Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zadaniazmatematyki

dzisiaj znowu rozwiążę zadania z matematyki

Polecane posty

1) 2 2/3x(-9/10)= mamy tutaj mnożenie zatem na początek wsadzimy całości w ułamek = 8/3 * (-9/10)= teraz skracamy (oczywiście skracamy mianownik zawsze w licznikiem) =4/1 * (-3/5)= i wymnażamy =-12/5= licznik jest większy od mianownika, zatem musimy wyciągnąć całości =-2 i 2/5 2)(-1 2/3): (-2 1/6)= mamy dzielenie więc podobnie jak w mnożeniu najpierw wsadzamy całości w ułamki =(- 5/3) : (- 13/6)= dzielenie zamieniamy na mnożenie, a liczbę za znakiem dzielenia odwracamy =(-5/3) * (-6/13)= skracamy co się da =(-5/1) * (-2/13)= mnożemy (minus razy minus daje oczywiście plus) =10/13 3)[15 2/3-(-7 1/2)]:1 1/2= najpiew musimy wykonać działanie w kwadratowym nawiasie mamy dwa minusy obok siebie a one dają nam plus =[ 15 2/3 + 7 1/2] : 1 1/2= w nawiasie mamy dodawanie zatem doprowadzamy do wspólnego mianownik =[ 15 4/6 + 7 3/6] : 1 1/2= dodajemy =22 7/6 : 1 1/2= znowu mamy dzielenie zatem wsadzamy całości w ułamki =139/6 : 3/2= dzielenie znowu zamieniamy na mnożenie i odwracamy liczbę za znakiem dzielenia =139/6 * 2/3= skracamy =139/3 * 1/3= mnożemy =139/9= licznik znowu jest wiekszy od mianownika zatem wyciągamy całości =15 4/9 a jak zapisac potęgi??np 3 do potęgi 17?? 3^17 albo 3^(17)

ale jak sie pisze pierwiastki nie wiem jeśli chodzi o pierwiastki to np pierwiastek z dwóch zapisz jako : pierw2 lub pierw(2) gdy pod pierwiastkiem masz coś więcej niż jedną liczbę, ale np jakieś działanie to używaj nawiasu np pod dużym pierwiastkiem mamy 3^2+4^2 wtedy zapisuj : pierw( 3^2 + 4^2) wtedy mam pewność co jest pod pierwiastkiem i nie musze sie domyślać niczego ;)

Gość mv
pi a^2 - 3/4 pi a^2 = 9 pi 1/4 pi a^2 = 9 pi / i 1/4 a^2 = 9 a^2 = 36 a=pierw(36) a=6 Nie rozumiem troszkę tego :(

Gość krkrkrrka
jestes super!!! dzięki serdecznie👄..mam jeszcze kilka zadań.póżniej napiszę

Gość mv
A tak w ogole to ja myślałam ze wystarczy ze z twierdzenia iptagorasa oblicze promien wyjdzie 2 pierw z 5 i podstawie do wzoru i koniec a tu tyle liczenia jest ;| chodzi mi o zad 1 :)

Gość krkrkrrka
a najfajniejsze jest to,że wszystko mi piszesz, co robisz w danym momencie..co sie zamieniasz i dzieki temu poże cos pokapuję..ale sie ciesze.Wiesz jakbys tylko wykonał to równanie i nic nie pisał jak to wykonujesz to nic bym nie wiedziała,a tak to poróbuję według twojego liczenia zrobić jakies inne przykłady,a nóż się uda...jeszcze raz dzieki👄

Gość mv
A w zadaniu z cięciwą to chyba treści nie zrozumiałam :) Zaczęłąm sobie liczyc wycinki ;/ potem wszystko do siebie dodawałam :P i wielkie G mi wyszło :D

pi a^2 - 3/4 pi a^2 = 9 pi 1/4 pi a^2 = 9 pi / i 1/4 a^2 = 9 a^2 = 36 a=pierw(36) a=6 Nie rozumiem troszkę tego masz podane w treści zadania pole pierścienia który tworzą oba okręgi (opisany i wpisany) a pole takiego pieścienia to pole większego koła - pole mniejszego koła stąd pi a^2 - 3/4 a^2 pi i wiadomo że jst to równe 9 pi dlatego jest zapisane =9pi potem są wykonywane obliczenia pi a^2 - 3/4 pi a^2 = jak widać pi a^2 występuje tu i tu zatem 1-3/4=1/4 =1/4 pi a^2 1/4 pi a^2 = 9 pi należy wyliczyć a zatem dzielę obie strony przez pi 1/4 a^2 = 9 mnożę razy 4 a^2=36 pozbywam się potęgi pierwiastkując a=pierw(36) a=6

A tak w ogole to ja myślałam ze wystarczy ze z twierdzenia iptagorasa oblicze promien wyjdzie 2 pierw z 5 i podstawie do wzoru i koniec a tu tyle liczenia jest ;| chodzi mi o zad 1 z pitagorasa można conajwyżej obliczyć długość boku trójkąta a promień okręgu opisanego w trojkącie to co innego niż bok tego trójkata ;)

JEŚLI KTOŚ MA PODANE ODPOWIEDZI DO ZADAŃ TO PROSZĘ O ICH ZAPISANIE ;) WTEDY WIEM CZY DOBRZE MI WYSZŁO, A NIE POPEŁNIŁAM PO DRODZE JAKIEGOŚ GŁUPIEGO BŁĘDU, BO WIADOMO NA KLAWIATURZE NIE WSZYSTKO PIEKNIE SIE PISZE I ZLEWAJĄ SIĘ POTEM OBLICZENIA ZATEM GDY MACIE ODPOWIEDZI - NAPISZCIE JE PO TREŚCI ZADANIA

Gość mv
rozumiem tam dalej co napsisałaś . pi a^2 - 3/4 pi a^2 - nie wiem skad to wiem ze policzylas pole koła ale tam było chyba P=pi a^2 * 3/4 nie wiem skad te pi a^2

Gość mv
Heh :P ale u mnie na rysunku wyglada to jak promien wiec zastanawialam sie dlaczego mi zadanie nie wychodzi :P

Gość skskskutek
a)2 1/3x[7/8-(-1 1/2)-3/4]= b)8^-2/3+(2^2)^3x2^-5= C)oblicz liczbę x,której 65% jest równe 80 d)usuń niewymiernośc z mianownika ułamka 2+pierw3 --------------- pierw2--5 to jest jedno równanie ułamkowe tylko tak dziwnie napisane,bo nie wiem jak inaczej to napisac zad 3 dane są przedziały A=(-4,1) B=

pi a^2 - 3/4 pi a^2 - nie wiem skad to obliczyłam pole koła opisanego na tym sześciokącie i wyszło pi a^2 obliczyłam pole koła wpisanego w ten sześciokąt i wyszło 3/4 pi a^2 i z różnicy tych pól to się wzięło

Gość mv
ok wiem , dziękuję :) Można się jakoś odwdzięczyc ? :D

Gość mv
No właśnie nie wiem xD

Gość skskskutek
uciekł mi tekst więc to zad 3 jeszcze raz napiszę zad 3 dane sa pzedziały;A=(-4,1) B=(zamkniety),0,(nieskończonośc)) wykonaj działania;A sumaB, A iloczyn B, A\B, B\A zad 4 uprośc wyrażenie; (2x+3)(2x-3)-(3x-4)^2+5(4x-1)93x+2) zad 5 wyznacz dziedzine funkcji i oblicz miejsca zerowe; f(x)=x^2-25 --------------- x+2 pod pierwiastkiem

Gość skskskutek
tam ma być B odjąc A i A odjąć B

a)2 1/3x[7/8-(-1 1/2)-3/4]= najpiew musimy wykonać działanie w kwadratowym nawiasie mamy dwa minusy obok siebie co daje nam plus =2 1/3 * [7/8 + 1 1/2 - 3/4]= w nawiasie mamy dodawanie i odemowanie zatem doprowadzamy do wspólnego mianownika =2 1/3 * [7/8 + 1 4/8 - 6/8]= dodajemy =2 1/3 * [ 1 11/8 - 6/8]= odejmujemy =2 1/3 * 1 5/8= mamy mnożenie zatem wsadzamy całości w ułamke =7/3 * 13/8= nic nie można skrócić zatem mnożymy =91/24= w liczniku mamy wieksza liczbe niż w mianowniku zatem wyciągamy całości = 3 19/24 b)8^-2/3+(2^2)^3x2^-5= rozumiem że tu jest 8 do potęgi (-2/3) 8^(-2/3) + (2^2)^3 * 2^(-5)= proszę używaj * jako mnożenia !! mamy potęgę ułamkową, taką potęgę można zamienić na pierwiastek takiego stopnia ile wynosi mianownik potęgi pierw(8)^(-2) + (2^2)^3 * 2^(-5)= obliczam pierwiastek dalej mam potęgowanie potęgi zatem wykorzystuję odpowiedni wzór 2^(-2) + 2^6 * 2^(-5)= wykonuję pierwsze działanie (potęga minusa powoduje odwrócenie podstawy) dalej mam iloczyn potęg o tej samej podstawie, zatem wykorzystam odpowiedni wzór (1/2)^2 + 2^1= 1/4 + 2 = 2 1/4

C)oblicz liczbę x,której 65% jest równe 80 65% - 80 100% - x mnożymy na krzyć x * 65% = 80 * 100% /: 65% x = 80 * 100% : 65% obliczamy x=123 1/13 d)usuń niewymiernośc z mianownika ułamka 2+pierw3 --------------- pierw2--5 to jest jedno równanie ułamkowe tylko tak dziwnie napisane,bo nie wiem jak inaczej to napisac (2+pierw3)/(pierw2-5)= w mianowniku mamy działanie, przemnożymy to razy ułamek skladający się z tego co jest w mianowniku tylko ze zmienimy znak, by mów wmianowniku wykorzystać wzór (a-b)(a+b)=a^2 - b^2 =(2+pierw3)/(pierw2-5) * (pierw2+5)/(pierw2+5)= przemnażamy składniki liczników, a w mianowniku stosujemy podany powyżej wzór =(2 * pierw2 + pierw3 * pierw2 + 2 * 5 + pierw3 *5)/(pierw2^2 - 5^2)= (2pierw2 +pierw6 + 10+5pierw3)/(2-25)= (2pierw2+pierw6+10+5pierw2)/(-23)= można jeszcze tylko pozbyć się minusa z mianowniku =(-2pierw2-pierw6-10-5pierw2)/23 zad 3 dane są przedziały A=(-4,1) B= a tutaj chyba coś Ci ucięło domyslam się, że w B to był przedział zaczynający sie od < jeśli chcesz użyć znaku < albo > proszę zrób przed tym znakiem i za nim spację, inaczej utnie resztę tekstu jak tutaj czyli np B= < 4,5 >

zad 5 wyznacz dziedzine funkcji i oblicz miejsca zerowe; f(x)=x^2-25 --------------- x+2 pod pierwiastkiem f(x)=(x^2-25)/(pierw jeśli chodzi o dziedzinę to interesują nas tu tylko mianowniki i pierwiastki i gdy mamy po prostu jakiś ułamek a/b to żeby obliczyć dziedzinę obliczamy : b różne 0 gdy mamy po prostu pierwiastek pierw to żeby obliczyć dziedzinę obliczamy : a > = 0 gdy mamy pierwiastek w mianowniku : a/pierw(b) to żeby obliczyć dziedzine obliczamy : b >0 jak widać mamy tu trzeci przypadek x+2 > 0 x > -2 x należy ( -2, nieskończoność) teraz miejsce zerowe ułamek jest rowny zero gdy licznik jest rowny zero x^2 - 25=0 (x-5)(x+5)=0 x=5 lub x=-5 jednak drugie rozwiązanie nie należy do dziedziny zatem miejscem zerowym jest tylko x=5

dane sa pzedziały;A=(-4,1) B=(zamkniety),0,(nieskończonośc)) wykonaj działania;A sumaB, A iloczyn B, AB, BA A=(-4,1) B= < 0, nieskończonosć) najlepiej zaznaczyć oba przedziały na jednej osi i wtedy dopiero odczytywać odpowiedzi A suma B= (-4, nieskończoność) suma to wszystkie elementy należące do któregokolwiek przedziału A iloczyn B = < 0, 1) iloczyn to część wspólna obu przedziałów A / B = (-4, 0) jest to zbiór A po wyrzucieniu zbioru B B / A =

dane sa pzedziały;A=(-4,1) B=(zamkniety),0,(nieskończonośc)) wykonaj działania;A sumaB, A iloczyn B, AB, BA A=(-4,1) B= < 0, nieskończonosć) najlepiej zaznaczyć oba przedziały na jednej osi i wtedy dopiero odczytywać odpowiedzi A suma B= (-4, nieskończoność) suma to wszystkie elementy należące do któregokolwiek przedziału A iloczyn B = < 0, 1) iloczyn to część wspólna obu przedziałów A / B = (-4, 0) jest to zbiór A po wyrzucieniu zbioru B B / A = < 1, nieskończoność) jest to zbiór B po wyrzuceniu zbioru A

Gość skskskutek
BARDZO ALE TO BARDZO DZIEKUJĘ 👄🌼

Gość skskskutek
zad 4 poprawiam to zadanie,bo żle napisałam wczesniej,sorry (2x+3)(2x-3)-(3x-4)^2+5(4x-1)(3x+2)