Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość heeej23

kiedy dziecko usmiecha sie świadomie?

Polecane posty

moja ma 4 miesiace i usmiecha sie swiadomie :) kiedy np do niej podchodze czy mowie,

Gość juz sie nie umiem doczekac

Gość zyrafa-dluga
dziecko powinno odpowiadać świadomym uśmiechem gdy ma ukończone 2 miesiące www.polozna.wordpress.com

Moja po skończeniu 1 miesiąca życia (na początku 2go) reagowała uśmiechem na mój uśmiech. Śmiać się na głos zaczęła niewiele później.Zależy od dziecka. Nie ma czegoś takiego, że w którymś miesiącu dziecko "coś". Ramy czasowe danych zachowań są stosunkowo szerokie i indywidualne dla każdego dziecka.Np moja ma 3,5 miesiąca, od urodzenia pięknie trzyma głowę i plecy ale jeszcze nie umie sie przekręcać.

Gość zyrafa-dluga
Są wytyczone pewne ramy, terminy w których dziecko powinno umieć już coś zrobić - jak pierwszy świadomy uśmiech, złączenie raczek, podnoszenie główki... po to jest tzw. kalendarz osiągnięć, aby wiedzieć, co powinno po czym nastąpić w rozwoju dziecka. Oczywiście każde dziecko jest indywidualne i nie ma określonej daty, np 24 lutego kończy 2 miesiące, więc ma się pięknie uśmiechnąć - kalendarz osiągnięć pokazuje przybliżony termin, jeśli dziecko robi coś wcześniej - jest super, ale jeśli dużo później i dołączą się do tego inne niepokojące objawy - uwaga, należy to zgłosić i diagnozować www.polozna.wordpress.com

Dziecko zaczyna się świadomie uśmiechać między 6 a 8 tygodniem życia. Tak jak pisała poprzedniczka \"ramy\" te mają nam jedynie pokazać, kiedy jest mniej więcej przybliżony czas pojawiania się nowym umiejętności dziecka.

Gość jestescie swietni
W wieku ok. 3 miesiecy.