Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytająca o....

Granica grzechu...

Polecane posty

Gość pytająca o....
Ludzie rozgrzeszenie na pewno dostanę :O tylko mi chodzi o to czy to co robiłam było grzechem ciężkim i nie mogę przystąpić do Komunii czy grzechem lekkim i mogę Komunię przyjąć :O

to na koledzie zapytaj :P jak ktos mowil, wyslij maila, napisz moze na jakims forum katolickim, albo poszukaj w katechizmie, czy jak tam sie nazywa ta ksiazka ;) Ciesze sie, ze nie mam takich problemow :classic_cool:

Gość pytająca o....
te verde wiem, że jest grzechem tylko czy lekkim czy ciężkim? :P

Gość pytająca o....
Żałuję, bo ogólnie to taki poryw chwili był :O z chłopakiem wiem, że dotykanie nie jest grzechem ciężkim, bo ksiądz przy spowiedzi kazał mi przystępować do Komunii, ale tego, że sama się dotykałam żałuję :O

Wymyslilam moj ostateczny werdykt [ale to moja interpretacja tylko]: grzech ciezki to grzech przeciw jednemu z przykazan; dotykanie, skoro jest grzechem, to grzech przeciw temu tam szostemu przykazaniu [tak jak i masturbacja, smieszne to]. Ergo, Twoj grzech jest przeciw przykazaniu = ciezki.

Gość pytająca o....
Ale dotykanie się z partnerem ksiądz potraktował jako grzech lekki i kazał przystępować do Komunii więc nie jest grzechem ciężkim :O Jednak nie wiem jak to jest z dotykaniem samego siebie :O

Gość pytająca o....
Może jest ktoś na kafe kto się na tych sprawach zna i wie jakie stanowisko zajmuje w tych sprawach Kosciół

w kościele katolickim wszystkie przyjemności erotyczna są grzechem, bo głównodowądzący są staruchami dla , których przyjemności seksualne są poza zasięgiem, więc i owieczki, mogą się obejść bez tych przyjemności.

Gość pytająca o....
Tak była spowiedź, ale powiedział, żebym była ostrożna z tym dotykaniem się z chłopakiem, ale żebym do Komunii przystępowała co niedzielę :)

wazna sfera, pelna swiadomosc i dobrowolnosc - te warunki sa spelnione, wiec i dotykanie siebie, i kogos to grzech ciezki. jesli ksiadz powiedzial, ze nie, to to byl 'postepowy' ksiadz

wiesz, ten ksiadz, skoro Ci tak powiedzial, byl ludzki, i w sumie to dobrze, ale wedlug zasad kosciola popelnilas grzech ciezki

Gość pytająca o....
To co mam iść do tego księdza i przywiedzieć, że się pomylił :O i że jednak popełniłam grzech ciężki :O

Nie musisz, ale nie powinnas po dotykaniu siebie i jego isc do komuni bez spowiedzi, to chyba grzech czy swietokradztwo. Pogooglowalam troszke, i wszedzie mowia to samo. Coz.

o, to tez ciekawe, chyba z jakiegos forum: "Jak każdy z Was drodzy Bracia i Siostry, mam ten problem równiez Ja. Zgadzam się z przedmówcami , że jest do grzech i jeszcze dodam: masturbacja jest CIĘZKIEM GRZECHEM porównywalnym do stosunku. Rozmawiałem nawet z księdzem o wspólnej masturbacji - kobiety i mężcznyzny (petting). Powiedział,ze jest to cięższy grzech niż stosunek."

Gość Głos Syreny
Wszelki dotyk erotyczny jest grzechem ciężkim! Grzechy lekkie to np. drobne kłamstwo, wpadnięcie w lekki gniew. Ja miałam koleżankę, ktora regularnie współżyła z chłopakiem, przyjmowała tabletki anty, a do Komunii przystępowała co niedziela. To jest świętokradztwo, gdy przystępujesz do spowiedzi i wyznajesz grzech, a w duchu i tak wiesz, że z niego nie zrezygnujesz. Więc musisz dokonać wyboru, jeśli chcesz się pieścić z facetem, to zrezygnuj z Komunii.

Gość Głos Syreny
Nam to też kiedyś ksiądz fajnie wytłumaczył: przed małżeństwem można robić wszystko to, co zrobiłoby się na ławce w parku wśród ludzi. Więc wszelkie erotyczne pieszczoty odpadają.

Gość
Od dziecka masturbuję się, ale nie robię tego codziennie, nigdy nie spowiadałam się z tego, bo wiem,że to nie jest grzech, ostatnio byłam na spowiedzi jak miałam 15 lat u księdza , który był przyjacielem kolegi mojej mamy, sympatyczny człowiek, siedziałam przy stole, spowiadałam się jemu, te grzech były błahe:).

Gość Głos Syreny
te verde- ja jak jeszcze nie współżyłam z chłopakiem, wyznałam na spowiedzi, że się pieścimy. Ksiądz od razu spytał, czy nie doszło do stosunku. Odpowiedzialam, że nie. Z jego wypowiedzi wynikało, że te pieszczoty są ciężkim grzechem, ale stosunek jest w ogóle zakazny.

Gość Głos Syreny
słowiczka- mylisz się, to jest grzech. Chodzi o naruszanie świętości ciała.

Gość pytająca o....
To po co chodzić z chłopakiem od razu można brać pierwszego lepszego z ulicy i iść z nim do ołtarza :P Ale tak serio to wiem, że to grzech, tylko my się tylko dotykamy owszem podniecenie jest, o wytrysku u niego mowy nie ma. Nie ma tzw. palcówek, bo jestem dziewicą i nie sądzę, żeby mi to było do szczęścia potrzebne :O Nie wiem czemu jedni księżą uważają, że dotykanie partnera to grzech ciężki a inni że lekki :O

Glos syerny, ja tam nie wiem co jest gorsze, przytoczylam tylko cytat. Na szczescie dla mnie to tylko wiedza teoretyczna, nie musze nikomu opowiadac, co robie z moim facetem. slowiczka, chodzisz do kosciola?

pytajaca, widac ksiadz tez czlowiek, moze sie mylic, moze miec wlasne poglady, moze w koncu byc po prostu niedoedukowany A skoro Bogu przeszkadza masturbacja jako taka, brak wystrysku chyba nie robi mu roznicy. W koncu stosunek nie jest mniejszym grzechem, gdy ktorys z patrnerow nie bedzie mial orgazmu.

Gość Głos Syreny
pytająca- a czy wszystko to co robicie jest w ubraniach, bez dotykania miejsc intymnych? Nie sądzę. Masz więc grzech ciężki.

Gość
Chodzę tylko w święta normalnie jak inni ludzie, czasem na jakąś mszę.

Gość Głos Syreny
Jeszcze mam takie pytanie: zamierzasz zostać dziewicą do ślubu?

Gość pytająca o....
Ogólnie ubrani jesteśmy tylko rączki czasami pod ubraniem lądują :P A co do bycia dzewicą do ślubu to tak, mam zamiar nią być :)

Gość pytająca o....
A tak co do tych miejsc intymnych to chyba już na początku napisałam, że właśnie o dotykanie tych miejsc pytam :O

Gość Głos Syreny
W takim razie podziwiam. Ale takie piesczoty na pewno Wam tego nie ułatwią, wręcz przeciwnie, tylko rozbudzą apetyt, przekonacie się. Wiem z własnego doświadczenia jak to było :P