Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa siedemnastolatka

JAK TO BYŁO NAPRAWDĘ ZA PRL-U??

Polecane posty

Gość gość
lato 1976 przelom czerwca i lipca manifestacje przed komitetem PZPR

Gość gość
08.03.14 ruskie zacofane komuchy kradły wszędzie gdzie tylko było można, nawet słynny karabin AK-47 był niemiecką myślą techniczną

Gość Lycka0510
a który jesteś rocznik?

Gość gość
1957

Gość Lycka0510
Ja jestem '53 czy chcesz powiedzieć, że teraz jest lepiej? Naprawdę? Ja nie mówię, że w PRL-u był dobrobyt, tylko, że dało się godnie żyć i moje dzieci były szczęśliwe, a teraz wegetują. Tak Polska została wyprzedana, tak naprawdę to komunę mamy do dzisiaj, tylko inaczej się nazywają.

Gość gość
jaka wyprzedana? jest kapitalizm. mówi ci to coś?

Gość gość
teraz jest o niebo lepiej. wegetują? to przestaw ich na "dobrobyt" z czasów komuny. pomarańcze raz w roku i po kolejkach. meble też, samochód to niezrealizowane marzenie dla większości. tv trzy kanały od 15. telefony dla wybranych. jak tak beda zyć to nawet zaoszczedzą.

Gość gość
plus za takie gadanie jakie prezentujesz, przynajmniej rozmowa "prostująca" na sb.

Gość gość
komuna do dzisiaj? to nie wiesz czym się rózni komuna od kapitalizmu? poczytaj w necie.

Gość Lycka0510
człowieku, co ty w ogóle robisz na babskim forum? ale ludzie się chociaż cieszyli z tych pomarańczy, a teraz...wszystko jest, ale na nic nie ma, może ty się dorobiłeś w tym twoim "kapitaliźmie", ja dostałam mieszkanie, samochód, meble za grosze! łącznie 125 tys., a teraz to samo mieszkanie kupiłabym za 300 tys., nawet najtańszy samochód z salonu to wydatek 30 tys., a meble? też 40 tys.

Gość gość
jak co robie? rozmawiam z tobą. nie zauwazyłaś?

Gość gość
no własnie. ja się składałem w spółdzielni na mieszkanie a ty dostałas. ja nie. musiałem dopiero sobie kupic w kapitalizmie. samochód też kupiłem, meble też. ty to wszystko dostawałaś.

Gość gość
Pamiętam tą beznadziejną wszechogarniającą szarzyznę, puste półki i kilometrowe kolejki przed sklepami. Jedynie w PEWEXach można było zobaczyć i pooddychać zachodnim stylem życia. Ogólnie PRL był ekonomicznie źle zarządzaną padaczką. Centralnie planowa gospodarka zazwyczaj ma tendencje do bankructwa, sami komuniści przyznają tę prawdę po latach.

Lycka a kolejki do apteki za podpaskami pamiętasz ? Bo jak nie to zapytaj mamy czy ciotek. Ja pamiętam.

Gość Lycka0510
"poczytaj na necie" to powiedział rocznik '57? zdradziłeś się, jeżeli naprawdę jesteś rodzajem męskim, a nie żeńskim

Gość gość
rocznik 57 ale przystosowany do "stylu" kafe

Gość Lycka0510
pulchny akurat podpaski kupowałam w pewexie, gość dostałam? co rozumiesz pod tym pojęciem? użyłam słowa "dostałam", ponieważ na to mieszkanie czekałam 8 lat i wszyscy, którzy czekali też dostawali, ale niektórzy czekali dłużej ode mnie

Gość gość
Plus był taki że każdy udawał że coś robi a i tak się piło, w sumie spoko gdyby nie to że poza flaszką były tylko sznurówki i ocet. Pamiętam że rarytasem na święta były banany i grejpfruty - wówczas towary luksusowe, pamiętam mleko w szklanych butelkach z papierową zaklejką zamiast nakrętki, no i ogólnie brud i dziadostwo na ulicach.

Gość gość
komunizm to system dla życiowych przegrywów

Gość gość
czekałem na mieszkanie 12 lat i nie dostałem. a słowo 'dostałam" jest adekwatne bo nie płaciłaś za realną wartość mieszkania tylko za wziętą z sufitu.

Gość gość
Za komuny prostym ludziom było dobrze, ambitnym źle. Dziś dobrze jest ambitnym, a źle prostym. Przydało by się więcej propagandy w telewizji, to by ludziom komuna wyleciała zaraz z głowy.

A pamiętasz ile kosztował 1 bon u cinkciarza( nie mylić z portalem internetowym ) i ile przeciętny robotnik na niego pracował ? Pozwól że nie pokłócę się z Tobą wyłącznie ze względu na datę . Bay

Gość gość
Wiadomo, że komuna była do doopy, nieefektywna, niereformowalna, przesiąknięta marnotrawstwem i prymatem ideologicznych pryncypiów nad zdrowym rozsądkiem i rachunkiem ekonomicznym (np. niszczenie tzw. prywatnej inicjatywy). Fatalne było też uzależnienie Polski od ZSRR - gospodarcze i polityczne, bardzo często ogromny wysiłek gospodarczy w czasach PRL szedł tylko na to by zrealizować plany militarne ruskich. Czytałem też, że przez parę ładnych lat po wojnie sprzedaliśmy ruskim węgiel o łącznej wartości 10 mld $ za 1 mld $, bardziej już w doope chyba dostać nie można było

Gość Lycka0510
nie płaciłam za realną cenę? jakoś moja córka w '97 już w tym twoim kapitalizmie zapłaciła 80 tys., teraz musiała by płacić 250 tys., a w '97 był już ten twój kapitalizm przecież :)

Gość gość
za swoją pensję mogłem kupić od 12 do 35 dolarów/bonów przedział czasu od 1976 do 1986

Gość gość
ale to cena rynkowa która się zmienia. bo to kapitalizm. to za co kupiłaś mieszkanie to grosze w stosunku do realnej ceny mieszkania na wolnym rynku (wtedy).

Gość gość
mój kapitalizm? on jest nasz.

Gość Lycka0510
dobra nie mam czasu, idę na nocną zmianę :( POZDRAWIAM WSZYSTKICH TOWARZYSZY :D

Gość gość
mimo wszystko powinnas zmienić sposób zwracania się do innych. twoja komuna już zdechła i mimo przyzwyczajeń postaraj się mówić do ludzi normalnie a nie w waszym slangu partyjnym.

autorze. Piszesz o dawnym ustroju w samych negatywach. A zapomniałeś o wszelkich zniżkach, socjalach. Jaki zakład ma teraz własną przychodnię,szpital,przedszkole i wiele innych rzeczy? Nawet służba w wojsku czegoś uczyła.