Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość itersity

mój niespełna 2miesięczny synek domaga sie butli co 2-3 godziny-co robić?

Polecane posty

Gość itersity

powinien jeść 6x na dobę po 120ml, tymczasem je 7x , w nocy śpi ładnie i przesypia 5-7 godzin bez jedzenia za to w dzien potrafi jeść nawet co 2 godziny i niczym się go nie da oszukać(przepajanie odpada, bo tylko się rozwściecza gdy wyczuje, że to nie mleko) boję się, że to może początek do nadwagi, nie chcę utuczyć mojego dziecka (waży już 5200) waga urodzeniowa to 3200, więc chyba przybrał za dużo ile zjadają wasze dzieci? jak szybko przybierają na wadze? czy znacie może jakies dobre stronki z tabelami przyrostu wagi maluszków?

Gość dziwna sprawa
No to chyba dobrze ,ze tak je.Dziecko powinno jesc co 3 godz a jak je co 2 to chyba nic zlego/

Gość kalina_SsS
je akurat do swojego wieku .. moja w tym wieku wisiała co godzine kolejne pół godz na piersi ...

Gość dziwna sprawa
Moj tez na cycu wisial cale dnie i pozniej coraz mniej i jakos ustalil sobie rytm jedzenia.

tak , tylko że autorka karmi butelką a to duuuuża różnica mój na cycku też wisiał godzinę co 2 godziny :-)

Gość itersity
my jesteśmy szczupli:-) wiem, że lepiej jak dzidzia je niż jak nie ma przyrostu wagi, ale ostatnio wszyscy mi mówią, że mały jest grubiutki i ja już z tego wszystkiego zbaraniałam! do tego na opoakowaniach z melkiem jets napisane, że takie dziecko jeść powinno 6x na dobę wiem, że dzieci sa różne, jedne zjadają mniej drugie więcej, tylko czy to w granicach normy,?i czy są w ogóle jakieś normy ?

pewnie moj w tym wieku jadł co dwie 2 i był mały misiek, potem przedłuzył do 3-3,5h gdy miał juz ok 5mcy i teraz wcale nie jest gruby tylko w sam, raz nie słuchaj innych ludzi tylko twojego dziecka, jezeli potrzebuje to daj mu jeszzce bedziesz latac za nim z łyzeczka

mój synek (obecnie ma 4 lata), przez pierwsze 6 tygodni przytył 2 kg i dodam, że karmiłam piersią, a jego waga urodzeniowa to 3800, potem przez kolejne 6 tygodni trochę ponad 1 kg i wyglądał jak księżyc w pełni :) , a teraz wcale nie jest grubasem, a raczej należy do tych szczupłych i waży 15 kg. Nie ma wprawdzie reguły, ale takiemu maluchowi raczej nie można odmówić jedzenia. Ja na Twoim miejscu obserwowałabym jak to wygląda na siatkach centylowych i nie martw się: te pierwsze miesiące na pewno nie spowodują, że wychowasz grubasa, przecież później liczy się tryb życia i nawyki żywieniowe, kiedy będzie jadł inne rzeczy niż mleko :)

mimo że na mlekach napisane jest 6 razy to nie trzymaj się kurczowo. Jeśli potrzebuje więcej to mu je daj. Ewentualnie spróbuj mu podać coś w zamian. ja dawałam herbatkę lub wodę z cukrem ( na 100 ml jedną płaską łyżeczkę)

Gość skonsultuj
jego przyrost masy ciala z pediatra, albo zmniejsz mu porcje do 100 ml np

Dziewczyno trochę spokojniejszego podjeścia :D. Te dane na opakowaniach są czysto orientacyjne. Moje dziecko jadło mając 2 miesiące Co 2-3 godziny po 100 ml, potem po 120. I tak do 4 miesiąca potem jadł i je nadal po 150 co około 3 godziny,a el za to w nocy śpi, więc wychodzi 5-6 karmień jakbym miała karmić samym mlekiem. A wg tego co jest na opakowaniu, to powinien zjadać 5 razy po 180. Także nic się nie martw. Z tego co mi wiadomo takie dziecko trudno przekarmić. A co do bycia grubaskiem. Myślę, że o tym możesz pomyśleć za jakiś czas. Póki nie będzie się ruszał to może być kuleczka. A potem go wyciągnie.

Dawaj jeść na żądanie i już. Zresztą pielęgniarka Cię odwiedzająca powinna Ci doradzić, że karmienie z butli również można prowadzić na żądanie. Jak masz poważny z tym problem to podjedź do pediatry. Dziecko wie czy jest głodne czy nie. Moje córy też tak miały i nadwagi nie mają :O. Co do wagi Twojego dziecka to nie \"widzę\" żadnych anomalii. Pozdrawiam i spokoju życzę. Wsłuchaj się w swój instynkt. Na pewno czujesz czy robisz dobrze ;).

nie martw sie wszystko jest ok dziecko samo sobie reguluje jedzenie. Moja do niedawna tez jadła jak za dwóch a teraz ma 5 miesiecy i musze ja wrecz namawiac bo je mniej mleka niz jak miał dwa miesiace wprawdzie do tego jeszcze zupka i deserek ale ona ma 5 miesiecy. Na poczatku przybierała 1 kg na miesiąc a teraz zdecydowanie mniej ale tez w normie. Takiego małego dziecka ok 2 miesiecznego nie mozna oszukiwać wodą tym bardziej z cukrem która tuczy. Dawaj tyle ile chce przyjdzie czas ze bedzie chciało mniej.

Poza tym czasem miał takie dni, że dojadał po godzinie. Teraz też czasem zdarzy mu się zjeść 80 a czasem 120, czasem 180. To 180 je codziennie rano po 11 godzinach snu, także ja nie widzę problemu. A twoje dziecko bardzo ładnie przybrało.

Gość intersity
dziękuję Wam Mamuśki-uspokoiłyście mnie:-)

Ja miałam dokładnie taki sam problem.Synuś cały czas domagał się jedzenia i to czasem nawet co godzinę.Latałam cały dzień z tą butlą i dostawałam normalnie szału.Bałam się że maluszek jest przekarmiony bo po 3 tyg.przybrał już 1,5 kg.Zaczęłam więc sobie dokładnie zapisywać ile mój głodomorek wypija mleczka na dobę i okazało się że wcale nie przekraczamy tych norm żywieniowych.Dlatego proponuje ci byś przez jedną dobe dawała małemu jeść wtedy gdy tylko się tego domaga i w takich ilościach jakie chce.Dokladnie zapisz sobie te porcje (ile ml i o jakiej godz.)Pózniej sobie to zlicz i będziesz wiedziała czy wszystko jest ok.Jeśli twoj maluszek ma 2m-ce to w ciągu doby powinien wypijać ok 720 ml.

Gość hhhhhhhhhhhhhhhh
wsadz bachorowi w dupsko ta butelke i nie bedziesz miala problemow;)

Dawaj małemu mleczko na każde żądanie.Zobaczysz że z czasem twój synuś sam sobie unormuje to jedzenie i problem zniknie.A do picia to najlepiej dawać takiemu maluszkowi samą przegotowaną wodę,glukozanie ma żadnych wartości odżywczych.

Gość mamaFilipka
Dane z opakowania mleka i tabelki przyrostów są orientacyjne.. każde dziecko jest inne. Najważniejsze, żeby jadło i rosło - a potem jak tylko zacznie raczkować to spali wszystko. Zobaczysz jeszcze będziesz się martwić, że nie chce jeść - jak tylko zacznie samodzielnie się poruszać i jedzenie będzie przeszkodą w poznawaniu świata :)