Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mayla

Ujemna krew matki

Polecane posty

Pomozcie mi doradzczie bo ja nie wierze za bardzo lekarzom.ja mam ujemna grupe krwi a ojciec dziecka dodatnia.jestem w 6 miesiacu pierwszej ciazy.czy powinam zostac skierowana na jakies badania w tym kierunku czy nie prosze o porade.

powinnas miec zrobione przeciwciala przeciw czynnikowi Rh, a po porodzie dostac immunoglobuline poniewaz w waszym przypadku jest mozliwosc konfliktu serologicznego

a czy jest jakis czas w ktorym nalezy zrobic te badania bo lekarz jakos sie nie garnie

ja też mam grupę krwi - a mąż + i jest dokłądnie tak jak napisała dziewczyna wyżej. Z tym, że ja np dostałam immunoglobulinę anty RH- jak byłam w 5 tyg ciąży dlatego że miałam poronienie zagrażające, tj. krwawiłam. Teraz mam dokument, że wzięłam taki zastrzyk.

niestety nie wiem kiedy sie przeciwciala powinno "przepisowo" robic... ja mam podobny uklad jak ty, badanie mialam robione bodajze w 7ym miesiacu, ale nie pamietam dokladnie...

Narazie dala mi skierowanie na wypicie jakiejs wstretnej glukkozy moze potym mi zleci te badania napewno bede o to zabiegac

a immunoglobuline dostalam w sumie dwa razy bo rodzilam we Francji a tu daja i przed i po porodzie; w Polsce daja po, chyba ze sa sytuacje szczegolne jak napisala Igla

Dzieki serdeczne za odpowiedzi gdyby ktos byl bardziej zoorientowany to prosze o odpowiedz

Podaję link do wykresu z zalecanymi badaniami. http://www.babyboom.pl/ciaza/zdrowie/standardowe_badania_podczas_ciazy.html W przypadku zestawienia konfliktowego czyli mama z krwią Rh minus a tata Rh plus należy kilka razy w czasie ciąży badać czy nie pojawily się przeciwciala przeciw czynnikowi Rh. Jak chodzi o podawanie immunoglobuliny w zastrzyku to w Polsce po porodzie bada się krew dziecku - jeśli ma taką jak mama czyli Rh minus to nie zastrzyku się nie robi, bo nie ma ryzyka zrealizowanego konfliktu w następnej ciąży. A jeśli dziecko ma plus to nalezy podac immunoglobuliny.

Moja mama też ma ujemną grupe krwi a ojciec dodatnią. Moja mama poszła do lekarza dopiero w 6 mies ciąży i nic jej lekarz nie zapisał ponieważ podobno przy pierwszej ciąży konflikt nie nie ujawnia. Nic mi nie jest, żyje i mam sie dobrze więc chyba będzie ok :)

u nas jest podobna sytuacja... badanie na obecność przeciwciał powinno byc wykonane przynajmniej raz w każdym trymestrze... jeśli lekarz sie nie garnie to zrób je na własną rękę... :)

generalnie przy 1. ciaży prawie nie ma niebezpieczeństwa, ze dojdzie do konfliktu... dopiero przy porodzie, gdy dziecko odziedziczy krew po tatusiu może dojść do kontaktu krwi dziecka i matki i u matki zaczną byc produkowane przeciwciała przeciwko czynnikowi rh+... dlatego właśnie w takim przypadku po porodzie matka dostaje immunoglobulinę... właśnie po to, by uchronić ewentualna drugą ciążę z kolejnym dzieckiem plusowym...

potwerdzam co napisała Baderka- ja też mam Rh- a mój maż Rh+ Badanie na odczyn coombsa robiłam w 5mc, potem w 7mc i 8 mc. Zastrzyku nie musiałam dostawać , bo mały odziedziczył krew po mnie. Lekarz prowadzący doradził mi, że aby się dodatkowo uspokoić można poprosić o badania na grupę krwi własnego ojca i teścia- geny dziedziczy się co drugie pokolenie. U mnie dominował Rh-, więc było małe prawdopodobieństwo, że dojdzie do konfliktu serologicznego

Gość Angeelinaa
U nas tez byla taka sytuacja. Ja mam Rh- a mąż RH+ Immunoglobuline dostalam po porodzie, nie wiem jak jest u Was w szpitalach, ale czy ktos z Waszej rodziny musial po nia jechac do najblizszej stacji krwiodawstwa?

ja tez mam rh - a moj P + mialam juz 2 razy badanie na przeciwciala w 10 i 18 tyg. w 28 mam dostac jakis zastrzyk i po porodzie tez tylko ze ja mieszkam w uk.