Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawa siedemnastolatka

JAK TO BYŁO NAPRAWDĘ ZA PRL-U??

Polecane posty

Gość stull
Pamietam jak poszłam do papierniczego - słuzbowo ( firma 5 osobowa)po jakieś tam duperelki( długopisy, papier maszynowy) a tu nagle tłum wepchnał mnie do sklepu. więc ustawiłam sie tam gdzie stawały osoby do zamówien "na pieczątkę" i pani ekspedientka pyta nerwowo ile papieru ( toaletowego) pani zamawia? Zbaraniałam , oczy mi się zaswieciły i spytałam a ile mogę wziąć? i dowdziałam się ,ze na zakład jest jeden worek! I tym sposobem zamiast kupić długopisy musiałam biec na poczte do telefonu, zeby ktoś po mnie przyjechał. Moi pracodawczy wtedy dali mi premię za sukces. Papier poszedł do równego podziału i w rodzinie było mnostwo radości.

Gość nastawiacz kości
A pamiętacie dziennik telewizyjny, albo lepiej, kroniki filmowe w kinie przed każdym filmem, radzieckie bajki?

Gość nastawiacz kości
wszędzie przemycone informacje, propaganda.

Gość kamczakta
a zaraz po upadku komunizmu zaczal leciec na tvp1 program "Polskie zoo" - nabijali sie w nim z politykow. kazdy polityk byl przedtsawiony jako zwierze. Wałesa byl chyba lwem

Gość nastawiacz kości
Donald był Donaldem...

Gość kamczakta
jaruzelski tez tam jest i kaczynscy i cala reszta:)

Gość nastawiacz kości
Jestem rocznik 80.Pamiętam wiele z w/w spraw, ale mam nikłą wiedzę o tym czasie.Nie że unikałem namiętnie lekcji historii, ale Ci co tworzyli tę historię ( spisywali ją w podręcznikach ), wiele spraw pomijali. A jakoś dziwnie ciągnie nas do tego.Tych kilka filmów Bareji i wspomnę taki pub w Sopocie 2002/2004, który od początku do końca był zorganizowany jak za PRLu.Chyba nazywal się MIŚ

Gość nastawiacz kości
No każdy tam był.Każdy musiał tam wypić piwo.

Gość bić czerwonych
ale jedyną rzeczą, w której PRL był lepszy to była kwestia pracy. Młody człowiek bezpośrednio po ukończeniu szkoły szedł do pracy. Nie było takich jaj jak dzisiaj, że ludzie po studiach trafiają na bezrobocie.

A na SKO (szkolna kasa oszczędnościowa) oszczędzaliście? U nas w szkole non stop były zawody :) kto ile zebrał makulatury, kto ile wrzucił na SKO, kto ile przeczytał książek? I wszyscy latali podkradali makulaturę, zamieniali na kwity i kasę, wpłacali na sko itd :) No i mleczarze na klatkach. Codziennie cały blok czekał rankiem na mleczarza - jak w porę nie zabrałeś pełnej butelki to sąsiedzi kradli i zostawiali puste...A mleczarze wcale się nie bawili w ciche chodzenie. O 4 rano stukali skrzynkami , krzyczeli do siebie na klatce itd :) Fajnie, że siedemnastolatka szuka odpowiedzi na niektóre pytania :) rzadko kiedy się ktoś taki trafia. A topik jest po prostu świetny... A co do Wałęsy, Jankowskiego - to sprowadzanie Jankowskiego do ministrantów i Maybacha to duże uproszczenie. Tak jak Wałęsa był symbolem Solidarności to Jankowski też. Chociaż osobiście tego drugiego wysłałabym na misję gdzieś na Madagaskar, żeby się nauczył pokory i przede wszystkim skromności... Moja mama ostatnio pokazała mi listy od taty...na wielu z nich na kopertach jest pieczątka \"ocenzurowano\". Niektóre przychodziły otwarte - poczta szukała dolarów... No i znalazłam tez nieruszoną paczkę papierosów Caro :) z lat 80-tych.

Gość kamczakta
ej, a powiedzcie mi jak to bylo z tym mlekiem na klatce? jak sie za to placilo?

wesolo bylo. i cieszylo wiele np. Niewiasty cieszylo gdy zdobyly glejt , ze pracuja na drabinie , mogły wtedy nabyc se majtki. ale glodnych jak teraz kurwaliberalow nie bylo. i takich wrednych nuworyszy tez.

Gość nastawiacz kości
z tym mlekiem? wydaje mi się że płaciło się w spółdzielni (mleczarskiej ). Wieczorem stawiało się pustą butelkę przy drzwiach, a rano mleczarz zamieniał ją na pełną.

Gość nastawiacz kości
Pamiętam, że pani od biologii zdechł kot.Ciągle mówiła, że przez te silne środki którymi myli te butelki, a marnie ponoć je płukali.Może nas też powykręcały:)

Gość kamczakta
i wszeeeeeedzie maluchy:) i duze fiaty

Gość kamczakta
a jak ktos nie oddal butelki?

Gość nastawiacz kości
tego nie pamiętam, jak ktoś butelki nie oddał, ale pamiętam, że mama zbierała je i trzymała zapas w szafce pod zlewem.lubiłem otwierać te zamknięcia z folii aluminiowej.

Gość kamczakta
noo, te kapselki byly takie przyjmne do zgniatania:) aa pamietam, jak byla klotnia o zrobienie w szkolach lekcji religii, bo wczesniej chodzilo sie do salek katechetycznych. i krzyze zaczeli wieszac obok godla

Gość kamczakta
i podpaski - to byla taka wata w siatce. jak potrzebowalam waty a sie skonczyla, to zawsze wyrywalam te wate z podpaski, bo myslalam, ze to takie inne opakowanie na nia

Gość poslanka
Jak to było z tym końcem komunizmu? Kto i w jakim celu wykreował Wałęsę? Czytajcie ŁYSIAKA . To taki polski (nie polskojęzyczny) pisarz o nawiększej ilości sprzedanych książek , o którym się nie mówi , i którego podobno nie ma.

Gość kamczakta
poslanka, moglabys polecic jakas ciekawa pozycje tego autora?

Gość nastawiacz kości
Solidarność bezkrwawo wygrała z nim wojnę i ustrój uległ zmianie.

Gość nastawiacz kości
bezkrwawo?? bez wojny.ale oczywiście były ofiary

Gość nastawiacz kości
Wałęsie przyznano za to Pokojową Nagrodę Nobla.

Gość co tu dużo gadać
w tym socjalistycznym obozie, barak polski był najweselszy, tego nie się ukryć, najbardziej żałosny NRD, Albania , Rumunia.

Gość poslanka
Polecam ,,Salon,, ,Salon2- Alfabet kłamców,, cz 1i 2. Poszukaj wiecej w necie