Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytająca o....

Granica grzechu...

Polecane posty

Gość pytająca o....

Gdzie znajduje się granica pomiędzy zwykłym grzechem a grzechem ciężkim w sprawach damsko-męskich? I czy dotykanie miejsc intymnych swoich i partnera i sprawianie w ten sposób przyjemności jest grzechem lekkim czy już ciężkim?

Gość jakajaka
jak sprwaia Ci to przyjemnosc to w ogóle nie ma grzechu:classic_cool:

Gość pytająca o....
Ale mi chodzi o to jak do tego podchodzą katolicy. I jak Kościół się do tego odnosi

Gość dzizas
Grzech to grzech. Nie ma ciezkiego i lekkiego. Nie powinno sie dotykac, kochac, obnazac. Wsio jest grzechem. Mozna sie: Trzymac za rece Dawac sobie buzi Rozmawiac albo sie potem wyspowiadac. Ale jak to robisz z pelna premedytacja a sie potem spowiadasz i znowu, to lipa. Poza tym, Ksiadz nie da rozgrzeszenia po stosunku bez malzenstwa

Gość pytająca o....
w jakim Ty świecie żyjesz :O grzechy dzielą się na lekkie i ciężkie !!!!!! Na religii się nie uważało :O Po grzechu lekkim można przyjmować Komunię Św. po popełnieniu ciężkiego nie

Gość dzizas
grzech to grzech, no ale napisalam, ze po stosunku Ksiadz nie da rozgrzeszenia, to sobie mozesz uznac ze to jest ciezki, a po dotykaniu da rozgrzeszenie, to niech bedzie lekki. Ale to lipa. Nie mozna tego robic!!! Kilka "lekkich" grzechow i pieklo!! :))))))))))))))))))))))

Gość pytająca o....
Po to jest spowiedź żeby po grzechu ciężkim dostać rozgrzeszenie. Potrzebny jest tylko żal za grzechy i mocne postanowienie poprawy. Po seksie przed ślubem też dostaje się rozgrzeszenie inaczej prawie wszyscy nie mogliby przyjmować Komunii :O Ja pytałam o granicę między grzechem lekkim a ciężkim a nie o zasady spowiedzi i rozgrzeszenie :O

Gość dyskusyja
mnie ksiądz rozgrzeszył ze stosunków z moim eks chłopakiem :)

pytasz o granice grzechu, a opowiadasz o wadze grzechu. Ciężki, czy lekki, to pojęcia wagowe i chyba trzeba by ustalić wzorcowy grzech, tak jak wzorzec kilograma i ważyć grzechy na wadze.

Gość pytająca o....
No pytam o granicę między ciężkim i lekkim a że niektórzy nie wiedzą nawet że takie są to inna sprawa :O

Gość
Brałam komunię jako 10 letnia dziewczynka, jak miałam 12 lat, bez spowiedzi, brałam opłatek, to było niewinne, byłam na mszy z koleżankami, nie wiedziałam,że trzeba spowiadać się, powiedziałam o tym mamie, mama uśmiechnęła się, mówiła,że to nie jest grzech, najważniejsze, że byłam na mszy, lubiłam pośpiewać, dzisiaj się śmieję z tego.

Ksiadz na religii uczyl mnie, ze juz pocalunek z podtekstem erotycznym [tzn nie w policzek z okazji urodzin ;)] jest grzechem. mysle, ze dotykanie miejsc intymnych tez, wiec. Ja bym poweidziala, ze to juz zakrawa na grzech przeciw 6 przykazaniu [jesli nie pomylilam kolejnosci]. Ale moze ksiadz sie mylil.

Gość
Nigdy nie spowiadałabym się z intymnych spraw, zachowałabym to dla siebie:), to nie jest sprawa kościoła, tylko moja.

Gość iza i smierdzaca sprawa
grzechem jest jak sypiasz z partnerem przed slubem a jeszcze wiekszym grzechem jest jak sie facet nie spusci w kobiete bo to jest marnowanie zarodkow🖐️

Gość pytająca o....
Jak dla mnie we mszy najważniejsza jest Komunia więc mi sam pobyt na mszy nie wystarczy i chyba nie na taki temat chciałam pisać :O Co do grzechów na pewno ciężkie to takie, przy popełnianiu których łamane są przykazania... Tylko czy dotykanie i pewien rodzaj masturbacji jest łamaniem przykazań?

Gość pytająca o....
Ludzie tutaj nikt nie mówi o seksie i spuszczaniu się :O To tylko dotykanie, podniecenie... Że seks przed ślubem jest grzechem ciężkim to chyba każdy głupi wie :O

katechatka zawsze nam mowila ze opuszczenie mszy jest bardzo ciezkim grzechem, tgz grzechem smiertelnym- jak sie z tego nie wyspowiada to nie pojdzie sie do Nieba. ale klamstwa, bojki, oszustwa to sa lekkie grzechy

Gość Anulka 13
Ciezki grzech to taki, ktory lamie 10 przykazan.

jeśli to co dzieje się między dwojgiem zakochanych ludzi zaczynamy nazywać grzechem, czyli czymś zakazanym, to znaczy, że głupota twoja przekroczyła wszelkie granice.

zapytaj sie ksiedza czy petting to grzecg:classic_cool:

Gość pytająca o....
te verde a gdzie ja z księdzem pozamawiam :O

wyslij maila do jakiegos ksiedza. oni maja swoje strony w necie:D

Hmm, a co takiego strasznego dla Ciebie w rozmawianiu z ksiedzem? Rozumiem, ze jestes wierzaca, ze wyspowiadalabys sie z tego 'dotykania', gdybys uznala za wskazane, ale porozmawiac to sie nie da? Ksieza to chyba tez ludzie, co?

Gość pytająca o....
blondyn jak się człowiek zgodził żyć w wierze to musi przestrzegać narzuconych praw. Ale widocznie niektórzy tego nie rozumieją :O Ostatnio jak powiedziałam księdzu, że dotykałam miejsc intymnych mojego chłopaka to kazał co niedzielę przystępować do Komunii, ale nie wiem czy to dotyczy też dotykania swoich miejsc intymnych i osiąganiu jakiejś tam przyjemności :O

Gość Anulka 13
Mozesz isc do spowiedzi w formie rozmowy i wtedy rozwiac swoje watpliwosci. To czy ksiadz Cie rozgrzeszy to inna sprawa... Jesli jestes jednak osoba wierzaca, to wiesz, ze gdzies tam bedzie sad ostateczny i nie ksiadz na nim rozgrzeszac Cie bedzie.

Gość pytająca o....
Ależ ja raczej miałam na myśli, że księża mają teraz kolędy i nie można się do nich dostać :O Ja nie mam żadnych oporów przed rozmową z księdzem :O