tuszy jeste艣 przecie偶 w awangardzie... K.M.: Z niczym si臋 nie spotykam, bo nikt si臋 nie odwa偶y spyta膰. Mam poczucie, 偶e gdybym by艂a nieszcz臋艣liwym grubasem, jakich niestety wielu, wszyscy by na mnie wle藕li. Mieliby kogo艣, na kim mog膮 poje藕dzi膰 i si臋 lepiej poczu膰. A ja wysy艂am sygna艂, 偶e nie ze mn膮 te sztuczki. Dotar艂o do mnie kiedy艣, 偶e 艣wiat rz膮dzi nami tak d艂ugo, jak d艂ugo mu na to pozwalamy. I 偶e to ja odpowiadam za siebie. Za to, co sobie robi臋 dobrego i z艂ego. Ja te偶 ponosz臋 tego konsekwencje. Cz臋sto s艂ysz臋 od ludzi: „Jak to dobrze, 偶e chocia偶 pani o tym m贸wi”. Bo nie wstydz臋 si臋 powiedzie膰, 偶e jestem gruba. Kto艣 m贸wi „puszysta”. Zaraz, zaraz, jaka puszysta? Prosz臋 mi nie zabiera膰 mojej autonomii. Na wygl膮d trzeba zapracowa膰. Oczywi艣cie nie zak艂ada艂am sobie, 偶e b臋d臋 gruba. Ale tak si臋 akurat sta艂o. – To dlaczego si臋 nie odchudzisz? K.M.: Bo bardzo lubi臋 je艣膰 i lubi臋 siebie. Tak偶e grub膮. – Jeste艣 terapeutk膮, powinna艣 dawa膰 przyk艂ad. K.M.: I daj臋. Nikogo nie namawiam na bycie grubym. „Moja marynarka z w臋偶owej sk贸ry jest wyrazem mojej indywidualno艣ci i wiary w wolno艣膰 jednostki”, jak powiedzia艂 bohater filmu „Dziko艣膰 serca” Lyncha. Ja tylko m贸wi臋, 偶e mo偶na by膰 szcz臋艣liwym, b臋d膮c grubym, chudym, krzywym, prostym, z odstaj膮cymi uszami, rozwodnikiem, biednym, bogatym... Mo偶na by膰 szcz臋艣liwym, bo to zale偶y od nas, a nie od jakichkolwiek parametr贸w, kt贸re s膮 zewn臋trznie ustalane. Ja s艂ucham siebie. Teraz czuj臋, 偶e troch臋 trzeba schudn膮膰, bo mi si臋 mniej chce ta艅czy膰. P贸ki mi si臋 chce ta艅czy膰, wszystko w porz膮dku. W.E.: Fajne kryterium. Ja zwykle tyj臋 nieco w zimie, a chudn臋 w lecie. Wyra藕nie czuj臋, kiedy przekraczam sw贸j limit. Jestem ospa艂y, nie chce mi si臋 ani biega膰, ani ta艅czy膰. K.M.: Cywilizacja nas oddala od tej normalno艣ci, kontaktu ze sob膮. S膮 ludzie, kt贸rzy nigdy nie czuli si臋 g艂odni... Ja mam problem, 偶e nie zostawi臋 jedzenia na talerzu, gdy mi smakuje, cho膰 czuj臋 si臋 pe艂na. By艂am tak energicznym dzieckiem, 偶e rodzice nie mogli tego znie艣膰. Zmuszali mnie do jedzenia, chyba te偶 po to, 偶eby mnie troch臋 osadzi膰 w miejscu. Kiedy nie jem, aktywizuje si臋 we mnie taka energia, 偶e potrafi臋 ta艅czy膰 ca艂膮 noc. Ale wtedy jestem sama na tym parkiecie... A gdy si臋 najem, jestem uziemiona. M贸j apetyt na 偶ycie jest tak du偶y, 偶e lepiej go przydusi膰, przyt艂umi膰. Jestem wtedy grzeczniejsz膮 dziewczynk膮... W.E.: Mia艂em klient贸w, kt贸rzy chronili si臋 oty艂o艣ci膮 przed eksplozj膮 swojego temperamentu, pop臋dowo艣ci, seksualno艣ci. Otorbiali si臋, odgradzali od siebie samych i od innych. Albo ukrywali swoj膮 atrakcyjno艣膰 seksualn膮, 偶eby mie膰 艣wi臋ty spok贸j, by unikn膮膰 pokus. Lolitkowato艣膰 jest przejawem infantylizacji wzorca kobieco艣ci. Ale oty艂o艣膰 podobnie. Zatrzymujemy si臋 na etapie t艂u艣ciutkiego, mi艂ego bobaska, kt贸remu si臋 genitalia jeszcze nie wykszta艂ci艂y... K.M.: Mo偶na si臋 zastanowi膰, z jakiej kultury zamienili艣my si臋 w jak膮. Kiedy艣 kobiety by艂y karmi膮co-wch艂aniaj膮ce, mocne, mi臋siste, daj膮ce odpoczynek, ukojenie, w ich ramiona mo偶na si臋 by艂o zapa艣膰. – Pokazuj膮 to cho膰by kobiece figurki neolityczne. K.M.: To, co si臋 teraz sta艂o, jest kastracj膮 kobiety, pozbawieniem jej mocy. Bezw艂ose, plastikowe dziewczyneczki, ko艣ciste i sztywne, do patrzenia bardziej ni偶 do dotykania. W.E.: Kastrujemy r贸wnie偶 m臋偶czyzn. Moda lansuje androginicznych, wydepilowanych ch艂opc贸w albo umi臋艣nione roboty w garniturach... K.M.: Robimy wszystko, by nie by膰 tacy, jak nas natura prowadzi. By si臋 nie starze膰, nie wygl膮da膰 na doros艂ych, kt贸rzy przeszli ju偶 przez wiele r贸偶nych etap贸w 偶ycia. Dlaczego tak jest? Bo chcemy by膰 towarem. Poniewa偶 mamy 艣wiat, kt贸ry jest rynkiem. W.E.: To przejaw zewn臋trznego, przedmiotowego traktowania siebie. Wa偶ny jest wizerunek, to, jak wygl膮dam, a nie to, jak si臋 czuj臋 i kim jestem, czy mam poczucie warto艣ci, godno艣ci, sensu. Mo偶na si臋 kreowa膰 na si艂owni na wojownika, lecz nie mie膰 ani odrobiny charakteru – to cz臋sty przypadek. Mo偶na mie膰 cia艂o pi臋knej kobiety, a by膰 przera偶on膮 dziewczynk膮. To znak czasu – tak bardzo poddajemy si臋 pokusie zewn臋trznej kreacji, 偶e autokreacja staje si臋 najwa偶niejsza.

Udost臋pnij ten post

lolka :D w艣ciek艂a艣 si臋? my艣lisz, 偶e wklejaniem cudzych tekst贸w zmyjesz swoj膮 win臋? :P napisz m膮dralo co艣 od siebie :D 馃憚

Udost臋pnij ten post

Tija....... dzi臋ki za gratulacje dla mamy...:), wszystko posz艂o g艂adko, uroczy艣cie... mama prawie w niebo wzi臋ta, tysiak PLN dosta艂膮 w nagrod臋....po 42 latach pracy w s艂u偶bie, by艂y flesze, TV, biba przy zdech艂ej kaczce, winko ... co niekt贸rzy polewa艂i spod sto艂u.. i jako艣 tam zlecia艂o ... wkleje na nk zdj臋cie nagrodzonej i git:)........tylko taka refleksja nasz艂a mnie.......po co tyle lat zapierdala膰...???....:) co do dyni lub cukinii... to wol臋 to drugie warzywko a najbardziej bak艂a偶ana..:) Uca艂uj Julink臋:) Myszka......jak po urodzinkach?? Dosta艂a艣 mixer?? Ciesz臋 si臋, 偶e torcik smakowa艂 :) A ... dosta艂膮艣 prac臋?? :) Pimach.....faktycznie krew to w snach, to podobnierz dobrobyt w realu....tak偶e mo偶e pu艣膰 totka.. :)????? Kicia..........zn贸w marudzisz??? Jestem na 艂onie, nie wida膰?? :)... no i mo偶e odpowiesz na pytanie: Dlaczego zn贸w jest 70?? :) Majka............ nie mam s艂贸w dzi艣 do Ciebie, przynajmniej na chwile obecn膮......:(:( , ale jakby艣 chcia艂a odkopa膰 sie... to Serum mia艂a ma艂膮 艂y偶eczk臋, kt贸r膮 w艂a艣nie w tym celu u偶ywa艂膮.. :) O Twojej dupie nie b臋d臋 pisa艂a, wybacz:) Lola ...... AMEN........ i udana wklejka z netu..:) Do2do........dzi臋ki za gratulacje:) , czytaj j.w. dla Tiji.. a gdzie tak si臋 zchla艂a艣, 偶e masz kaca i do tego GIGANTA??:) W temacie laktacji jestem cienka..... dziecko 偶ar艂o odrazu z suta:), wi臋c wszystkie butelki i smoczki posz艂y w odstawk臋 :) NARA

Udost臋pnij ten post

OK to wam napisz臋 :) Zachla艂am w domku jak wyniki odebra艂am wczoraj od lekarza :) A mianowicie nie chcia艂am wam tu pisac bo to pierdo艂a z tym co u PIMACH sie dziej a mianowicie : Jakis rok temu sp贸藕ni艂a mi sie @ i wysz艂a mi gr. II minimalnie 艂amana na III dosta艂am globu艂ki dowcipne i ok . by艂am teraz u innej gin w przychodzni fajna babeczka i mnie kobita nastraszy艂a 偶e tamta powinna mi powiedziec 偶e przez p贸艂 roku co miesi膮c cyto powinnam robic dla sprawdzenia :o i 偶e jak bedzie cos nie tak to mnie na wycinek skieruje:OWi臋c nnie mia艂am si艂y nic klikac , nawet do was nie spa艂am po nocach sni艂o mi si臋 偶e chodze 艂ysa w per贸艂kach i wogle ryczec mi sie chcia艂o po kontach az mnie ch艂opina opindala艂 :)Czeka艂am ca艂e 3 tygodnie na wynik cyto i kazdy dzie艅 d艂uzy艂 mi sie jak rok 偶ycia okropno艣膰 :O by艂am w poniedzia艂ek zobaczyc czy wyniku nie ma ale jeszcze nie by艂o rozmawia艂am z po艂ozna ( ona tym sie w przychodni naszej zajmuje) i powiedzia艂a 偶e jak cos jest nie tak to bedzie do mnie dzwonic i powie bym przysz艂a po wynik ale nie dzwoni艂a :D i wczoraj posz艂am okaza艂o sie 偶e jst ok :) wysz艂o jakies niewielkie zapalenie ale jest to normalne bo mia艂am bardzo g艂eboko pobierana cyto i krwawi艂am przy tym ( dzwoni艂am dzisiaj do gin) chcia艂am by mi powiedzia艂a o co chodzi bo to wynik opisowy a nie 偶e gr. I-II-II-itd. wi臋c poprostu kamie艅 spad艂 mi z serca i az z radosci motylki w brzuchu zacze艂y latac :D I si臋 naraba艂am :Dhihihi:D a dzisiaj cierpi臋 :D a zaraz po m艂odego musze lecie膰 :) MAFINKA鉂わ笍 MAJKA鉂わ笍PIMACH鉂わ笍馃憚 wy wiecie za co 馃憚

Udost臋pnij ten post

Do2do ... ciesz臋 si臋, 偶e jest ok:) .... czasem tak bywa, 偶e z du偶ej chmury - ma艂y deszcz ....##### Majka.... jat tam Tw贸j do艂ek?? Zakopujesz??

Udost臋pnij ten post

Tija :) ta Wasza nowa niunia faktycznie malutka jest !! Ale pod odpowiedni膮 opiek膮 takiej ciotuni jak Ty szybko nadrobi zaleg艂o艣ci:) Mama .... pytasz czy macham 艂opatk膮? A jak偶e ... macham ... ale na te kaaaarwa cholerne chmury, kt贸re mi niebo zas艂oni艂y !!!!!! I to akurat dzi艣 !!!!!! Poniewaz od rana u mnie grza艂o i wialo postanowi艂am mi臋dzy kasztankiem a malag膮 :P wypra膰 i wysuszy膰 na ogrodzie po艣cielowe pranie ... no i przy okazji te szmaty, kt贸re znowu wyros艂y w koszu z praniem . I co? I dupa .... zachmurzy艂o sie i pada ..... I co ja mam teraz zrobi膰 z reszt膮 mokrego prania???!!!!! A dla mi艂o艣niczek przyrody mam niusa ..... moja podw贸rkowa kocica w艂a艣nie si臋 koci ... Nie by艂oby w tym nic szczeg贸lnego, gdyby nie fakt, 偶e robi to na deszczu na 艣rodku grz膮dki !!!!! Ten durnowaty futrzak za choler臋 nie chce i艣膰 do swojego legowiska! Jak na razie s膮 3 szaraki. Moja c贸rka to wyczai艂a i robi za akuszerk臋 :) Jak znam 偶ycie i moj膮 latorosl - kociar臋 jeszcze w tym tygodniu czekaj膮 mnie kocie chrzciny :) Do2do :) wiedzia艂am, ze b臋dzie oki :) ale konstruktywne picie zawsze ma racj臋 bytu ... nawet kosztem kaca-giganta :) Mama :) oczywi艣cie gratulacje dla mamy :) No ale ta nagroda .... tysiaczek za tyle lat pracy? no to sie ministerstwo wysili艂o.... Mog艂abym zada膰 jedno pytanko Twojej rodzicielce? Jako wieloletnia po艂o偶na na pewno ma ogromne do艣wiadczenie. A ja cos nie bardzo chcia艂abym i艣膰 z tym do lekarza ..... Nie wiem tylko, czy zapyta膰 na forum, czy przez NK, bo to takie troche dziwaczne zjawisko u mnie jest .... dziewuchy mog艂yby sie 艣mia膰 :P Lola :) jeste艣 馃憚 a juz my艣la艂am, ze zamkn臋li Ci臋 za gwa艂t na niejakim instruktorze si艂owym :P Zamiast 艣ciemnia膰 i wkleja膰 oszo艂omy o odchudzaniu przyznaj sie lepiej, ze masz s膮dowy zakaz zblizania sie do wyzej wspomnianego :P Kicia :) pa艅ci natomiast przypominam, ze za kilkudniow膮 nieobecnosc na forum nale偶膮 si臋 nieco d艂u偶sze i cz臋stsze wypowiedzi :) Jakby kto艣 potrzebowa艂 porad jak bezstresowo przyty膰 - s艂uz臋 porad膮 :P

Udost臋pnij ten post

No to ja sprzeda艂am syna do kumpla bawia sie :) Stary jeszcze w robocie to mam chwilke by klikn膮c :) MAMA- dzieki kochana 馃憚 MAJKA- ano m贸wi艂as :) m贸wi艂a艣:) ale wierz jak to jest jak sie cos do 艂ba wbije takiej kretynce jak ja to przegwizdane :) A kacyk mija :) Co do kotk贸w to faktycznie wybra艂a sobie miejsc贸wke :) no ale c贸z porody w wodzie sa w modzie hihih:D

Udost臋pnij ten post

Do2do, da艂am jej do domu do analizy, jak tylko j膮 dostane, to Ty te偶 ja b臋dziesz mia艂a. 鉂わ笍 Majka, uwielbiam Cie, wiesz? Tija, uwa偶aj, bo Ci bokiem ta gotowo艣膰 pomocy wyjdzie, jak b臋d臋 Ci臋 molestowa艂a... A wiecie, 偶e jutro mam i艣膰 na w艂oski po 3 tyg przerwy i nic, ale to nic nie umiem i nawet nie zrobi艂am zadania.... Mam to w duszy.

Udost臋pnij ten post

PIMACH- Dzieki 馃憚鉂わ笍馃憚 a w艂oskim si臋 nie przejmuj :D bo nawet wyk艂adowca ci nic nie powie bo wiadomo jak co艣 :) to mu myszy wszystko zjedz膮 :)

Udost臋pnij ten post

Do2do, przekaza艂am dalej i czekam na odp w wiadomej kwestii. A na komunie nie ide. Wczoraj dzwoni艂a szwagierka, ze sprawa r贸偶yczki nie jest wyjasniona, dodatkowo ma艂a ma jakies uczulenie, wi臋c mo偶e lepiej, zebym nie przychodzila. C贸偶, chyba nie jestem mile widziana. I odby艂am przemi艂a rozmow臋 z tesciow膮. Na偶艂opa艂am si臋 maslanki truskawkowej i zaraz rzygne...

Udost臋pnij ten post

nie wiem co sie dzieje,ale pimach wogole mi nie odpisuje na gg?? pimach jestes?.........

Udost臋pnij ten post

PIMACH ok :) Skoro to niewiadomo czy to r贸zyczka czy uczulenie to faktycznie chyba lepiej 偶e nie idziesz :) A c贸z to ci tesci贸wa nagada艂a ?? LOLA-馃憚馃憚馃憚

Udost臋pnij ten post

Do2do, szkoda gada膰. Wyszlo na to, ze biedaczek si臋 tu艂a po 艣wiecie... a ja nawet nie zadzwoni臋. Ech. Dziwnie si臋 zrobi艂o... Lola, jakbys napisa艂a, to bym odpisa艂a. ;-)

Udost臋pnij ten post

PIMACH- to mo偶e ten tw贸j gadzina namiesza艂 i jakis g艂upot nagada艂 :O

Udost臋pnij ten post

A apropo to po jaka cholere ty masz dzwonic do tesciowej , bo co przepraszam ona szacownej dupy do telefonu ruszyc nie mo偶e !!!bo co o zdrowie wnunia spytac si臋 nie mo偶e !!!!

Udost臋pnij ten post

no tak... kociar贸w jest sztuk 6. Nie wiem, z kt贸rym przybl臋d膮 pu艣ci艂a sie moja kociczka, ale 5 jest jak ona szarych, 1 czarno-bia艂e. C贸rka sil膮 persfazji przekona艂a futrzaka do ko艅czenia porodu na legowisku. Nawiasem m贸wi膮c jest to solidna buda po 艣wietej pami臋ci dawnym psie. Wychowa艂y sie w niej niejedne mioty :) Czeka nas jeszcze jeden por贸d , bo zaci膮偶ona chodzi te偶 inna dziko-oswojona kocica .... Juz si臋 ciesz臋 na te wut艂umione i po艂amane przez stada kot贸w grz膮dki w ogrodzie 馃槶 A moja kocica jest tak towarzyska :P 偶e moze jeszcze raz w tym roku sie wyswata膰 :O A apropo porod贸w .... moja kocica kt贸regos lata okoci艂a sie w ... stajence :) S膮siedzi mieli w piwnicy tak膮 ma艂膮 stajenk臋 bo偶onarodzeniow膮 z figurkami , kocica wlaz艂a tam przez uchylone okno i zrobi艂a swoje .... tak si臋 skubana pilnowa艂a, 偶e wyczaili艣my j膮 dopiero po kilku dniach :) Pimach :) dziecko drogie .... nie rozumiem ... 偶e niby za co mnie uwielbiasz? za mokre pranie? czy za to , ze stara, leniwa, gruba dupa jestem? A co do impzeski ... no c贸偶 .... widocznie tak mia艂o byc. Wazne, ze to nie Ty si臋 honorem unios艂a艣, ale oni stch贸rzyli. A moze faktycznie to jaka艣 choroba? Kij im w pip臋 !!! Albo moze lepiej nie .... w dup臋 :P A z t膮 rozmow膮 z te艣ci贸wk膮 to o co chodzi? w膮ty jakie艣 ma? Trzeba jej by艂o powiedzie膰, ze jak sie g藕dzi艂 w tamt膮 kurewk膮 w delegacjach to jako艣 o Ciebie sie nie martwi艂 ... i te偶 nie dzwoni艂.

Udost臋pnij ten post

PIMACH-MAJKA- dobrze gada:) Pimach pewnie trzeba by艂o jej rypn膮c :) no chyba 偶e tesci贸wka za materac robi艂a to juz inna sprawa:) MAJECZKO to ty dzisiaj babciulk膮 zosta艂as :) S艂uchaj a jak ta twoja kocica taka rozrywkowa to moze kupciejeju weterynarza takie tabletki 1 chyba kosztuje 20z艂 , i w tedy nie moze zaskakiwac wiem 偶e to co rok jedna sie daje bo kumpela tak robi. Bo co wy teraz z taka iloscia kociak贸w zrobicie ???Gdyby nie alergia mojego ch艂opa to pewnie bia艂o czarnego bym ci drapne艂a:p bo mia艂am takiego w dzieci艅stwie :)A z ta szopka to rozwali艂as mnie na 艂opateczki:)

Udost臋pnij ten post

Do2do :) a no stara dupa ze mnie i czas wnuki bawi膰 :P co do kot贸w to sama nie wiem co znowu z tym robi膰 ... mam tak co roku - kilka miot贸w od kilku kocic, wszystko w okolicy mojego ogrodu. I ca艂e to dziadostwo do mnie na 偶arcie przychodzi!!!!! Na razie poczekam, czasami natura robi swoje - rozumiesz .... selekcja naturalna ..... od tamtego roku zosta艂 mi 1 kociak, taki p贸偶no jesienny, te偶 kociczka niestety. I nawet z ni膮 do weterynarza je藕dzi艂am. O tabletkach s艂ysza艂am, ale jako艣 zawsze przegapi臋. No i z tego co si臋 orientuj臋 one dzia艂aj膮 3-4 miesiace, wiec trzeba juz tego pilnowa膰. Zastanawia艂am sie nad sterylizacj膮 - 120 z艂 to kosztuje, ale jest spok贸j raz na zawsze. Niestety u mnie zawsze tak si臋 trafia, 偶e ze wszystkich miot贸w zostaj膮 kocice i potem jest problem. A jak to tak szczerze za kotami nie przepadam.... i wog贸le za bardzo bliskim kontaktem z jakimkolwiek zwierzakiem. Rozumiem- nakarmi膰, upilnowa膰, poglaska膰, ale bez czu艂o艣ci . Moze to kogo艣 zdziwi膰 .... Jak pami臋tam zawsze by艂y u mnie ko艂o domu i w domu jakie艣 zwierzaki - koty, psy, nawet chomiki. I kiedys mi nie przeszkadza艂y. Ale jak zasz艂am w cia偶臋 naczyta艂am sie o chorobach odzwierz臋cych i totalnie mnie odrzuci艂o. Nie potrafie tego wyt艂umaczy膰 ..... Jaki艣 dziwny strach. Przez kilka lat nawet nie dotyka艂am zadnych zwierz膮t , cho膰 i ja i moje rodze艅stwo cos mamy ko艂o dom贸w. No ale 偶eby nie by艂o ..... moja c贸rka, syn, m膮偶 i mama to kociarze, w domu najm艂odszy wyp艂osz cz臋sto zajmuje m贸j ulubiony fotel. Tylko wole nie patrzec jak c贸rka przytula do twarzy swoj膮 Iwan臋 :O

Udost臋pnij ten post

a jeszcze odno艣nie mojej 艣wie偶o okoconej kocicy .... kilka lat temu mia艂a faz臋 "matka-Polka" :) wyobra藕 sobie, ze wykrada艂a malutkie kociaki wszystkim okolicznym kotkom i znosi艂a je do swojego legowiska !!!!! Karmi艂a wszystko jak leci przez ca艂e lato !!!! A tamte kocice usi艂owa艂y wykra艣膰 swoje dzieci i wiele razy sie z moj膮 bi艂y !!!! To by艂 normalny cyrk jak kocice nosi艂y w z臋bach te biedne kociaki "w te i we w te" :)

Udost臋pnij ten post

Majka, no to pikinie masz z tymi kotami. Ja mam w domu kocura, kastrata, bo tluk艂 si臋 ze wszystkimi. Zreszta prezent od te艣ciowej. I jest taki wredny, ze akceptuje tylko mnie, obcego moze nawet ugry藕c... Hm, w 艣wietle ostatnich wydarze艅, jako艣 lepeij zaczynam rozumiec jego psychike... Do2do, tesciowa ma chyba jakie艣 gorsze dni. Nie mam pojecia o co jej chodzi. Zawsze stawa艂a po mojej stronie. Tym bardziej dziwi mnie jej obecna postawa w 艣wietle mojej ci膮偶y. Chyba jasne jest, ze moje dziecko zawsze b臋dzie po dzwiewczynakch szwagierki. Mysl臋, ze chodzi jej o to, ze tyle w艂ozy艂 kasy przez lata w moj dom, a teraz sie biedaczek musi tu艂ac, bo przeciez ja popadam w paranoje. Ide na wloski... B艂ee, a za oknem szaro-buro-i ponuro.

Udost臋pnij ten post

Pimach 馃憚 jako艣 nie rozumiem mamusi :P Syn tu艂a sie po ludziach? To dlaczego ona nie przygarnie biedaczka pod sw贸j dach? To偶 przenie偶 ona jest matka, ta jedna jedyna!!!!! A zrobiony dom? No c贸偶 .... lepiej by sie czu艂a jakby艣 to Ty szuka艂a jakiego艣 k膮ta dla siebie?????? A mamci zawsze mo偶na powiedzie膰, ze drzwi domu bed膮 sta艂y otworem przed marnotrawnym pod warunkiem, ze zerwie kontakty z kochank膮 i wr贸ci do rodziny - ale nie fizycznie, jak do hotelu, ale tak naprawd臋, z przekonania. Bo miejsca dla 偶ony, m臋偶a i kochanki to w 1 domu, cho膰by najwiekszym, nigdy nie b臋dzie. Trzymaj sie Kochana. Podje艂a艣 kilka stanowczych decyzji i teraz si臋 z nich nie wycofuj dlatego, ze tak chc膮 inni. A co do wnucz膮t - nie dopuszczaj do siebie my艣li, ze Tw贸j Antek b臋dzie mniej wazny dla te艣ciowej. Tak cz臋sto maj膮 na pocz膮tku m艂ode mamy jak w rodzinie s膮 inne dzieci:) Masz przecie偶 jeszcze swoich rodzic贸w, dla nich Anto艣 b臋dzie ca艂ym 艣wiatem :) Napisz czasami co艣 do nas po w艂osku :) Uwielbiam ten j臋zyk, cho膰 go za choler臋 nie znam :) Gratuluj臋 kota . Od razu widac, ze bestia zna si臋 na dobrych ludziach :) A dla reszty .... POBUDKAAAAAAAAAAA LENIUCHY !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udost臋pnij ten post

o kurnia ...... pieprzona reklama wskoczy艂a :O

Udost臋pnij ten post

Non vogliamo questa pubblicita\' !!! Non vogliamo questa pubblicita\' !!! Non vogliamo questa pubblicita\' !!! Non vogliamo questa pubblicita\' !!! Non vogliamo questa pubblicita\' !!! Non vogliamo questa pubblicita\' !!! Non vogliamo questa pubblicita\' !!!

Udost臋pnij ten post

Вибачте, нічого не розумію. Пишіть, будь ласка, польською! :P a tak poza tym to dzie艅 dobry, cholera jasna :P mia艂am pobudk臋 5.40, bo grupa z Ukrainy przyjecha艂a i nie mia艂 ich kto odebra膰 z dworca, no to powlok艂am si臋 na rz臋sach, potem jeszcze si臋 z nimi poszw臋da艂am, bo oczywi艣cie o tej godz wszystko zamkni臋te, nawet recepcja w hostelu 馃槧 ale mo偶e reszta dnia b臋dzie lepsza? co wy na to?

Udost臋pnij ten post