Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lusia_79

Gruczolak przysadki cz.II

Polecane posty

Właśnie odebrałam wyniki rezonansu i niewiem co o nim mysleć oto on: Badanie wykonano w sekwencjach Se T1 i FSE T2 przegladowe a także Se T1 po dożylnym podaniu kontrastu w przekrojach strzałkowych i czołowych w warstwach o grubosci 3mm. Przysadko mózgowa o wymiarach 16,7 x 7 x 7.9 mm Położenie i sygnał płata tylnego prawidłowy. Płat przedni o niezupełnie jednorodnym sygnale po dożylnym podaniu kontrastu, z nieco wyodrębniającą się ok. 3mm strefą hypointensywną w prawobocznej części - obraz nie pozwala na wykluczenie tworzącego się mikrogruczolaka. Wskazana kontrola MR. Szypuła przysadki mózgowej w płaszczyźnie czołowej krótka, położona pośrodkowo. Na przekroju strzałkowym szypuła przysadki mózgowej mierzy ok. 2.7 mm. Przepona siodła tureckiego nieco uwypuklona w części środkowej. Skżyżowanie nerwów wzrokowych i struktury zatok jamistych w normie Bardzo proszę co o tym myślicie, nigdzie nie mogę znaleść pomocy z interpretacją tego wyniku, a wizyte u neurologa mam dopiero 30 czerwca. Czy ja mam tego mikrogruczolaka?? Bóle głowy nadal mam....

Gość daga 992
czesc wszyskim od dwoch tygodni strasznie boli mnie glowa lekaze twierdza ze to migrena A janiewiem czy to ma cos wspulnego z gruczolakiem ,prolaktyne mam w normie 35,11 a tarczyce ft3, 2,06 fte4, 6,39 tsh, 0,74 tenwynik wskazuje na niedoczynnosc tarczycy aie czy to ma wplyw na bule glowy.Kontrolny rezonans mam13 .STRASZNIE SKACZE MI CISNIENIE I TYM SIE MARTWIE.CZY ktos ma taki problem jak ja dziewczyny pomuzcie

Gość hanulka 32

Gość megii77
daga Twoje wyniki TSH są w normie ....kto ci powiedział,że wyniki wskazują na niedoczynność tarczycy???Jeśli już to idzie to w kierunku nadczynności, ale jak na razie wyniki są w normie....bardziej czeppiłabym się tutaj prolaktyny....norma jest do 25 a ty masz 35....no chyba,że to jakieś inne jednostki???? pozdrawiam

Gość daga 992
megi wynik prolaktyny na dzien dzisiejszy to200,0 wiem zawysoki biore norprolac 75 raz dziennie i eutyrox n50 raz dziennie a tarczyca ft3 3,95 ft4 8,17 tsh 6,14 niby wnormie ale jednak cos nie tak ,hciała bym zrzucic pare kilo ale nieumiem ,jestem ospala i nanic niemam ochoty poradz co robic

Gość anna9
Dziewczyny czy któras z Was brała Norprolac w ciąży czy każda odstawiała tuz po potwierdzeniu ciąży? Boje sie odstawienia i poronienia..mam mikrogruczolaka i boje sie, że po odstawieniu leku cos się stanie..ale czy lek nie szkodzi dziecku? Jestem w 5tc

anna9 ja byłam na Norprolacu gdy potwierdzono u mnie gruczolaka i jednocześnie okazało się, że jestem w ciąży. Lekarze zdecydowali o odstawieniu leku i miałam częste badania prl-dostałam info, że jeśli prl przekroczy u mnie wynik 1000ng/ml (przy normie 25 ng/ml) to lekarz zdecyduje o wprowadzeniu norprolacu. Przez całą ciążę brałam luteinę, a prl w ostatnim miesiącu była ok 850 ng/ml, więc nie zażywałam norprolacu. Mnie osobiście tłumaczono, że po normie prl można wydedukować jakich rozmiarów jest lub w tej sytuacji przyrasta gruczolak-myślę, że to jednak indywidualna sprawa każdego organizmu, więc ciężko powiedzieć czy Ty aby masz się wzorować na moim przykładzie. O tym decydują lekarze. Mnie np wzrok bardzo słabł, więc już od poczatku ciąży wiedziałam, że będzie zakończona cc. Obecnie jestem w drugiej ciaży, gruczolak trzy lata temu wchłonął się całkowicie, byłam na dostinexie, ale ten preparat w ciążu nie jest polecany, choć słyszałam o przypadku, że podaje się go także. Mój lekarz prowadzący w swojej praktyce prowadził kilka razy ciążę na norprolacu, więc jeśli jest takie zalecenie Twojego lekarza to nie rób nic na własną rękę-powodzenia