Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

miedzy oczy

porozmawiajmy o egoizmie

Polecane posty

Jakie sa znane wam najczestsze objawy egoizmu, jakie sa najczestsze wymowki, za ktorymi kryje sie egoizm w czystej postaci, zapraszam do rozmowy wszystkich, ktorych ten temat interesuje.

moge jeszcze zaproponowac tlo rozmowy - bo patrzac na to forum jest to obecnym tu najblizsze - egoizm w zwiazkach

Gość kobieta na zakręcie
myśle ze egoizm jest dosc czesto cechą pojawiająca sie u ludzi, czesto ma to swoje podloze w wychowaniu. Uwazam ze egoizm w zwiazkach zawze ma miejsce - czesto np kiedy niepozwalamy partnerowi robic jakis tam okrelonych rzeczy a sami mamy na nie ochote i je robimy, np mając pretensje ze wychodzi z kolegami/kolezankami, sami to robiąc nie widzimy nic w tym zlego

egoizm, zdrowy egoizm to najlepsz postawa, wpływajaca bardzo korzystnie na samopoczucie moje i partnerki... nie ma nic gorszego niz to, uwiebiane przez kobiety, poświecanie sie... wywołuje frustracje, prowadzi do poczucia braku spełnienia przez osobe poświecającą sie i przede wszystkim - demoralizuje partnera... to nie jest tak, że ludzie źli wykorzystują innych a ci dobrzy tego nie robią... wiekszosc ludzi jest z natury wygodnych i jesli druga strona w zwiazku nie wykazuje odrobiny instynktu samozachowawczego i dbałosci o siebie - czyli wlasnie egoizmu, wtedy naturalną siłą rzeczy, zacznie byc wykorzystywana... eskalacja tego procesu nastepuje lawinowo, bo czlowiek szybko przyzwyczaja sie do dobrego, uznaje to za norme i chce wiecej... dlatego - ludzie bądźcie egoistami....

Każdy ma w sobie spora dozę egoizmu i uważam to za naturalne. Oczywiście równolegle z zasadą "nie czyń drugiemu co tobie niemiłe" Przesadne poświęcanie się nigdy nie ma sensu, bo o pierwsze obiekt naszego poświęcenia może poczuć się zanadto zobowiązany/zobligowany do wdzięczności, a po drugie, osoby zbyt uległe prędzej, czy później poczują się wykorzystywane, a tego to już na bank nikt nie lubi. To tak tytułem wstępu, jak będę miała chwile to dopisze więcej :)

nie ma nic gorszego niz to, uwiebiane przez kobiety, poświecanie sie... - tak, tu sie zgadzam wywołuje frustracje, prowadzi do poczucia braku spełnienia przez osobe poświecającą sie i przede wszystkim - demoralizuje partnera... - tu tez sie zgadzam to nie jest tak, że ludzie źli wykorzystują innych a ci dobrzy tego nie robią...- tu nie wiem o co Ci chodzilo wiekszosc ludzi jest z natury wygodnych i jesli druga strona w zwiazku nie wykazuje odrobiny instynktu samozachowawczego i dbałosci o siebie - czyli wlasnie egoizmu, wtedy naturalną siłą rzeczy, zacznie byc wykorzystywana... - tu sie nie zgadzam, zamiast egoizmu powiedzialbym szacunek do samych siebie, nie mozna mylic egoizmu z duma eskalacja tego procesu nastepuje lawinowo, bo czlowiek szybko przyzwyczaja sie do dobrego, uznaje to za norme i chce wiecej... - tak, naturalnie dlatego - ludzie bądźcie egoistami.... - nie, ludzie nie badzcie egoistami, tylko wykazujcie sie szacunkiem do samych siebie, ustalajcie jasne granice i broncie tych granic - to nie oznacza wcale myslenia wylacznie o sobie vide egoizmu

myśle ze egoizm jest dosc czesto cechą pojawiająca sie u ludzi, czesto ma to swoje podloze w wychowaniu. Uwazam ze egoizm w zwiazkach zawze ma miejsce - czesto np kiedy niepozwalamy partnerowi robic jakis tam okrelonych rzeczy a sami mamy na nie ochote i je robimy, np mając pretensje ze wychodzi z kolegami/kolezankami, sami to robiąc nie widzimy nic w tym zlego o ! swietny przyklad - na tzw psa ogrodnika, klasyczny egoizm, ktory mozna zwalczac wlasnie nie egoizmem tylko jasnym ustalaniem granic, jesli Ty wychodzisz, to nie spodziewaj sie, ze ja bede czekal/ czekala w domu az jasnie wielmozny pan wroci.

Luśka :D "to nie jest tak, że ludzie źli wykorzystują innych a ci dobrzy tego nie robią" to, że własną spolegliwą (w nowo przyjetym znaczeniu tego słowa) postawą, potrafimy budzić w ludziach negatywne instynkty skłaniające ich do skrajnego egoizmu... sam zdrowy egoizm nie jest niczym złym... opiera sie na postawie - moje dobro najpierw, ale z uwzglednieniem dobra partnera

moje dobro najpierw a pozniej dobro partnera hmm, a mozesz to komiczne na jakims konkretnym przykladzie przedstawic?

Gość before
Zgadzam się,że zdrowy egoizm w związku jest konieczny. Jest jak instynkt samozachowawczy, dzięki któremu łatwo zachować zdrowie psychiczne i dobre relacje z otoczeniem/partnerem. Są jednak ludzie, którzy nie znają granicy pomiędzy zdrowym egoizmem, a wykorzystywaniem innych. Tylko, że tacy ludzie szukają partnerów, którzy pozwolą im się wykorzystać, czyli takich nie posiadających zdrowego egoizmu do ochrony.

tu nie chodzi o konkretne przykłady, tylko o to, zeby cały zwiazek, całe zycie tak sobie ustawic... wymaga to tez wlasciwego dopasowania sie w taki sposob, by nie musiec, ze wzgledu na zupelnie odmienne preferencje partnera, działać wbrew sobie...

czyli zdrowym egoizmem wlasinie nazywacie to co ja nazywam szacunkiem do siebie samego, tak? czyli w tym sie zgadzamy, nalezy szaowac siebie lub tez jak mowicie okazywac zdrowy egoizm - ale wciaz chcialbym zrozumiec na konkretnym przykladzie co to ozacza - najpierw ja a pozniej inni - bo chyba nie mowimy o katastrofie samolotu

Gość before
Myślę, że to nie jest do końca "najpierw ja, a potem inni". Chdzi przede wszystkim o to, by nie pozwolić innym wchodzić na swój teren, ingerować w naszą intymność, tworzyć zdrowe kontakty, poprzez szacunek dla własnej indywidualności i indywidualności partnera. zostawiać dla siebie przestrzeń życiową, bo poświęcając się można się udusić

tak before, z takim podejsciem sie zgadzam, ze wiele osob tu piszacych o swoich problemach zapomina wlasnie o tym, ze czlowiek w swej naturze potrzebuje do zycia przestrzeni i powietrza, nie jestesmy stowrzeni do utrzymywania posozytow w postaci innych ludzi

tu nie chodzi o konkretne przykłady, tylko o to, zeby cały zwiazek, całe zycie tak sobie ustawic... wymaga to tez wlasciwego dopasowania sie w taki sposob, by nie musiec, ze wzgledu na zupelnie odmienne preferencje partnera, działać wbrew sobie... co to znaczy "tak sobie ustawic" - zwiazek ustawiasz sobie? czyli jednak jestes za skrajnym egoizmem, licze sie tylko ja, a reszta ma sie dostosowac? tak to mam rozumiec?

Gość before
dla mnie "ustawić" znaczy tyle, co ustalić zasady i granice na początku związku na właściwej pozycji.

tak jak napisalem - taka postawa wychodzi tylko w dopasowanych zwiazkach... jesli sa nadmiernie sprzeczne, nie da sie zdrowego egozimu zastosowac... przyklad z kafe kobieta pisze "on chce uprawiac sex codziennie a mnie wystarczy raz w miesiacu" w tym przypadku nie da sie stosowac z jej, a nie z jego strony zasady zdrowego egoizmu, bo albo ona bedzie, wbrew sobie rozkładac codziennie nogi by on byl zaspokojony, albo on wbrew sobie bedzie kochał sie z nią raz na miesiac... inną sprawa jest to, ze nie wszystkim odpowiada zycie w takim dopasowanym zwiazku... wiele kobiet lubi byc zdominowanymi, lubi zyc pod scisle dyktando partnera... a nawet moze nie tyle lubi, co nie umie inaczej, nie ma wlasnego zdania, wlasnych preferencji, nie wiec co im sie podoba a co nie

Gość before
oczywiście jes to proces pomiędzy partnerami, wspólne "ustawianie", czyli ustalanie zasad ;-)

Gość before
komiczne: inną sprawa jest to, ze nie wszystkim odpowiada zycie w takim dopasowanym zwiazku... wiele kobiet lubi byc zdominowanymi, lubi zyc pod scisle dyktando partnera... a nawet moze nie tyle lubi, co nie umie inaczej, nie ma wlasnego zdania, wlasnych preferencji, nie wiec co im sie podoba a co nie ależ to właśnie też jest dopasowanie :-) Kobieta lubi być zdominowana, więc wybiera takiego partnera. Problem jest, gdy z powodu nieodpowiednich wzorców wybiera dominującego partnera mimo że sama nie lubi/potrafi być zdominowana.

prawdopodobnie egoizm to podstawa szczescia :) jesli chcesz byc szczesliwy musisz byc troche egoistą :)

"co to znaczy "tak sobie ustawic" - zwiazek ustawiasz sobie? czyli jednak jestes za skrajnym egoizmem, licze sie tylko ja, a reszta ma sie dostosowac? tak to mam rozumiec?" to znaczy - odnaleźć parnera z podobnymi upodobaniami, preferencjami... kompromisy w zwiazku sa konieczne, ale tylko co do drobiazgów... kompromisami mozna rozwiazywac konflikty gadżetowe a nie dotyczące fundamentalnych róznic światopogladowych, lub preferencyjnych... to bzdura, co wielokrotnie lansuje sie tutaj i w realu także.. a mianowicie tez, ze wszystko da sie załatwic rozmową... rozmowa moze wyjasnic kto zmienia pościel a kto wyjmuje naczynia ze zmywarki, ale rozmowa nie zalatwimy np tych opisanych wyzej przeze mnie odmiennych temperamentów...

"ależ to właśnie też jest dopasowanie" masz racje - mnie chodziło o dopasowanie w zaproponowanym przeze mnie typie - czyli obojga partnerów biorącyc i dających

egoizm = warunek konieczny do funkcjonowania tak w związku,jak w społeczeństwie,a osoby bez tej cechy są niszczone przez innych.

Gość before
zgadzam się - ludzie pasują do siebie lub nie i nie da się nic z tym zrobić, zwłaszcza, że mamy do czynienia z dorosłymi, ukształtowanymi w pełni ludźmi. Wtedy jedyną możliwością jest rozstanie

nie mam wkurzona - mam tylko cioteczną, na ktorą mowie siostra, bo jest w podobnym wieku i sporo czasu spedzalismy ze soba w dziecinstwie

tez jestem jednakiem, tak przy okazi :-) to znaczy - odnaleźć parnera z podobnymi upodobaniami, preferencjami... kompromisy w zwiazku sa konieczne, ale tylko co do drobiazgów... kompromisami mozna rozwiazywac konflikty gadżetowe a nie dotyczące fundamentalnych róznic światopogladowych, lub preferencyjnych... tak, masz tutaj racje - bo jasne, ze watek typu - ja jestem wierzaca on ateista, ja chce miec dzieci a on nie - tego nie da sie zalatwic ani egoizmem ani kompromisem ani rozmowa to bzdura, co wielokrotnie lansuje sie tutaj i w realu także.. a mianowicie tez, ze wszystko da sie załatwic rozmową... jasne, bo bzdura jest uzywanie slow - wszystko lub nigdy, ale poza tym, to sie nie zgodze, wiele, naprawde wiele spraw (powazniejszych niz kolor scian) mozna zalatwic dobra komunikacja, a ze ludzie nie umieja sie komunikowac to zupelnie iny problem typowy przyklad powaznej sprawy, ktora mozna zalatwic rozmowa i argumentami popartymi literatura lub innymi zrodlami to - wychowanie dzieci, jak wiemy wplyw naszego wychowania ma kolosalny skutek na nasze pozniejsze relacje z dziecmi i w tym zakresie mozemy sie baaardzo roznic od naszego malzonka, co wcale nie znaczy, ze nie mozna dojsc do porozumienia (bez uzywania egoizmu)