Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ukradlimidiadem

wszystko o YASMINELLE

Polecane posty

honey_001 ---- sa rozne rodzaje migren.Min takie jakie opisuje dziewczyna.A moze jest i inna przyczyna, tylko powiedz mi jaki jest sens starszyc dziewczyne ciaza?Biorac tabletki anty to jest ostatnia rzecz jaka mozna podejrzewac.I jak ktos ma wyksztalcenie medyczne to od razu rozumy pozjadal?

anuż to jest akurat to? nigdy nie mów nigdy... mam przypadek własnie, gdzie kumpela zazywała yasminelle i zaczeło sie od migren, pozniej wymioty i po tygodniu okzało się, że jest w 3 tygodniu,a brała dalej tabletki i dlatego wymiotywała, że organizm nie chciał je przyjmowac, ze wzgledu na ciaze...

honey_001 ------ z tym ostatnim stwierdzieniem sie nie zgodze ale nie wazne... Nie stawiaj takich \'powaznych\' co dla niektorych podejrzen nie znajac calej historii choroby.Bo jak dziewczyna jest wrazliwa to wiesz.... Niech jutro sie bawi,korzysta z zycia i nie przejmuje sie zadna ciaza.

Osoby z migrena powinny 10 razy sie zastawnowic nad antykoncepcja hormonalna, bo ona znacznie moze nasilic dolegliowsci.I moim zdaniem to nie ciaza jest przyczyna tylko wlasnie yasminelle.Tym bardziej ,ze wspominala ,ze trwa to juz 6 miesiecy.Ciaze juz by bylo widac ;-)

Gość krasnoludek454
młoda położna- głęboki oddech i nie denerwuj mi się tu, olac i tyle, Ty jestes nam potrzebna i nie śmiałabym powiedziec,że "pozjadalas rozumy", służysz rada, pomagasz rozwiac watpliwosci i wszyscy powinni to docenic a nie się czepiac. Widocznie przemawia przez co niektórych zazdrośc,hmm. Co do tej domniemanej 'ciązy' też się z Tobą zgodzę. Najlepiej podciągac wszystko pod ciaze i straszyc dziewczyny-agrrr. sunsh1ne-tylko nie przejmuj sie tymi bzdetami, jesteś wrażliwa dziewucha;)

Witam Wszystkich! Mam poważniejszy problem odnośnie tabletek YASMINELLE. 05.12.08 wzięłam pierwszą tabletkę zgodnie z ulotką w pierwszym dniu miesiączki, brałam codziennie o tej samej godzinie bez pominięcia którejkolwiek tabletki. Miesiączka trwała wyjątkowo krótko 3 dni (normalnie 5 dni) i nie było zbyt obfita, po 3, 4 dniach wystąpiły plamienia, po kropelce krwi dziennie, minęły, od 19.12.08 to jest od 15 tabletki wystąpiło krwawienie jak przy miesiączce i trwa do dziś (31.12.08) już 13 dni. Pierwsze opakowanie skończyłam brać 25.12.08 i od tego dnia krwawienie strasznie się nasiliło, to są prawdziwe krwotoki i cały czas trwają, co robić? 02.01.09 zaczynam kolejny blister, kontynuować, czy przestać? Teraz kontakt z lekarzem jest utrudniony, ciągle są jakieś święta, a bardzo mnie to niepokoi proszę o radę! Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Gość Sunsh1ne
Hmmm... co nie które naprawde nie wiedzą jak wyglada prawdziwa migrena, no ale coz... najlatwiej ciaza postraszyc, nie znajac zadnych informacji... otoz, migrena przeszla, wymioty spowodowane byly salatka jarzynowa.. ktora jzdalam wczoraj wieczorem.

Gość johana0
mam problem. Dzisiaj powinnam wziac 1 tabletke z nowego blistra po 7 dniowej przerwie. Niestety nie dostalam sie do zadnego gina w miescie i nie mam recepty. Moj lekarz bedzie dopiero w poniedziałek. I tu moj problem , czy mogę zrobic 2 tygodniową przerwę, czy lepiej żeby odpuścić cały miesiąc i kolejne opakowanie zaczac dopiero przy następnej miesiączce? POMOCY!!!!!!

Gość krasnoludek454
przerwy nie można wydłużac!!! Mozna ją ewentualnie skrócic, lub nie robic wcale,gdy krwawienie w tym miesiacu nie jest nam na rękę. Ja proponuje wziąc 2 blistry naraz. (ulotka str.37-39)

Gość bocobybylogdyby
johana0 absolutnie nie rób 2 tygodniowej przerwy! najrozsądniej w tym wypadku byłoby zrobić 3 miesięczną przerwę w braniu tabletek. Takim braniem-niebraniem mieszasz sobie w organizmie. Następnym razem polecam większa odpowiedzialność w wizytach u lekarza. Dla chcącego nic trudnego. Dzisiaj chyba są czynne przychodnie i receptę na jedno opakowanie możesz dostać od lekarza rodzinnego. mp29 To co opisujesz to zapewne plamienia które mogą się utrzymywać aż do 3 blistra. Jeżeli są to krwotoki i krwi ubywa bardzo dużo to zgłoś się do lekarza. Być może tabletki są dla Ciebie za słabe

mp29 --- plamienia sa zupelnie normalne.Co do krwotoku.Przez net oczywiscie nie ocenimy czy ten krwotok jest rzeczywiscie patologiczny,bo opisujesz tylko swoje subektywne odczucia.Jak rozumiem trwa on juz 6 dni? Caly czas jest na takim samym poziomie?Czy przed krwaieniem lub w trakcie uprawialas sport? Jakis intensywny wysilek fizyczny?Bralas jakas aspiryne czy polopiryne?Co ile zmieniasz podpaske na dzien dzisiejszy? johana0 --- jezeli nie chcesz przerywac antykoncepcji to musisz czekac do 1 dnia okresu.

Cały czas mnie nurtuje ten problem... Skoro na ulotce jest napisane ze jest sie zabezpieczonym od 1 tabletki to czemu niektórzy ginekolowie podważaja to mówiac ze pełne dzialanie jest dopiero po całym blistrze ? wczoraj wziełam pierwszą tabletke. i jeszcze żyje :)

Gość mamia
karasnoludek - pisalas na poprzedniej stronie ze dziewzyny przez wydluzenie badz skrocenie barania tablete moga zajsc w ciaze. wydluzenie rpzerwy rozuemiem ze moze zaszkodzic i nie powinno sie tego robic. ale sktocenie o eden dzien przerwy tez? jakl wezme tabletke jeden dzien predzej to musze sie dodatkowo zabezpieczac?/ bo juz zglupialam!

Gość Nanami
Mam pytanko czy Pyralgina ma jakiś wpływ na tabletki? Dodam, że teraz mam okres przerwy (7 dni - dzień ostatni).

Gość katia18-06
Hej! Mam pytanko, tabletke yasminelle zazylam w 3 dniu cyklu, dzis kochalam sie z mezem, to jest w 5 dniu okresu, jakie jest prawdobienstwo zajscia w ciaze, zdazylam wzia tylko 2 tabletki, prosze o pilna odpowiedz, z gory dziekuje.

Dziewczyny mam pytanie. hymmmm....zauważyłam kilka dni temu że wydobywa się ze mnie śluz, który jest biały i kiedy zostaje na majtkach t twardnieje??? co to może być???

Gość makutra
Słuchajcie, biorę Yasminelle od ponad pół roku. Ostatnio słyszałam, że przyjmując tabletki anty, trzeba dodatkowo przyjmować witaminy. Mój ginekolog nie poinformował mnie o takiej konieczności. Czy to, że trzeba brać jakieś witaminy, to prawda? I jakie mają to być witaminy?

Gość makutra
Johana, tabletki anty może Ci przepisać lekarz rodzinny, jeśli jest taka sytuacja. Pokażesz mu poprzednie opakowanie lub skan recepty (może jeszcze mają w Twojej aptece, zapytaj) i może wypisze. Jeśli nie, to idź do apteki, gdzie zawsze kupowałaś swoje tabletki, porozmawiaj ze swoim farmaceutą, który wie, że u niego kupowałaś. Jeśli będzie w porządku, zrozumie jaka jest sytuacja i sprzeda Ci te tabletki, a za kilka dni doniesiesz mu receptę. A na przyszłość - pamiętaj, by zawsze mieć zapas tabletek lub recept!

Gość Nanami
Do Katiaaa - ten śluz jest całowicie normlany :) Kobitki co z tą Pyralginą? Przeszkadza przy braniu tabsów??

Gość Genie
Nanami Jakby przeszkadzala to by o tym napisali w ulotce...

Cały czas mnie nurtuje ten problem... Skoro na ulotce jest napisane ze jest sie zabezpieczonym od 1 tabletki to czemu niektórzy ginekolowie podważaja to mówiac ze pełne dzialanie jest dopiero po całym blistrze ? Dzis wziełam trzecią tabletkę, punkt o 22. nie mam żadnych skutków ubocznych.

Gość Nanami
Z czego ja wiem to tabletki działają od pierwszej... oczywiście jeżeli weźmie się ją w pierwszym dniu cyklu :)

wziełam w pierszy dzień miesiączki. Ale niektórzy mówią że nie działają od 1 tabletki. Macie jakieś doświadczenie ? Chyba zwariuje :)

Kasiaaa18 ---- nie wystarczy raz zadac pytania? :-) Sa lekarze i lekarze.Jedni uwazaja,ze wiedza zdobyta nascie lat temu im wystarcza i nie musze sie \'doksztalcac\' bo przeciez medycyna stoi w miejscu.A inni wrecz odwrotnie.Kwestia wieku,pogladow...

katia18-06 ---- to jest raczej pytanie do wrozki.Wszystko zalezy od Twoich cykli,kiedy wystapily dni plodne.Jezeli rozpoczynasz pierwszy blister miedzy 2-5 dc powinnas tydzien sie zabezpieczac.Jezeli bardzo sie obawiasz ciazy to skontaktuj sie jutro z ginekologiem. makutra --- nie trzeba.Ewentualnie w razie koniecznosci uzupleniac pierwsiatki - potas i magnez.

Kasiaaa18 --- nie uprawiaj sexu jak boisz sie zajsc w ciaze...Jezeli jestesmy na tyle dorosli zeby bawic sie w sex to musimy ponosic tego ewentualne konsekwencje..

Nie boje sie, że jestem w ciąży :) ale nie wiem kiedy mogę w "pełni" współzyć. Bez dodatkowch zabezpieczeń. Zrobiłam wszystko zgodnie z ulotka. 1 tabl w pierwszy dzien miesiaczki. i biore je codziennie rowno o 22.

Kasiaaa18 ---- w ulotce jest zawarta informacja na ten temat.Jezeli wzielas pierwsza tabletke w 1 d.c to jestes zabezpieczona wlasnie od tego dnia.